Στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά της οικογενειακής κατηγορίας, με χαμηλή κατανάλωση, καλούς χώρους και τιμή που το τοποθετεί ανάμεσα στις πιο ισορροπημένες προτάσεις της αγοράς. Ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα φουλ υβριδικό SUV που θέλει να σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη.
Το Symbioz της Renault δεν έρχεται για να ταράξει τα νερά. Δεν θα σε κάνει να σηκώσεις το φρύδι σου με την πρώτη ματιά, δεν είναι το αυτοκίνητο που θα σου αλλάξει τη ζωή, είναι όμως το αυτοκίνητο που θα στη διευκολύνει. Και αυτή είναι, ίσως, η μεγαλύτερη του αρετή: δεν προσπαθεί να είναι κάτι που δεν είναι. Αντιθέτως, φέρνει στο τραπέζι μια ώριμη, ολοκληρωμένη, πλήρως υβριδική πρόταση, που βάζει στην κορυφή της λίστας τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας (δημοσιογράφος: Νίκος Μαρινόπουλος).
Και κάπως έτσι λειτουργεί: χωρίς εντυπωσιασμούς, χωρίς υπερβολές, αλλά με γαλλική πρακτικότητα και έξυπνες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Είναι ένα κόμπακτ SUV, λίγο πιο πάνω σε διαστάσεις από το Captur και λίγο πιο κάτω από το Austral, με μήκος 4,41 μέτρα και με βασική αποστολή να καλύψει οικογενειακές ανάγκες χωρίς τυμπανοκρουσίες. Είναι ένα από αυτά τα αυτοκίνητα που όσο το οδηγείς και το ζεις, καταλαβαίνεις το νόημα της ύπαρξής του.
Τοποθετημένο λοιπόν ανάμεσα στο Captur και στο Austral, το νέο Symbioz έρχεται να καλύψει ένα κενό -όσο μικρό και αν είναι αυτό- στη γκάμα της Renault. Είναι κατά 19 εκατοστά μακρύτερο από το Captur, φτάνοντας τα 4,41 μέτρα, αλλά 10 εκατοστά πιο κόμπακτ και ευέλικτο από το Austral, κάτι που το κάνει ιδανικό για όσους κινούνται τόσο σε πόλη όσο και εκτός.
Μοιράζεται την πλατφόρμα CMF-B, την ίδια με τα Clio, Captur και Arkana, με βασικό στόχο την αποδοτικότητα και την ευελιξία, όπως διατείνονται οι Γάλλοι. Και το πετυχαίνει. Από την πρώτη διαδρομή καταλαβαίνεις πως έχει γίνει δουλειά στην ηχομόνωση, στην ποιότητα κύλισης, στην καλή άνεση από την ανάρτηση και στην αίσθηση της καθημερινής χρήσης, όπως θα δούμε παρακάτω.
Εξωτερικά, η σχεδίαση του Symbioz είναι καθαρή, διακριτική, με ελκυστικές αναλογίες και ένα εμπρός μέρος που υιοθετεί εμφανώς στο νέο σχεδιαστικό DNA της Renault. Τα λεπτά LED φωτιστικά σώματα, η χαρακτηριστική μάσκα και οι απλές γραμμές δημιουργούν μια ελκυστική εικόνα, που σίγουρα αποσπά κολακευτικά σχόλια. Ειδικά στο γκρίζο της κορυφαίας Alpine έκδοσης της δοκιμής μας, με τις σπέσιαλ 19άρες ζάντες.
Το πίσω μέρος είναι λίγο πιο συμβατικό, χωρίς έντονες ακμές ή σπορτίφ διάθεση, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα, ειδικά σε ένα αυτοκίνητο με καθαρά οικογενειακό χαρακτήρα. Όσο για την απόσταση από το έδαφος, τα 16,9 εκατοστά αρκούν με το παραπάνω για απροβλημάτιστες βόλτες σε χωματόδρομους.
Μπαίνοντας μέσα, η εικόνα είναι γνώριμη σε όσους έχουν οδηγήσει πρόσφατα μοντέλα της Renault. Η κεντρική κάθετη οθόνη των 10,4 ιντσών είναι το βασικό hardware του συστήματος πολυμέσων OpenR Link, το οποίο βασίζεται στο Android Automotive 12 της Google. Η απόκριση είναι άμεση, η πλοήγηση πολύ γρήγορη, και το σύστημα αναγνώρισης φωνής με Google Assistant λειτουργεί καλύτερα από τα περισσότερα αντίστοιχα συστήματα του ανταγωνισμού.
Κάτω από την touch-screen υπάρχει μία σειρά από πρακτικούς, φυσικούς διακόπτες για τον κλιματισμό, ενώ η θήκη που υπάρχει από κάτω θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο βάθος. Στο ψηφιακό πίνακα οργάνων των 10,3 ιντσών (7 ιντσών στη βασική evolution) μπορείς να δεις πληροφορίες για την κατανάλωση, τη λειτουργία του υβριδικού συστήματος και ό,τι άλλο χρειάζεσαι.
Η ποιότητα των υλικών κυμαίνεται στα πολύ καλά στάνταρ της γαλλικής εταιρίας (ακόμη και όπου υπάρχουν σκληρά πλαστικά είναι προσεγμένα σε φινίρισμα), ενώ τα επιμέρους μπουτόν και χειριστήρια είναι σωστά τοποθετημένα, με γνώμονα τη λειτουργικότητα.
Τηρουμένων των αναλογιών η καμπίνα είναι ευρύχωρη, κυρίως χάρη στη μετακινούμενη πίσω σειρά καθισμάτων που συρόμενη κατά 16 εκατοστά αυξάνει είτε το χώρο για τα πόδια είτε αυτό των αποσκευών (σ.σ. έχει δίπατο χώρο με κανονική ρεζέρβα ασφαλείας). Αυτός φτάνει έως τα 624 λίτρα, από τα καλύτερα νούμερα της κατηγορίας, και πέφτει στα 492 λίτρα στη στάνταρ ρύθμιση.
Τα καθίσματα είναι άνετα, με καλή στήριξη (θα ήθελα λίγη καλύτερη για τον οδηγό) και ρυθμισιμότητα (για την πλάτη προτιμώ την προοδευτική ροδέλα αντί της κλιμακωτής ρύθμισης). Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι πολύ καλοί και μπορούν να βολευτούν ακόμη και δύο υψηλόσωμοι, ενώ οι χώροι για μικροαντικείμενα είναι περισσότεροι από ότι θα περίμενες.
Σημειώστε ότι στην Alpine της δοκιμής μας υπάρχει μία έξυπνη θέση για ασύρματη φόρτιση smartphone και για τους μουσικόφιλους το προαιρετικό ηχοσύστημα της Harman Kardon με 9 ηχεία.

Στο δρόμο, το Symbioz E-Tech 145 κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται. Κινείται ήσυχα και πολιτισμένα, με έναν ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα 1.598 κ.εκ. (ισχύος 95 ίππων) σε συνεργασία με δύο ηλεκτροκινητήρες (έναν κύριο 36 kW και έναν επικουρικό 18 kW). Η συνολική απόδοση φτάνει τους 145 ίππους, με έναν τρόπο λειτουργίας που θυμίζει υβριδικό Toyota, αλλά με λιγότερα «CVT-ίλα» και περισσότερη ηλεκτρική συμμετοχικότητα.
Το αυτόματο κιβώτιο multimode λειτουργεί χωρίς παραδοσιακό μετατροπέα ροπής, με έξυπνο λογισμικό που αποφασίζει πότε να εμπλέκει ποιον κινητήρα. Στην πράξη, οι εναλλαγές είναι τόσο ομαλές που μόνο από την ένδειξη στην οθόνη καταλαβαίνεις πότε αλλάζει κάτι.

Η πολύ χαμηλή κατανάλωση είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της διάταξης E-Tech. Έτσι και στην περίπτωση του Symbioz τα νούμερα που ανακοινώνει η Renault είναι στα 4,7 λίτρα/100 χλμ. στο μικτό κύκλο.
Στην πράξη -σε μικτές διαδρομές με πόλη, επαρχιακό και αυτοκινητόδρομο- είδα τιμές στα περίπου 5,5-6,0 λίτρα, τις οποίες μπορείς να πετύχεις χωρίς έχεις μάστερ στο «eco-driving». Αν κινείσαι κυρίως σε πόλη, μπορείς εύκολα να πετύχεις κάτω από 5 λίτρα.

Εδώ φαίνεται η δουλειά στο υβριδικό σύστημα, το οποίο ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα, αποθηκεύοντάς την στη μικρή μπαταρία των 1,26 kWh που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του πορτμπαγκάζ.
Η ανάρτηση είναι σχετικά σφιχτή, για να γίνω πιο αντιληπτός δεν είναι τόσο μαλακή όσο του Captur. Καταφέρνει και βρίσκει τη χρυσή τομή κάνοντας κάθε οικογενειάρχη να χαμογελά όταν το Symbioz περνάει από σαμαράκια και κακοτεχνίες. Χωρίς να «κοπανάει» και παρά τα 45άρια λάστιχα (225/45), προσφέροντας υψηλό επίπεδο άνεσης και παρά τις 19” ζάντες του μοντέλου της δοκιμής μας.

Στις στροφές κρατάει καλά, με τις κλίσεις να είναι πολύ μικρές και το Symbioz να στρίβει ξεπερνώντας τις προσδοκίες σου, ενώ το τιμόνι έχει μία ελαφρώς τεχνητή αίσθηση αλλά είναι «επικοινωνιακό» και ακριβές σε πληροφόρηση. Παρά το σχετικά σφιχτό set-up, στο Symbioz προτεραιότητα δεν έχει το σπορτίφ στοιχείο και δεν προσπαθεί να πείσει πως το έχει. Και αυτό είναι θετικό. Αν θέλεις να κινηθείς γρήγορα, μπορείς, αλλά ο ρυθμός του είναι πιο χαλαρός και στρωτός.
Η ηχομόνωση είναι καλή ακόμα και στον αυτοκινητόδρομο, στις απότομες ρεπρίζ ο τετρακύλινδρος ακούγεται αλλά όχι σε βαθμό που να σε ενοχλεί, η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή και κάποιοι μικροί αεροδυναμικοί θόρυβοι ίσα που γίνονται αντιληπτοί στις υψηλές ταχύτητες.

Σε επίπεδο εξοπλισμού, το Symbioz προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις: Evolution, Techno, Esprit Alpine και Iconic. Η βασική έκδοση Evolution, με τιμή 28.900 ευρώ, περιλαμβάνει ήδη σημαντικά στοιχεία άνεσης και ασφάλειας, όπως το πλήρες πακέτο υποβοήθησης οδήγησης και το υβριδικό σύστημα E-Tech. Δεν αισθάνεσαι ότι οδηγείς ένα «γυμνό» μοντέλο, κάτι που δεν είναι αυτονόητο στην κατηγορία.
Ανεβαίνοντας στην Techno, στις 30.500 ευρώ, προστίθενται επιπλέον τεχνολογίες και αισθητικές λεπτομέρειες, ενώ η Esprit Alpine στις 32.900 ευρώ διαφοροποιείται κυρίως με πιο σπορτίφ εμφάνιση, εμπνευσμένη από τη μάρκα Alpine, προσφέροντας ένα πιο premium περιβάλλον και την προαιρετική πανοραμική ηλιορροφή Solarbay. Η κορυφαία Iconic, με τιμή 34.500 ευρώ, έρχεται πλήρης, με όλα τα διαθέσιμα συστήματα άνεσης, τεχνολογίας, όπως θερμαινόμενα καθίσματα ή την ηλεκτρομηχανική πόρτα του πορτμπαγκάζ.
Με δεδομένο τον εξοπλισμό κάθε έκδοσης, την οικονομία του υβριδικού συστήματος και τη χωροταξική ευελιξία της καμπίνας, το Symbioz τοποθετείται έξυπνα ανάμεσα στις πιο προσιτές προτάσεις της κατηγορίας. Και λίγο ψηλότερα από τα Hyundai Kona, Peugeot 3008 κ.ά. Σε σχέση με αντίστοιχα υβριδικά μοντέλα από την Ιαπωνία ή την Κορέα, το γαλλικό SUV εμφανίζεται πιο ανταγωνιστικό ως προς τη συνολική του αξία, χωρίς να κάνει εκπτώσεις σε ποιότητα και εξοπλισμό.
Δεν θα διαφωνήσω ότι το Symbioz δεν είναι το SUV που θα το κορνιζάρεις. Είναι όμως ένα οικογενειακό SUV που μπορείς να ζήσεις μαζί του κάθε μέρα χωρίς δράματα, χωρίς εκπλήξεις και κυρίως χωρίς ανούσιες σπατάλες. Αν η λογική ήταν ένα family-car, θα ήταν αυτό.
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Renault Symbioz E-Tech Full Hybrid 145
Κινητήρας: Τετρακύλινδρος, 1.598 cc, ατμοσφαιρικός βενζίνης
Απόδοση υβριδικού συστήματος: 145 PS, 148 Nm
Ηλεκτρικά μοτέρ: 36 kW (βασικός) + 18 kW (εκκινητής/γεννήτρια)
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο multimode χωρίς συμπλέκτη
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,6 sec
Τελική ταχύτητα: 170 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/δοκιμής: 4,7/5,2 lt/100 km
Εκπομπές CO₂: Από 106 g/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.413/1.797/1.575 mm
Απόσταση από το έδαφος: 16,9 εκατοστά
Μεταξόνιο: 2.638 mm
Βάρος: 1.423 kg
Χώρος αποσκευών: 492/624 έως 1.582 lt
Τιμή: Από 28.900 ευρώ
Πηγή: newsauto.gr