Auto & Moto

Leon Camier: Οι κανονισμοί στα Superbike ευνοούν την κυριαρχία της Ducati

«Δεν ξέρω μέχρι ποιο σημείο είναι σωστό να έχεις μία μοτοσυκλέτα 44,000 ευρώ ενάντια σε άλλες που κοστίζουν τη μισή τιμή. Το μικρό βάρος του Alvaro κάνει τη διαφορά και όποιος δεν μπορεί να το δει αυτό δεν κατανοεί τη μοτοσικλέτα».

«Η Honda δεν περνάει εύκολες καταστάσεις, είτε στο MotoGP είτε στα Superbike, όπου ο κατασκευαστής με έδρα το Τόκιο κατάφερε να πετύχει μόνο ένα τερματισμό στις 10 πρώτες θέσεις στους τελευταίους έξι αγώνες του πρωταθλήματος. Παρά τη βοήθεια των έξτρα παραχωρήσεων, η Honda απέχει ακόμη πολύ από τη νίκη και τις κορυφαίες θέσεις που φιλοδοξεί, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ομάδα HRC κατάφερε μόλις ένα τερματισμό στο βάθρο στους πρώτους επτά Γύρους της χρονιάς. Και αυτό στην τέταρτη σεζόν από την επιστροφή της Ιαπωνικής εταιρείας στα WorldSBK», είπε o Leon Camier.

Τί εμπόδισε την Honda να σημειώσει πρόοδο και να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Ο διευθυντής της ομάδας HRC, προσπάθησε να δώσει μια απάντηση σε αυτήν την ερώτηση που έγινε και πιο παλιά, εξηγώντας στο motorsport-total.com πως μέρος της ευθύνης πρέπει να αποδοθεί στους ισχύοντες κανονισμούς των WorldSBK, οι οποίοι είναι πιο ευνοϊκοί για την κυριαρχία της Ducati σε σχέση με τις προσπάθειες των άλλων κατασκευαστών να καλύψουν τη διαφορά.

Αυτοί οι κανονισμοί επιτρέπουν στον κατασκευαστή από το Borgo Panigale να φέρει στην πίστα τη νέα Panigale V4 2023, της οποίας η βασική τιμή για το κοινό έχει οριστεί στα 43,990 ευρώ (για την κεντρική Ευρώπη). Στην πραγματικότητα αποφασίστηκε να αυξηθεί το «ανώτατο όριο τιμής», δηλαδή η μέγιστη τιμή των 44,000 ευρώ, κάτω από την οποία ένα μοντέλο παραγωγής μπορεί να γίνει δεκτό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. O κανονισμός αυτός έγινε για να αποτρέψει τους κατασκευαστές από το να φτιάξουν μια περιορισμένης παραγωγής μοτοσυκλέτα που θα κόστιζε πάρα πολλά χρήματα και πάνω σε αυτή να βασίζεται αυτήν των SBK. Για παράδειγμα η Superleggera της Ducati που κοστίζει κοντά στις 100,000€ δεν μπορεί να τρέξει, όπως και η RCV1000R της Honda που η τιμή της φτάνει τις 200,000€.

«Σε αυτό το πρωτάθλημα δεν υπάρχει η ελευθερία που υπάρχει στο MotoGP, η βάση μας εδώ είναι οι μοτοσυκλέτες σειράς και η Ducati κατασκευάζει μια αγωνιστική μοτοσυκλέτα παραγωγής της τάξεως των 44,000 ευρώ. Φυσικά, τους κάνει καλό γιατί τους επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικοί, αλλά μια μοτοσυκλέτα 44,000 ευρώ ανταγωνίζεται άλλες που κοστίζουν λίγο πάνω από 20,000 ευρώ. Μέχρι ποιο σημείο είναι αυτό σωστό; Τι νόημα έχει για έναν κατασκευαστή που κατασκευάζει μία προσιτή μοτοσυκλέτα για το δρόμο και έτσι αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα με αυστηρούς κανόνες, να μην είναι ανταγωνιστική; Η Dorna έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεθεί μια ισορροπία. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Πώς πρέπει να γίνει αυτό; Είναι πραγματικά μια δύσκολη ερώτηση», είπε ο Camier.

Η υπεροχή της Ducati γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρη από το επίπεδο ανταγωνιστικότητας που επιτεύχθηκε από το δίδυμο Bautista-Panigale, το οποίο επέτρεψε στον κατασκευαστή της Μπολόνια να κερδίσει 17 νίκες από τους 22 αγώνες που έγιναν μέχρι στιγμής το 2023. «Η Ducati είναι πραγματικά δυνατή, αλλά ο Αλβάρο κάνει τη διαφορά. Είναι πολύ καλός αναβάτης. Δεν μπορείς να του το αρνηθείς αυτό. Πολλοί παράγοντες συνδυάζονται. Φυσικά, έχουν πλεονεκτήματα. Επίσης, έχει πολύ καλή απόδοση».

Το βάρος του Alvaro, ο οποίος είναι πολύ ελαφρύτερος από τους αντιπάλους του, ήταν στο επίκεντρο της διαμάχης στις αρχές της χρονιάς, με αποτέλεσμα αρκετοί αναβάτες, συμπεριλαμβανομένου του Redding πάνω απ’ όλους, να ζητήσουν την εισαγωγή ενός συνδυασμένου ορίου βάρους μοτοσυκλέτας/αναβάτη για να ανακόψει το πλεονέκτημα του Bautista.

«Φυσικά, κάνει τη διαφορά. Αν δεν το βλέπεις έτσι, δεν καταλαβαίνεις τη μοτοσυκλέτα. Οι ελαφροί αναβάτες δεν θα το παραδεχτούν ποτέ. Πιστεύουν ότι το να είσαι βαρύς αναβάτης έχει άλλα πλεονεκτήματα. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα; Δεν μπορείτε να δείτε τίποτα στα δεδομένα. Ωστόσο, μπορείτε να δείτε το μικρότερο βάρος στα δεδομένα» σχολίασε ο Leon, ο οποίος ήταν υπέρ της ιδέας, η οποία αργότερα αποσύρθηκε, να εισαχθεί το μικτό βάρος: «Υπάρχει ένα συνδυασμένο βάρος σχεδόν σε κάθε κατηγορία: στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport 300, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport, στην Moto3 και στην Moto2. Γιατί να μην το εφαρμόσετε σε μεγάλες μοτοσυκλέτες; Ποια είναι η διαφορά;» τόνισε ο διευθυντής της ομάδας HRC, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η Honda μπορεί να σκεφτεί να εγκαταλείψει το πρωτάθλημα, εάν δεν αρχίσουν να φτάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Δεν ξέρω πώς βλέπουν τα πράγματα στην Ιαπωνία, αλλά φυσικά υπάρχει αυτός ο κίνδυνος».

Ενδιαφέρουσες απόψεις και σύντομα θα δούμε πως θα διευθετηθεί το θέμα, καθώς και η Yamaha πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε ο επικεφαλής της Pata-Yamaha Paul Denning.

Πηγή: zougla.gr

Related posts

Στο τέλος του 2023 ολοκληρώνεται η συνεργασία της Alfa Romeo με την Sauber Motorsport

TEO

Ανατριχίλα: Η Aston Martin Valkyrie AMR Pro στην πίστα

TEO

Moto Guzzi V100 Mandelo: Η πρώτη μοτοσυκλέτα με προσαρμοζόμενη αεροδυναμική

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies