Η Omoda αποσκοπεί στο να δημιουργεί και να προσφέρει στην αγορά ποιοτικά, καλοεξοπλισμένα και οικονομικώς προσιτά μοντέλα. Το αμιγώς ηλεκτρικό Omoda 5 είναι διαθέσιμο και στην χώρα μας έχοντας αυτό ως στόχο.
Η νέα αυτοκινητική πραγματικότητα στην Ελλάδα διαμορφώνεται ακόμα, ωστόσο έχει καθοριστεί με σαφήνεια ποια θα είναι εφεξής. Σε αυτή περιλαμβάνεται και η Omoda, μια θυγατρική του κινεζικού Ομίλου Chery η οποία έχει ενταχθεί στην Chery International, το επιχειρηματικό παρακλάδι της το οποίο αφορά στην επέκτασή της σε αγορές εκτός αυτής της ασιατικής χώρας (δημοσιογράφος: Κωνσταντίνος Ζωγλοπίτης).
Ωστόσο, η Omoda έχει ένα καίριο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες από την Κίνα. Η μητρική Chery συνεργάζεται με τη Mercedes-Benz κάτι που σημαίνει πολλά αναφορικά με τον γενικότερο χαρακτήρα και τα στάνταρ κατασκευής.
Η διάθεση των μοντέλων της στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα στα τέλη του 2024. Προφανώς είναι μια νεοσύστατη εταιρεία η οποία όμως δείχνει να έχει δυναμική.
Αυτό ισχύει όχι μόνο λόγω των στελεχών της ελληνικής αντιπροσωπείας αλλά και χάρη στις επιχειρηματικές κινήσεις που έχουν κάνει ήδη τα στελέχη της Omoda στην Ευρώπη, γενικότερα.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή των αυτοκινήτων της στην Ισπανία, διαδικασία η οποία αναμένεται να ξεκινήσει ως το τέλος του 2025, όπως έχει ανακοινωθεί.

Το Omoda 5 είναι το πρώτο μοντέλο της το οποίο άρχισε να πωλείται και στη χώρα μας. Αρχικά στην έκδοσή του με τον θερμικό κινητήρα και πλέον και στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη εκδοχή του.
Για το Omoda 5 EV
Η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του SUV μοντέλου βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκδοχή της πλατφόρμας «T1X» (η οποία χρησιμοποιείται και σε αυτή με τον θερμικό κινητήρα, όπως και σε άλλα μοντέλα της Omoda Jaecoo).
Αυτή δημιουργήθηκε από την Chery Automobile σε συνεργασία με την Jaguar Land Rover (σημ: Chery-JLR) και παρουσιάστηκε το 2016, ωστόσο έχει βελτιωθεί και έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής μας.

Το ηλεκτροκίνητο Omoda 5 διαθέτει μπαταρίες λιθίου σιδήρου φωσφορικού άλατος (LFP) τεχνολογίας «Blade», οι οποίες έχουν ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 64,0 kWh και πραγματική 61,05 kWh.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώνει η εταιρεία, η μέγιστη τυποποιημένη αυτονομία με μια πλήρη φόρτισή της είναι 430 χλμ. (κατά «WLTP»), ενώ όταν το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά εντός πόλης αυτή φτάνει ως τα 636 χλμ. (κατά «WLTP»).
Για τη φόρτισή της χρειάζονται 6 ώρες και 45 λεπτά για το 0%-100% σε παροχή ισχύος 11 kW. Όταν πρόκειται για ταχυφόρτιση DC δύναται να πληρωθεί με ενέργεια σε παροχή ισχύος έως 80 kW, όπου χρειάζεται 28 λεπτά της ώρας για το 30%-80%, αντίστοιχα.

