Auto & Moto

Δοκιμή: Skoda Enyaq Coupe 85x

Η κουπέ εκδοχή του ηλεκτρικού SUV της Skoda επιστρέφει φρεσκαρισμένη, πιο ώριμη και με βελτιώσεις που αναβαθμίζουν τον γνώριμο οικογενειακό χαρακτήρα. Ειδικότερα η τετρακίνητη με 286 ίππους ισορροπεί ανάμεσα στο στιλ και την ουσία.

Η Skoda με το Enyaq κατάφερε να «πατήσει πόδι» στην κατηγορία των μεσαίων ηλεκτρικών SUV, όχι με φανφάρες αλλά με ουσία. Το Enyaq Coupe ήρθε λίγο μετά τη βασική έκδοση και στόχευσε σε εκείνους που θέλουν κάτι πιο δυναμικό αισθητικά, χωρίς να χάνουν κάτι σημαντικό σε πρακτικότητα και χωροταξική άνεση. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα μοντέλα της μάρκας (Νίκος Μαρινόπουλος).

Και με τη facelift εκδοχή που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες και που κάνει ποδαρικό και στη χώρα μας, το Enyaq Coupe διατηρεί όλες τις προηγούμενες αρετές του, ενώ ταυτόχρονα φέρνει αναβαθμίσεις εκεί όπου πραγματικά μετρούν: στο σχεδιασμό, στην αεροδυναμική, στη φόρτιση και κυρίως στην αυτονομία.

Οπτικά, οι αλλαγές είναι διακριτικές αλλά προσεγμένες. Το εμπρός μέρος έχει υιοθετήσει κάποια στοιχεία από το νέο Elroq, με διαφορετική μάσκα, νέους προφυλακτήρες και πιο λεπτά φωτιστικά σώματα με τεχνολογία Matrix LED.

Στο προφίλ των 4,66 μέτρων, η βασική διαφοροποίηση από το απλό Enyaq είναι φυσικά η πιο κουπέ σιλουέτα, με την κεκλιμένη οροφή να δίνει πιο δυναμικό χαρακτήρα χωρίς να μετατρέπει το αυτοκίνητο σε στιλιστικό «πείραμα».

Τα 18,1 εκατοστά που απέχει το αμάξωμα από το έδαφος ακούγονται μια χαρά για μία ασφαλή βόλτα σε χωματόδρομο ή για σκαρφάλωμα στα πεζοδρόμια της πόλης (ντροπή σας).

Φουλ της αυτονομίας

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως το Enyaq Coupe έχει πολύ καλή αεροδυναμική για την κατηγορία του, με συντελεστή Cd 0,229 (σημαντικά βελτιωμένος από αυτόν της προηγούμενης έκδοσης). Σε συνδυασμό με τις αναβαθμίσεις στο λογισμικό διαχείρισης ενέργειας και τις μικρό-αλλαγές στη χημεία της μπαταρίας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θεωρητικής αυτονομίας, με την έκδοση 85x να φτάνει τα 552 χλμ. (κατά WLTP).

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, η εργοστασιακή τιμή για το 85x είναι 15,7 kWh/100 χλμ. ενώ σε πραγματικές συνθήκες και με καύσωνα (με φουλ clima) καταγράψαμε μέση τιμή κοντά στις 18-19 kWh/100 χλμ. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε πραγματική αυτονομία περίπου 450-500 χιλιομέτρων, αρκετά χαμηλότερη από την επίσημη τιμή των 537 χλμ., αλλά απόλυτα ικανοποιητική για το μέγεθος, το βάρος και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου.

Όσον αφορά στην ανάκτηση ενέργειας, υπάρχουν paddles πίσω από το τιμόνι με τρεις διαβαθμίσεις της έντασης της επιβράδυνσης. Όμως ακόμη και στη μέγιστη ρύθμιση, δεν είναι εφικτή η οδήγηση «one pedal», οπότε μπορεί κανείς να επιλέγει απευθείας το B από το μικρό επιλογέα κίνησης για τη βέλτιστη ανάκτηση.

Η μετάδοση γίνεται μέσω δύο ηλεκτροκινητήρων (έναν σε κάθε άξονα), με συνολική ισχύ 286 ίππων και 545 Nm. Αν σας αρέσει να ψειρίζετε τα τεχνικά σημειώστε ότι τα τετρακίνητα Enyaq έχουν κιβώτιο δύο σχέσεων (σε αντίθεση με τα μονής στα πισωκίνητα). Τα 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 6,7 δευτερόλεπτα, επίδοση ικανοποιητική αλλά όχι εντυπωσιακή. Ο χαρακτήρας του Enyaq Coupe άλλωστε δεν είναι σπορ αλλά ταξιδιάρικος με την τελική να φτάνει τα 180 χλμ./ώρα.

Η φόρτιση είναι ένα από τα σημεία που έχουν βελτιωθεί. Η έκδοση 85x υποστηρίζει πλέον ταχυφόρτιση έως 175 kW, πράγμα που σημαίνει ότι η μπαταρία φτάνει από το 10% στο 80% σε λιγότερα από 30 λεπτά. Σε wallbox 11 kW, η πλήρης φόρτιση διαρκεί περίπου 7 ώρες.

