Μια σπάνια ηχογράφηση των Beatles ήρθε στο φως με έναν απροσδόκητο τρόπο: Σε ένα μικρό δισκοπωλείο στο Βανκούβερ του Καναδά.

Ο Rob Frith, ιδιοκτήτης του Neptoon Records, βρήκε πρόσφατα μια μπομπίνα με την ετικέτα “Beatles 60s Demos”. Αρχικά, την πέρασε για ένα συνηθισμένο bootleg, όμως όταν αποφάσισε να την ακούσει -χρόνια μετά την απόκτησή της- διαπίστωσε ότι είχε μπροστά του μια άμεση αντιγραφή της περίφημης κασέτας από την ακρόαση των Beatles στη Decca το 1962.

«Νόμιζα ότι ήταν απλά μια ηχογράφηση από κάποιο bootleg album», έγραψε στα social media. «Όταν την άκουσα χθες βράδυ για πρώτη φορά, ο ήχος ήταν απίστευτος. Πώς είναι δυνατόν να έχω μια κασέτα που ακούγεται σαν το αυθεντικό master των 15 τραγουδιών της ακρόασης στη Decca;».

Η θρυλική ακρόαση που άλλαξε την ιστορία

Η ηχογράφηση θεωρείται αντίγραφο της διάσημης ακρόασης των Beatles την 1η Ιανουαρίου 1962 στα στούντιο της Decca στο Λονδίνο. Η δισκογραφική εταιρεία αποφάσισε να μην υπογράψει με το συγκρότημα, μια απόφαση που αργότερα χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη μουσική βιομηχανία. Αντί για τη Decca, οι Beatles βρήκαν στέγη στην Parlophone υπό την καθοδήγηση του George Martin, κυκλοφορώντας το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Please Please Me” το 1963.

Μιλώντας στο CBC, ο Frith ανέφερε ότι η ποιότητα του ήχου ήταν τόσο καθαρή που «έμοιαζε σαν οι Beatles να ήταν στο δωμάτιο». Η μπομπίνα είχε ηχογραφηθεί με “leader tape”, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διαχωρισμό κομματιών σε master ηχογραφήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά της.

Η ιστορία της μπομπίνας και η ηθική διάσταση

Ο Frith αναζήτησε την προέλευση της κασέτας και βρήκε ότι είχε έρθει στον Καναδά από τον Jack Herschorn, έναν πρώην δισκογραφικό παράγοντα του Βανκούβερ. Σύμφωνα με τον Herschorn, η μπομπίνα του δόθηκε τη δεκαετία του 1970 από έναν παραγωγό στο Λονδίνο με την πρόταση να πουλήσει αντίγραφα στη Βόρεια Αμερική. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας: «Δεν έμοιαζε ηθικά σωστό. Αυτοί οι τύποι είναι θρύλοι και αξίζουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν. Αυτή η ηχογράφηση πρέπει να κυκλοφορήσει επίσημα».

Μια ιστορική ανακάλυψη

Έξι δεκαετίες μετά την αρχική ηχογράφηση, οι θαυμαστές των Beatles είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ένα απόσπασμα από το πρώτο τραγούδι, “Money (That’s What I Want)”, μέσω του Instagram του Frith. Η ανάρτηση έγινε γρήγορα viral, προκαλώντας ενθουσιασμό στη μουσική κοινότητα.

Ο Frith δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει την κασέτα, αλλά θα ήταν πρόθυμος να δώσει ένα αντίγραφο στη Decca ή, όπως αστειεύτηκε, να την παραδώσει προσωπικά στον Sir Paul McCartney αν ποτέ επισκεφθεί το Neptoon Records.

 

 

 

Πηγή: avopolis.gr