Το Tiguan έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να «διηγηθεί». Στη Volkswagen, δεν φαίνεται να το ξεχνούν αυτό, άλλωστε δεν θα μπορούσαν να το πράξουν όσο κι αν τους έχει απορροφήσει η ενασχόλησή τους με την ηλεκτροκίνηση.
Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια η Volkswagen θα δημιουργούσε ένα νέο παρακλάδι στην ως τότε γκάμα των μοντέλων της. Ακολουθώντας την τότε μόδα τής αυτοκινητοβιομηχανίας, το 2006 θα παρουσίαζε στο Los Angeles ένα πρωτότυπο με έντονο πορτοκαλί χρώμα στο αμάξωμα (και στη χάραξη του πέλματος των τροχών του) και παράξενο όνομα, για τα ως τότε δεδομένα ονοματοδοσίας των αυτοκινήτων της.
Ήταν το Tiguan, ένα crossover όχημα το οποίο προσδιορίστηκε με μια τεχνητά δημιουργημένη λέξη για να συνάδει με τον «πολυσυλλεκτικό» χαρακτήρα ενός τέτοιου μοντέλου.
Οι άνθρωποι της Volkswagen εξήγησαν ότι αυτή προήλθε από τον συνδυασμό των γερμανικών λέξεων που σημαίνουν την τίγρη («tiger») και το ιγουάνα («leguan»), δύο ζώων τα οποία διακρίνονται για την ευκινησία και τον δυναμισμό (το πρώτο) και για την ικανότητα κίνησης και αναρρίχησης παντού (το δεύτερο).
Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2007, θα παρουσιαζόταν στη Φρανκφούρτη το μοντέλο παραγωγής και θα ξεκινούσε η εμπορική πορεία τού Tiguan, ενός από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της εταιρείας και αυτού στο οποίο οφείλουν την ύπαρξής τους τα μεταγενέστερα T-Roc και T-Cross.
Η επικαιροποίηση
«Άλμα» στον χρόνο, έκτοτε… Τον Ιούνιο του 2020 η Volkswagen θα παρουσιάσει το επανασχεδιασμένο μοντέλο, το οποίο βρίσκεται πλέον στη δεύτερη γενιά του. Πλέον, οι διαστάσεις του έχουν αυξηθεί, συγκριτικά με αυτές του πρώτου, και το αυτοκίνητο βασίζεται σε άλλη πλατφόρμα, στην «MQB A2».
Χάρη σε αυτή, ήταν δυνατή η ενσωμάτωση στον εξοπλισμό του πιο σύγχρονων συστημάτων ασφάλειας και προειδοποίησης του οδηγού, όπως και infotainment. Επιπλέον, η δομική διαμόρφωσή της επέτρεψε την τοποθέτηση υβριδικού συστήματος Plug-in Hybrid. Ως κορυφαία πράξη ήταν η δημιουργία και του Tiguan R, των 320 ίππων.
Με την επανασχεδίασή του το Tiguan απέκτησε πιο σύγχρονη και περισσότερο δυναμική εμφάνιση σε σχέση με πριν. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο του έχουν προσδώσει και πιο πολυτελή χαρακτήρα, κάτι που τονίζεται τόσο εξωτερικά, όσο κυρίως στο εσωτερικό του. Αφενός, η διαμόρφωση των φωτιστικών σωμάτων εμπρός και πίσω (με τα γωνιώδη στοιχεία και τη LED τεχνολογία), η αναδιαμόρφωση της μάσκας, του καπό και των προφυλακτήρων όπως και οι νέας σχεδίασης τροχοί συμβάλλουν σε αυτή την εικόνα.
Αφετέρου (δηλαδή εσωτερικά), οι αλλαγές αφορούν κατά βάση στο ταμπλό. Στη θέση τού πίνακα οργάνων έχει τοποθετηθεί έγχρωμη οθόνη 10,25 ιντσών στην οποία απεικονίζονται οι ενδείξεις που επιθυμεί κάθε φορά ο οδηγός. Στο κέντρο, υπάρχει έγχρωμη οθόνη αφής η διάσταση της οποίας είναι είτε 8,0 ιντσών είτε 9,2 ιντσών, αναλόγως του επιπέδου εξοπλισμού.
Κάτω από αυτή (σημ.: κεντρική οθόνη) έχουν καταργηθεί οι φυσικοί διακόπτες που υπήρχαν στο Tiguan πριν την επανασχεδίασή του για τον χειρισμό τού συστήματος κλιματισμού. Πλέον, τη θέση τους έχει πάρει επιφάνεια αφής μέσω της οποίας έχει ο οδηγός ή ο συνοδηγός μπορεί να επιλέγει τη θερμοκρασία, την κατεύθυνση του εκπεμπόμενου αέρα και την έντασή του.
Τέλος, έχει τοποθετηθεί νέο τιμόνι το οποίο έχει ενσωματωμένους περισσότερους διακόπτες για τον χειρισμό τού ηχοσυστήματος αλλά και για την επιλογή των ενδείξεων που επιθυμεί να βλέπει ο οδηγός στην οθόνη εμπρός του.
Σε ό,τι αφορά στα υλικά που υπάρχουν στο εσωτερικό, η Volkswagen ανακοινώνει ότι είναι καλύτερα από πριν. Η αλήθεια είναι ότι τόσο στην όψη όσο και στη λεγόμενη αντιληπτή ποιότητα είναι αναβαθμισμένα και διατίθεται σε νέους χρωματισμούς και συνδυασμούς (σημ.: επενδύσεις). Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει η απόχρωση του εσωτερικού φωτισμού μεταξύ 30 διαφορικών επιλογών.
Η ευρυχωρία του είναι πολύ καλή ακόμα και για πέντε υψηλοσώμους επιβάτες. Τα καθίσματα είναι τοποθετημένα σχετικά ψηλά, κάτι που τους επιτρέπει να έχουν καλή ορατότητα. Ωστόσο, είναι σχετικά σφιχτά σε αίσθηση, γεγονός ίσως κουράσει σε πολύωρο ταξίδι.
Σε ό,τι αφορά στο πίσω κάθισμα, έχει στοιχεία πολυχρηστικότητας, υπό την έννοια ότι αποτελείται από δύο τμήματα, σε αναλογία 60/40, τα οποία μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα μεταξύ τους, καθώς σύρονται προς τα εμπρός (ή προς τα πίσω, αντιστοίχως) σε μια απόσταση έως 170 χλστμ.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται προτεραιότητα κάθε φορά είτε στον διαθέσιμο χώρο για τους εκεί επιβαίνοντες, είτε στις αποσκευές τους, είτε στον καλύτερο δυνατό συνδυασμό μεταφοράς επιβατών και ογκωδών αντικειμένων. Η πρακτικότητα ενισχύεται, επίσης, και από το ότι οι πλάτες του πίσω καθίσματος ανακλίνονται έως 26 μοίρες (το μέγιστο) και -φυσικά- μπορούν να αναδιπλωθούν.
Τέλος, αναφορικά με το πορτμπαγκάζ έχει χαμηλό κατώφλι φόρτωσης και η χωρητικότητά του είναι τουλάχιστον 520 λίτρα, παρότι οι θόλοι των πίσω τροχών εκτείνονται σχετικά προς το εσωτερικό του. Αυτή, αυξάνεται στα 615 λίτρα όταν οι πλάτες του πίσω καθίσματος ανακληθούν κάθετα, για να φτάσει στα 1.510 λίτρα όταν αυτές αναδιπλωθούν.
Στον δρόμο (και μόνον σε αυτόν)
Το Tiguan με τον τετρακύλινδρο 1.5 TSI κινητήρα των 150 ίππων είναι ένα «οικογενειακού» χαρακτήρα όχημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον ιδιοκτήτη του ή από τον υποψήφιο αγοραστή του. Ο σκοπός τού αυτοκινήτου είναι να μεταφέρει τους επιβάτες του με ασφάλεια και σχετική οικονομία καυσίμου, χωρίς να υπάρχουν όποιες αυξημένες απαιτήσεις επιδόσεων από αυτό.
Στην εκδοχή με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων ο οδηγός έχει τη μεγαλύτερη άνεση που προσφέρει αυτός ο τύπος μετάδοσης της ροπής στους εμπρός τροχούς. Οι αλλαγές των σχέσεων είναι ομαλές αλλά κάποιες φορές όχι τόσο άμεσες όσο θα θέλαμε, ιδίως όταν οι σ.α.λ. τού κινητήρα είναι χαμηλές. Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν έχει επιλεγεί η διαμόρφωση «Sport» (στο κιβώτιο).
Ο οδηγός, δύναται να αλλάζει ταχύτητες είτε μέσω των μοχλοδιακοπτών που υπάρχουν στο τιμόνι είτε μετακινώντας τον (κλασικό) μοχλό, κάτι που δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο γρήγορες, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι συμβαίνει στην πράξη.
Ο κινητήρας διαθέτει το σύστημα «ACT» το οποίο απενεργοποιεί τους δύο μεσαίους κυλίνδρους (εκ των τεσσάρων) όταν ο οδηγός δεν εφαρμόζει μεγάλο φορτίο στο δεξί πεντάλ, για οικονομία καυσίμου. Η απενεργοποίηση και η ενεργοποίηση της λειτουργίας τους γίνεται άμεσα και ανεπαίσθητα από τους επιβάτες.
Η ανάρτηση του Tiguan αποτελείται από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο, εμπρός, και από διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, πίσω. Είναι σχετικά σφιχτή αλλά το γεγονός ότι η διαδρομή της είναι σχετικά μεγάλη, λόγω του αυξημένου ύψους του αυτοκινήτου από το έδαφος, έχει ως αποτέλεσμα να απορροφά ικανοποιητικά τις ταλαντώσεις.
Το τιμόνι του έχει μέτρια αίσθηση, ενώ το επίπεδο θορύβου στο εσωτερικό είναι σχετικά χαμηλό στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Μόνον όταν αυξάνεται η ταχύτητα κίνησης ο αεροδυναμικός θόρυβος είναι πιο έντονος. Σε ό,τι αφορά στη μέση κατανάλωσή του, μετρήσαμε 7,8 λίτρα/100 χλμ., κινούμενοι με τον ρυθμό που σου «επιβάλλει» η συγκεκριμένη έκδοση του μοντέλου.
Τι είναι το Tiguan, τελικά; Είναι μια πολύ καλή επιλογή αυτοκινήτου για κάποιον που θέλει ένα καινούργιο μοντέλο. Σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία, η προτεινόμενη βασική τιμή τής έκδοσης με τον 1.5 TSI των 150 ίππων ξεκινά από 28.600 ευρώ, με το μηχανικό κιβώτιο των έξι σχέσεων. Αυτή με το DSG των επτά σχέσεων ξεκινά από τα 32.750 ευρώ.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – Volkswagen Tiguan 1.5 TSI ACT 150 PS DSG
Κινητήρας: τετρακύλινδρος 1.498 cc
Ισχύς: 150 PS στις 5.000-6.000 rpm
Pοπή: 250 Nm στις 1.500-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,2 sec
Τελική ταχύτητα: 202 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 6,5/7,8 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 146 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.509/1.839/1.675 mm
Μεταξόνιο: 2.678 mm
Βάρος: 1.504 kg
Χώρος αποσκευών: 520-1.510 lt
Τιμή: Από 28.600 ευρώ (Μηχανικό κιβώτιο)
Πηγή: newsauto.gr