Το αμάξωμα του ηλεκτροκίνητου Omoda 5 διαφέρει σχετικά από αυτό της έκδοσής του με τον θερμικό κινητήρα. Όμως, στο ηλεκτρικό δεν υπάρχει η ιδιότυπη μάσκα της δεύτερης.
Είναι κλειστή, συμβάλλοντας στη μείωση του αεροδυναμικού συντελεστή, αλλά και τηρώντας την πρακτική που θέλει να είναι τέτοια η διαμόρφωσή της σε οχήματα αυτής της τεχνολογίας κίνησης. Επιπλέον, το κάνει να είναι πιο αιχμηρό, συγκριτικά.
Φυσικά, η σχεδίασή του ακολουθεί την πρακτική των Κινέζων να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αισθητική η οποία να είναι αρεστή στους Ευρωπαίους, αλλά να κάνει σαφή τη χώρα καταγωγής του.
Οι καμπύλες γραμμές του συνδυάζονται με ακμές σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κομψό αλλά και δυναμικό αποτέλεσμα, οπτικά. Τα στελέχη της Omoda την προσδιορίζουν με τη φράση «Art in Motion» σε μια προσπάθεια να τονίσουν τη φιλοσοφία τους, η οποία εκφράζει «τη ροή, τη δυναμική και την αίσθηση κίνησης», όπως λένε όταν αναφέρονται σε αυτή.
Στο εμπρός μέρος, χαρακτηριστικά στοιχεία του είναι τα λεπτά LED φώτα ημέρας στην άκρη του καπό και οι ευμεγέθεις προβολείς στις άκρες του προφυλακτήρα.
Ένα ιδιότυπο χαρακτηριστικό τού οχήματος είναι η θύρα φόρτισής του. Αυτή δεν βρίσκεται στο πλάι, όπως συνήθως, αλλά εμπρός, στη μάσκα.
Το μοναδικό στοιχείο του είναι πως ανοίγει ένα σχετικά μεγάλο τμήμα της μάσκας (αυτό που περιέχει και την ονομασία της εταιρείας) για να αποκαλύψει την υποδοχή που τοποθετείται η πρίζα και όχι ένα μικρό πορτάκι.

Στο πίσω μέρος, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Εδώ, κυριαρχούν οι ακμές τόσο στα φώτα όσο και στην άκρη του πορτμπαγκάζ.
Η οροφή του αμαξώματος είναι κεκλιμένη στο συγκεκριμένο τμήμα της, τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για να βελτιωθεί ο αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας, ο οποίος είναι 0,281 (για την ακρίβεια)
Στην άκρη της (οροφή) έχει ενσωματωθεί η σχετική αεροτομή, ενώ στην πόρτα του χώρου αποσκευών έχει διαμορφωθεί ένα αντίστοιχο χείλος που συμβάλλει τόσο στην αεροδυναμική όσο και στη σχεδίαση.
Τα εκεί φώτα και ο σχετικά ευμεγέθης λογότυπος ονομασίας της εταιρείας είναι τα δεδομένα που το ξεχωρίζουν. Να σημειώσουμε, επίσης, πως οι τροχοί 18 ιντσών είναι καλυμμένοι και σχεδιασμένοι με τρόπο που να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη γενικότερη εικόνα του οχήματος.

Τέλος, το μαύρο προστατευτικό πλαστικό που περιβάλλει το αμάξωμα και οι μπάρες οροφής ενισχύουν τον SUV χαρακτήρα του.
Στο εσωτερικό
Το μήκος του Omoda 5 είναι λίγο μεγαλύτερο από 4,4 μέτρα και το μεταξόνιό του φτάνει τα 2,36 μέτρα, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι ο εσωτερικός χώρος είναι ικανοποιητικός ακόμα και για πέντε ενήλικους.
Αυτό δεν προκύπτει από τους αριθμούς, απλώς. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα επιτρέπει την όσο το δυνατόν καλύτερη ευρυχωρία για τους επιβάτες και είναι σαφές στην πράξη.

Το γεγονός αυτό συμπληρώνεται και από την αρχική θετική εικόνα που σου δίνουν τα υλικά που το συνιστούν, τόσο στην όψη όσο και στην αφή. Το ταμπλό του είναι σχετικά λιτό, με εγκάρσιες γραμμές, κοίλη επιφάνεια στο μέσον αυτού και λεπτούς αεραγωγούς.
Βασικό χαρακτηριστικό του είναι οι δύο έγχρωμες οθόνες 12,3 ιντσών έκαστη (σημ: πίνακας οργάνων, αφής στο κέντρο, αντίστοιχα) οι οποίες βρίσκονται ενσωματωμένες σε ενιαίο πλαίσιο, δίνοντας την εντύπωση ευρείας οθόνης.
Κάτω από αυτόν τον συνδυασμό είναι διαμορφωμένη η «αιωρούμενη» κονσόλα, μια επιλογή την οποία συνηθίζουν οι Κινέζοι στα μοντέλα τους. Είναι σχετικά πλατιά, τοποθετημένη ψηλά και διαχωρίζει σαφώς το τμήμα του οδηγού από του συνοδηγού.
Σε αυτή, υπάρχουν διαμορφωμένοι δύο καλυπτόμενοι χώροι για μικροαντικείμενα, όπως και διακόπτες για την άμεση και εύκολη ενεργοποίηση βασικών συστημάτων (π.χ. κλιματισμός, «αλάρμ»).

Τμήμα της έχει στιλπνή επιφάνεια η οποία συμβάλλει στη γενικότερη ποιοτική εικόνα του εσωτερικού και είναι καλή στην αφή της. Υπό αυτής βρίσκεται ανοιχτός χώρος αποθήκευσης που είναι μεγάλος και πρακτικός, επίσης μια χρηστική λύση για τους επιβάτες.
Το τιμόνι είναι επίπεδο στο κάτω μέρος του και διαθέτει την ονομασία της εταιρείας στο κέντρο του. Τα εμπρός καθίσματα έχουν ενσωματωμένο προσκέφαλο, είναι επενδεδυμένα με καλής ποιότητας υλικό και στηρίζουν καλά το σώμα.

Το πίσω κάθισμα είναι σχετικά χαμηλά τοποθετημένο γεγονός που επιτρέπει καλό ωφέλιμο ύψος για τους εκεί επιβάτες, καθώς η οροφή σε εκείνο το μέρος είναι κεκλιμένη, όπως γράψαμε ήδη.
Σε ό,τι αφορά στο πορτμπαγκάζ του, η χωρητικότητά του κυμαίνεται μεταξύ 340-1.075 λίτρα και είναι εύκολο στη φόρτωση αποσκευών σε αυτό. Όμως, είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τις διαστάσεις του οχήματος.
Εντυπώσεις
Στις αρχές του χρόνου είχαμε οδηγήσει την έκδοση του Omoda 5 με τον θερμικό κινητήρα των 147 ίππων, συνεπώς είχαμε ήδη μια πρώτη εντύπωση από το μοντέλο καθαυτό.

Με αυτή κατά νου θελήσαμε να δούμε κατά πόσο υπάρχει και στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη και τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει η τελευταία στους επιβάτες.
Ως οδηγός κάθεσαι σχετικά ψηλά και έχεις καλή ορατότητα προς τα εμπρός αλλά περιορισμένη προς τα πίσω, λόγω του περιορισμένου εμβαδού τού εκεί τζαμιού και της πίσω κολώνας του αμαξώματος, όταν πρόκειται για την ορατότητα λοξώς δεξιά (προς τα πίσω).
Ο μοχλός για την επιλογή της φοράς κίνησης του οχήματος βρίσκεται δεξιά πίσω από τιμόνι, όπως σε μια Mercedes-Benz. Να σημειώσουμε ότι αυτός δεν είναι το μόνο στοιχείο που παραπέμπει στη γερμανική εταιρεία, καθώς το ίδιο αφορά και στην εμφάνιση των φυσικών διακοπτών, στο ταμπλό και στο εσωτερικό των θυρών. Προφανώς, αυτό έχει γίνει σκόπιμα.

Το αμιγώς ηλεκτρικό Omoda 5 έχει σύστημα drive mode το οποίο διαθέτει τρεις επιλογές («Eco», «Normal», «Sport»). Ο χειρισμός τού συστήματος πολυμέσων είναι εύκολος, με τις ενδείξεις και τις πληροφορίες να είναι ευδιάκριτες και τη γενικότερη διαδικασία «πλοήγησης» στα επιμέρους μενού σχετικά απλή.
Ο βασικός εξοπλισμός του μοντέλου είναι σε υψηλό επίπεδο και περιλαμβάνει πολλά συστήματα προειδοποίησης και υποβοήθησης του οδηγού («ADAS») τα οποία συνιστούν μια τεχνολογική «ομπρέλα» 23 επιμέρους στοιχείων του στο σύνολό τους.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για τον οδηγό του, τους συνεπιβάτες του και τους λοιπούς χρήστες του δρόμου αλλά και για την Omoda Jaecoo καθαυτή, όπως ονομάζεται πλήρως και επισήμως η εταιρεία.
Για να μπορέσει να διακριθεί και να είναι ανταγωνιστική εντός της ευρωπαϊκής αγοράς ήταν απαραίτητο να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που να πληροί τα αυστηρά στάνταρ τα οποία αποζητούν οι Ευρωπαίοι.

Το αποτέλεσμα, δηλαδή το Omoda 5, δικαίωσε την προσπάθεια των ανθρώπων της με τον πιο πειστικό τρόπο: Στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2022, πήρε πέντε αστέρια.
Μάλιστα, ήταν από τα πρώτα κινεζικά μοντέλα στα οποίο απενεμήθη η μέγιστη διάκριση παρεχόμενης ασφάλειας του οργανισμού.
Η ανάρτησή του αποτελείται από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο, ενώ πίσω υπάρχει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων, γεγονός που δείχνει την πρόθεση των ανθρώπων της εταιρείας να προσφέρουν ό,τι πιο ποιοτικό σε κάθε τομέα του οχήματος.

Η οδήγηση του Omoda 5 είναι εύκολη τόσο εντός πόλης όσο και εκτός αυτής. Στην πρώτη περίπτωση, εντός του άστεως, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τα συστήματα που τον ενημερώνουν και τον προειδοποιούν κατά τη διάρκεια της κίνησής του.
Αυτό είναι καλό από άποψη ασφάλειας αλλά όχι και πολύ αποδεκτό από όλους αναφορικά με την… ακοή. Αυτό που εννοούμε είναι ότι τα συστήματα προειδοποίησης παράγουν τους σχετικούς ήχους το καθένα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σχεδόν διαρκής θόρυβος από αυτά που δεν είναι αρεστός απ’ όλους. Έχεις την εντύπωση ότι το «παρακάνουν».
Η επιτάχυνση από στάση αλλά και εν κινήσει είναι καλή και το Omoda 5 μπορεί να κινηθεί εύκολα και με σχετικά γρήγορο ρυθμό όταν το επιθυμεί ο οδηγός.
Το πεντάλ του φρένου έχει μέτρια αίσθηση, όμως το σύστημα πέδησης είναι αποτελεσματικό. Μέτριο σε αίσθηση, επίσης. είναι και το σύστημα διεύθυνσης του οχήματος.

Το επίπεδο θορύβου (όταν δεν ενεργοποιούνται οι ήχοι προειδοποίησης) είναι χαμηλό ακόμα και όταν αυξάνεται η ταχύτητα, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι της εταιρείας έχουν κάνει καλή δουλειά και στον τομέα της ηχομόνωσης.
Σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ενέργειας, όταν ο οδηγός κινείται με ήρεμο ρυθμό είναι σχετικά εύκολο να επιτύχει μια τιμή κοντά στη μέση τυποποιημένη (σημ: 15,5 kWh/100 χλμ.). Η μέση τιμή της δοκιμής μας ήταν 17,2 kWh/100 χλμ.
Η εγγύηση που προσφέρει η αντιπροσωπεία είναι 7ετής ή 150.000 χλμ. για τα μηχανικά μέρη και 8 χρόνια για τα ηλεκτρικά.
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Omoda 5 EV 204 PS
Κινητήρας: Ηλεκτροκινητήρας, σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη
Μέγιστη ισχύς: 204 PS
Μέγιστη ροπή: 340 Nm
Χωρητικότητα μπαταρίας: 64,0 (Ονομαστική), 61,05 kWh (πραγματική)
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο μίας σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7,6 sec
Τελική ταχύτητα: 172 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή-δοκιμής: 15,5 kWh/100 km-17,2 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή: 430 km (μεικτή, κατά«WLTP»), 636 χλμ. (εντός πόλης, κατά «WLTP»)
Εκπομπές CO2: 0
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.424/1.830/1.588 mm
Μεταξόνιο: 2.630 mm
Βάρος: 1.710 kg
Χώρος αποσκευών: 360-1.075 lt
Τιμή: Από 28.500 ευρώ («Comfort») με την κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ».
Πηγή: newsauto.gr