Στον δρόμο…

…το Enyaq Coupe 85x είναι ήσυχο, σταθερό και προβλέψιμο. Δεν είναι αυτοκίνητο για να απολαύσεις τα στροφιλίκια, ούτε προσφέρει «παιχνιδιάρικο» χαρακτήρα μιας και το απόβαρο των 2,3 τόνων είναι πάντα εκεί. Κάτι που γίνεται αντιληπτό κυρίως στις αλλαγές κατεύθυνσης και στο φρενάρισμα. Αλλά εκεί που πρέπει να ανταποκριθεί -στις μετακινήσεις, στην άνεση, στην καθημερινότητα- τα καταφέρνει εξαιρετικά.

Το οδηγικό προφίλ είναι ουδέτερο και ασφαλές. Δεν θα ενθουσιάσει, αλλά ούτε θα κουράσει. Η ανάρτηση είναι ρυθμισμένη σχετικά σφιχτά λόγω και της Sportline έκδοσης και ίσως σε ορισμένες ανωμαλίες να μεταφέρει λίγους παραπάνω κραδασμούς στην καμπίνα, αλλά χωρίς να γίνεται ποτέ ενοχλητική.

Συνολικά υπάρχουν έξι προφίλ οδήγησης (Eco, Normal, Comfort, Sport, Traction, Individual). Η διαφορά από το Comfort στο Sport είναι αισθητή και πιο σφιχτή. Ωστόσο, το προαιρετικό Dynamic Chassis Control (DCC) δεν αλλάζει εντυπωσιακά την εικόνα και η επιπλέον χρέωση (αν υπάρχει) δεν δικαιολογείται.

Το βάρος ξεπερνά τα 2.200 κιλά, κάτι που γίνεται αντιληπτό κυρίως στις αλλαγές κατεύθυνσης και ειδικότερα στο φρενάρισμα (με ταμπούρα στο πίσω άξονα). Η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή στο καλό οδόστρωμα αλλά στα χαμηλότερης ποιότητας αυξάνονται έστω και λίγο τα επίπεδα θορύβου.

Η τετρακίνηση προσφέρει καλύτερη πρόσφυση αλλά δεν αλλάζει θεαματικά τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, ενώ συνεπάγεται περίπου 50 χιλιόμετρα λιγότερη αυτονομία σε σχέση με την πισωκίνητη έκδοση.

Στην πράξη, το Enyaq 85x αποδεικνύεται ήσυχο, σταθερό και ξεκούραστο στον αυτοκινητόδρομο. Στην πόλη ελίσσεται εύκολα, ενώ το τιμόνι είναι ακριβές, με σχετικά καλή αίσθηση αλλά δεν «κόβει» όσο στην πίσω κίνηση (κύκλος στροφής στα 10,8 μέτρα αντί για 9,3 όπως στα RWD).

Περνώντας στο εσωτερικό…

…το Enyaq Coupe δείχνει πως η Skoda καταφέρνει να συνδυάζει την πρακτικότητα με μία πιο premium προσέγγιση. Τα υλικά είναι ευχάριστα στην αφή, η συναρμογή εξαιρετική, ενώ η αισθητική κινείται σε πιο σύγχρονες γραμμές σε σχέση με το παρελθόν.

Υπάρχει περίσσεια αποθηκευτικών χώρων, αρκετά ντουλαπάκια και πρακτικά στοιχεία/θήκες όπως η υποδοχή για τα καλώδια κάτω από το πορτμπαγκάζ και η κλασική πλέον ομπρέλα στην πόρτα του οδηγού. Ευτυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν τέσσερις διακόπτες για τα ηλεκτρικά παράθυρα (και σε αντίθεση με τα ΙD της VW).

Η κεντρική οθόνη των 13 ιντσών είναι φωτεινή και αρκετά γρήγορη, αν και κάποιες λειτουργίες θα προτιμούσαμε να γίνονται με φυσικά χειριστήρια. Υπάρχουν πάντως αρκετοί διακόπτες (π.χ. για το σύστημα υποβοήθησης παρκαρίσματος), ενώ οι σημαντικότερες λειτουργίες (συστήματα υποβοήθησης, κλιματισμός, πολυμέσα, modes) είναι προσβάσιμες άμεσα. Το infotainment έχει αναβαθμιστεί με το νέο λογισμικό του ομίλου, και η συνολική εμπειρία είναι πιο φιλική από π.χ. ένα Volkswagen ID.5.

Η θέση οδήγησης είναι καλή, η ορατότητα μπροστά και στα πλάγια ικανοποιητική, αν και η πίσω κολόνα είναι αρκετά φαρδιά, κάτι αναμενόμενο λόγω σχεδίασης. Η πίσω κάμερα και οι αισθητήρες πάντως βοηθούν πολύ στο παρκάρισμα. Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες δεν έχουν μειωθεί αισθητά, καθώς η πανοραμική οροφή (στάνταρ) επιτρέπει αρκετό χώρο για το κεφάλι, παρά την κεκλιμένη γραμμή της οροφής. Ωστόσο, στο καύσωνα, η καμπίνα μέχρι να δροσίσει θυμίζει θερμοκήπιο.

Το τεράστιο πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 570 λίτρων και φτάνει τα 1.610 λίτρα (τιμές λίγο μικρότερες από το «κανονικό» Enyaq) με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων. Δεν υπάρχει «frunk» κάτω από το καπό, αλλά ο αποθηκευτικός χώρος πίσω επαρκεί πλήρως, ακόμη και για οικογενειακές μετακινήσεις ή ταξίδια.

Show me the money

Η γκάμα του ανανεωμένου Enyaq Coupe περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις, με κοινό παρονομαστή την μπαταρία των 77 kWh, αλλά διαφορετική διάταξη κινητήρων και εξοπλισμό. Η βασική έκδοση 85 διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα στους πίσω τροχούς, αποδίδει 286 ίππους και ξεκινά από τις 51.400 ευρώ, προσφέροντας την καλύτερη θεωρητική αυτονομία της σειράς και χαμηλότερη κατανάλωση (14,7 kWh/100 χλμ. κατά WLTP).

Η έκδοση της δοκιμής, η 85x Sportline, προσθέτει δεύτερο κινητήρα για τετρακίνηση, διατηρεί την ίδια ισχύ, αλλά έχει ελαφρώς αυξημένη κατανάλωση. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται η RS με 340 ίππους, σπορ ανάρτηση και ξεχωριστή αισθητική, με τιμή από 58.900 ευρώ. Αν και είναι πιο δυναμική σε επιδόσεις, δεν διαφέρει ουσιαστικά σε καθημερινή χρήση, με το επιπλέον κόστος να αφορά κυρίως τον χαρακτήρα και το ύφος της έκδοσης.

Η τιμή του κουπέ Enyaq κοντά στις 60.000 ευρώ ακούγεται κάπως «αλμυρή», αλλά περιλαμβάνει πλούσιο εξοπλισμό και καλύπτει τις ανάγκες ακόμη και απαιτητικών οδηγών. Μάλιστα, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό προσφέρει περισσότερα στον βασικό εξοπλισμό, καλύτερη εργονομία και συνολικά πιο ισορροπημένο πακέτο.

Στο δια ταύτα, το Enyaq Coupe 85x είναι μία ολοκληρωμένη και ώριμη πρόταση, με κύρια πλεονεκτήματα την καλή ποιότητα, την άνεση, τον εξοπλισμό και τη σχεδίαση που ξεχωρίζει. Ωστόσο, το βασικό ερώτημα βέβαια είναι αν αξίζει κανείς να επιλέξει την κουπέ εκδοχή, έστω και αν η σπορ αισθητική δεν περιορίζει την πρακτικότητα και η ηλεκτρική τεχνολογία έχει φτάσει σε επίπεδο ωριμότητας.

Ακόμη κι αν δεν συγκινεί οδηγικά, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κατηγορίας. Και ίσως είναι η καλύτερη εκδοχή ενός κουπέ SUV με ηλεκτρικό προσανατολισμό. Έτσι, αν δεν σας ενοχλεί η μικρή απώλεια σε πρακτικότητα και σας αρέσει η εμφάνιση, τότε ναι. Και αν δεν σας ενδιαφέρει και τόσο η τετρακίνηση, η τιμή πέφτει πιο κάτω. Σε διαφορετική περίπτωση, το κλασικό Enyaq εξακολουθεί να είναι το πιο «οικογενειακό» ηλεκτρικό SUV του ομίλου VW.

Τεχνικά χαρακτηριστικά-Skoda Enyaq Coupe 85x (facelift 2025)
Κινητήρας:
 Δύο ηλεκτροκινητήρες, σύγχρονοι μόνιμου μαγνήτη
Ισχύς: 286 PS (210 kW)
Ροπή: 545 Nm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς (τετρακίνηση)
Χωρητικότητα μπαταρίας (ωφέλιμη): 82 kWh (77 kWh, NMC)
Φόρτιση: 11 kW AC, 175 kW DC
Κιβώτιο: Αυτόματο μίας σχέσης
Επιτάχυνση 0–100 km/h: 6,7 δευτερόλεπτα
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/δοκιμής: 15,4 kWh/100 km/18-19 kWh/100 km
Μέση αυτονομία εργοστασιακή/δοκιμής: Έως 552 χλμ. WLTP/450-500 χλμ.
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.658 × 1.879 × 1.621 mm
Μεταξόνιο: 2.766 mm
Απόσταση από το έδαφος: 170 mm
Βάρος: 2.234-2.362 kg
Χώρος αποσκευών: 570–1.610 lt
Τιμή: Από 57.900€ (από 51.400€ η πισωκίνητη Coupe 85)

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Daytona Z2 125: Με πλούσιο εξοπλισμό και κατανάλωση παπιού

TEO

«Κόντρα» Γαλλίας – Γερμανίας για τα αυτοκίνητα

TEO

Αυτή τη Ferrari F40 με τους 1.000 ίππους ποιος θα την πάρει;

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies