Τα πρωτότυπα ανέκαθεν ήταν οι προάγγελοι για κάποια από τα αυτοκίνητα που πέρασαν στη συνέχεια στην παραγωγή αλλά ορισμένα από αυτά, πραγματικά «ξέφευγαν» από πολλές απόψεις και όχι μόνο σε ότι έχει να κάνει με την εμφάνιση.
Η χρησιμότητα των πρωτοτύπων διαχρονικά, είναι για να έχει τη δυνατότητα ο κάθε κατασκευαστής να «μετράει» τις δυνάμεις του απέναντι στο κοινό.
Ακραία σχήματα και προχωρημένες αισθητικές προτάσεις, προηγμένες τεχνολογικές λύσεις έστω και σε εμβρυακό στάδιο εξέλιξης, έχουν κάνει κατά καιρούς ντεμπούτο σε πρωτότυπα μοντέλα που ο κόσμος έχει θαυμάσει για πολλούς και διάφορους λόγους. Μερικά από αυτά, έγιναν θρύλοι ενώ τα περισσότερα, ξεχάστηκαν γρήγορα αλλά ωστόσο, εμείς θελήσαμε να τους δώσουμε μερικά λεπτά διασημότητας ακόμα, γιατί πιστεύουμε πως την αξίζουν και με το παραπάνω.
Bertone Carabo (1968)
Ένα από τα πλέον όμορφα πρωτότυπα όλων των εποχών, το Carabo που έχει την υπογραφή του Bertone, το studio του οποίου είχε «πάθος» με τις αιχμηρές προτάσεις, χρησιμοποιούσε ως βάση την αγωνιστική Alfa Romeo 33. Αυτό από μόνο του, ήταν δεσμευτικό αναφορικά με το που θα ήταν ο κινητήρας μια και το αγωνιστικό της Alfa Romeo είναι έναν V8 τοποθετημένο στη μέση. Από τα στοιχεία για τα οποία ξεχώρισε το Carabo, ήταν οι αεροδυναμικές λύσεις που εμφάνιζε πάνω στο αμάξωμα αλλά και τα διάφορα κινούμενα μέρη.
Το EX-005, που αποτελούσε μια πρωτόλεια πρόταση για αστικές μετακινήσεις, ήταν ένα πρωτοποριακό πρωτότυπο με δυνατότητα φιλοξενίας 4 ενήλικων επιβατών. Αυτό που προφανώς δεν έπαιζε και πολύ μεγάλο ρόλο για τους σχεδιαστές του, ήταν η άνεση των τεσσάρων αυτών επιβατών (του οδηγού συμπεριλαμβανόμενου) μια και τα καθίσματα ήταν από σκληρό πλαστικό χωρίς ίχνος επένδυσης. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, ούτε η προστασία των επιβατών από τα καιρικά φαινόμενα θεωρήθηκε άξια προσοχής- ενώ για παθητική ασφάλεια, ούτε λόγος.
Toyota CX-80 (1979)
Αν το CX-80 παρουσιαζόταν μια δεκαετία νωρίτερα, όλοι θα μιλούσαν γι’ αυτό τελείως διαφορετικά από ότι σήμερα, που ακόμα και η ίδια η Toyota θα ήθελε να το ξεχάσει. Το πρωτότυπο CX-80 προοριζόταν να δείξει πως γίνεται να προσφέρει ένα αυτοκίνητο σε διαστάσεις μικρότερο του Starlet (που ήταν εκείνη την εποχή το μικρότερο Toyota στη γκάμα) άφθονους χώρους για μια τετραμελή οικογένεια. Οι απλοϊκές γραμμές του και η έλλειψη εξεζητημένων λύσεων –όπως είναι τα πτυσσόμενα φώτα– έδωσαν σε ετούτο εδώ το πρωτότυπο μια όψη που, για να το πούμε κομψά, δεν περιποιεί τιμή για την εταιρεία που το έχει στα ιστορικά της αρχεία.
Citroen Karin (1980)
Το Citroen Karin ήταν έργο του Trevor Fiore που όταν παρουσίασε το πρωτότυπο, ήταν 43 χρονών. Η ιδέα του για ένα «τριφωνικής» διατομής αυτοκίνητο, ήταν προφανώς εξεζητημένη, ενώ είχε και κάποιο λογική πάνω στο θέμα της εργονομικής τοποθέτησης των τριών επιβατών. Με τον οδηγό στο κέντρο και τους δύο επιβάτες να τον πλαισιώνουν έχοντας τα καθίσματά τους λίγο πιο πίσω, το Karin ίσως να ήταν το πρωτότυπο που ενέπνευσε τους σχεδιαστές της McLaren που έδωσαν ίδια διάταξη καθισμάτων στην αρκετά αργότερα παρουσιασθείσα, F1.
Plymouth Voyager III (1990)
Εδώ έχουμε μια πολύ προχωρημένη ιδέα πίσω από τη δημιουργία. Η ομάδα σχεδιασμού της Chrysler δημιούργησε ένα τριθέσιο αυτοκίνητο πόλης, το οποίο θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα ξεχωριστό πίσω μέρος, επιτρέποντας στο Voyager III να γίνει οκταθέσιο. Το 1990, όταν η εταιρεία «έχτιζε» ένα προφίλ με παγκόσμια απήχηση και είχε κάμποσες εταιρείες κάτω από τα «φτερά» της, για την Chrysler ήταν λογικό να «φορέσει» το πρωτότυπο ως ιδέα, στην Plymouth που ανέκαθεν είχε προτάσεις πολύ προχωρημένες.
Renault Racoon (1993)
Με τα πρωτότυπα της Renault, μπορούμε να γεμίσουμε πολλά θέματα που αφορούν σε πρωτότυπα μοντέλα που ποτέ δεν είδαν το πράσινο φως για να περάσουν στην παραγωγή. Για τη συγκεκριμένη λίστα, επιλέξαμε το Racoon, το οποίο –όσο και αν φανεί περίεργο- είναι ένα απόλυτα λειτουργικό πρωτότυπο. Η αισθητική του επάνω μέρους παραπέμπει σε καλύπτρα ελικοπτέρου, ενώ από κάτω βρίσκουμε ένα σετ τροχών που αφήνουν υποσχέσεις για βόλτες στο… φεγγάρι, με ένα σύστημα ανάρτησης που όμοιό του δεν έχει υπάρξει σε αυτοκίνητο παραγωγής. Προφανώς δικαιολογημένα.
Honda Fuya Jo (1999)
Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, η τάση για μεγάλους τροχούς, δεν ήταν και πολύ διαδεδομένη. Το Fuya Jo, παρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου του Τόκιο το 1999 και είναι μια διασταύρωση μεταξύ θωρακισμένου αυτοκινήτου και ενός κουτιού. Η μίνιμαλ προσέγγιση, δίνει την αίσθηση πως στο αυτοκίνητο μπαίνουν μόνο όρθιοι– κάτι που όμως, αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τη φωτογραφία, θα δει πως δεν ισχύει. Το μικρό στο μάτι Fuya Jo, είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό αλλά δείχνει μια αισθητική τάση που ποτέ σε ακολούθησε η Honda- τουλάχιστον για την Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Audi RSQ (2004)
Εδώ έχουμε μια πολυδιάστατη περίπτωση. Το RSQ δημιουργήθηκε από την Audi για τις ανάγκες της ταινίας I, Robot με τον Will Smith και όπως μπορεί να καταλάβει κανείς από την ιστορική εξέλιξη της εταιρείας, η αισθητική του χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια εκτενώς. Το πρωτότυπο για την χολιγουντιανή παραγωγή, αντί για τροχούς, χρησιμοποιούσε σφαίρες και οι πόρτες άνοιγαν με αντίθετη φορά από τις κοινές και προς τα πάνω. Πέραν λοιπόν της επιτυχίας που σημείωσε το RSQ στα χέρια του πρωταγωνιστή, έδωσε αρκετή από τη λάμψη του και στα μοντέλα της Audi που ακολούθησαν χρονικά.
Mercedes Bionic Car (2005)
Πριν 17 χρόνια, η Mercedes εμπνεύστηκε από… τα ψάρια και παρουσίασε το Bionic Car που από συγκεκριμένες γωνίες, φέρνει κάτι από τον υδάτινο κόσμο στο δρόμο. Δεν είναι τυχαία η ομοιότητα του πρωτότυπου με το Box Fish, από το οποίο έχει πάρει ακόμα και το χρώμα, συνθέτοντας έτσι ένα από τα πιο άσχημα πρωτότυπα στην ιστορία της εταιρείας. Το θέμα είναι πως η Mercedes προχώρησε στη δημιουργία του Bionic Car, με δεδομένο το ότι η αισθητική του, οριζόταν από την καλή αεροδυναμική συμπεριφορά.
Peugeot Moovie (2005)
Με το σχέδιο του Moovie, ο 23χρονος πορτογάλος Andre Costa κέρδισε το διαγωνισμό σχεδίου της Peugeot το 2004. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Γαλλική εταιρεία παρουσίασε το πρωτότυπο κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Το Moovie προφανώς ήταν το όχημα που αποτέλεσε την έμπνευση για τα αυτόνομα οχήματα στο πάρκο του Jurassic World, που είδαμε στις οθόνες των κινηματογράφων.
Πηγή: newsauto.gr