Auto & Moto

Δοκιμή: Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid 225

Το C5 Aircross είναι κατά γενική ομολογία, το καλύτερο μοντέλο της Citroen τα τελευταία 20-25 χρόνια και αυτή εδώ η PHEV έκδοση με τους 225 ίππους, είναι η καλύτερη που μπορεί να αναζητήσει κανείς στη γκάμα του.

Οι αξίες της Citroen διαχρονικά, είχαν να κάνουν με την καινοτομία, τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας και την άνεση των επιβατών.

Μάλιστα, για όλα τα παραπάνω, η σειρά αναφοράς είναι τυχαία, μια και πολλοί θα βιαστούν να πουν -και προφανώς θα έχουν δίκιο- πως η άνεση είναι διαχρονικά στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων. Όπως και να έχει, το C5 Aircross ανήκει στα διακριθέντα της σύγχρονης περιόδου για τη Citroen και σε μεγάλο βαθμό, είναι το αυτοκίνητο που αποτελεί τον καλύτερο «κράχτη» για τη Γαλλική εταιρεία.

Είναι ένα από τα πληρέστερα πακέτα που μπορεί να εντοπίσει κανείς στο σύνολο της αγοράς, προσφέροντας σε όλες του τις εκδόσεις πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας που εντυπωσιάζει. Ειδικά όταν μιλάμε για την κατηγορία των SUV αυτού του μεγέθους και στην εξίσωση μπαίνει και το καρτελάκι της τιμής. Ακόμα και τώρα, μετά τις αυξήσεις στο σύνολο της αγοράς, το C5 Aircross είναι το πιο λογικά κοστολογημένα μοντέλα του είδους (ενώ έχει και ακόμα πιο προσιτή έκδοση, με 180 ίππους συνολική απόδοση στα 44.600 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, ξεκινούν τα πλεονεκτήματά του. Αυτά που του δίνουν το χρίσμα και προσελκύουν δυνητικούς αγοραστές σε αυτή την κατηγορία. Η ανανεωμένη εμφάνιση του C5 Aircross, έχει δώσει ένα άλλο ύφος στην εμφάνισή του. Πρώτα απ’ όλα, η περίφημη «φωτεινή υπογραφή» του, είναι αλλαγμένη και του δίνει ένα ακόμα πιο premium ύφος. Τα διπλά φώτα ημέρας εκατέρωθεν, αναδεικνύουν τις γραμμές του αυτοκινήτου και το επιβλητικό του μέγεθος.

Η διαμόρφωση, έρχεται ως οπτική «συνέχεια» από τις γρίλιες της μάρκας, δίνοντας την αίσθηση των παράλληλων γραμμών που διατρέχουν όλο το πλάτος του αυτοκινήτου. Χαμηλότερα στον προφυλακτήρα, νέα είναι η διαμόρφωση των αεραγωγών, με καλαίσθητη διαμόρφωση της κεντρικής πλαστικής «σίτας», που κάνει 3D εντύπωση.

Αντίστοιχα και στο πίσω μέρος, τα φωτεινά στοιχεία «παίζουν» με τις παράλληλες γραμμές, αλλάζοντας όσο πρέπει την εικόνα του αυτοκινήτου για να ξεχωρίζει από την προ-facelift περίοδο. Από το πλάι, τα λαξευτά πλαστικά πρόσθετα χαμηλά στις πόρτες, αναδεικνύουν ένα δυναμισμό, βοηθώντας το σύνολο να είναι ταυτόχρονα σύγχρονο και λίγο περιπετειώδες κατά κάποιο τρόπο.

Προφανώς και δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικά περιπετειώδες στο πνεύμα του μοντέλου αλλά και στη συγκεκριμένη λεπτομέρεια, που η πρακτική της αξίας εξαντλείται στο να προστατεύει τις πόρτες από επαφές απροσεξίας, σε parking με κάθετες θέσεις στάθμευσης. Έρχονται όμως να «δέσουν» αισθητικά, με τα μαύρα πλαστικά τόξα πάνω από τους τροχούς, που και αυτά με τη σειρά τους, υπογραμμίζουν το ότι πρόκειται για ένα SUV μοντέλο.

Στην καμπίνα, η εικόνα δεν παρουσιάζει κάποια διαφορά, με το σύγχρονο προφίλ του αυτοκινήτου να τονίζεται από την ύπαρξη του ζεύγους των οθονών, πίσω από το τιμόνι και στο μέσο του ταμπλό. Η πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες γίνεται με φυσικούς διακόπτες κάτω από την κεντρική οθόνη, στην οποία προβάλλονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Αντίστοιχα, πίσω από το τιμόνι ο ψηφιακός πίνακας οργάνων, προσαρμόζεται και δείχνει ό,τι επιθυμεί ο οδηγός, έχοντας κάποια συγκεκριμένα μοτίβα στην απεικόνιση της πληροφορίας, με την επιλογή να είναι στο χέρι του οδηγού. Ο κυλινδρικός διακόπτης στην αριστερή ακτίνα του τιμονιού, δίνει πρόσβαση στις εν λόγω επιλογές και αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως «λείπει» μια παραδοσιακή εικόνα, με στροφόμετρο και ταχύμετρο δεξιά και αριστερά, με την τυπική ημικυκλική «αναλογική» απόδοσή τους.

Φυσικά αυτό έχει γίνει συνειδητά μια και το ύφος αλλά και ο χαρακτήρας του αυτοκινήτου, είναι προφανώς new age και δεν χρειάζεται να έχει κάτι το «παραδοσιακό» στην απεικόνιση. Για όσους «αργούν» να πάρουν το μήνυμα, η Citroen έχει φροντίσει να υπερθεματίσει, «αδειάζοντας» και την κεντρική κονσόλα από κάθε τι το παραδοσιακό.

Ο επιλογέας των ταχυτήτων για το αυτόματο 8άρι κιβώτιο, που για την περίσταση λέγεται e-EAT8, είναι ένας «χωνευτός» διακόπτης στην επιφάνεια που χωρίζει τα εμπρός καθίσματα. Δίπλα του έχει ένα αντίστοιχο μικρότερο, με το οποίο ο οδηγός επιλέγει το πρόγραμμα οδήγησης, ενώ στην κορυφή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι το στρογγυλό μπουτόν για την εκκίνηση και το σβήσιμο του κινητήρα.

Το C5 Aircross αυτό που κρατά από τα παραδοσιακά στοιχεία της Citroen και είναι καλοδεχούμενο ως απόλυτα ευχάριστο και αποτελεσματικό, είναι η ρύθμιση και η λειτουργία της ανάρτησης, που σε συνδυασμό με τα καθίσματα του προγράμματος Citroen Advanced Comfort, δημιουργούν ένα απόλυτα άνετο περιβάλλον για μετακινήσεις μικρής ή μεγάλης διάρκειας. Φυσικά και αυτό σημαίνει πως οι κλίσεις του αυτοκινήτου σε στροφές υπό πίεση, είναι αυξημένες αλλά αυτό ουδόλως επηρεάζει την ευστάθεια και την ευθυβολία του συνόλου.

Η άνεση είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό πίσω από κάθε διαδρομή. Το γαλλικό μοντέλο δικαιώνει απόλυτα τις προσδοκίες, όντας ένα πραγματικό «μαγικό χαλί», κάτω από το οποίο χωράει χωρίς να προκαλεί αναταράξεις, κάθε μεγάλη εργολαβική αστοχία στην άσφαλτο. Είναι πραγματικά ξεχωριστός ο τρόπος με τον οποίο το C5 Aircross «σιδερώνει» τα πάντα στο πέρασμά του και μαζί με την εξαιρετική ηχομόνωση, συνθέτει ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον για τους επιβάτες που έχουν έτσι και αλλιώς πλούσιο χώρο στη διάθεσή τους. Είναι εμφανής η προτίμηση του μοντέλου στις χαλαρές μετακινήσεις αλλά δεν θα πει «όχι» όταν ο οδηγός ζητήσει το κάτι παραπάνω.

Οι 225 ίπποι, μπορεί να μη βάζουν φωτιά στην άσφαλτο μια και έχουν να αντιμετωπίσουν ένα απόβαρο που (μαζί με οδηγό και συνοδηγό) ξεπερνά τους δύο τόνους αλλά είναι πάντα «εκεί» να δώσουν ότι ζητήσει ο οδηγός. Είτε αυτό έχει να κάνει με τη διατήρηση της ταχύτητας ταξιδιού, είτε την έξτρα ώθηση που θα χρειαστεί μια γρήγορη προσπέραση. Το υβριδικό σύστημα δίνει πάντα το κάτι παραπάνω στο σύνολο, προσθέτοντας μια παράμετρο που «απογειώνει» τη λειτουργικότητα του αυτοκινήτου.

Τόσο με την ηλεκτρική του αυτονομία που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να «καθαρίζει» τις μετακινήσεις της καθημερινότητας που κατά κύριο λόγο, είναι αστικές, μόνο με ρεύμα, όσο και με τη συμβολή του στη συνολική απόδοση και τη δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας των 12,9 kWh (net) στη διαδρομή, το plug-in hybrid σύστημα των μοντέλων της Stellantis, είναι για άλλη μια φορά λαμπερός πρωταγωνιστής.

Η χωρητικότητα της μπαταρίας, επιτρέπει με τη χρήση wallbox 7,2 kWh, να «γεμίσει» η μπαταρία σε δύο μόλις ώρες από τελείως άδεια. Ο onboard φορτιστής του αυτοκινήτου, είναι και αυτός 7,2 kWh και στην πραγματικότητα δεν θα χρειαζόταν κάτι παραπάνω. Είναι τόσο καλή η συνολική απόδοση και η λειτουργία του υβριδικού συνόλου, που κάνει το ρεζερβουάρ των 43 λίτρων του αυτοκινήτου να φαίνεται «μικρό».

Με δεδομένη την εξαιρετική αποδοτικότητα του συνόλου, αν το ρεζερβουάρ ήταν μεγαλύτερο, θα μπορούσε το μοντέλο να πετυχαίνει αυτονομίες επιπέδου diesel αυτοκινήτου, με περί τα 1.000 χιλιόμετρα ανά γέμισμα. Ακόμα και έτσι όμως, είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως ένα αυτοκίνητο αυτού του μεγέθους, δείχνει πως έχει τη δυνατότητα να περιορίζει τις απαιτήσεις του σε καύσιμο, στα επίπεδα των 5,0 λίτρων για κάθε 100 χλμ./ώρα (φτάνοντας εύκολα κοντά στα 900 χλμ. αυτονομίας με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ).

Αυτή είναι μια κατανάλωση που εύκολα μπορεί να πετύχει κανείς, βρίσκοντας τη χρυσή τομή των δυνατοτήτων του χαρισματικού μοντέλου της Citroen. Εν κατακλείδι, το ανανεωμένο plug-in υβριδικό C5 Aircross, έρχεται να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Citroen σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμοσμένη τεχνολογία και την αποδοτικότητα, εμφανίζοντας ένα πολύ ολοκληρωμένο προφίλ για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, στην οποία τα PHEV μοντέλα είναι (ακόμα) πιο συμβατή επιλογή σε σχέση με τα αμιγώς ηλεκτρικά.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Citroen C5 Aircross Plug-in Hybrid

Κινητήρας: 1.598 κ.εκ.
Ισχύς βενζινοκινητήρα: 180 PS/ 6.000 σ.α.λ.
Ροπή βενζινοκινητήρα: 300 Nm/ 3.000 σ.α.λ.
Ισχύς/Ροπή ηλεκτροκινητήρα: 110 PS/ 320 Nm
Συνδυαζόμενη ισχύς/ροπή: 225 PS/ 360 Nm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων (e-EAT8)
Επιτάχυνση 0-100km/h: 8,9 sec
Τελική ταχύτητα: 225 km/h
Μέση κατανάλωση (εργοστασίου-Δοκιμής): 1,3 lt/100 km-6,7 lt/100 km
Χωρητικότητα μπαταρίας: 12,9 kWh
Ηλεκτρική αυτονομία: 65 km (WLTP), 44 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 29 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.500×1.840 x1.654 χιλ.
Μεταξόνιο: 2.730 χιλ.
Βάρος: 1.845 kg
Χώρος αποσκευών: 460 lt
Τιμή: Από 46.450 ευρώ

Πηγή: newsauto.gr

 

Related posts

Πρώτες εικόνες για την BMW M3 CS

TEO

Δοκιμή: BMW M 1000 XR

TEO

Η BYD «φρεσκάρει» το Dolphin

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies