Το Tracer 900 ήρθε και έφυγε ως ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα στην ιστορία της Yamaha και φυσικά ως το Best Seller της κατηγορίας. Το Tracer 9 GT δεν έχει σκοπό να συνεχίσει απλώς στο ίδιο μονοπάτι, αλλά ανοίγει τον δικό του δρόμο και όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος
Τιμή: 13.990 ευρώ
+ Κινητήρας, εξοπλισμός, οδική συμπεριφορά
– Διακόπτης ροδάκι
Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από τότε που βρεθήκαμε στην Ιταλία για την επίσημη παρουσίαση του Tracer 9/GT. Από τα χαρακτηριστικά του και μόνο ήταν αντιληπτό πριν καν το οδηγήσεις ότι η Yamaha δαπάνησε πολλές ώρες στην εξέλιξη του, φτιάχνοντας ουσιαστικά μια νέα μοτοσυκλέτα, καλύτερη σε όλους τους τομείς από τον προκάτοχό της. Οι πρώτες εντυπώσεις επιβεβαίωσαν στο 100% τα λεγόμενα της Ιαπωνικής εταιρίας, θέλοντας όμως να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω και στους ελληνικούς δρόμους, που πάντα διαφέρουν σε σχέση με το εξωτερικό, η λύση ήταν μία. Μόνο μια απευθείας αντιπαράθεση με το Tracer 900 GT θα μπορούσε να βάλει τέλος στην πιο συχνή ερώτηση που λαμβάναμε στη σέλα του Tracer 9: Μα πόσο καλύτερο μπορεί να είναι;
Εμφάνιση – Ποιότητα κατασκευής
Σχεδίαση: Εμφανώς πιο σύγχρονο, δείχνει μεγαλύτερο
Η πρώτη διαφορά έρχεται φυσικά από τον τομέα της εμφάνισης, καθώς το Tracer 9 ακολουθεί τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Yamaha με αποτέλεσμα να δείχνει εμφανώς πιο σύγχρονο αλλά και πιο ογκώδες από το Tracer 900 θυμίζοντας μοτοσυκλέτα μεγαλύτερης κατηγορίας. Με τον τουριστικό χαρακτήρα να βγαίνει πλέον περισσότερο προς τα έξω με στοιχεία όπως τα πλαϊνά τμήματα που κατεβαίνουν χαμηλά για να προστατεύουν τα γόνατα του αναβάτη, την εμφανώς μεγαλύτερη ζελατίνα όπως αντίστοιχα και το ρεζερβουάρ το οποίο χωρά 0,7 λίτρα επιπλέον καύσιμο, με την χωρητικότητά του να ανέρχεται στα 18,7 λίτρα. Η μεγαλύτερη αλλαγή όσον αφορά στη σχεδίαση διακρίνεται στο μπροστινό μέρος, αφού οι προβολείς πλέον είναι κρυφοί θυμίζοντας τους αντίστοιχους του R1, ενώ τα φώτα ημέρας όπως και τα φλας είναι πλέον Led. Ακόμη μια προσθήκη που συναντάμε μόνο στην έκδοση GT είναι τα cornering lights που λειτουργούν από τις 7ο κλίσης και αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα στο απόλυτο σκοτάδι. Η επόμενη διαφορά που τραβάει το βλέμμα είναι το αλουμινένιο πλαίσιο, αφού όταν κοιτάξεις τις δύο μοτοσυκλέτες από το πίσω μέρος διαπιστώνεις μεγάλη ομοιότητα αν εξαιρέσεις τις απαραίτητες πινελιές που κάνουν το Tracer 9 να δείχνει πιο σύγχρονο, όπως το κόκκινο Led φανάρι, τα Led φλάς και οι νέες χειρολαβές.
Ίδιο επίπεδο ποιότητας κατασκευής, νέο χρώμα Icon Performance
Άνεση – Εργονομία
Θέση οδήγησης – άνεση: Πιο ταξιδιάρικο
Η πιο τουριστική αίσθηση του νέου μοντέλου συνεχίζεται και στη θέση οδήγησης, αφού το σώμα του αναβάτη τοποθετείται πιο ¨μέσα¨ στη μοτοσυκλέτα σε σχέση με το Tracer 900 με τη σέλα να βρίσκεται κατά 15χιλ χαμηλότερα (ρυθμίζεται σε ύψος από τα 810 έως τα 825χιλ χωρίς εργαλεία). Εκτός όμως από τη σέλα, στο Tracer 9 μπορεί να αλλάξει η θέση του τιμονιού κατά 9χιλ προς τα εμπρός και κατά 4χιλ προς τα πάνω, όπως επίσης και των μαρσπιέ τα οποία μπορούν να μετακινηθούν 14χιλ ψηλότερα και 4χιλ πιο πίσω με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι αμέσως οικεία πάνω στη μοτοσυκλέτα ανεξάρτητα τον σωματότυπό σου. Μεταβάλλοντας τη θέση των μαρσπιέ προς τα πάνω περιορίζεις και την επαφή του αριστερού σου ποδιού με το κεντρικό σταντ, κάτι που μπορεί να σε ενοχλήσει ανάλογα τον τρόπο που οδηγείς. Για την άνεση ειδικά στις μεγαλύτερες διαδρομές εκτός από τη θέση οδήγησης σημαντικό είναι και το αφρώδες της σέλας που στη συγκεκριμένη περίπτωση επαρκεί και με το παραπάνω, φροντίζοντας να κατεβαίνεις πλέον πιο ξεκούραστος. Η Yamaha άκουσε τις γνώμες των προηγούμενων ιδιοκτητών Tracer και αυτή τη φορά έδωσε μεγάλο βάρος και στη θέση του συνεπιβάτη, καθώς ο τελευταίος θα αισθανθεί πολύ πιο άνετα πάνω στο Tracer 9 έχοντας στη διάθεσή του φαρδύτερη σέλα με περισσότερο αφρώδες, νέα θέση στα μαρσπιέ αλλά και μεγάλη ενιαία χειρολαβή.
Δύο οθόνες TFT αντί για μία!
Μεγαλύτερη είναι και η ζελατίνα η οποία ρυθμίζεται εύκολα με το ένα χέρι σε 10 θέσεις (συνολικό εύρος ρύθμισης 50χιλ.), ενώ παραμένουν και οι ευκολίες με τις οποίες εξοπλίζεται η έκδοση GT όπως το cruise control, οι θερμαινόμενες χειρολαβές και φυσικά οι βαλίτσες που πλέον έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα κατά 10 λίτρα (30 λίτρα έκαστη), καθώς και ένα νέο πλευστό σύστημα στήριξης που απορροφά τους κραδασμούς. Το σημείο όμως που τραβά πρώτο το βλέμμα σου όταν βρίσκεσαι πάνω στο Tracer 9 είναι η νέα οθόνη ή καλύτερα οι νέες έγχρωμες TFT οθόνες 3,5 ιντσών με τις όποιες εξοπλίζεται η μοτοσυκλέτα. Η οθόνη του Tracer 900 ήταν σχετικά μικρή για τα σημερινά δεδομένα αλλά η Yamaha είναι ενάντια σε τεράστιες οθόνες που θυμίζουν τάμπλετ. Υιοθέτησε λοιπόν μια αμφιλεγόμενης αισθητικής λύση η οποία όμως στην πράξη αποδεικνύεται σωστή, καθώς μπορείς με μια γρήγορη ματιά να βλέπεις ακριβώς αυτό που σε ενδιαφέρει. Στην αριστερή οθόνη βρίσκονται οι βασικές λειτουργίες όπως ταχύμετρο, στροφόμετρο D-mode κλπ, ενώ η δεξιά χωρίζεται σε τέσσερα κουτάκια που απεικονίζουν αυτό που εσύ επιλέγεις (κατανάλωση, θερμοκρασία περιβάλλοντος ή κινητήρα, trip κ.ά) μέσω του περιστροφικού διακόπτη στο αριστερό γκριπ. Ο τελευταίος παρέμεινε χωρίς αλλαγές από το προηγούμενο μοντέλο και είναι το μοναδικό σημείο που θα μπορούσε να βελτιωθεί όσον αφορά στην αίσθηση.
Κινητήρας
Κινητήρας: Περισσότερα κυβικά, άγγιξε τα 119 άλογα
Αν έχεις οδηγήσει το Tracer 900 δύσκολα θα φανταζόσουν ότι ο τρικύλινδρος CP3 κινητήρας μπορούσε να γίνει καλύτερος. Και όμως η Yamaha δαπάνησε αρκετές ώρες στην εξέλιξή του, ώστε να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο δυνατό, ροπάτο αλλά και ευχάριστο σύνολο σε όλες τις συνθήκες, το οποίο αποδίδει πλέον 119 ίππους και 9,5χλγμ ροπής (4 ίππους και 0,6 χλγμ ροπής επιπλέον) καλύπτοντας και τις προδιαγραφές Euro 5. Την αξία του απέδειξε και στο δυναμόμετρο όπου απέδωσε 109,4 ίππους στον τροχό και 8,9 χλγμ ροπής με μία πολύ γραμμική αλλά και γεμάτη καμπύλη σε όλο το φάσμα των στροφών.
Πολλές οι αλλαγές στον κινητήρα και τα συστήματα του
Για να επιτευχθεί αυτό, ο κυβισμός αυξήθηκε από τα 847 στα 889 κ.εκ. χάρη στη μεγαλύτερη διαδρομή (από 59,1 στα 62,1 χιλ) ενώ στο εσωτερικό του κινητήρα συναντάμε νέα έμβολα, μπιέλες, βαρύτερο στρόφαλο κατά 15%, κάρτερ, ανασχεδιασμένους εκκεντροφόρους αλλά και νέα περιφερειακά, όπως το νέο φιλτροκούτι καθώς και το σύστημα εξάτμισης που είναι ελαφρύτερο. Έτσι, το συνολικό βάρος κινητήρα-εξάτμισης είναι μειωμένο κατά 1,7 κιλά σε σχέση με το Tracer 900. Νέο είναι και το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου, με τα μπεκ τοποθετημένα στα σώματα ψεκασμού από την πλευρά της πεταλούδας, καθώς και το ηλεκτρονικό γκάζι (YCC-T) το οποίο συνδυάζεται πλέον με το νέο ελαφρύτερο σύστημα APSG (Accelerator Position Sensor Grip) που διαθέτει ελατήριο όπως και στο R1, ώστε να προσομοιώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την αίσθηση της συμβατικής γκαζιέρας.
Το 6τάχυτο κιβώτιο διαθέτει πλέον πιο μακριές τις δύο πρώτες σχέσεις για να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ροπή του κινητήρα, ενώ ο συμπλέκτης ολίσθησης χρησιμοποιεί νέα υλικά τριβής για μεγαλύτερη αντοχή. Όπως και η προηγούμενη γενιά έτσι και το νέο Tracer 9 στην έκδοση GT εξοπλίζεται με quickshifter το οποίο όμως πλέον είναι δύο κατευθύνσεων, καθώς λειτουργεί και για τα κατεβάσματα ταχυτήτων.
Αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά βοηθήματα
Τα προγράμματα απόκρισης του κινητήρα (D-MODE) παραμένουν και στο νέο μοντέλο, πλέον όμως είναι τέσσερα, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές στα ηλεκτρονικά βοηθήματα, αφού τη λειτουργία τους αναλαμβάνει μια μονάδα IMU 6 αξόνων (μικρότερη κατά 50% και ελαφρύτερη κατά 40% από την αντίστοιχη του R1). Έτσι το traction control επεμβαίνει πλέον σύμφωνα με την κλίση της μοτοσυκλέτας και συνοδεύεται από σύστημα ελέγχου ολίσθησης (SCS) όμοιο με του R1, καθώς και το LIF που περιορίζει τις σούζες χωρίς όμως να τις αποτρέπει. Όλα τα παραπάνω διαθέτουν τρία επίπεδα παρεμβατικότητας (1, 2 και manual) και μπορούν να απενεργοποιηθούν ξεχωριστά ή ακόμα και όλα μαζί αν το επιθυμείς.
Πλαίσιο – Αναρτήσεις – Φρένα
Ολοκαίνουργιο πλαίσιο, πιο ενισχυμένο
Μια ακόμη διαφορά που φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι αυτή του πλαισίου, καθώς διαθέτει εμφανώς μεγαλύτερες δοκούς, αυξημένη στρεπτική ακαμψία κατά 50% ,αλλά και μικρότερο βάρος κατά 800γρ χάρη στη νέα πατενταρισμένη μέθοδο χύτευσης της Yamaha, η οποία επιτρέπει λεπτότερα τοιχώματα (μόλις 17χιλ). Οι αλλαγές βέβαια δεν σταματούν εδώ, αφού ο κινητήρας ¨γύρισε¨ πιο κάθετα μέσα στο πλαίσιο κατά 5ο χρησιμοποιώντας νέες βάσεις, ενώ ο λαιμός του τιμονιού χαμήλωσε κατά 30χιλ, μεταβάλλοντας έτσι και τη γεωμετρία, παρότι το μεταξόνιο παρέμεινε στα 1500χιλ.
Ημιενεργητικές αναρτήσεις στον βασικό εξοπλισμό
Η έκδοση GT εξοπλίζεται πλέον με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και στον τομέα των αναρτήσεων, αφού η KYB με το σύστημα Actimatic Damping System (KADS) φροντίζει ώστε οι αποσβέσεις για το ανεστραμμένο πιρούνι και το αμορτισέρ να ρυθμίζονται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με την κατάσταση του δρόμου και τον τρόπο οδήγησης, λαμβάνοντας δεδομένα από την IMU αλλά και από την ECU του κινητήρα. Η λειτουργία Α1 είναι κατάλληλη για σπορ οδήγηση ενώ η Α2 για πιο τουριστική χρήση, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ πεδίο χρήσης αφού δυστυχώς δεν μπορείς να επέμβεις για προσωπικές ρυθμίσεις. Η προφόρτιση δεν γίνεται ηλεκτρονικά αλλά με τον παραδοσιακό τρόπο όπως και στο προηγούμενο μοντέλο.
Όσον αφορά στα φρένα, συναντάμε ακτινική τρόμπα της Nissin, με τη διάμετρο των δίσκων να παραμένει στα 298χιλ και 245χιλ εμπρός και πίσω αντίστοιχα, ενώ η σημαντικότερη προσθήκη είναι το cornering ABS 9.1MP της Bosch. Το τελευταίο συνδυάζεται με το σύστημα BC 2 επιπέδων ρυθμίζοντας ανεξάρτητα την πίεση στο εμπρός και το πίσω φρένο ώστε να μην μπλοκάρουν ποτέ οι νέοι τροχοί που φορούν μια ειδική έκδοση των ελαστικών Battlax Τ32, που η Bridgestone ανέπτυξε μαζί με την Yamaha αποκλειστικά για το Tracer 9.
Οδηγώντας
Καλύτερη λειτουργία κινητήρα, πιο ευκολοδήγητο από το 900
Γίνονται όμως όλα τα παραπάνω αντιληπτά και στην πράξη; Αν και ήδη γνωρίζαμε την απάντηση από την παρουσίαση του μοντέλου στην Ιταλία, ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις τις διαφορές τους είναι να έχεις μαζί σου το προηγούμενο μοντέλο και αυτό ακριβώς κάναμε. Δίπλα στο Tracer 9 GT στάθηκε ένα Tracer 900 GT σε εξαιρετική κατάσταση και με λίγα χιλιόμετρα στο κοντέρ για μια απευθείας αντιπαράθεση. Αν αλλάξεις απευθείας θέση πάνω στις σέλες των δύο μοτοσυκλετών καταλαβαίνεις ακόμη πιο εύκολα ότι οι αλλαγές δεν έγιναν για λόγους marketing, αλλά για να κάνουν καλύτερη τη μοτοσυκλέτα σε όλους τους τομείς. Από το ρελαντί, παρά τον πιο μπάσο ήχο, η πιο γλυκιά λειτουργία του κινητήρα γίνεται αντιληπτή κάνοντας το Tracer 900 να ακούγεται τραχύ, ενώ πιο ομαλά-αθόρυβα κουμπώνουν και οι ταχύτητες στο κιβώτιο. Βάζεις πρώτη, ξεκινάς και το Tracer 9 είναι ακόμη πιο ευκολοδήγητο, κρατώντας την ευελιξία που χαρακτήριζε το μοντέλο στις χαμηλές ταχύτητες.
Σε γενικές γραμμές τα πάντα πάνω του λειτουργούν πιο γλυκά με μεγαλύτερη διαφορά την απόκριση στο γκάζι, αφού ακόμη και στον ¨άγριο¨ χάρτη έχει εξαλειφθεί το χαρακτηριστικό τίναγμα στο αρχικό άνοιγμα του γκαζιού, δίνoντάς σου καλύτερο έλεγχο σε όλες τις συνθήκες. Και δεν εννοούμε μόνο στη γρήγορη οδήγηση, αλλά και στη χαλαρή βόλτα, όπου απολαμβάνεις και καλύτερη ποιότητα κύλισης, παρότι ο ήχος της αλυσίδας συνεχίζει να ακούγεται λίγο πιο έντονα από ό,τι θα θέλαμε. Όταν ανοίξεις περισσότερο το δεξί γκριπ το Tracer 9 είναι γεμάτο σε όλο το φάσμα των στροφών και επιταχύνει πιο δυνατά, κάτι που φάνηκε και από τα όργανα μετρήσεων, καθώς χρειάστηκε μόλις 3,4δλ. για το 0-100 χλμ/ώρα και 6,29δλ. για τα πρώτα 150 χλμ/ώρα (2 δέκατα λιγότερο από το Tracer 900) ενώ μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 230 χλμ/ώρα στο κοντέρ, προσφέροντάς σου και αισθητά καλύτερη κάλυψη από τον αέρα.
Αδιαμφισβήτητο fun to ride
Κινείσαι λοιπόν με πολύ μεγαλύτερη άνεση στον αυτοκινητόδρομο αλλά και στην πόλη ειδικά με τις αναρτήσεις στο πρόγραμμα Α2 που σιδερώνει κάθε κακοτεχνία χωρίς να κάνει τη μοτοσυκλέτα ¨βάρκα¨, ενώ αν θέλεις να βγάλεις τον Sport χαρακτήρα του όταν αρχίσουν οι στροφές, απλώς επιλέγεις το Α1 από το μενού. Τότε απολαμβάνεις τον συνδυασμό πλαισίου-αναρτήσεων που κάνει το προηγούμενο μοντέλο να φαίνεται ¨λίγο¨ μπροστά του, ειδικά όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν. Όσο περισσότερο το πιέζεις τόσο περισσότερο νιώθεις τη διαφορά από το πιο άκαμπτο πλαίσιο το οποίο χαρίζει μεγάλη ακρίβεια και πληροφόρηση στις εισόδους, ενώ στις εξόδους δεν έχεις μόνο τη ροπή του κινητήρα αλλά και δύο πολύτιμους βοηθούς. Ο πρώτος είναι το Traction control που πλέον επεμβαίνει ομαλά χωρίς τα απότομα κοψίματα του προηγούμενου μοντέλου και ο δεύτερος το slide control το οποίο λειτουργεί εξαιρετικά αφήνοντας με μαεστρία τον πίσω τροχό να γλιστρήσει τόσο όσο, για να διασκεδάζεις με ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για το LIF Control που επιτρέπει τις μικρές σούζες, αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι της Yamaha δεν θέλησαν να ευνουχίσουν τις χαρές που μπορεί να προσφέρει μια σπορ μοτοσυκλέτα.
Αν βέβαια θέλεις, μπορείς να απενεργοποιήσεις τα ηλεκτρονικά βοηθήματα τελείως και να επιδοθείς σε ατελείωτα παντηλίκια και σούζες διαρκείας που γίνονται ακόμη πιο εύκολα από πριν λόγω της ομαλότερης και πιο ακριβούς απόκρισης. Αν το παρακάνεις έχεις στη διάθεσή σου τα φρένα τα οποία με τη σειρά τους είναι καλύτερα από πριν τόσο σε αίσθηση όσο και σε απόδοση, κάτι που υποδηλώνει ότι τελικά το μοναδικό κοινό στοιχείο με το προηγούμενο Tracer είναι το όνομά του.
Η άποψη μας
Από την πρώτη στιγμή που οδηγήσαμε το Tracer 9 ήμασταν σίγουροι ότι θα είναι το νέο Best Seller της κατηγορίας και οι πωλήσεις του μέχρι στιγμής μας επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο. Με 13.990 ευρώ το Tracer 9 GT αξίζει κάθε σεντ της τιμής του, καθώς αγοράζεις μια ισορροπημένη μοτοσυκλέτα σε κάθε τομέα που, χωρίς να χάνει το σπορ ταπεραμέντο της, ανεβαίνει πολλά επίπεδα σε χαρακτηριστικά και εξοπλισμό ώστε να συγκρίνεται πλέον μόνο με μεγαλύτερες αλλά και αρκετά ακριβότερες μοτοσυκλέτες.
Yamaha Tracer 9 GT 2021 Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας | |
---|---|
Τύπος | 3Κ, 4T, Υ/Ψ |
Κυβισμός (κ.εκ.) | 889 |
Διάμετρος Χ Διαδρομή (χλστ.) | 78.0×62.1 |
Συμπίεση (:1) | 11,5 |
Ισχύς (ίπποι / σ.α.λ.) | 119/10.000 |
Ροπή (kg-m/σ.α.λ.) | 9,5/7.000 |
Τροφοδοσία | Ψεκασμός |
Κατανάλωση λτ./100χλμ | 6,5 |
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ (λίτρα) | 18,7 |
Πλαίσιο – Αναρτήσεις – Φρένα | |
Τύπος | Αλουμινένιο |
Αναρτήσεις Ε / Ρυθμίσεις | Ανεστρ.πιρούνι 41 χλστ. |
Διαδρομή (χλστ.) | 130 |
Αναρτήσεις Π / Ρυθμίσεις | Μονό αμορτισέρ, AE, ΠΕ |
Διαδρομή (χλστ.) | 137 |
Φρένα Ε (χλστ.) | 2Δ, 298χλστ., δαγκάνες 4Ε |
Φρένα Π (χλστ.) | Δ, 245 χλστ., δαγκάνα 1Ε |
Τροχοί – Ελαστικά | |
Ελαστικό Ε | 120/70-17 |
Ελαστικό Π | 180/55-17 |
Διαστάσεις / Βάρος | |
Μήκος (χλστ.) | 2175 |
Πλάτος (χλστ.) | 885 |
Μεταξόνιο (χλστ.) | 1500 |
΄Ύψος σέλας (χλστ.) | 810-825 |
Βάρος (κιλά πλήρες) | 213 / GT : 220 + 10 βαλίτσες |
Εξοπλισμός | |
ABS / Ρυθμ. | N |
Τraction Control / Ρυθμ. | N |
Στροφόμετρο | N |
Immobilizer | N |
Yπολογιστής ταξιδιού | N |
Μερικός χιλιομετρητής | N |
Ένδειξη βενζίνης | Ν |
Δείκτης θερμοκρασίας | N |
Θερμοκρασία περιβάλλοντος | Ν |
Ζελατίνα / Ρυθμ. | Ν |
Ρυθμιζόμενες μανέτες Σ/Φ | N |
Πλάγιο σταντ | N |
Κεντρικό σταντ | Ν |
Χειρολαβές / Σχάρα | N |
Ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ε/Π | N/N |
Μετρήσεις | |
0-50 (δλ.) | 1,7 |
0-100 (δλ.) | 3,4 |
0-150 (δλ.) | 6,29 |
60-120 με 4η (δλ.) | 4,3 |
100-0 (μέτρα) | 46 |
Πηγή: mototriti.gr