Auto & Moto

Δοκιμή: DS 3 1.2 PureTech 130 PS EAT8

H DS Automobiles δημιούργησε το DS 3 Crossback ως το πιο προσιτό μοντέλο της. Η πρόσφατη επανασχεδίασή του ενίσχυσε την ταυτότητά και την εικόνα του, στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει σε μια κατηγορία όπου υπάρχει έντονος ανταγωνισμός.

Για την επίσημη παρουσίαση του ανανεωμένου DS 3, όπως ονομάζεται πλέον το DS 3 Crossback, οι άνθρωποι της DS Automobiles επέλεξαν την εφετινή Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου-7 Μαρτίου 2023.

Απρόσμενο μέρος για να παρουσιάσεις ένα αυτοκίνητο. Όμως, τόσο η εταιρεία όσο και το μοντέλο δεν είναι συνηθισμένα. H DS Automobiles δημιουργήθηκε μέσω ενός συνδυασμού μιας πρωτοπόρας αυτοκινητοβιομηχανίας, υψηλής μόδας και ιστορικής καταγραφής.

Το DS 3 επανασχεδιάστηκε για να πληροί αντιπροσωπευτικότερα τη φιλοσοφία κατασκευής του: Να είναι ένα ιδιότυπο μοντέλο, σε κάθε τομέα του. Παρουσιάστηκε το 2018 και ήδη από τότε ξεχώριζε. Όμως, έκτοτε τα δεδομένα στην παγκόσμια Αυτοκινητοβιομηχανία μεταβλήθηκαν σημαντικά.

Σ αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρεία προσαρμόστηκε, αύξησε την γκάμα των μοντέλων της, άλλαξε την πρώτη εταιρική εικόνα της όπως και το αρχικό επιχειρηματικό πλάνο της. Όπως είναι αναμενόμενο, το DS 3 δεν ήταν δυνατόν να μείνει εκτός της διαδικασίας.

Τα στοιχεία της ανανέωσης
Αισθητικά, το πολυτελές μικρότερο μοντέλο τής γαλλικής εταιρείας ξεχωρίζει από πριν κυρίως από την αλλαγή στο εμπρός μέρος του. Εκεί, το DS 3 έχει αποκτήσει τα σχεδιαστικά στοιχεία των DS 4 και DS 7.

Η διαμόρφωση του προφυλακτήρα και η ύπαρξη των κάθετων, μακρόστενων LED φωτών ημέρας έχουν κάνει το hatchback crossover μοντέλο να δείχνει πιο εντυπωσιακό και πιο πολυτελές, συγκριτικά. Κάποιοι ίσως πουν ότι είναι και πιο «σπορτίφ», αλλά δεν είναι αυτή η ουσία, εν προκειμένω.

Άλλα νέα στοιχεία στο εκεί τμήμα του αυτοκινήτου αφορούν στη μάσκα και στην ενσωματωμένη σε αυτή γρίλια που είναι μεγαλύτερων διαστάσεων, ενώ χαρακτηριστική είναι και η κυματοειδής διαμόρφωση των φωτιστικών σωμάτων, τα οποία διαθέτουν προβολείς LED σε όλες τις εξοπλιστικές εκδόσεις.

Στο πίσω μέρος, οι αλλαγές είναι σε μικρότερη έκταση απ’ ό,τι μπροστά και έχουν να κάνουν με τα φώτα, τον προφυλακτήρα αλλά και τον λογότυπο της DS Automobiles, τόσο ως εμπορικό σήμα όσο και ως επιγραφή μεταξύ των φωτιστικών σωμάτων.

Στο εσωτερικό, οι αλλαγές αφορούν τόσο στην αναβάθμιση των υλικών όσο και στην τοποθέτηση τιμονιού με νέους ενσωματωμένους σε αυτό διακόπτες για τον χειρισμό τού ηχοσυστήματος και των επιμέρους ενδείξεων στην έγχρωμη οθόνη 7,0 ιντσών που βρίσκεται στη θέση τού πίνακα οργάνων.

Επίσης, στην εκδοχή με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ σχέσεων («EAT8»), υπάρχουν μοχλοδιακόπτες για την αλλαγή των σχέσεων από τον οδηγό, όταν αυτός το επιθυμεί.

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την αναβάθμιση του DS 3 είναι το γεγονός ότι το αυτοκίνητο διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό του την καινούργια έγχρωμη οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 10,3 ιντσών -η οποία, ως διάσταση, ήταν προαιρετική μέχρι πρότινος- και το σύστημα ενημερωδιασκέδασης «DS Iris».

Τέλος, το επανασχεδιασμένο DS 3 έχει πλουσιότερο εξοπλισμό όλες τις εκδόσεις του, συγκριτικά. Συστήματα προειδοποίησης και υποβοήθησης του οδηγού, όπως αυτά για την παραμονή του οχήματος στην επιλεγμένη λωρίδα κυκλοφορίας («Lane Keeping Assist») ή αναγνώρισης των ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας («Traffic Sign Recognition») πλέον είναι στάνταρ.

Προαιρετικά, διατίθενται τα συστήματα «DS Drive Assist» (ημιαυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2), «Visio Park 2» (με κάμερα προβολής εικόνων 360 μοιρών), προβολείς «DS Matrix LED Vision», «Proximity Keyless Entry & Start» (ξεκλείδωμα και κλείδωμα χωρίς να χρειάζεται η χρήση του κλειδιού), κ.ά.

«Άλλαξε ο χαρακτήρας του στον δρόμο»;
Όταν δημιουργήθηκε το DS 3 Crossback, βασίστηκε στην πλατφόρμα «CMP» («Common Modular Platform») του Ομίλου PSA (τότε). Η ίδια εξακολουθεί να υπάρχει και τώρα, κάτι που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν διαφοροποιείται αναφορικά με την οδική συμπεριφορά του, συγκριτικά,

Πριν αναφερθούμε σε αυτή θα πρέπει να δώσουμε το γενικότερο πλαίσιο που χαρακτηρίζει και προσδιορίζει τα μοντέλα τής εταιρείας. Είναι οχήματα τα οποία δεν διαφέρουν μόνο σχεδιαστικά αλλά και σε ό,τι αφορά στη γενικότερη κατασκευαστική φύση τους.

Από την αρχή τα στελέχη της εταιρείας προσπάθησαν να ταυτίσουν τα αυτοκίνητά τους με την ευρύτερα επικρατούσα γαλλική φιλοσοφία περί αισθητικής, στυλ και πολυτέλειας. Να διακρίνονται στον τομέα της αποκλειστικότητας δημιουργίας τους, όχι μόνο με το σχήμα τους αλλά και με τις πολυάριθμες επιλογές που θα προσφέρουν.

Αναφορικά με το DS 3, η ιδιαιτερότητα στο αμάξωμά του εντοπίζεται τόσο στους μεγάλους θόλους των τροχών, στη διαμόρφωση της μεσαίας κολώνας αυτού και στο γεγονός ότι τα πλαϊνά κρύσταλλα, όπως και το πίσω, είναι σχετικά μικρά σε αναλογία με το αμάξωμα.

Εσωτερικά, ο χώρος για τους επιβάτες είναι καλός για τους εμπρός αλλά οριακός για τους πίσω, ακόμα κι αν αυτοί είναι μετρίου αναστήματος. Μάλιστα, η είσοδος ή η έξοδος προς και από το πίσω κάθισμα δεν γίνεται με ευκολία.

Ο χώρος αποσκευών είναι ικανοποιητικός για την κατηγορία τού οχήματος και έχει σχετικό βάθος το οποίο οφείλεται στο ότι υπάρχει σχετικά ψηλό κατώφλι.

Η ποιότητα των υλικών είναι βελτιωμένη σε σχέση με πριν, τόσο στην αφή όσο και σε ό,τι αφορά στην εικόνα που δίνουν στους επιβάτες. Για τους ανθρώπους της εταιρείας, η DS Automobiles αντιπροσωπεύει μια διαφορετική αντίληψη περί πολυτέλειας από την παγιωμένη που έχει διαμορφωθεί κυρίως από τους Γερμανούς.

Αυτό επιδιώκουν για τα μοντέλα τους και αυτό ισχύει και για το DS 3, το οποίο είναι καλοκατασκευασμένο και με τον δικό του χαρακτήρα. Η ιδιαιτερότητα με το πατρόν τού ρόμβου στο ταμπλό ή με τους διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων που είναι τοποθετημένοι περιμετρικά τού μοχλού ταχυτήτων είναι τυπικά στοιχεία αυτού.

Το DS 3 έχει σχετικά άνετα καθίσματα, ενώ η ανάρτησή του είναι σχετικά σφιχτή. Παρόλα αυτά, η τελευταία παρέχει καλή αποσβεστικότητα και ο συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα να είναι άνετο (το αυτοκίνητο) τόσο εντός πόλης όσο και στο ταξίδι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κινητήρας του είναι ο τρικύλινδρος 1.2 PureTech των 131 ίππων (130, ονομαστικά).

Η ισχύς του είναι καλή αλλά ο ρυθμός επιτάχυνσης εξαρτάται αποκλειστικά από την επιλογή στο σύστημα παραμετροποίησης «Drive Mode». Αυτή έχει έξι διαφορετικά στάδια, τόσο για την μεταβολή στην αμεσότητα απόδοσης της ροπής στους εμπρός τροχούς σε άσφαλτο, όσο και σε έδαφος με χαμηλό συντελεστή τριβής.

Έτσι, ο οδηγός έχει να επιλέξει μεταξύ των προγραμμάτων «Eco», «Κανονική», «Σπορ», «Άμμος», «Λάσπη» και «Χιόνι». Ωστόσο, στην πρώτη, όπου η προτεραιότητα δίνεται στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, το αυτοκίνητο είναι σχετικά αργό.

Η διαφοροποίηση στην αμεσότητα απόδοσης της ροπής βελτιώνεται στις επόμενες δύο (σημ: «Κανονική», «Σπορ») και η αλλαγή μεταξύ των προγραμμάτων τού συστήματος είναι σαφής και γίνεται εύκολα αισθητή από τον οδηγό.

Αντιστοίχως, ο ρυθμός αλλαγής των σχέσεων στο κιβώτιο ταχυτήτων μέσω των μοχλοδιακοπτών επίσης εξαρτάται από το επιλεγμένο πρόγραμμα του «Drive Mode».

Το πλαίσιο τού DS 3 είναι στιβαρό και -ως οδηγός- το καταλαβαίνεις στις στροφές όπου το αυτοκίνητο γέρνει λιγότερο απ’ όσο αναμένεις στις στροφές και δίνει αίσθηση ασφάλειας. Το επίπεδο θορύβου είναι σχετικά χαμηλό και αυξάνεται μόνο όταν ο οδηγός πιέζει έντονα το δεξί πεντάλ.

Σε αυτή την περίπτωση και με επιλεγμένο το πρόγραμμα «Σπορ», οι αλλαγές είναι σχετικά απότομες για τον χαρακτήρα τού αυτοκινήτου αλλά επιθυμητές για αποδεκτές εάν θες να κινηθείς με πιο γρήγορο ρυθμό.

Αναφορικά με την κατανάλωση καυσίμου, η μέση τιμή που μετρήσαμε ήταν 7,7 λίτρα/100 χλμ. στην επιλογή «Eco» και με ήρεμο ρυθμό. Με επιλεγμένο το πρόγραμμα «Σπορ» αυξήθηκε στα 8,3 λίτρα/100 χλμ.

Η επανασχεδίαση του DS 3, αν και σχετικά περιορισμένη, βελτίωσε τόσο την εμφάνιση του μοντέλου όσο και την κατασκευαστική ποιότητά του και το τεχνολογικό περιεχόμενό του. Υπό αυτό το πρίσμα, δηλαδή ότι η αλλαγή είναι ουσιαστική και όχι απλώς αισθητική, το μοντέλο της DS Automobiles ενίσχυσε την παρουσία του στην κατηγορία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – DS 3 Crossback 1.2 PureTech 130 PS EAT8
Κινητήρας: Τρικύλινδρος 1.199 cc
Ισχύς: 131 PS στις 5.500 rpm
Ροπή: 230 Nm στις 1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,2 sec
Τελική ταχύτητα: 201 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/δοκιμής: 6,0/7,7(8,3 ”σπορ”) lt/100 km
Εκπομπές CO2: 135 gr/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.118/1.802/1.534 mm
Μεταξόνιο: 2.558 mm
Βάρος: 1.249 kg
Χώρος αποσκευών: 350-1.050 lt
Τιμή: Από 35.000 ευρώ («BASTILLE»)

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Η Hyundai κατασκεύασε αερόσακο για την προστασία της ευαίσθητης περιοχής

TEO

Αυτή είναι η Aston Martin Vantage Roadster

TEO

Ducati Multistrada V4: Γι’ αυτό θεωρείται η πιο προηγμένη τεχνολογικά Adventure

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies