Auto & Moto

Αυτά είναι τα ηλεκτρικά SUV που ξεχωρίζουν

Οι τέσσερις προτάσεις ηλεκτρικών SUV, ξεχωρίζουν για την πληρότητα του εξοπλισμού τους από τις βασικές τους κιόλας εκδόσεις και για την άρτια εκτέλεση της συνταγής που θέλει τα SUV να είναι ιδανικά ως ηλεκτρικά

Οι ηλεκτρικές προτάσεις όλο και πληθαίνουν, «αγγίζοντας» όλες τις κατηγορίες αυτοκινήτων της ελληνικής και όχι μόνο αγοράς. Εδώ κάνουμε μια ανασκόπηση των τεσσάρων ηλεκτρικών SUV που ξεχωρίζουν με την τεχνολογία που προσφέρουν, την ευρυχωρία τους και τη γενικότερη ικανότητά τους να καλύπτουν μετακινήσεις οικογενειακής λογικής, προσφέροντας ικανούς χώρους και επάρκεια απόδοσης. Αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά, καθώς εδώ είναι πολύ πιθανό να βρει το επόμενό του αυτοκίνητο της νέας ηλεκτρικής εποχής.

BMW iX3

Με την ενεργειακή απόδοση του νέου ηλεκτροκινητήρα του μοντέλου να είναι κατά 30% μεγαλύτερη από εκείνη της προηγούμενης απόπειρας εξηλεκτρισμού της X3, η BMW προσφέρει ένα μοντέλο που «πατάει σε δύο βάρκες» όσον αφορά την υπόστασή του. Βλέπετε, είναι ένα από τα μοντέλα που η γερμανική εταιρεία προσφέρει και σε συμβατικές εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ ταυτόχρονα διατίθεται και με το αμιγώς ηλεκτρικό σύνολο που έχει απόδοση 286 ίππων και 400 Nm ροπής.

Με τα δεδομένα αυτά και παρά το απόβαρο των 2.260 κιλών, η iX3 είναι ικανή να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 6,8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα περιορίζεται στα 180 χλμ./ώρα. Η προηγμένη τεχνολογία των μπαταριών εξασφαλίζει μεγάλη αυτονομία, φτάνοντας έως και τα 461 χιλιόμετρα (κατά WLTP) όσο και γρήγορη φόρτιση. Η τελευταία προκύπτει από τον on board φορτιστή των 11,0 kW και την πλατφόρμα των 400V, που εξασφαλίζουν πως ο χρόνος για τη φόρτιση της μπαταρίας των 80 kWh (74 kWh net) στο 100% είναι 7,5 ώρες.

Η προϋπόθεση είναι να υπάρχει αντίστοιχο Wallbox (11 kWh), ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως σε ταχυφορτιστή (που μπορεί να είναι έως και 150 kW), η μπαταρία της νέας BMW iX3 μπορεί να φτάσει από το 0 έως το 80%, μόλις σε 34 λεπτά της ώρας. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση ταξιδιού, η iX3 μπορεί με 10 λεπτά της ώρας φόρτιση, να «παίρνει» 100 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Από εκεί και πέρα, το εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν διαφέρει από αυτό της συμβατικής X3 με άνετα καθίσματα, εξαιρετική θέση οδήγησης και πολύ καλή ποιότητα υλικών. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα SUV αυτού του μεγέθους, αν και «προδίδονται» από την ύπαρξη του τούνελ της μετάδοσης, μια και το μοντέλο δεν είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά ως ηλεκτρικό. Για τις αποσκευές, ο σχετικός χώρος έχει χωρητικότητα 510 λίτρων με τα καθίσματα στη θέση τους και μπορεί να φτάσει έως και τα 1.560 λίτρα με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.

Με τιμή αγοράς από 61.900 ευρώ (θα υπόκειται στην επιδότηση της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά») η BMW iX3 είναι μια από τις αξιόλογες περιπτώσεις αγοράς στην κατηγορία.

Mercedes-Βenz EQA

Με τρεις εκδόσεις ισχύος και δύο μετάδοσης (προσθιοκίνητη ή τετρακίνητη) η Mercedes-Benz EQA είναι η «εισαγωγική» πρόταση ηλεκτρικού SUV από τη Γερμανική εταιρεία. Στην πρώτη της εκδοχή, η EQA 250 εμφανίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 190 ίππων και μέγιστη τιμή ροπής τα 375 Nm. Η μπαταρία ιόντων λιθίου του μοντέλου είναι χωρητικότητας 66,5 kWh και παρέχει αυτονομία 430 χιλιομέτρων.
Με τα δεδομένα αυτά, από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα η EQA 250 χρειάζεται 8,9 δεύτερα και η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη στα 160 χλμ./ώρα. Για όποιον θέλει το κάτι παραπάνω σε απόδοση, η Mercedes-Benz διαθέτει το μοντέλο στις εκδόσεις EQA 300 και EQA 350 με 238 και 292 ίππους αντίστοιχα, που για την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα χρειάζονται 7,7 και 6,0 δευτερόλεπτα.
Οι δύο δυνατότερες εκδόσεις του μοντέλου, επικουρούνται σε ότι έχει να κάνει με τις επιδόσεις, από την τετρακίνηση 4MATIC. Από εκεί και πέρα, για να φορτίσει τη μπαταρία της η EQA με τον οn board φορτιστή των 11,0 kW, χρειάζεται 5,7 ώρες με χρήση του ανάλογου wallbox. Σε ταχυφορτιστή έως 100 kW από άδεια έως το 80% της, η μπαταρία μπορεί να φτάσει μόλις σε 32 λεπτά της ώρας.
Ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα, συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο μίας σχέσης και είναι ιδιαίτερα compact σε διαστάσεις και βάρος. Σε ότι αφορά στους χώρους για τους επιβάτες, η EQA δεν κρύβει εκπλήξεις, διαθέτοντας μια καμπίνα ικανή για μεταφορά πέντε ενηλίκων. Η ύπαρξη του τούνελ της μετάδοσης που είναι και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του πλαισίου που δεν ήταν εξ αρχής σχεδιασμένο για αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις, περιορίζει λίγο το χώρο για τα πόδια των πίσω.
Ο χώρος για τις αποσκευές, με τα καθίσματα στη θέση τους έχει κανονικό σχήμα και όγκο 340 λίτρων, ενώ η αναδίπλωση του πίσω καθίσματος μπορεί να προσφέρει μεταφορική ικανότητα έως και 1.320 λίτρων. Τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, είναι αυτά ακριβώς που περιμένει κανείς να βρει σε ένα μοντέλο της Mercedes-Benz, με την τεχνολογία στη διασύνδεση και τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού να είναι διαθέσιμα από τη βασική έκδοση (EQA 250) που έχει τιμή εκκίνησης τις 49.590 € (και εδώ θα υπάρχει η επιδότηση 43.600 ευρώ, με την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά»).

Skoda Enyaq iV80

Η Skoda έχει μακρά ιστορία στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία ξεκίνησε πριν από 112 χρόνια με την παρουσίαση του πρώτου σχετικού μοντέλου της. Σήμερα, με την παρουσία του Enyaq στη γκάμα της εταιρείας, η εποχή της ηλεκτροκίνησης ουσιαστικά ξεκινά με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Το Enyaq, είναι το πρώτο ηλεκτρικό Skoda σχεδιασμένο από την αρχή ως ένα αυτοκίνητο μηδενικών ρύπων.

Βασίζεται στο γνωστό πλαίσιο MEB που χρησιμοποιείται κατ’ αποκλειστικότητα σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα όλων των εταιρειών του Ομίλου VW. Το Enyaq ξεχωρίζει από την χαρακτηριστική πολυγωνική κάθετη μάσκα με τους προβολείς LED να ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό (προαιρετικά τα Full LED Matrix). Είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη περίπτωση μεγάλου SUV που διακρίνεται από τον χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή (0,26) και τους μεγάλους τροχούς των 21 ιντσών.

Το επιβλητικό SUV της Skoda προσφέρει μέσα στην ευρύχωρη καμπίνα του, χώρους άπλετους για την εξυπηρέτηση των αναγκών με τον καλύτερο τρόπο, πέντε ενηλίκων. Για τις αποσκευές τους δε, ο σχετικός χώρος έχει όγκο 585 λίτρων, ενώ αν αναδιπλωθεί το πίσω κάθισμα, η χωρητικότητα εκτινάσσεται στα 1.710 λίτρα.

Η ισχύς των 180 ίππων (ή των 204 στην έκδοση iV Sportline 80) μεταφέρεται στους πίσω τροχούς με την ένταση στη μετάδοση να είναι μεταβλητή ανάλογα με το επιλεγμένο προφίλ λειτουργίας (Eco/ Normal/ Sport και Individual). Η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα, αυτή διαρκεί 8,9 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα είναι περιορισμένη στα 160 χλμ./ώρα. Η μπαταρία των 80 kWh (net 77,0 kWh) εξασφαλίζει αυτονομία 412 χιλιομέτρων με μια φόρτιση, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το Enyaq εξυπηρετεί τις ανάγκες ακόμα και ταξιδιού μεσαίας απόστασης με μια φόρτιση.

Το Enyaq iV 80 έχει on board φορτιστή 11 kW προσφέροντας φόρτιση στο 100% από άδεια, με ανάλογο wallbox, σε 6 ώρες και 15 λεπτά. Η μέγιστη ισχύς ταχυφόρτισης είναι 100 kW, κάτι που σημαίνει πως σε ένα ταξίδι, αρκεί στάση 35 λεπτών της ώρας για να φτάσει η μπαταρία από το 5 στο 80% της χωρητικότητάς της. Με μια πλήρη φόρτιση, το Enyaq υπόσχεται 529 χιλιόμετρα αυτονομίας (521 για την έκδοση Sportline με τους 204 ίππους), που αν μη τι άλλο είναι μια εντυπωσιακή τιμή που ανοίγει την όρεξη ακόμα και για μεγαλύτερα ταξίδια. Όλα τα παραπάνω γίνονται πολύ πιο θελκτικά αν στην εξίσωση βάλουμε και την τιμή αγοράς του μεγάλου ηλεκτρικού SUV της Skoda. Με τιμή εκκίνησης τα 48.100 ευρώ το Enyaq είναι μια από τις πλέον έξυπνες προτάσεις αγοράς στην κατηγορία του και όχι μόνο.

Volvo XC40 Recharge

Το XC40 ήταν εξαρχής σχεδιασμένο για να κυκλοφορήσει ως αμιγώς ηλεκτρικό και χάρη σε αυτή τη «λεπτομέρεια», το SUV της Volvo προσφέρει την ίδια ακριβώς χωροταξία με τα υπόλοιπα «συμβατικά» XC40. Η διάθεσή του σε δύο εκδόσεις απόδοσης και μετάδοσης, δίνουν λύσεις σε κάθε απαίτηση, μια και το αισθητικό μέρος δεν αλλάζει και είναι κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα επιτυχημένο.

Η πιο «γήινη» έκδοση από τις δύο, είναι η P6 με έναν ηλεκτροκινητήρα και μετάδοση στους δύο τροχούς. Η ισχύς σε αυτή την περίπτωση είναι 231 ίπποι και 330 Nm ροπής, τη στιγμή που στην δυνατότερη P8, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του 408 ίππους και τετρακίνηση για να τους εκμεταλλεύεται ιδανικά. Τα τεχνολογικά δεδομένα του μοντέλου, το κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζει, έχοντας πολύ δυνατά χαρακτηριστικά και στις δύο του εκδόσεις.

Στην μεν P6, η μπαταρία είναι χωρητικότητας 69 kWh (net 67 kWh), ενώ στην P8 είναι 78 kWh (net 75 kWh). Ο on board φορτιστής των 11 kW, βοηθάει ιδιαίτερα στη γρήγορη φόρτιση με το 100% (από μηδέν) να είναι υπόθεση 8 ωρών σε ανάλογο (11 kW) wall box. Η πλατφόρμα υποστηρίζει πλήρωση σε ταχυφορτιστή έως και 150 kW, όπου μπορεί η μπαταρία να φτάσει από τελείως άδεια στο 80%, σε μόλις 40 λεπτά της ώρας (σε 32 λεπτά αντίστοιχα, η μπαταρία του P6).

Η αυτονομία του αυτοκινήτου με μια φόρτιση, είναι 424 χιλιόμετρα για τη «μικρή» έκδοση (P6) και 438 χλμ. για την μεγάλη (P8). Σε ότι έχει να κάνει με τις επιδόσεις, το Ρ6 χρειάζεται μόλις 7,4 δευτερόλεπτα για τα 100 χλμ./ώρα από στάση και η τελική του είναι 160 χλμ./ώρα, ενώ αντίστοιχα το Ρ8 επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα και η τελική του είναι 180 χλμ./ώρα.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και την εξαιρετική αισθητική του αμαξώματος αλλά και της καμπίνας με την ευρυχωρία και τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό premium για το μοντέλο, τότε γίνεται και πιο εντυπωσιακή η τιμή αγοράς του. Βλέπετε, για την έκδοση Ρ6 η τιμή εκκίνησης είναι οι 46.252 ευρώ, ενώ για την πανίσχυρη Ρ8, τα 58.838 ευρώ.

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Ford GT LM Edition: Φόρος τιμής στο Le Mans

TEO

Δοκιμή: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 150 PS DSG7

TEO

Vespa Primavera 125: Κάνει 40 χιλιόμετρα με 1 λίτρο βενζίνης

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies