Οι τεχνικοί της Ducati παρουσίασαν στην Madonna Di Campiglio και την πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του Ιταλικού εργοστασίου, με πολλές λεπτομέρειες που δείχνουν και το “e” μέλλον της εταιρίας.
O CEO Claudio Domenicali τόνισε ότι ενώ συνήθως η Ducati αναπτύσσει την αγωνιστική τεχνολογία της βάσει των μοντέλων παραγωγής, αυτή τη φορά επιλέχθηκε το αντίθετο και αποφάσισε πρώτα να φτιάξει μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα και μετά να ακολουθήσουν αυτές της παραγωγής. Ο μηχανολόγος Gigi Dall’Igna, που είναι και ο επικεφαλής του Αγωνιστικού τμήματος είπε ότι σχεδίασαν από το μηδέν τη νέα μοτοσυκλέτα, η οποία θα δοθεί σε όλους τους αγωνιζόμενους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Moto E, και έτσι ανέπτυξαν μια σειρά από νέες τεχνολογίες.
Ο Claudio Fondi (project manager Μotoe) μας πληροφόρησε ότι υπήρξε σημαντική βοήθεια από την Αudi e-tron, με συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών σε όλους τους τομείς της ηλεκτροκίνησης.
Το τελικό αποτέλεσμα εκτός από εντυπωσιακό σε σχεδιασμό -κάτι που περιμέναμε από την Ducati- είναι και πολύ δυναμικό στη συμπεριφορά στην πίστα, όπως είπαν οι δύο κύριοι δοκιμαστές, οι Alex De Angelis & Michele Pirro.
Ενώ η DORNA είχε θέσει ως στόχο η μοτοσυκλέτα να μην ζυγίζει πάνω από 237 κιλά και να μπορεί να καλύψει λίγο μεγαλύτερη απόσταση, από ότι η Energica που χρησιμοποιήθηκε στους Αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, τελικά η Ducati είναι στα 225 κιλά, με κατανομή βάρους 54% μπροστά και 46% πίσω, ενώ θα μπορούσε να πάει και χαμηλότερα, αλλά υπάρχει περιορισμός κόστους και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε αλουμίνιο στο πλαίσιο μπροστά και στο ψαλίδι, αντί για κάρμπον.
Τα 110 κιλά είναι η μπαταρία που έχει κάρμπον περίβλημα και χωρητικότητα 18 kWh. Στα 1.3 κιλά είναι το υποπλαίσο, στα 3.7 το πλαίσιο και στα 4.8 κιλά το ψαλίδι. Για τις αναρτήσεις επιλέχθηκε η Ohlins, ενώ για το φρενάρισμα πίσω δημιουργήθηκε ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ενώ μπροστά η επιλογή της Brembo ήταν μονόδρομος.
Στη συνέχεια ο Roberto Cane (Διευθυντής e-mobility) μας μίλησε για τον εκπληκτικό κινητήρα που ανεβάζει έως τις 18,000 στροφές και παράγει ένα ήχο που μοιάζει με μαχητικό αεροπλάνο. Δημιουργήθηκε για τις αγωνιστικές ανάγκες ένας φορτιστής που φτάνει το 80% της ενέργειας σε 45′ λεπτά. Η απόδοση κρατήθηκε στους 150 ίππους, η ροπή στα 140 Nm, ενώ το συνολικό βάρος του μοτέρ είναι μόλις 21 κιλά και 5 κιλά ζυγίζει το Inverter. Σε ερώτησή μας στο γιατί προτιμήθηκε η λύση του αυτόματου κιβωτίου και όχι ενός κιβωτίου με δύο ή τρεις ταχύτητες, που προσφέρει καλύτερη ανάκτηση ενέργειας στις χαμηλότερες στροφές, η απάντηση ήταν ότι ερευνήθηκε αυτή η λύση, αλλά το επιπλέον βάρος και ο χώρος που θα χρειαζόταν για να μπει το κιβώτιο, ήταν αποτρεπτικά στοιχεία.
Τέλος απάντησε ότι από τις 10,000 στροφές έρχεται η πλήρης ροπή στον κινητήρα και όχι από τις μηδέν στροφές, όπως λένε συνήθως όλοι για τους ηλεκτρικούς κινητήρες.
Με τις ισορροπίες που κρατήθηκαν σε σχέση με την απόδοση και τη χωρητικότητα της μπαταρίας, θα έχουμε στους Αγώνες φέτος ένα γύρο παραπάνω σε κάποιες πίστες.
Οι άνθρωποι της Ducati απάντησαν και για το τι περιμένουμε στο μέλλον και είπαν ότι η τεχνολογία των μπαταριών προοδεύει, αλλά όχι πολύ, ώστε να δούμε σημαντική μείωση του βάρους τα επόμενα χρόνια. Βέβαια ενημέρωσαν ότι υπάρχουν άλλες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον τομέα αυτό. Επίσης απάντησαν στο αν η υβριδική τεχνολογία θα εφαρμοστεί και στις μοτοσυκλέτες (όπως έγινε ήδη στο WRC) και είπαν ότι κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί μόνο αν οι κατασκευαστές το ζητήσουν για το μέλλον.
Περιμένουμε λοιπόν στο Γαλλικό GP που θα είναι ο πρώτος Αγώνας της χρονιάς για το Πρωτάθλημα Moto E, να δούμε πως θα λειτουργήσει η μοτοσυκλέτα και ο ήχος της.
Πηγή: zougla.gr