Media

A Small Light: H συγκλονιστική ιστορία της Μιπ Γκις που έσωσε το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ έγινε τηλεοπτική σειρά

Στο «A Small Light» μία γραμματέας αντιστέκεται στους Ναζί και γίνεται η αφανής ηρωίδα της ιστορίας.

Μια νέα σειρά του National Geographic με τίτλο «A Small Light», αφηγείται την ιστορία της Μιπ Γκις, μιας γραμματέας που βοήθησε την Άννα Φρανκ και άλλους να κρυφτούν στο Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε το τρέιλερ της σειράς:

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της «New York Times» η ιστορία της σειράς είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα συγκλονιστική:
«Δύο ημέρες μετά την επιδρομή της Γκεστάπο το 1944 στο παράρτημα όπου κρυβόταν η Άννα Φρανκ και άλλοι, η Μιπ Γκις, μια φαινομενικά συνηθισμένη γραμματέας, και η συνάδελφός της μπήκαν στην κρυψώνα και συνάντησαν ένα χάος που είχαν αφήσει πίσω τους οι Ναζί. Χρόνια αργότερα, η Γκις περιέγραψε αυτό που είδε εκείνη την ημέρα ως ένα χάος από βιβλία, εφημερίδες και άλλα καθημερινά αντικείμενα. «Και τότε αρχίσαμε να ψάχνουμε. Για ποιο λόγο, δεν ξέρω, αλλά κάτι ψάχναμε», είπε σε συνέντευξή της το 1958. Ανάμεσα στα αντικείμενα, βρήκε ένα κόκκινο καρό ημερολόγιο. Η Γκις το άρπαξε και το έβαλε σε ένα συρτάρι στο γραφείο της.

Μόλις είχε σώσει μία από τις πιο διάσημες ιστορικές καταγραφές του Ολοκαυτώματος: Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

Αυτή η στιγμή και πολλά άλλα για τη ζωή και τον ηρωισμό της Γκις βρίσκονται στο επίκεντρο του «A Small Light», καθώς εξιστορεί την ιστορία της Γκις (Μπελ Πάουλι), του συζύγου της, Γιαν (Τζο Κόουλ), και τη συμμετοχή τους στις προσπάθειες της ολλανδικής αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η έρευνα για το «A Small Light» ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, αφού οι δημιουργοί Τζόαν Ράτερ και Τόνυ Φέλαν, ένα παντρεμένο ζευγάρι που ήταν παραγωγοί και σεναριογράφοι του «Grey’s Anatomy», επισκέφθηκαν το σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ, όπου πια λειτουργεί ως μουσείο. Περπατώντας στο μουσείο και ακούγοντας τους ξεναγούς, έμαθαν ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πραγματικά την ιστορία της οικογένειας Φρανκ, πόσο μάλλον την ιστορία των ανθρώπων που τη βοήθησαν, δήλωσαν οι Ράτερ και Φέλαν σε πρόσφατη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη.

Έκτοτε, είπαν, το ηθικό ερώτημα που βρίσκεται στην καρδιά της ιστορίας της Γκις -αν πρέπει να κάνουμε το σωστό, το λάθος ή τίποτα απολύτως- έχει γίνει μόνο πιο σημαντικό, δεδομένου ότι ο πόλεμος, ο εθνικισμός και ο αντισημιτισμός είναι και πάλι τρομακτικά επίκαιρα σε όλη την Ευρώπη. «Όταν ξεκινήσαμε αυτό το έργο», είπε ο Φέλαν, «σίγουρα δεν το αισθανόμασταν τόσο επίκαιρο όσο τώρα».

Ενώ η σειρά ξεκινά με τη Γκις, η οποία δεν ήταν Εβραία, να προσπαθεί να αποφύγει ένα ναζιστικό σημείο ελέγχου, το πρώτο επεισόδιο μεταφέρει γρήγορα τον θεατή πίσω στο 1934, όταν η Γκις ήταν ανύπαντρη και ζούσε με τη θετή οικογένειά της από την Ολλανδία. Βρίσκει δουλειά με τον Όττο Φρανκ (Λιβ Σράιμπερ) -έναν αυστηρό, γερμανόφωνο συνάδελφο μετανάστη- και γνωρίζει τον μελλοντικό της σύζυγο, έναν κοινωνικό λειτουργό. Μεγάλο μέρος του πρώτου επεισοδίου παρακολουθεί την Γκις να ζει τη ζωή της ως σύγχρονη νεαρή γυναίκα, να συναντά φίλους και να βγαίνει για χορό.

Οι Ράτερ και Φέλαν θέλησαν να δώσουν στη σειρά μια σύγχρονη αίσθηση εστιάζοντας το «A Small Light», όχι μόνο γύρω από τον πόλεμο, αλλά και γύρω από τις συνηθισμένες ζωές των απλών ανθρώπων που διακόπτονται ξαφνικά.

«Τα έργα εποχής για μένα μερικές φορές μοιάζουν λίγο ξεπερασμένα και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι αποστασιοποιημένος από αυτά», δήλωσε η Πάουλι. Αλλά το «Small Light» δεν είναι έτσι.
«Αυτοί οι άνθρωποι, είχαν πλυντήρια ρούχων και τοστιέρες. Ζούσαν σε έναν σύγχρονο κόσμο και δεν μπορούσαν να πιστέψουν, σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο που ζούσαν, ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν», δήλωσε η Ράτερ.

Ενώ η ιστορία της Άννας Φρανκ και τα όσα της συνέβησαν είναι ευρέως γνωστά, η Γκις -που πέθανε το 2010 σε ηλικία 100 ετών- έμεινε σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δημοσίευσε τα απομνημονεύματά της, «Η Άννα Φρανκ θυμάται», το 1987 και ασχολήθηκε με το Σπίτι της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ, αλλά μεγάλο μέρος της ιστορίας της παρέμεινε ιδιωτικό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, με τη βοήθεια ενός τοπικού ερευνητή στην Ολλανδία, οι Ράτερ και Φέλαν ανακάλυψαν ότι η Γκις και ο σύζυγός της βοήθησαν επίσης ανθρώπους να κρυφτούν στο ίδιο τους το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων δύο νοσοκόμων.

«Είναι μια τόσο συναρπαστική, σπαρακτική, δύσκολα πιστευτή ιστορία μερικές φορές», δήλωσε ο Κόουλ, ο οποίος υποδύεται τον σύζυγο της Γκις, σε μια συνέντευξη μέσω βίντεο.
Όταν το 1942, ο Όττο Φρανκ ζήτησε από τον Γκις να τον βοηθήσει να κρύψει τον ίδιο, τις κόρες του, Άννα και Μάργκοτ, και τη σύζυγό του, Ίντιθ, σε ένα παράρτημα του γραφείου τους, η Γκις δεν δίστασε πριν πει το «ναι».

«Δεν είχε ιδέα σε τι έλεγε “ναι”», είπε η Ράτερ. «Και στη συνέχεια έπρεπε να συνεχίσει να λέει ναι για δύο χρόνια». Το κρύψιμο κράτησε μέχρι μια ζεστή μέρα τον Αύγουστο του 1944, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στο γραφείο και βρήκαν τα οκτώ άτομα -την οικογένεια Φρανκ και άλλα τέσσερα άτομα- να κρύβονται.

Στο «A Small Light», η απόφαση της Γκις να βοηθήσει παρά τους κινδύνους και την αναστάτωση που τα υψηλά ρίσκα προκάλεσαν στη ζωή της, το ακλόνητο πνεύμα της και η απροθυμία της να θεωρηθεί ήρωας κάνουν τον θεατή να αναρωτηθεί: Τι θα έκανα εγώ σε αυτή την περίπτωση;

Ο τίτλος της σειράς προέρχεται από μια φράση της Γκις: «Ακόμη και μια κανονική γραμματέας, μια νοικοκυρά ή ένας έφηβος μπορεί να ανάψει ένα μικρό φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο».

Κάθε Δευτέρα προβάλλεται ένα νέο επεισόδιο και το τελευταίο θα προβληθεί στις 22 Μαΐου. Η σειρά είναι διαθέσιμη στα National Geographic, Disney+ και Hulu.

Πηγή: protothema.gr

Related posts

Ο YouTuber Markiplier θα πρωταγωνιστήσει σε ταινία τρόμου

TEO

Το Superman & Lois θα σας κρατήσει συντροφιά και για 3η σεζόν

TEO

Succession Φινάλε: Δείτε το νέο trailer της 4ης σεζόν

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies