Στέκεται μπροστά σου με έναν αυθάδη τρόπο. Έχει αιχμαλωτίσει το βλέμμα σου, τη σκέψη σου, σε έχει κάνει να σταματήσεις, σχεδόν να κοκκαλώσεις. Τί είναι ετούτο; Και γιατί;
Θυμάσαι όλα τα κλισέ που ξέρεις για την Alfa Romeo, βλέποντάς την. Κι όμως! Το ξεχωριστής εμφάνισης αυτοκίνητο το οποίο κοιτάς γεμάτος ένταση είναι δημιούργημα της εταιρείας που πολλές φορές στην ιστορία της έχει σπάσει τα στερεότυπα (δημοσιογράφος: Κωνσταντίνος Ζωγλοπίτης).
Ξέρεις πολύ καλά τι βλέπεις. Έχεις διαβάσει πολλά γι’ αυτό και διαρκώς προσπαθείς να μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς που να το αφορά. Σε αφήνει παγερά αδιάφορο το γεγονός ότι κοιμήθηκες γνωρίζοντας ότι ονομάζεται «Milano» και όταν ξύπνησες σου συστήθηκε ως «Junior».

Απλά, χαμογέλασες. «Γνήσιοι Ιταλοί!», μονολόγησες και αμέσως αναζήτησες εάν άλλαξε κάτι σε αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο: Στην Junior Veloce. Δεν βρήκες κάτι σχετικό στο διαδίκτυο οπότε ησύχασες.
Τότε ήταν που θέλησες να θυμηθείς. Έτσι, αποφεύγοντας το ίντερνετ για να κερδίσεις χρόνο, πήγες κατευθείαν στη βιβλιοθήκη, στο ράφι που ήταν το βιβλίο που ήθελες. Το άνοιξες και η ιστορία της «Veloce» ξεδιπλώθηκε επιτομικά, από τη δεκαετία του 1950 έως και πρόσφατα.
Είναι και αυτό το «Elettrica»…
Στην Alfa Romeo, αναπόφευκτα ήταν θέμα χρόνου να εμπλακούν στην ηλεκτροκίνηση. Μπορεί ένα μέρος του εαυτού σου να μην ενθουσιάζεται με την ιδέα και την προοπτική, αλλά είσαι πραγματιστής. Οι εποχές αλλάζουν (πολύ πιο γοργά, πλέον) και εκείνο το βιβλίο σου πρέπει να αποκτήσει νέα κεφάλαια.

Αναγκαστικά, θα ζήσεις τα γεγονότα. Ωστόσο, έχεις τη συγκρότηση να τα αποδεχτείς και να μην τα απορρίπτεις μονόχνοτα.
Τα παραπάνω ήταν μια φευγαλέα σκέψη μέχρι να συνειδητοποιήσεις το αναπάντεχο. Ότι στέκεσαι εμπρός στο αυτοκίνητο που θέλεις να οδηγήσεις όσο τίποτε άλλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τότε που η ιταλική εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία του. Δεν είναι άλλο από την Junior Elettrica Veloce.
Έχεις καταλάβει ότι τα στελέχη της Alfa Romeo έπρεπε να κάνουν κάτι εντυπωσιακό όταν θα επρόκειτο για το πρώτό αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο τους. Η Junior ήταν μια καλή ευκαιρία για να το πραγματοποιήσουν.

Φυσικά, γνωρίζεις ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια και απασχολεί την ειδησεογραφία με νέα που δεν είναι πάντα θετικά.
Δεν ανησυχείς, όμως. Παρά τα όσα γράφονται ξέρεις ότι θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει. Άλλωστε, αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Υπό τον Όμιλο Stellantis έχει τα μέσα να το καταφέρει. Η Junior Ibrida δημιούργησε μεγάλη αισιοδοξία στα στελέχη της Alfa Romeo και στους φίλους της. Το καινούργιο SUV ξεχωρίζει για τη σχεδίασή του.

Η Junior Elettrica ήταν το επόμενο στάδιο, πολύ σημαντικό. Το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της εταιρείας που κινείται ηλεκτρικά και δεν κάνει θόρυβο. Αυτή θα ήταν η βάση για την ύπαρξη της Junior Elettrica 280 Veloce, τον τετράτροχο διακαή πόθο σου.
Ξέρεις ότι και αυτή βασίζεται στην πλατφόρμα «e-CMP» του Ομίλου Stellantis. Ναι, στην ίδια που έχει χρησιμοποιηθεί στα αντίστοιχα B-SUV αμιγώς ηλεκτρικά της Citroen, DS Automobiles, Jeep, Opel και Peugeot.

Ωστόσο, λίγο σε νοιάζει αυτό. Αυτό που θα ήθελες είναι να διέθετε η Junior Elettrica 280 Veloce μπαταρία μεγαλύτερης χωρητικότητας για να μπορείς να χαίρεσαι την οδήγησή της για περισσότερο χρόνο, πριν την αναγκαστική στάση για να τη φορτίσεις.
Ο συσσωρευτής της είναι ο ίδιος με αυτόν της Junior Elettrica. Η χημεία του είναι ιόντων λιθίου και έχει ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 54 kWh (πραγματική 50,8 kWh).

O ενσωματωμένος φορτιστής της Junior Elettrica Veloce είναι ισχύος 11 kW, ενώ η μπαταρία του μπορεί να φορτίσει σε ταχυφορτιστή ισχύος έως 100 kW. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται λιγότερο από μισή ώρα για να πληρωθεί με ενέργεια από τo 20%-80%.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία σε κάνουν να βαριέσαι κάπως, Προτιμάς να σκέφτεσαι τις ενισχύσεις και τις αλλαγές που έχουν γίνει στο σασί του αυτοκινήτου από τους ανθρώπους της Alfa Romeo.
Από αυτούς που τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια επιμελήθηκαν το αντίστοιχο των 8C Competizione, 4C, Giulia Quadrifoglio και Stelvio Quadrifoglio, ακόμα και τις επετειακές Giulia GTA και Giulia GTAm που παρουσιάστηκαν το 2020 για τα 110 χρόνια ύπαρξης της εταιρείας.

Η ανάρτηση της Junior Elettrica 280 Veloce αποτελείται από γόνατα MacPherson με ψαλίδια βάσης εμπρός, ενώ πίσω υπάρχει ημιάκαμπτος άξονας.
Οι αντιστρεπτικές ράβδοι που υπάρχουν και στους δύο άξονες είναι μεγαλύτερης διαμέτρου, ενώ έχουν τοποθετηθεί υδραυλικά στοπ αντί ελαστικών παρεμβυσμάτων.
Βεβαίως, μια «Veloce» πρέπει να στέκεται στο ύψος της, στο σωστό ύψος για τον χαρακτήρα της. Έτσι, η ανάρτησή του αυτοκινήτου είναι χαμηλωμένη κατά 25 χλστμ. συγκριτικά με την αντίστοιχη της κανονικής έκδοσης του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου.

Τα εμπρός φρένα είναι αεριζόμενοι δίσκοι 382 χλστμ. με τετραπίστονες δαγκάνες οι οποίες καλύπτονται από κόκκινο καπάκι το οποίο φέρει τον λογότυπο της Alfa Romeo σε λευκό χρώμα, φυσικά, για να μην διαφύγει κανενός η συγκεκριμένη λεπτομέρεια. Πίσω υπάρχουν δίσκοι διαμέτρου 268 χλστμ.
Η κρεμαγέρα είναι σχετικά κοντή, με 2,6 περιστροφές του τιμονιού (από άκρη σε άκρη) και ο κύκλος στροφής είναι 10,5 μέτρα.
Ένα από τα στοιχεία της Junior Elettrica Veloce που σε κάνει να χαμογελάς και να έχεις την προσμονή να την οδηγήσεις είναι η ύπαρξη στον εμπρός άξονα του μηχανικού διαφορικού «Torsen», στη σύγχρονη εκδοχή του, την «Torsen D».

Είναι κάτι που δεν έχεις ξανακούσει να έχει εφαρμοστεί σε αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο και έχεις την περιέργεια να δεις πώς λειτουργεί στην πράξη σε ένα όχημα με αυτή την τεχνολογία κίνησης.
Γνωρίζεις ότι συνήθως οι εταιρείες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα που προσομοιώνουν τη λειτουργία ενός «μπλοκέ» διαφορικού για να τονίσουν τη σπορ οδήγηση ενός οχήματός τους, κάτι που έχουν κάνει και οι Ιταλοί.
Όχι όμως αυτή τη φορά και όχι στην Junior Elettrica Veloce. Γι’ αυτήν, επέλεξαν μια πιο κλασική, περισσότερο αληθινή και αξιόπιστη λύση, αυτή που αρμόζει σε ένα εκ κατασκευής σπορ αυτοκίνητο.

Η απουσία ηλεκτρονικού συστήματος για τη λειτουργία του αυξάνει την αίσθηση ελέγχου του οχήματος που έχει ο οδηγός.
Η συγκεκριμένη εκδοχή του διαφορικού (σημ: «Torsen D») είναι ενισχυμένη δομικά ώστε να ανταπεξέρχεται σε έντονο φορτίο και απότομες αλλαγές εφαρμογής της ροπής στους τροχούς. Αυτό είναι απαραίτητο σε ένα εμπροστοκίνητο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αποδίδει σχεδόν 300 ίππους.
Με αυτές τις σκέψεις, να είσαι δίπλα στο αυτοκίνητο και αρχίζεις να ανακαλύπτεις ξανά το αμάξωμά του. Αν και έχεις μελετήσει κάθε φωτογραφία του που έχεις βρει και έχεις μάθει κάθε λεπτομέρειά του, το να το παρατηρείς από κοντά και να το αγγίζεις είναι εντελώς διαφορετικό.
Αρχικά, στέκεσαι στο εμπρός μέρος του και εξετάζεις κάθε σπιθαμή του. Τις καμπύλες του, τη διαμόρφωση των LED φώτων του, την εναλλαγή του μαύρου και του βαθύ κόκκινου χρώματος (προαιρετικού, αλλά τόσο απαραίτητου), τον δυναμισμό που αποπνέει.

Κοιτάς και ξανακοιτάς κάθε σπιθαμή του αλλά η σκέψη σου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από ένα γεγονός που απασχολεί από την πρώτη στιγμή που την είδες. Αναρωτιέσαι για ποιον λόγο το έμβλημα της Alfa Romeo το οποίο είναι σμιλευμένο στην τριγωνική επιφάνεια της μάσκας δεν είναι περισσότερο ευδιάκριτο.
«Χάνεται στο μαύρο φόντο», σκέφτεσαι. «Θα μπορούσε να ήταν εμφανέστερο για να τονίζει το αυτοκίνητο και την εταιρεία. Όχι ότι δεν ξεχωρίζει στον δρόμο, όμως τι θα πείραζε να είναι πιο επιβλητικό σε αυτόν που το βλέπει;», συνεχίζεις.

Η διχρωμία του αμαξώματος συνδυάζεται με την αφαιρετική αλλά τόσο ιδιότυπη σχεδίαση των τροχών. Το αυτοκίνητο μοιάζει να πατά απλώς σε κύκλους, όχι σε ζάντες. Κι όμως, για τους ανθρώπους της ιταλικής εταιρείας ακόμα κι αυτή η φαινομενικά απλή επιλογή είναι μια καλλιτεχνία.
Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δεις το κόκκινο καπάκι των τετραπίστονων δαγκάνων του συστήματος πέδησης στους εμπρός τροχούς το οποίο φέρει την ονομασία της εταιρείας (με λευκά γράμματα, φυσικά, όπως γράψαμε ήδη παραπάνω).

Στο πίσω μέρος, οι σχεδιαστές της Alfa Romeo έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αλλάξουν το αμάξωμα από τα δεδομένα του Ομίλου Stellantis και να του δώσουν την ταυτότητά της.
Τα LED φώτα είναι ενσωματωμένα στο μαύρου χρώματος πλαίσιο το οποίο μοιάζει να αγκαλιάζει το αμάξωμα εκεί και να δημιουργεί μια ιδιαίτερη εικόνα. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται το στυλ και η ταυτότητά του.

Ανοίγεις την πόρτα εμπρός αριστερή πόρτα και βιάζεσαι να καθίσεις. Ο λόγος; Τα τύπου μπάκετ εμπρός καθίσματα της «Sabelt». Ήθελες να το πράξεις από την πρώτη στιγμή που τα είδες στις φωτογραφίες.
Αυτό που σε εξάπτει δεν είναι το γεγονός καθαυτό, είναι η διαμόρφωση της πλάτης τους. Δεν έχεις δει κάτι παρόμοιο σε όχημα παραγωγής αυτής της κατηγορίας οχημάτων.

Το ερεισίνωτό τους έχει ανοίγματα τα οποία τα κάνουν να ξεχωρίζουν αλλά και επιτρέπουν στον αέρα να διέρχεται στην πλάτη οδηγού και συνοδηγού.
Αυτά ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό, άρα σημαίνει ένα επιπλέον κόστος. Όμως, τώρα που κάθισες και διαπίστωσες πόσο ταιριάζουν στο αυτοκίνητο και ικανοποιούν την επιθυμία σου, αποφάσισες αμέσως ότι αξίζει να τα επιλέξει κάποιος.

Το τιμόνι είναι επενδεδυμένο και με αλκαντάρα, η έγχρωμη οθόνη πίσω από αυτό είναι 10,25 ιντσών, ενώ ίδιας διαγωνίου είναι και η έγχρωμη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό.
Βολεύτηκες γρήγορα στη θέση σου και δεν βλέπεις την ώρα να ξεκινήσεις να οδηγείς. Ρυθμίζεις τους σχετικά μικρούς εξωτερικούς καθρέφτες και τον εσωτερικό και τότε βλέπεις ότι η ορατότητα προς τα πίσω είναι σχετικά καλή.
Στρέφεις το κεφάλι σου προς τα πίσω δεξιά για να ελέγξεις και την προς τα εκεί ορατότητα και καταλαβαίνεις ότι εξαιτίας του εύρους της κολώνας είναι περιορισμένη. «Ευτυχώς, υπάρχουν οι αισθητήρες και η κάμερα οπισθοπορείας», μονολογείς.

Το γεγονός σε κάνει να σκεφτείς κάτι που δεν είχες υπολογίσει ως τότε: «Καλά εγώ, τι γίνεται με τους υπόλοιπους, όμως;» αναρωτιέσαι και βγαίνεις από το αυτοκίνητο.
Ανοίγεις την πίσω πόρτα και κάθεσαι στο εκεί κάθισμα. Βλέπεις ότι ο διαθέσιμος χώρος είναι οριακός ακόμα για έναν μετρίου αναστήματος συνεπιβάτη, αναφορικά με το ωφέλιμο μήκος. Τουλάχιστον το ωφέλιμο ύψος και πλάτος είναι ικανοποιητικά μεγέθη.
Βγαίνεις και ανοίγεις την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου. Σου αποκαλύπτεται ένα καλό σε χωρητικότητα πορτμπαγκάζ, για τα δεδομένα του αυτοκινήτου.

Πιέζεις το κουμπί του ηλεκτρομηχανισμού στο πλαίσιό της και μέχρι αυτός να κλείσει την πόρτα έχεις βρεθεί ήδη πίσω από το τιμόνι και έχεις φορέσει τη ζώνη ασφαλείας. Τόσο πολύ βιάζεσαι να ξεκινήσεις!
Ενεργοποιείς τον κεντρικό διακόπτη -που προτάσσεται από την κεντρική κονσόλα- και… δεν ακούς τίποτα. Διαβάζεις στην οθόνη ότι το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να ξεκινήσει, επιλέγεις το πρόγραμμα «Auto» στο σύστημα «DNA» και ξεκινάς.
Στην πρώτη ευκαιρία βυθίζεις απότομα το δεξί πεντάλ για να δεις τον τρόπο που επιταχύνει. Αυτό που νοιώθεις σε ικανοποιεί, σε κάνει να χαμογελάς με ικανοποίηση και σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς θα επιταχύνει όταν επιλέξεις το πρόγραμμα «Sport».

Επικεντρώνεσαι στην αίσθηση της ανάρτησης και καταλαβαίνεις ότι είναι πολύ σφιχτή. Λίγο μετά θα διαπιστώσεις ότι είναι και σκληρή, αφού «εκείνο το άτιμο το καπάκι» στον δρόμο από το οποίο πέρασε το αυτοκίνητο είχε ως αποτέλεσμα να κουνηθεί ολόκληρο το όχημα και με ένα θόρυβο που σου προκάλεσε ανησυχία.
Αμέσως σκέφτηκες τα ελαστικά (σημ.: Michelin Pilot Sport EV, διάστασης 224/40 R-20) και τις πανέμορφες ζάντες. Ως γνήσιος «Alfista» δεν σε νοιάζει για τη μέση σου ή για το πώς θα αισθάνονταν οι συνεπιβάτες σου. Πρωτίστως, το αυτοκίνητο.

Είσαι ακόμα μέσα στην πόλη και η κατανάλωση ενέργειας πλησιάζει τις 22 kWh/100 χλμ. «Δεν είναι καλή ένδειξη αυτή», παρατηρείς σκεπτόμενος πόση θα είναι όταν θα φτάσεις στον προορισμό σου.
Σκοπός σου είναι να δεις πόσο σπορ είναι και πώς λειτουργεί στην πράξη το Torsen. Στις πρώτες στροφές κινείσαι προσεκτικά, επειδή το σχετικά αυξημένο βάρος της Junior Elettrica Veloce δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Όμως, το αυτοκίνητο γρήγορα σε κάνει να το εμπιστευτείς. Αφενός το άμεσο σύστημα διεύθυνσης και η καλή αίσθηση που σου δίνει και αφετέρου η ανάρτηση συμβάλλουν σε αυτό.

Έτσι, επικεντρώνεσαι στο μηχανικό διαφορικό. Φτάνεις στη στροφή, διατηρείς σταθερό το πόδι στο δεξί πεντάλ και όταν η Alfa Romeo εισέλθει σε αυτή αρχίζεις να το πιέζεις. Τότε, με χαρά βλέπεις ότι η τροχιά του κλείνει προς το εσωτερικό της.
Αυτό συνεχίζεται και στην επόμενη στροφή και στην μεθεπόμενη και ούτω καθεξής. Μάλιστα, ο ρυθμός με τον οποίο κινείσαι αυξάνεται και εσύ διαπιστώνεις: «Είμαι καλός οδηγός, τελικά!».

Χαμογελάς για ακόμα μια φορά, καθώς νοιώθεις έτσι οδηγώντας αυτό που έγινε ο τετράτροχος πόθος σου τον τελευταίο χρόνο. Ο τέλειος συνδυασμός. Όπως το ονειρευόσουν.
Ωστόσο, διαπιστώνεις και κάτι ακόμα. Με αυτόν τον ρυθμό, η μπαταρία έχει αδειάσει αισθητά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αφοσιωμένος στην οδήγηση δεν δίνεις σημασία αλλά κάποια στιγμή θα επανέλθεις ξαφνικά στην πραγματικότητα. Η μέση κατανάλωση ενέργειας έχει φτάσει τις 23,6 kWh/100 χλμ…

Παίρνεις τον δρόμο του γυρισμού. Χαλαρώνεις και αρχίζεις να σκέφτεσαι τοποθετώντας την Junior Elettrica Veloce στην καθημερινότητά σου.
Θα σε βόλευε; Εσένα αποκλειστικά, ναι. Όμως, όταν πρέπει να εξυπηρετήσεις την οικογένεια στη ρουτίνα των μετακινήσεων, όχι.
Η Junior Elettrica 280 Veloce δημιουργήθηκε για να ξεχωρίζει όχι για να γίνει ένα «καθημερινό» όχημα. Υπάρχει για να δείξει την ικανότητα των ανθρώπων της Alfa Romeo και στα σπορ μοντέλα με ηλεκτροκινητήρα. Άλλωστε, υπάρχει και η απλή Junior Elettrica για όσους θέλουν ένα πιο χρηστικό όχημα στην καθημερινότητά τους.

Αποπνέει έναν τόσο έντονο χαρακτήρα ο οποίος σχεδόν τείνει να εκλείψει τα τελευταία χρόνια, μια εποχή όπου φιμώνει την Αυτοκινητοβιομηχανία με την πρόφαση της «πράσινης ανάπτυξης».
Τα ηλεκτροκίνητα μοιάζουν μεταξύ τους σε αυτό που προσφέρουν στους επιβάτες τους. Ευτυχώς, υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Ακόμα…
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Alfa Romeo Junior Elettrica 280 Veloce
Κινητήρας: Ηλεκτροκινητήρας, σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη
Μέγιστη ισχύς: 280 PS
Μέγιστη ροπή: 345 Nm
Χωρητικότητα μπαταρίας: 54 kWh (ονομαστική), 50,8 kWh (πραγματική)
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο μίας σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 5,9 sec
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/δοκιμής: 18,6 kWh/100 km/23,6 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή: 322 km
Εκπομπές CO2: 0
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.173/1.781/1.505 mm
Μεταξόνιο: 2.557 mm
Βάρος: 1.590 kg
Χώρος αποσκευών: 400-1.265 lt
Τιμή: Από 43.400 ευρώ (με προωθητική ενέργεια), από 40.400 ευρώ (με κρατική επιδότηση και προωθητική ενέργεια).
Πηγή: newsauto.gr