Μέχρι πρότινος, ο κατασκευαστής θερμικών κινητήρων ήταν αυτός που είχε τον κύριο λόγο στην Αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό αλλάζει σταδιακά.
Από τη στιγμή που οι εταιρείες αυτοκινήτου άρχισαν να εμπλέκονται στη δημιουργία εξηλεκτρισμένων και αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, ένας νέος κλάδος άρχισε να αποκτά μεγαλύτερη σημασία από πριν. Οι παραγωγοί μπαταριών για αυτά ήρθαν στο προσκήνιο με έντονο τρόπο και, σταδιακά, άρχισαν να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία στους κατασκευαστές… ρεζερβουάρ για αυτοκίνητα. Όχι ότι τόσο αυτοί όσο και τα δημιουργήματά τους δεν έχουν τον ρόλο τους στην ύπαρξη και στη μετακίνηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Απλά, το προϊόν τους είχε εντυπωθεί στη συνείδησή μας ως «ένα ακόμα εξάρτημα».
Όμως το… «ντεπόζιτο» για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, δηλαδή οι μπαταρίες τους, αποδεικνύεται πιο σημαντικό και πιο καίριο. Συνεπώς, οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν μετατρέπονται σε τουλάχιστον ισότιμο παράγοντα στην παραγωγική διαδικασία των αυτοκινήτων και στη βιωσιμότητα του κλάδου της Αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ποιοι κατασκευαστές μπαταριών είναι οι μεγαλύτεροι σε όγκο και δυνατότητα παραγωγής; Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αναφορικά με τις πωλήσεις μπαταριών για τον Αύγουστο, στην πρώτη θέση (με μεγάλη διαφορά, μάλιστα) παρέμεινε η CATL με σύνολο 18,0 GWh. Στη δεύτερη ήταν η BYD με 6,5 γιγαβατώρες σύνολο.
Όπως βλέπουμε, στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται κινεζικές εταιρείες οι οποίες άφησαν τη νοτιοκορεατική LG Energy στην τρίτη θέση. Αυτή, τον Αύγουστο διέθεσε μπαταρίες της συνολικής παραγόμενης ενέργειας 5,0 γιγαβατορών. Τέταρτη ήταν η ιαπωνική Panasonic (3,1 GWh) και στην πέμπτη θέση η επίσης νοτιοκορεατική SK On με 2,2 γιγαβατώρες.
Στην έκτη θέση της αντίστοιχης κατάταξης των μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής μπαταριών ήταν η Samsung SDI (2,1 γιγαβατώρες), στην έβδομη κινεζική CALB (1,9 GWh), στην όγδοη η Guoxuan (1,4 γιγαβατώρες), ένατη κατετάγη η Sunwonda με 0,9 GWh και στη δέκατη θέση βρέθηκε η SVOLT (0,6 γιγαβατώρες).
Όπως διαπιστώνουμε, οι έξι από τις δέκα εταιρείες της πρώτης δεκάδας είναι κινεζικές, οι τρεις νοτιοκορεατικές και η μία ιαπωνική. Αυτό είναι ακόμα μία επιβεβαίωση πόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες -κυρίως της Ευρώπης- εξαρτώνται από την παραγωγή στις χώρες της Άπω Ανατολής και σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων τους.
Πηγή: newsauto.gr