Τεχνολογία

Χαμηλό Wi-Fi σήμα; Μια νέα τεχνολογία θέλει να βάλει στοπ στον “πονοκέφαλο”

Οι τοίχοι δε θα αποτελούν μελλοντικά εμπόδιο για το Wi-Fi σας.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να έχετε αδύναμο σήμα στο Wi-Fi σας, ακόμη κι όταν έχετε προσπαθήσει πολλές φορές να βελτιώσετε τη δικτύωση. Πολύς κόσμος άλλωστε επενδύει σε λύσεις ασύρματης mesh δικτύωσης για να λύσει το θέμα των “νεκρών σημείων” του σπιτιού του, δηλαδή όπου χωλαίνει το σήμα του Wi-Fi.

Φαντάζεστε όμως να υπήρχε μια τεχνολογία στο Wi-Fi που να εξαλείφει εντελώς τον εμπόδιο των τοίχων; Αυτόν ακριβώς τον τρόπο βρήκε μια ομάδα επιστημόνων από την Αυστρία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Βιέννης και του Πανεπιστημίου της Ρεν, καθώς όπως μεταδίδει το Newsweek, περιγράφουν λεπτομερώς μια μέθοδο εξάλειψης αντανακλάσεων από πυκνά υλικά.

Στο paper που δημοσίευσαν με τίτλο “Anti-reflection structure for perfect transmission through complex media” περιγράφουν την λύση τους, όπως λειτουργεί η αντι-αντανακλαστική επίστρωση στα γυαλιά.

Η επίστρωση επιτρέπει στο φως να διέρχεται πιο ελεύθερα μέσα από τους φακούς και έτσι εμποδίζει το φως να αναπηδά από τους φακούς προκαλώντας αντανακλάσεις. Παρομοίως, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια ειδική επίστρωση για να επιτρέπουν στα ραδιοκύματα Wi-Fi να ταξιδεύουν εύκολα μέσα από στερεά υλικά.

“Πρέπει πρώτα απλά να στείλετε ορισμένα κύματα μέσα από το μέσο και να μετρήσετε ακριβώς πώς αυτά τα κύματα ανακλώνται από το υλικό”, δήλωσε ο Michael Horodynski, ένας από τους συγγραφείς του paper και συνεχίζει λέγοντας: “Καταφέραμε να δείξουμε ότι με αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να υπολογιστεί ένα αντίστοιχο αντισταθμιστικό μέσο για κάθε μέσο που σκεδάζει τα κύματα με πολύπλοκο τρόπο, έτσι ώστε ο συνδυασμός των δύο μέσων να επιτρέπει στο κύμα να περάσει πλήρως”.

Για να το θέσουμε πιο απλά, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν μαθηματικά τον τρόπο με τον οποίο τα ραδιοκύματα κινούνται μέσα από ένα υλικό και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν μια ουσία που επιτρέπει την αποφυγή των ανακλάσεων.

Αρχικά πειραματίστηκαν με μικροκύματα, στέλνοντάς τα μέσα από έναν “μεταλλικό κυματοδηγό” που ήταν γεμάτος με μικρά αντικείμενα από μέταλλο και τεφλόν. Μόνο τα μισά από τα μικροκύματα κατάφεραν να περάσουν, ενώ τα υπόλοιπα ανακλάστηκαν. Έπειτα, μετρήθηκε η συμπεριφορά των μικροκυμάτων μέσω του κυματοδηγού και δημιουργήθηκε μια αντι-ανακλαστική περιοχή. Στην επόμενη δοκιμή το 100% των μικροκυμάτων πέρασαν από μέσα του.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την καλύτερη λήψη Wi-Fi, αλλά και σε διάφορά άλλα ήδη ραδιοκυμάτων, όπως τα κυψελοειδή ή ακόμη και για τηλεσκόπια που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα για να ανακαλύψουν μακρινά αντικείμενα στο σύμπαν.

Πηγή: unboxholics.com

 

Related posts

Έσπασε το ρεκόρ της γρηγορότερης κάρτας γραφικών στον κόσμο

TEO

iPhone: Τέλος οι αναβαθμίσεις για διάφορα μοντέλα με το iOS 17

TEO

Η Intel αποκάλυψε πριν την ώρα τους τις προδιαγραφές των 13ης γενιάς Core CPUs

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies