«Γη» για το εξωγήινο είναι της. «Αέρας» για τις καταιγιστικές επιδόσεις. «Φωτιά» για τον καυτό χαρακτήρα της. «Νερό» για το plug-in βαρίδι της. Τα στοιχεία που ορίζουν την φύση της νέας M5.
Αν και δεν είναι η πιο όμορφη που υπάρχει, άπαντες την επιζητούν. Ελάχιστοι όμως μπορούν να την έχουν, αφού για να την κάνεις δική σου χρειάζεσαι μία περιουσία. Και ακόμη μία, για να την κυκλοφορείς. Το σίγουρο, πάντως είναι ότι αν περάσεις μια βραδιά μαζί της, θα την θυμάσαι για πολύ καιρό (δημοσιογράφος: Νίκος Μαρινόπουλος).
Μεταξύ μας, με τη νέα ΒΜW M5 πέρασα αρκετές περισσότερες από μία βραδιά. Άλλωστε για να γνωρίσεις σε βάθος ένα από τα κορυφαία σεντάν με «ζιπαρισμένα» όλα τα high-tech γονίδια υψηλών επιδόσεων χρειάζεσαι πάνω από ένα και δύο ραντεβού. Ειδικότερα όταν η plug-in υβριδική τεχνολογία συναντά έναν από τους αποδοτικότερους V8 που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.
Μπορεί να ακουστεί ντεμοντέ…
…αλλά πριν από ένα ραντεβού καλό είναι να ξέρεις από που κρατά η σκούφια του καθενός. Για την περίσταση το στόρι ξεκινά με την Μ535i του 1979, που ήταν εξακύλινδρη με 3,5 λίτρα, με 218 ίππους και πεντάρι χειροκίνητο κιβώτιο. Ζύγιζε λιγότερο από ενάμιση τόνο. Έξι χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε η πρώτη πραγματική M5 με αναβαθμισμένο μοτέρ με 286 ίππους με 0-100 στα 6,1 δλ. και τελική στα 251 χλμ./ώρα.
Η M5 (E34) του 1988 ανέβηκε στους 340 ίππους, ενώ η E39 έγινε η πρώτη που μια δεκαετία αργότερα είχε κάτω από το καπό έναν πεντάλιτρο V8, ατμοσφαιρικό με 400 ίππους. Για πολλούς η καλύτερη M5 θεωρείται η E60 του 2005 με τον επίσης πεντάλιτρο, αλλά V10, των 507 ίππων για να επέλθει έξι χρόνια μετά ένα downsizing με την F10 να πέφτει στον V8 των 4,4 λίτρων, αλλά με bi-turbo. Η Competition απέδιδε 575 ίππους με την ισχύ να ανεβαίνει στην επετειακή στα 600.
Για να φτάσουμε στην M5 F90…
…την πιο ισχυρή αλλά και την πιο βαριά που έχει υπάρξει ποτέ. Και την πιο εξηλεκτρισμένη αφού το σύστημα πρόωσης της είναι plug-in υβριδικό που συνδυάζει τον twin-turbo V8 των 4,4 λίτρων (που τα έχει όλα: Twin-scroll, ψεκασμό στα 350 bar, φουλ χρονισμό και βύθισμα βαλβίδων κ.α.) και των 585 ίππων παρέα με έναν ηλεκτροκινητήρα 197 ίππων που είναι χωνευτός στο 8άρι Steptronic και που παράλληλα λειτουργεί και ως lag-killer. Ποιο το αποτέλεσμα; Μία συνδυασμένη μέγιστη ισχύς στους 727 ίππους και μια ροπάκλα στα 1.000 Nm, με το κόφτη στις 7.200 σ.α.λ.
Ώρα να κάτσουμε πίσω από το flat-bottom τιμόνι με τους πολλούς διακόπτες, το κόκκινο σιρίτι και τα μεγάλα paddles. Πιέζω το διακόπτη που δίνει ζωή στη M5 και δεν ακούγεται τίποτα. Μα τι στο καλό; Που πήγε ο γεμάτος ήχος της «κρύας» εκκίνησης που βγάζει κάθε δημιούργημα του M Division;
Η M5 είναι η πρώτη plug-in και όπως θα περίμενε κανείς ξεκινάει με ρεύμα με την μπαταρία των 18,6 kWh (φορτίζει έως 7,4 kW) να προσφέρει 60+ χιλιόμετρα ηλεκτροκίνησης (μέχρι τα 140 χλμ./ώρα ή μέχρι το kick-down). Ξενέρα με το καλημέρα; Α, μπα, ακόμη και ηλεκτρικά, υπάρχει ένας τεχνητός ήχος μέχρι να πάρει μπροστά ο twin-turbo (σ.σ. στο μενού υπάρχει επιλογή της μη ηλεκτρικής κίνησης).
Από εκεί και μετά το φλερτ με την M5 αρχίζει να ζεσταίνεται. Και αν νομίζετε ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, τότε πέφτετε αρκετά έξω. Όλη αυτή η δύναμη φαντάζει πολύ μεγαλύτερη στην ελληνική άσφαλτο, ειδικά στην εκκίνηση με τέρμα γκάζι θα νιώσεις την M5 να εκτινάσσεται σα να απονηώνεται από ένα αεροπλανοφόρο.
Πως είπατε; Επιμένετε και θέλετε νούμερα; Ε, τι λέτε για ένα «0-100» σε 3,5 δευτερόλεπτα, ένα «0-200» σε λιγότερο από 11 δλ. μια τελική στα 250 χλμ./ώρα και που μπορεί να σπάσει τα 300 με το πακέτο M Driver;
Η τετρακίνηση M xDrive με τον πολύδισκο συμπλέκτη είναι στάνταρ και έχει ένα ευρύ σετάρισμα: Από το νορμάλ πρόγραμμα μέχρι τη λειτουργία 4WD Sport με πισωκίνητη προτεραιότητα.
Με αποκορύφωμα την αποκλειστική μετάδοση της ροπής στους πίσω τροχούς (RWD) με το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ (Active M Differential) να κάνει όλη την δουλειά περνώντας θεωρητικά έως 2.000 Nm στο τροχό με την περισσότερη πρόσφυση.
Ότι πρέπει για να παίξεις με την M5 (όσο βαστάει η ψυχούλα σου) που δεν θα σου το αρνηθεί σε καμία περίπτωση. Όλα καλά για κάνα χαζοπατηλίκι με τους πίσω τροχούς των 21 ιντσών (με λάστιχα 295/35, μπροστά οι 20άρηδες φορούν 285/40) να ξύνουν την άσφαλτο. Μη ρωτάτε πόσο κοστίζουν τα λάστιχα, γιατί δεν θα επιλέξετε ποτέ ξανά την πίσω κίνηση.
Στις υψηλότερες ταχύτητες τα πράγματα γίνονται πιο ζόρικα. Κυρίως λόγω του βάρους που ξεπερνά τους 2,5 τόνους. Προσέξτε, μιλάμε για σχεδόν μισό τόνο παραπάνω συγκριτικά με τον προκάτοχό της. Υπό άλλες συνθήκες το γεγονός αυτό ακούγεται τρομακτικό. Κάτι όμως το εξαιρετικό set-up, κάτι τα εξίσου πανίσχυρα και υπέρβαρα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και να που πλέον έχεις μυηθεί κατά μία έννοια στα νέα δεδομένα.
Για αυτό, άλλωστε υπάρχουν τα Μ Mode με πρόγραμμα για νορμάλ οδήγηση στο δρόμο (Road), το πιο «ελεύθερο» Sport ή το Track που συστήνεται μόνο για την πίστα.
Από εκεί και πέρα υπάρχει η επιλογή των προφίλ του M Hybrid: Τo eControl που βελτιστοποιεί τα πάντα, το Electric για ηλεκτρική κίνηση, το Hybrid για μέγιστη αυτονομία, το Dynamic για επιδόσεις σε μεγάλες αποστάσεις ή το Dynamic Plus για μάξιμουμ απόδοση σε πιο κοντινές. Εννοείται ότι υπάρχουν και πλήρως εξατομικευμένα προφίλ.
Το ζητούμενο από τη M5 είναι ότι το «τι μπορεί» και το «τι θέλει» να κάνει κανείς μαζί της, δεν εξαρτάται τόσο από τα ανεξάντλητα όρια του αυτοκινήτου, αλλά από τα όρια του οδηγού. Όπως κάθε πανίσχυρη κατασκευή, έτσι και η M5 απαιτεί σεβασμό. Και με τα παραπανίσια κιλάκια της απαιτεί ακόμη μεγαλύτερο, αφού εύκολα μπορεί να σε παρασύρει στη δίνη της. Ειδικότερα όταν έχεις τα ηλεκτρονικά στη θέση off. Μάλιστα, αν κάνετε ένα search στο διαδίκτυο θα δείτε την κατάληξη όσων τόλμησαν να υπερβάλλουν.
Αν την σεβαστείς τότε αυτή θα κάνει ότι θέλεις, σε ότι «στάση» θέλεις.
Θέλεις κάτι πιο χαλαρό; Το Comfort ενδείκνυται ώστε τα προσαρμοζόμενα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ (ανάρτηση με διπλά ψαλίδα μπροστά, πολλαπλοί πέντε συνδέσμων πίσω) να φροντίζουν να περνάς την ώρα σου πιο άνετα και να ταξιδεύεις όπως με μια νορμάλ «πεντάρα».
Με την διαφορά ότι η M5 είναι το κυρίαρχο είδος στον αυτοκινητόδρομο κατατροπώνοντας οτιδήποτε στο μέγεθός της θελήσει να την κοντράρει. Μάλιστα στην πόλη θα εκτιμήσεις την τετραδιεύθυνση (με γωνία έως 1,5 μοίρα) που μειώνει αισθητά το κύκλο στροφής στη πόλη, που βελτιστοποιεί την τροχιά και την πρόσφυση στις κλειστές καμπές και την σταθερότητα στις υψηλότερες ταχύτητες.
Θέλεις κάτι πιο safe αλλά χωρίς συμβιβασμούς στην απόλαυση; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις το προσωπικό σου προφίλ και να το επιλέγεις όποτε σου ανοίγει η όρεξη για μια νέα «στάση». Για αυτό υπάρχει το μενού με τις ρυθμίσεις σχεδόν για τα πάντα και τα δύο custom προφίλ (τα Μ1 και τα Μ2) που μπορείς να τα επιλέξεις από τους διακόπτες στο τιμόνι.
Για παράδειγμα στο M1 μπορείς να σετάρεις ένα 4WD προφίλ με χαλαρή δέσμευση από τα ηλεκτρονικά ή στο M2 ένα πισωκίνητο προφίλ με τα ηλεκτρονικά off. Αν κρατήσεις για πάνω από ένα δευτερόλεπτο πατημένο το αριστερό paddle, τότε έχεις το μάξιμουμ της ισχύος για μερικά δευτερόλεπτα, κάτι χρήσιμο π.χ. σε μια προσπέραση σε «φιδίσιο» δρόμο.
Θέλεις την πιο «αλήτικη»; Ε, τότε τα βγάζεις όλα off (τα ηλεκτρονικά) και την «σκίζεις» για όσο αντέχεις (τα όρια που λέγαμε). Στο παιχνίδι με τη M5 όμως τους όρους δεν τους βάζεις πάντα εσύ, αφού οι νόμοι της φυσικής έχουν το δικό τους. Έτσι, χρειάζεται πολύ προσοχή και το καλύτερο είναι όταν έχεις kinky διάθεση να επιλέγεις κάτι λιγότερο… παθιασμένο και με λιγότερα παρεμβατικά -αλλά πάντα στη θέση on- τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Εναλλακτικά υπάρχει και η επιλογή 4WD Sport με προτεραιότητα στον πίσω άξονα.
Σε κάθε περίπτωση το ηλεκτρομηχανικό τιμόνι της M5 με την μεταβλητού λόγου κρεμαγέρα είναι από τα πιο επικοινωνιακά που υπάρχουν, όταν τα φρένα (με επιλογή Sport ή Comfort) με αεριζόμενους, εξαπίστονους διάτρητους δίσκους (410 χλστ. μπρος/398 χλστ. πίσω) δεν χαμπαριάζουν από τίποτα. Οι διπλές απολήξεις έχουν ηλεκτρονικά κλαπέτα και παράγουν το απαιτούμενο αλλά αρκετά τεχνητό ήχο που παραπέμπει σε subwoofer συνδεμένο με παιχνιδομηχανή.
Πως είπατε; Πόσο καίει; Αν την φορτίζετε συχνά μπορείτε να ρίξετε αρκετά το κόστος στην πόλη. Αν πάλι όχι υπολογίστε ένα 15 λίτρα σε μεικτό κύκλο. Στον αυτοκινητόδρομο το νούμερο μπορεί να κυμανθεί κοντά στα 10-12 λίτρα, ενώ με βαρύ πόδι η κατανάλωση ξεφεύγει για πλάκα πάνω από 20 λίτρα. Γενικότερα, το 60άρι ρεζερβουάρ (κάπως μικρό, αλλά που να χωρέσουν όλα;) μαζί με τη μπαταρία δίνει μια αυτονομία περίπου στα 400 χιλιόμετρα, οπότε στα μακρινά ταξίδια μια στάση στο βενζινάδικο είναι σίγουρη.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια…
…για αυτό δεν μπήκα στην διαδικασία να σας περιγράψω ότι βλέπετε στις φωτογραφίες. Ειδικότερα σε αυτό το μαύρο ματ η M5 δείχνει τόσο δαιμονισμένη όσο είναι και με το γνωστό αεροδυναμικό M-Pack (κάρμπον οροφή, ματ βαφή, διαχύτες, φούστες, μπούκες, καθρέπτες M-Power κ.ά.) που προσδίδει μία εμφατική όψη και μια ελαφριά αύξηση του πλάτους.
Όσο για το διάκοσμο, όλα τα παραπάνω προφανώς σε έχουν βάλει στο πνεύμα της M5 με τις αναρίθμητες ρυθμίσεις, το κυρτωμένο ψηφιακό πάνελ με τον πίνακα των 12,3 ιντσών και την touch-screen των 14,9 ιντσών, τα εξαιρετικά μπάκετ, το δυναμικό HUD, το καταπληκτικό σε απόδοση ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins κ.ά.
Δεν θα φέρω όμως αντίρρηση ότι στην BMW το έχουν παρακάνει με τον εσωτερικό φωτισμό που κάνουν την καμπίνα να μοιάζει με παλιά ντισκοτέκ. Σημειώστε δε ότι λόγω των διάφορων ενισχύσεων και αναβαθμίσεων το πορτμπαγκάζ έχει ελαφρώς κουτσουρευτεί στα 466 λίτρα (της 550e xDrive έχει 520).
Εν κατακλείδι…
…η νέα M5 είναι ένα κορυφαίο σεντάν που τα κάνει όλα. Μπορεί να σε κινεί κάθε μέρα με την άνεση μίας συμβατικής «πεντάρας» και αν την φορτίζεις και με οικονομία (χαλάλι της το plug-in, ίσα-ίσα που την κάνει το τέλειο… εταιρικό!). Στον αντίποδα, μπορεί να σε κολάσει ανά πάσα στιγμή με το πανίσχυρο και DNA της, ενώ υπάρχει και η ενδιάμεση αίρεση επιδόσεων και άνεσης.
Το ρεζουμέ έχει ως εξής: Ακόμη και αν είναι υπέρβαρη (κάτι που τελικά στο δρόμο δε φαίνεται και τόσο), ακόμη και αν η περίσσεια τεχνολογίας αλλοιώνει ως ένα βαθμό την φυσικότητα ενός M-Car (ότι σιχαίνεται ένας old-school), το ρεζουμέ είναι ότι η νέα M5 τα κάνει όλα καταπίνοντας ότι βρει μπροστά της. Τελεία και… τάβλα!
Τεχνικά Χαρακτηριστικά-BMW M5
Κινητήρας: V8, 4.395 κ.εκ.
Ισχύς, ροπή βενζινοκινητήρα: 585 PS/5.600-6.500 σ.α.λ. 750 Nm/1.800-5.400 σ.α.λ.
Ισχύς, ροπή ηλεκτροκινητήρα: 197 PS/6.000 σ.α.λ. 280 Nm/1.000-5.000 σ.α.λ.
Συνδυαζόμενη ισχύς, ροπή: 727 PS 1.000 Nm
Μετάδοση: Σε τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής
Μπαταρία, αυτονομία: 22,1 (net: 18,6) kWh, 67-69 χλμ. (εργοστασιακή)
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 3,5 sec
Τελική ταχύτητα: 250 km/h (305 με το M-Pack)
Μέση κατανάλωση με αφόρτιστη μπαταρία (εργοστασίου-δοκιμής): 10,3 lt/100 km-15 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 39-37 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις ΜxΠxΥ: 5.096 x 1.970 x 1.510 mm
Μεταξόνιο: 3.006 χλστ.
Βάρος: 2.510 kg
Χώρος αποσκευών: 466 lt
Τιμή: Από 151.000 ευρώ