Χαριτωμένο, κατά κάποιον τρόπο αθώο και συνάμα νοσταλγικό μες στην απλότητά του, το νέο, φινετσάτο Grande Panda υπογράφει διάπλατα τη δήλωση διαφοροποίησης από το πλήθος. Αυτή που το καθιστά εύκολα talk of the town.
Θυμάμαι τη FIAT που αγαπήσαμε την δεκαετία του ’90, αναλογιζόμενος πόσο αλήθεια έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε. Στεκόσουν έξω από τις βιτρίνες της και σου έπεφταν τα σάλια θαυμάζοντας τα Seicento Sporting, Punto GT, Barchetta και Coupe, με αφανή ήρωα το Panda με την πληθωρική γκάμα, πάντα εκεί να γράφει μπόλικες ταξινομήσεις έχοντας τεράστια απήχηση σε ένα ευρύ κοινό με ενίοτε διαφορετικές προτεραιότητες (δημοσιογράφος: Γιάννης Τσιρογιάννης).
Σήμερα, το comeback της φίρμας από τη γειτονική χώρα φέρει ξεκάθαρα ονοματεπώνυμο. Η ίδια ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ανάκαμψη ξεκινώντας από αυτό που διαχρονικά ξέρει να κάνει καλύτερα, να κατασκευάζει μικρά έξυπνα αυτοκίνητα.
Το έκανε με το 500, συνεχίζει με το 600 και στοχεύει να πάει ψηλότερα με το νέο Grande Panda, προκειμένου να εξακολουθεί να διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων εντός του ομίλου Stellantis. Από το πρώτο Panda του 1980 μοιάζει να έχει περάσει αιώνας. Σίγουρα, έχουν περάσει περισσότερες από δύο δεκαετίες από το λανσάρισμα της δεύτερης γενιάς το 2003, ενώ η απερχόμενη βρίσκεται εν ζωή από το 2011, παρακαλώ.

Αντί κουραστικών συστάσεων, αξίζει να πούμε ότι το Grande Panda είναι ένα κουκλί εξωτερικά. Σχεδιάστηκε στο Centro Stile στο Τορίνο και χάρη στο μοτίβο της μάσκας με τα αλά Matrix φώτα (εμπρός-πίσω) που παραπέμπουν στα video games των ’80s, το ιταλικό μοντέλο διαφοροποιείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αδελφό Citroën C3.
Με μήκος 3,99 m, πλάτος 1,76 m και ύψος 1,58 m, συνδυάζει την αστική ευελιξία με το crossover στυλ, αφού το αμάξωμά του απέχει από το έδαφος πάνω από 18 εκατοστά. Τόσο το μοντέρνο όσο και το πρωτότυπο στοιχείο αποτυπώνεται σε κάθε λεπτομέρεια (τα «σκαλισμένα» PANDA στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος βγάζουν μάτι), μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον τόσο του trendy νεανικού όσο και του πιο ώριμου αγοραστικού κοινού που αρέσκεται να… θυμάται.
Στο εσωτερικό η σχεδίαση ακολουθεί τη φιλοσοφία που έχει υιοθετηθεί στο αμάξωμα, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη αισθητική συνάφεια. Το ταμπλό διακρίνεται για τις εγκάρσιες γραμμές του που συνδυάζονται με καμπύλες επιφάνειες. Η έγχρωμη οθόνη στον πίνακα οργάνων είναι 10,0”, ενώ η κεντρική οθόνη αφής 10,25”.
Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από ανακύκλωση. Σε κάθε Grande Panda Hybrid έχει χρησιμοποιηθεί ανακυκλωμένο υλικό από 140 χάρτινα κουτάκια νερού ή χυμού. Επίσης, στην ακριβότερη εξοπλιστική έκδοση La Prima, το τμήμα του ταμπλό εμπρός από τον συνοδηγό είναι επενδυμένο με ύφασμα που αποτελείται κατά 33% από ίνες αληθινού μπαμπού, το οποίο ονομάζουν Bambox.

Το επίπεδο εξοπλισμού είναι καλό ακόμη και στη βασική έκδοση. Περιλαμβάνονται συστήματα προειδοποίησης και υποβοήθησης του οδηγού τα οποία κάνουν πιο εύκολο το έργο του. Ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, υπάρχουν διάφορα τρικ και χρωματικοί συνδυασμοί που σου φτιάχνουν τη διάθεση (οι ραφές στο ταμπλό και τους αεραγωγούς είναι εμφανείς με κίτρινο χρώμα), χωρίς να απουσιάζουν αρκετές πρακτικές λύσεις.
Τα μεγάλα «κουτιά» των αεραγωγών αντικατοπτρίζουν τα αντίστοιχα κιβωτιόσχημα πίσω φώτα και οι δύο οθόνες σε κοιτάζουν πίσω από ένα ωοειδές πλαστικό ταμπλό με κίτρινη απόχρωση, σχεδιασμένο σαν κάτοψη του εργοστασίου Lingotto και με ένα χαριτωμένο μικρό Panda να τρέχει γύρω από το περίγραμμά του.
Στην πλευρά του συνοδηγού, το ντουλαπάκι -φτιαγμένο και αυτό από μπαμπού- βρίσκεται πάνω από ένα ράφι που καταλαμβάνει σχεδόν όλο το πλάτος του ταμπλό. Όσο για τους χώρους, τηρουμένων των αναλογιών, είναι επαρκείς τόσο για τους πίσω επιβάτες όσο και για τον χώρο αποσκευών (361 lt). Τα εμπρός καθίσματα είναι τοποθετημένα σχετικά ψηλά και ο οδηγός έχει καλή ορατότητα προς τα εμπρός και πίσω. Γεγονός όμως είναι ότι οι πίσω κολόνες είναι σχετικά φαρδιές, περιορίζοντας την ορατότητα πίσω δεξιά.
Στο εσωτερικό των θυρών υπάρχει ενσωματωμένη η λέξη «Panda», κάτι που είναι και στοιχείο του ντεκόρ. Το σκληρό πλαστικό δείχνει να είναι καλής ποιότητας και ο συνδυασμός του με το ύφασμα είναι αρμονικός. Το έδρανο του πίσω καθίσματος επίσης είναι τοποθετημένο σχετικά ψηλά. Ο ωφέλιμος χώρος για τα πόδια και πάνω από το κεφάλι των πίσω επιβατών είναι καλός, ακόμα και για όσων το ύψος είναι άνω του μέσου όρου.
Ο 3κύλινδρος 1.2 turbo βενζίνης αποδίδει 100 PS και 205 Nm ροπής, ενώ συνδυάζεται με 48βολτη ήπια υβριδική υποβοήθηση και ηλεκτρομοτέρ 21 kW (μπαταρία 0,876 kWh), το τελευταίο είναι ενσωματωμένο στο 6άρι eDCT κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που λειτουργεί άμεσα και διακριτικά.
Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο να προσφέρει περιστασιακή ηλεκτροκίνηση. Η FIAT ανακοινώνει ότι τα 100 km/h από στάση έρχονται σε 10,0” και τελική ταχύτητα 160 km/h, με μέση εκπομπή CO2 116 gr/km, μέση κατανάλωση 5,1 lt/100 km και βάρος 1.390 kg.
Επί του πρακτέου, ο εξηλεκτρισμένος κινητήρας ταιριάζει στον χαρακτήρα και την κατηγορία του supermini SUV. Κινεί ικανοποιητικά το Grande Panda Hybrid δίνοντας έμφαση στην οικονομία καυσίμου (είδαμε γύρω στα 7 lt με φουλ κλιματισμό, όμως με καθοδικές τάσεις, αφού το αυτοκίνητο είχε ελάχιστα km στο οδόμετρο).
Ο τρόπος που λειτουργεί το ήπια υβριδικό σύστημα είναι απρόσκοπτος, υπό την έννοια ότι η απόδοση της ροπής είναι τέτοια που η επιτάχυνση εν κινήσει είναι συνεχής, ευτυχώς χωρίς υστέρηση.

Στον δρόμο το Grande Panda αναδίδει μια ιδιαίτερα ρευστή κύλιση με μια παράδοξα ευχάριστη μείξη μαλακής ανάρτησης, επικοινωνιακού συστήματος διεύθυνσης και επαρκούς ελέγχου των κινήσεων του αμαξώματος.
Η ανάρτηση είναι σχετικά σφιχτή σε αίσθηση, αλλά εν τέλει αποδεικνύεται άνετη στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Ενοχλεί μόνο η άτσαλη αντίδρασή της στις πολύ απότομες εγκάρσιες ανωμαλίες με λίγα χιλιόμετρα. Το ήπια υβριδικό crossover θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα και εκτός πόλης ή ακόμη και σε βατό χωματόδρομο.
Οπως και να έχει, το νέο μωρό της FIAT αποδεικνύεται ευκολοδήγητο τόσο εντός πόλης όσο και σε περιαστικές διαδρομές. Το επίπεδο θορύβου είναι σχετικά χαμηλό, με τον ήχο από τον κινητήρα να γίνεται αισθητός μόνο όταν πιέζει ο οδηγός.
Με σχετικά ζωντανό τιμόνι (παρά τις 3,1 στροφές από τέρμα σε τέρμα), συμπαγείς διαστάσεις και σβέλτη επιτάχυνση, το FIAT διασχίζει τα στενά σοκάκια σαν να πρόκειται για γέννημα θρέμμα της περιοχής. Ιδανικά, θα θέλαμε η εναλλαγή από drive σε όπισθεν να είναι ταχύτερη και πιο ξεκάθαρη (συχνά μένεις σε D, ενώ θέλεις R, ή ακόμη χειρότερα, ξεμένεις στο N).

Συνολικά, θαρρείς πως η μεγάλη επένδυση στο design θα ξεθώριαζε κάπως την οδική εικόνα του νέου Grande Panda. Κι όμως, όχι. Πρόκειται για ένα πολύ ευχάριστο στην οδήγηση αυτοκίνητο. Παρότι πρέπει να το πιέσεις για να διατηρήσεις τον ρυθμό, παραμένει σταθερό, ενώ στρίβει πιο άμεσα απ’ ό,τι θα περίμενες αρχικά. Το funky αμπαλάζ, λοιπόν, βρίσκει εφαρμογή και στην πράξη φτιάχνοντας τη διάθεση του οδηγού με έναν διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι θα έκανε ένα πολύ πιο ακριβό, ειδικό και ισχυρότερο αυτοκίνητο.
Δεν είναι πάντα τα απόλυτα νούμερα και η πρόσφυση που κεντρίζουν το ενδιαφέρον σου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο χαρούμενος χαρακτήρας και το ιδιαίτερο ύφος της κατασκευής δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με αυτά, όπως συμβαίνει με το Grande Panda. Στο οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί κανενός είδους ενθουσιώδη οδήγηση.
Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν χειριστήρια αλλαγής σχέσεων, ούτε στροφόμετρο, ούτε προγράμματα οδήγησης, ούτε καν ένδειξη στην οθόνη που να δείχνει ποια ταχύτητα επιλέξατε, οπότε απλώς βάζετε το διακοπτάκι στη θέση D και αφήνετε τα υπόλοιπα στο σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Φινάλε: Το Grande Panda σηματοδοτεί την αυθεντική επανεκκίνηση του πάλαι ποτέ κλασικού αειθαλούς «μικρού». Αναλογικά προσιτό, ευπρόσδεκτα ελαφρύ, γεμάτο χαρακτήρα και ιδανικό για καθημερινή χρήση, ακόμη και ως μοναδικό αυτοκίνητο στην οικογένεια. Η Ευρώπη (επομένως και η Ελλάδα) αναζητά τέτοιου είδους οχήματα, που κάνουν δηλαδή καλά τη δουλειά χωρίς παράλληλα να διογκώνουν την… αίσθηση βαρεμάρας του οδηγού και των επιβατών. Το νέο FIAT αποτελεί αντίδοτο στην πλήξη, χωρίς εξεζητημένα χαρακτηριστικά, τεχνολογίες και σούπερ ντούπερ προδιαγραφές. Η ευτυχία δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο…
KEY TECH
Ο εξηλεκτρισμένος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας του ομίλου Stellantis χωρητικότητας 1,2 lt συνδυάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα 48V. Διαθέτει τούρμπο με πτερύγια μεταβλητής γεωμετρίας, λειτουργεί σε θερμοδυναμικό κύκλο Miller και αποδίδει 100 PS/5.500 rpm και μέγιστη ροπή 205 Nm/1.750 rpm. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι σύγχρονος, μόνιμου μαγνήτη και βρίσκεται ενσωματωμένος στο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων (eDCT). Αποδίδει 28 PS και μέγιστη ροπή 55 Nm και λειτουργεί τόσο ως σύστημα start/stop όσο και ως γεννήτρια για να φορτίζει την μπαταρία του ήπια υβριδικού συστήματος. Η τελευταία είναι τύπου κοβαλτίου-μαγγανίου-νικελίου (NMC), έχει ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 0,876 kWh και βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Ο ηλεκτροκινητήρας δύναται να κινήσει το αυτοκίνητο ως αμιγώς ηλεκτρικό υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό μπορεί να γίνει έως 30 km/h και για απόσταση έως 1 χιλιόμετρο, δηλαδή για όσο επαρκεί η ενέργεια του συσσωρευτή.

TECH-FIAT GRANDE PANDA 1.2 HYBRID eDCT
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.199 cc, i3, TURBO, ΑΜΕΣΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ, MHEV 48V, ΜΠΑΤΑΡΙΑ 0,876 kWh, 110 PS/5.500 rpm, 205 Nm/1.750 rpm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΔΙΠΛΟΥ ΣΥΜΠΛΕΚΤΗ 6 ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (Ε), ΗΜΙΑΚΑΜΠΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ (Π)
0-100 KM/H: 10,0”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 160 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 7,4 (5,1 lt/100 km WLTP)
CO2: 116 gr/km (WLTP)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 3.999/1.763/1.586 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.540 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 361 lt
ΒΑΡΟΣ: 1.390 kg
ΤΙΜΗ: Από €20.800 (έκδοση Pop)
Πηγή: newsauto.gr