Η βασική έκδοση του XC40 δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια. Και αποδεικνύεται μία ευχάριστη έκπληξη στον δρόμο, διατηρώντας στο ακέραιο τον premium χαρακτήρα της Volvo.
Υπάρχει ένας παλιός κανόνας ο οποίος εξακολουθεί να έχει εφαρμογή και στις μέρες μας. Και ο κανόνας αυτός λέει ότι αν θέλεις να δεις αν πραγματικά αξίζει ένα αυτοκίνητο, δοκίμασε πρώτα τη βασική του έκδοση. Μόνο έτσι θα καταλάβεις και θα εκτιμήσεις αν ένα αυτοκίνητο είναι χαρισματικό και αν πραγματικά έχει να φέρει κάτι καινούργιο στην κατηγορία του.
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το αυτοκίνητο της δοκιμής μας. Η “βασική” έκδοση T2 του Volvo XC40, η οποία έρχεται εν μέσω εξηλεκτρισμού και των γενικότερων ανακατατάξεων που επικρατούν στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία (και μέσα στην ίδια τη Volvo βεβαίως) να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει χώρος για ένα premium κόμπακτ SUV με τρεις κυλίνδρους, 1.500 κυβικά και “μόλις” 129 άλογα.
H αλήθεια είναι ότι έχοντας μάθει να μιλάμε διαρκώς για αυτοκίνητα με πάσης φύσεως υβριδικά και ηλεκτρικά συστήματα, οι παραπάνω προδιαγραφές και η “απλότητα” της προσέγγισης του T2 μάλλον θα ξενίσει.
Όμως εξίσου αλήθεια είναι ότι ισχύει στην περίπτωσή του ο κανόνας που αναφέραμε στην εισαγωγή: αυτό το “ταπεινό” XC40 είναι ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο, με ελάχιστους συμβιβασμούς. Και δείχνει ξεκάθαρα πόσο χαρισματικό ήταν και παραμένει το XC40 μετά από τόσα… ένσημα που έχει συμπληρώσει στην καυτή αγορά των premium SUV.
Μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό, να πούμε ότι ο τρικύλινδρος της εταιρίας αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη. Προφανώς και οι 129 ίπποι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για κάτι που θα σε εξιτάρει με τις επιδόσεις του. Όμως χάρη στην αξιοπρεπέστατη ροπή και το χαμηλό τράβηγμα από το τούρμπο (το οποίο ακούγεται και ευχάριστα), το μικρό μοτέρ ξεπερνάει κατά πολύ τα νούμερα και δείχνει απόλυτα συμβατό με τον χαρακτήρα και την πολυτελή διάσταση του XC40.
Σε ελάχιστες περιπτώσεις, ιδίως σε απότομες επιταχύνσεις σε χαμηλές ταχύτητες, θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην καμπίνα, κυρίως ως προς τον ήχο και όχι με τους όποιους κραδασμούς θα περίμενε κανείς από έναν τρικύλινδρο. Από εκεί και πέρα, και όταν βρεθεί με κάμποσα χιλιόμετρα στο οδόμετρο δείχνει απροσδόκητα ζωντανός και με αρκετή όρεξη ώστε να κινήσει σβέλτα και με την αρμόζουσα premium διάσταση που αρμόζει σε ένα XC40.
Σε αυτό βρίσκει αρωγό και το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων, το οποίο αντιδρά γρήγορα και με αποφασιστικότητα στις επιταγές του οδηγού. Κάτι που βελτιώνεται ακόμα περισσότερο στο πρόγραμμα Dynamic, που αλλάζει τη χαρτογράφηση του κινητήρα και του κιβωτίου και κάνει ακόμα πιο γρήγορη και αποδοτική την όλη διαδικασία.
Το σύνολο κινητήρα-κιβωτίου βρίσκεται στο στοιχείο του στα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο, διαδικασία στην οποία σε τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τις μεγαλύτερες και τεχνολογικά πιο glossy εκδόσεις του XC40. Εντυπωσιάζει με το πόσο αθόρυβο και πολιτισμένο είναι (εξαιρετικά χαμηλοί οι αεροδυναμικοί θόρυβοι), όντας παράλληλα άνετο και σταθερό.
Πραγματικά ξεχνάς ότι έχεις να κάνεις με ένα τρικύλινδρο σύνολο χαμηλού κυβισμού, καθώς είναι ιδιαίτερα πολιτισμένο στην λειτουργία του, και γίνεται έως και απολαυστικό όταν “μαζέψει” αρκετά χιλιόμετρα και κινείται πλέον με την εκείνη την χαρακτηριστική “αύρα” ολιστικής ποιότητας και ασφάλειας που υπάρχει σε όλα τα Volvo των τελευταίων ετών.
Μείναμε λίγο παραπάνω στον κινητήρα καθώς αυτό είναι και το κύριο διακύβευμα στην συγκεκριμένη έκδοση T2. Από εκεί και πέρα συναντάμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν αναδείξει το XC40 ένα από τα πιο επιτυχημένα και ολοκληρωμένα μοντέλα της κατηγορίας του.
Οι μικρές αισθητικές αλλαγές στο εμπρός μέρος προσθέτουν μια ευπρόσδεκτη φρεσκάδα στο έτσι κι αλλιώς ελκυστικό αμάξωμα, το οποίο όπως φαίνεται αντέχει στον χρόνο και απέναντι στον πιο νέο ηλικιακά ανταγωνισμό της κατηγορίας.
Η ίδια εικόνα πληρότητας και υψηλής ποιότητας διατηρείται και στο σαλόνι, όπου πέρα από την κλασική σουηδική προσέγγιση των minimal γραμμών και μιας ζεν ατμόσφαιρας, υπάρχουν όλα όσα θα περιμένει σε τεχνολογίες αιχμής για αυτή την κατηγορία.
Να υπενθυμίσουμε ότι το XC40 διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα πολυμέσων εξελιγμένο σε συνεργασία με την Google (και τις γνωστές εφαρμογές Google Maps, Google Assistant και Google Play), είναι αρκετά ευρύχωρο για τους επιβάτες και με πρακτικές λύσεις, ενώ οι χώρος των αποσκευών ξεκινά από τα 452 λίτρα και φθάνει έως και τα 1.329 λίτρα.
Ενώ δε λείπουν και στοιχεία που τονίζουν ακόμα περισσότερο τον premium χαρακτήρα του, όπως το σύστημα καθαρισμού του αέρα της καμπίνας, η τεράστια ηλιοροφή ή το εξαιρετικό ηχοσύστημα της Harman Kardon.
Φθάνοντας λοιπόν και στο επίμαχο θέμα της τιμής, η προσέγγιση είναι διττή. Αν διαβάσεις απλά τον τιμοκατάλογο της εταιρίας, τα 38.947 ευρώ της έκδοσης Core (+5.356 ευρώ για την πιο πολυτελή έκδοση Plus) μοιάζουν αρκετά χρήματα για μία “βασική” έκδοση.
Πολύ δε περισσότερο όταν απέναντί του βρίσκει εκτός από τον εξωτερικό και έναν πολύ δυνατό εσωτερικό ανταγωνισμό, την mild υβριδική έκδοση B3, με τους 163 ίππους (από δίλιτρο βέβαια κινητήρα) από το οποίο το χωρίζουν μόλις 3 χιλιάρικα.
Όμως τα πράγματα δεν είναι μονοσήμαντα, καθώς στην επιλογή του Τ2 ειπεισέρχονται παράγοντες όπως ο χαμηλός κυβισμός ή κάποιες ειδικές συνθήκες για εταιρική χρήση.
Αν πάντως ξεφύγουμε από την λογιστική των αριθμών και μπούμε στη λογική της ύπαρξης μιας τέτοιας έκδοσης, το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Volvo καταφέρνει με έναν αξιοθαύμαστο τρόπο να συνδυάζει τον μικρό κινητήρα με τα premium χαρακτηριστικά του XC40.
Και στο τέλος της ημέρας να περνάς καλά μαζί του και να μην νιώθεις ότι στερείσαι κάτι από ότι θα πρέπει να σου προσφέρει ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας.
Δε θα το κρύψουμε, το “μικρό” XC40 μας ξάφνιασε ευχάριστα. Και μας υπενθύμισε ότι οι παλιές, κλασικές λύσεις έχουν ακόμα αρκετό χώρο στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία αν δουλευτούν σωστά.
Μας υπενθύμισε επίσης εκείνον τον παλιό κανόνα, ότι ένα αυτοκίνητο είναι τόσο καλό όσο καλή είναι η βασική του έκδοση. Και το XC40 μέσα από το T2 επιβεβαιώνει περίτρανα ότι είναι ένα από τα πιο χαρισματικά μοντέλα της κατηγορίας του.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Volvo XC40 T2
Κινητήρας: 1.477 cc
Ισχύς: 129 PS/ 5.000 rpm
Ροπή: 245 Nm/ 1.500-3.000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100km/h: 10,9 sec
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 7,4 / 8,0 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 167 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.440 x 1.863 x 1.652 mm
Μεταξόνιο: 2.702 mm
Βάρος: 1.580 kg
Χώρος αποσκευών: 452 / 1.329 lt
Τιμή από 38.947ευρώ
Πηγή: newsauto.gr