-Κινητήρας 450 cc με απόδοση 40 ίππων.
-Για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της Enfield υγρόψυξη και Riding Modes.
-TFT οθόνη 4” με λειτουργία Google Maps.
-21” τροχός και 200 mm διαδρομή αναρτήσεων.
Τιμή: Από 5.890 ευρώ
+Λειτουργία κινητήρα/κιβωτίου ταχυτήτων, κατανάλωση, εμφάνιση
-Λειτουργία οθόνης TFT και πλοήγηση μενού
Η φιλοσοφία της Royal Enfield είναι πολύ απλή και μπορεί να συνοψιστεί στο “Αν δουλεύει μην το αλλάξεις”, αλλά και στο “Μικρές και καίριες αλλαγές, όχι επαναστάσεις”. Η τελευταία επανάσταση που είδαμε από την εταιρεία εντοπίζεται στο μακρινό 1948 -όταν το εργοστάσιο εδραζόταν ακόμα στο Enfield της Αγγλίας- και αυτή ήταν η πρώτη σύγχρονου τύπου πίσω ανάρτηση σε μοτοσυκλέτα (στην Bullet του 1948). Έκτοτε, με σταθερά βήματα, βασισμένα στην πρακτικότητα, η Royal Enfield συνέχισε να παράγει τις μοτοσυκλέτες της, έχοντας ένα φανατικό κοινό ανά την υφήλιο (συμπεριλαμβάνεται ο γράφων). Για άλλη μια φορά η Enfield πάτησε σε αυτά τα βήματα και, με τις συνταγές του παρελθόντος, ετοίμασε την κουζίνα του μέλλοντος της εταιρείας με την νέα Himalayan 450.
H Himalayan 411 παρουσιάστηκε στις αρχές του 2016 και αποτέλεσε το πνευματικό παιδί του CEO, Siddhartha Lal. Ήταν πολύ διαφορετική από τις Royal Enfield που παράγονταν μέχρι τότε (και γενικά τις Royal Enfield) και αμέσως προκάλεσε αίσθηση. Οι τελευταίες αλλαγές ήρθαν το 2021, με την προσθήκη βοηθημάτων όπως το Tripper Navigation, όμως το βασικό “παράπονο” των οπαδών παρέμενε. Η Himalayan με τους 24,5 ίππους ήταν αδύναμη. Φτάνοντας στα τέλη του 2023 η Royal Enfield παρουσίασε επίσημα τον “διάδοχο” της Himalayan 411, με δυνατότερο κινητήρα και -κατά δηλωσή της- ούτε μια βίδα ίδια με τον προκάτοχό της. Πάμε να δούμε λοιπόν την Himalayan 450.
Εμφάνιση-Ποιότητα Κατασκευής
Αυτή η δήλωση της Royal Enfield μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και στο εμφανισιακό κομμάτι. Αν και ξεκάθαρα Enfield (και ξεκάθαρα Himalayan), το νέο μοντέλο είναι επίσης αρκετά διαφορετικό και ξεχωρίζει αμέσως. Αποκτά μια πολύ πιο ρέουσα μορφή από το σχετικά “τετραγωνισμένο” προηγούμενο μοντέλο, με μόνο κοινό γνώρισμα στη μούρη τον στρογγυλό LED προβολέα. Το φτερό έχει μεγαλώσει και έχει αλλάξει σχήμα, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στο ντεπόζιτο, το οποίο μεγάλωσε και κατά δύο λίτρα, αγγίζοντας τα 17. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το χαμήλωμα μέχρι τη σέλα, η οποία στέκεται στα 825 mm πάνω από το έδαφος (25 mm ψηλότερα από την 411) και τέλος έχουμε το κλασσικό ανασήκωμα στη σέλα του συνεπιβάτη και στην ουρά, που φιλοξενεί τη σχάρα, το πίσω LED φωτιστικό σώμα και τη βάση της πινακίδας με τα φλας. Παρά το μεγάλωμα του ντεπόζιτου, την ένταξη ψυγείου και τα περισσότερα κυβικά, η νέα Himalayan είναι κατά 3 κιλά ελαφρύτερη από τον προκάτοχό της, σταματώντας τη ζυγαριά στα 196 κιλά.
Όσον αφορά την ποιότητα, αυτή παραμένει πιστή στα στάνταρ που έχει θέσει η Royal Enfield. Τουτέστιν, μια απλή, “straight forward” μοτοσυκλέτα, με σκοπό να μην χαλάει και να μην υπάρχουν περιττά, περίπλοκα πράγματα προς επισκευή πάνω της.
Άνεση-Εργονομία
Πιάνεις το τιμόνι, ανεβάζεις τα πόδια στα μαρσπιέ και αμέσως βλέπεις ότι οι γωνίες «κλικάρουν» σωστά. Παρά το αρκετά μαζεμένο μέγεθός της, η Himalayan έχει όσο χώρο χρειάζεσαι, ακόμα και αν είσαι αναβάτης μεγάλου αναστήματος.
Η σέλα δύο επιπέδων φαντάζει σκληρή (και ως ένα βαθμό είναι), όμως θα αποδειχθεί αρκετά άνετη για να γράψεις πολλά χιλιόμετρα εντός και (κυρίως) εκτός πόλης. Σύντροφος στα ταξίδια σου θα είναι η νέα (πρώτη στον κόσμο) στρογγυλή TFT οθόνη των 4”, η οποία έχει ενσωματωμένη πλοήγηση μέσω Google Maps (και όχι Turn by Turn) και συνδέεσαι με αυτήν μέσω της εφαρμογής Royal Enfield στο κινητό. Ο χειρισμός της οθόνης γίνεται μέσω ενός Joystick που βρίσκεται στα αριστερά του τιμονιού, το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο ως προς την λειτουργία του, ενώ στα δεξιά του τιμονιού υπάρχει θύρα USB για τη φόρτιση των συσκευών του αναβάτη.
Η ίδια η οθόνη -αν και η διάταξη των πληροφοριών είναι ξεκάθαρη- θα γίνει δυσανάγνωστη στον κόντρα ήλιο, ενώ και η πλοήγηση στο μενού χρειάζεται λίγο χρόνο μελέτης πριν μπορέσεις να την χρησιμοποιείς εύκολα και απλά στον δρόμο. Τέλος, μερικές φορές υπάρχει ένα μικρό lag (καθυστέρηση) κατά την πλοήγηση με τους χάρτες του Google, όμως φανταζόμαστε ότι η εταιρεία ήδη δουλεύει πάνω σε κάποιο Software Update στην εφαρμογή που θα το λύσει.
Κινητήρας
Ο κινητήρας που τροφοδοτεί την Himalayan 450 είναι μια πλήρως νέα μονάδα, σχεδιασμένη από την αρχή για τις ανάγκες του μοντέλου, ενώ για τα στάνταρ του μακροβιότερου κατασκευαστή μοτοσυκλετών του κόσμου, αποτελεί επανάσταση και καινοτομία. Η Himalayan 450 είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της Royal Enfield που επιλέγει τη λύση της υγρόψυξης, όπως και η πρώτη που εφοδιάζεται με ηλεκτρόγκαζο (Ride-by-Wire) και ως εκ τούτου έχει Riding Modes.
Η προηγούμενη Himalayan είχε τύχει μιας πολύ καλής υποδοχής από τους αναβάτες παγκοσμίως, με ένα όμως «πρόβλημα» που ανέφεραν όλοι. Αυτό ήταν η χαμηλή ιπποδύναμη και η χαμηλή αντίστοιχα ροπή. Η Royal Enfield αφουγκράστηκε τις ανάγκες των πελατών της και έτσι τα κυβικά ανεβήκαν στα 451,65 cc ενώ «άλμα» έκανε και η απόδοση, με τον νέο Sherpa κινητήρα (παίρνοντας το ταιριαστό όνομά του από την φυλή που κατοικεί στα Ιμαλάια και βιοπορίζεται σε μεγάλο βαθμό κάνοντας τους πλοηγούς για τους διάφορους αναρριχητές που προσπαθούν να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ) να φτάνει τους 40 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και τα 40 Nm ροπής στις 5.500 σ.α.λ. Όπως προαναφέρθηκε, είναι η πρώτη φορά που έχουμε υγρόψυξη σε μοτοσυκλέτα της Royal Enfield, ενώ για πρώτη φορά σε μονοκύλινδρο κινητήρα της ίδιας εταιρείας έχουμε εξατάχυτο κιβώτιο αντί πεντατάχυτου. Η λειτουργία του είναι πολύ καλή και οι αλλαγές γίνονται γρήγορα και ομαλά, χάρη και στην ύπαρξη ενός μονόδρομου συμπλέκτη υποβοήθησης. Το ηλεκτρόγκαζο έφερε δύο Riding Modes (τα οποία η Royal Enfield αναφέρει ως τέσσερα). To Εco και το Performance δεν φέρουν αλλαγές στην τελική ισχύ , αλλά στον τρόπο απόδοσής της, με το Eco να είναι αρκετά πιο ήπιο, από το ήδη ήπιο Performance. Και στα δύο Riding Modes μπορεί να απενεργοποιηθεί το ABS στον πίσω τροχό και για αυτό το λόγο η Royal Enfield κάνει λόγο για 4 προγράμματα οδήγησης.
Η κατανάλωση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στην καθημερινότητα, μόλις στα 3,8 λίτρα ανά 100 χλμ. ενώ σε συνθήκες ταξιδιού θα την δεις να ανεβαίνει στα 4,9 λίτρα, καθώς ο μονοκύλινδρος κινητήρας αναγκάζεται να δουλέψει μόνιμα σε υψηλότερες στροφές. Από άποψη επιδόσεων, οι μετρήσεις μας έδειξαν ότι η νέα Himalayan χρειάζεται 2,08” για να φτάσει τα 50 χλμ./ώρα και 7,3” για να πιάσει τα 100.
Επιδόσεις | |
---|---|
0-50 (δευτερόλεπτα) | 2,08 |
0-100 (δευτερόλεπτα) | 7,3 |
60-120 με 4η (δευτερόλεπτα) | 7,9 |
100-0 (μέτρα) | 42 |
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) | 3,8 |
Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα
Το πλαίσιο της Himalayan 450 είναι ατσάλινο, σωληνωτό, με τον κινητήρα ως ενεργό μέλος του και «κεντράρει» περισσότερο προς την ακαμψία παρά προς την ευελιξία, συμβάλλοντας και αυτό σε μια γενικότερη «αργή γεωμετρία» της μικρής Adventure μοτοσυκλέτας.
Στις αναρτήσεις συναντάμε ένα ανεστραμμένο πιρούνι της Showa, 43 mm με διαδρομή 200 mm ενώ πίσω έχουμε ένα κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ ίδιας διαδρομής, με δυνατότητα ρύθμισης της προφόρτισης. Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν ένα υδραυλικό δισκόφρενο 320 mm μπροστά, με διπίστονη δαγκάνα της ByBre και ένα υδραυλικό δισκόφρενο 270mm πίσω με μονοπίστονη δαγκάνα της ίδιας εταιρείας, ενώ η διαδικασία του φρεναρίσματος επιβλέπεται από δικάναλο ABS, το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί στον πίσω τροχό, μέσω της επιλογής του αντίστοιχου Riding Mode.
Σε “φρένα πανικού”, η Himalayan 450 χρειάζεται 42 μέτρα για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ./ώρα, ένα νούμερο που το φέρνει στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας όσον αφορά το φρενάρισμα.
Στο δρόμο
Η αναμονή ήταν μεγάλη και η ομάδα Marketing της Royal Enfield είχε κινητοποιήσει όλον τον μηχανισμό της για να προωθήσει τη νέα Himalayan, από τις πρώτες κατασκοπικές φωτογραφίες μέχρι την επίσημη παρουσίαση. Ο ντόρος ήταν λοιπόν μεγάλος, όμως πως ήταν η συμβίωση με την Himalayan 450;
Με τα πρώτα μέτρα παρατηρείς την εύρυθμη λειτουργία του μοτέρ και την ροπή που έρχεται από χαμηλά (μετά τις 2.500 σ.α.λ.) καθώς και την πολύ στρωτή συμπεριφορά του εξατάχυτου κιβωτίου ταχυτήτων.
Η σέλα φαντάζει εκ πρώτης όψεως σκληρή, όμως δεν θα προβληματίσει και δεν θα κουράσει πρόωρα, καθώς αποδείχτηκε αρκετά άνετη, τόσο για τον οδηγό, όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ συνολικά το εργονομικό τρίγωνο των μαρσπιέ, σέλας, γκριπ δημιουργεί φυσικές γωνίες που θα επιτρέψουν την «συσσώρευση» χιλιομέτρων χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι και το μεγάλο κόψιμό του (σε συνδυασμό με τις μαζεμένες διαστάσεις) κάνουν το Himalayan 450 να μην κολλάει πουθενά στην κίνηση των πόλεων, όμως ο πραγματικός ρόλος και χαρακτήρας του φαίνεται με το που βγει από την πόλη.
Στον αυτοκινητόδρομο μπορεί άνετα να διατηρήσει για ώρα ταχύτητες πάνω από 150 χλμ./ώρα επιδεικνύοντας μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα, η οποία οφείλεται εν πολλοίς στο στιβαρό του πλαίσιο και στο σχετικά μεγάλο μεταξόνιό του. Οι κραδασμοί αυξάνονται λίγο πάνω από τα 100 χλμ./ώρα χωρίς όμως να φτάσουν σε ενοχλητικό βαθμό (συγκρίνοντας με άλλα μονοκύλινδρα) ενώ η μικρή ζελατίνα αποτελεί περισσότερο ένα διακοσμητικό στοιχείο, παρά προσφέρει επαρκή κάλυψη. Υπάρχει όμως η ζελατίνα Touring στον κατάλογο των αξεσουάρ, η οποία βελτιώνει πολύ τα πράγματα.
Βγαίνοντας από την εθνική και μπαίνοντας σε επαρχιακούς στριφτερούς δρόμους, το Himalayan εκπλήσσει και πάλι ευχάριστα με την γενικότερη συμπεριφορά του, αν και είναι υστερεί λίγο στις γρήγορες εναλλαγές κατευθύνσεων, λόγω της αργής γεωμετρίας που προαναφέρθηκε. Και πάλι όμως δεν σε κάνει να νιώθεις ότι υστερείς πουθενά και θα βάλει το Cruising με την απόλαυση της διαδρομής σε πρώτο πλάνο.
H Royal Enfield διατείνεται ότι η Himalayan 450 “φτιάχτηκε για κάθε δρόμο και για εκεί που δεν υπάρχουν δρόμοι” και μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές αυτή η μαρκετίστικη ατάκα ανταποκρίνεται αρκετά καλά και στην πραγματικότητα. Δεν θα πει όχι στην εξόρμηση στο χώμα, στο οποίο η συμπεριφορά της γεμίζει αυτοπεποίθηση τον αναβάτη, έχοντας όση ροπή χρειάζεται για να ανταπεξέλθει και σε πιο απαιτητικά τερέν, ενώ χάρη στην χαμηλή του κατανάλωση μπορεί να σε πάει κυριολεκτικά παντού και να σε γυρίσει, πριν χρειαστεί να γεμίσεις το ντεπόζιτο των 15 λίτρων.
Η άποψη μας
Η Himalayan 450 αποτελεί μια από αυτές τις “τίμιες” μοτοσυκλέτες που θα κάνουν αυτό ακριβώς που υπόσχονται. Δεν θα βάλει φωτιά στην άσφαλτο και το πιο πιθανό είναι να μην κάνει το γείτονά σου να ζηλέψει (τόσα ξέρει ο αδαής). Όμως σίγουρα θα σου προσφέρει πολλά, πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα σε κάθε τερέν και θα μπορεί να σε συνοδεύσει στην καθημερινότητά σου αλλά και στις εξορμήσεις σου χωρίς κόπο. Οι Ινδοί επικεντρώθηκαν εκεί ακριβώς που χρειαζόταν, άντλησαν μαθήματα από τα σχόλια των αναβατών της Himalayan 411 και έφεραν την νέα, βελτιωμένη σε όλα εκδοχή της μοτοσυκλέτας με την οποία μπορείς να γυρίσεις τον κόσμο.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας | |
---|---|
Τύπος | 4T, 2K, Υ/Ψ, 4β, 2ΕΕ |
Κυβισμός (κ.εκ.) | 452 |
Διάμετρος Χ Διαδρομή (χλστ.) | 84 Χ 81,5 |
Συμπίεση (:1) | 11,5 |
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) | 40,02/8750 |
Ροπή (kgm/σ.α.λ.) | 4,09/6500 |
Τροφοδοσία | Ηλ. Ψεκασμός |
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ (λίτρα) | 17 |
Κατανάλωση (μέση λτ./100 χλμ.) | 3,8 |
Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα | |
Τύπος | Ατσάλινο σωληνωτό |
Αναρτήσεις Ε/Ρυθμίσεις | Τηλεσκοπικό πιρούνι 43 χιλ. |
Διαδρομή (χλστ.) | 200 |
Αναρτήσεις Π/Ρυθμίσεις | Αμορτισέρ, ΠΕ |
Διαδρομή (χλστ.) | 200 |
Φρένα Ε (χλστ.) | Δ/320, 2Ε, ABS |
Φρένα Π (χλστ.) | Δ/270 1Ε, ABS |
Τροχοί-Ελαστικά | |
Ελαστικό Ε | 90/90-21 |
Ελαστικό Π | 140/80-17 |
Διαστάσεις-Βάρος | |
Μήκος (χλστ.) | 245 |
Πλάτος (χλστ.) | 852 |
Μεταξόνιο (χλστ.) | 1510 |
΄Ύψος σέλας (χλστ.) | 825 |
Βάρος (κιλά) | 196 |
Εξοπλισμός | |
ABS/Ρυθμ. | Ν/Ν |
Τraction Control/Ρυθμ. | Ο/Ο |
Στροφόμετρο | Ν |
Immobilizer | Ν |
Yπολογιστής ταξιδιού | Ν |
Μερικός χιλιομετρητής | Ν |
Ένδειξη βενζίνης | Ν |
Δείκτης θερμοκρασίας | Ν |
Θερμοκρασία περιβάλλοντος | Ν |
Ζελατίνα/Ρυθμ. | Ν/Ο |
Ρυθμιζόμενες μανέτες Σ/Φ | Ο/Ο |
Πλάγιο σταντ | Ν |
Κεντρικό σταντ | Ν |
Χειρολαβές/Σχάρα | Ν/Ν |
Ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ε/Π | Ο/Ν |
Πηγή: mototriti.gr