Πάντα υπάρχουν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μπορεί η Κίνα να έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια δύναμη στην κατασκευή και τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, η άνοδός της όμως έχει και μία σκοτεινή πλευρά. Ένα νέο βίντεο αποκαλύπτει τι φέρεται να έκαναν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες για να τύχουν κυβερνητικών κινήτρων, να αντλήσουν κεφάλαια και να αναρριχηθούν στους πίνακες πωλήσεων EV.
Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος δείχνουν τεράστια χωράφια (πάνω από 15.000 τ.μ.) γεμάτα με χιλιάδες εγκαταλελειμμένα αλλά αχρησιμοποίητα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα αυτά φαίνονται σταθμευμένα σε μια από τις συνοικίες της Hangzhou, της πρωτεύουσας της επαρχίας Zhejiang στην ανατολική Κίνα.
Η σκηνή φαίνεται απόκοσμη, καθώς το λευκό χρώμα είναι αλλοιωμένο από στρώματα σκόνης και τα ελαστικά καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το γρασίδι, δείχνοντας την πλήρη εγκατάλειψη. Πάντως τα αυτοκίνητα στο εσωτερικό τους φαίνονται ολοκαίνουργια, καθώς τα πλαστικά περιτυλίγματα των καθισμάτων είναι ανέγγιχτα και οι οθόνες εξακολουθούν να λάμπουν.
Όλα έχουν πινακίδες κυκλοφορίας. Ο YouTuber Winston Sterzel, ο οποίος αναδημοσίευσε το υλικό από το drone, ισχυρίζεται ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων εγγράφουν τα αυτοκίνητα και ισχυρίζονται ότι τα έχουν πουλήσει για να παρουσιάσουν αυξημένες πωλήσεις και να λάβουν επιδοτήσεις από την κυβέρνηση.
Οι εφημερίδες South China Morning Post και The Atlantic ανέφεραν παρόμοια περιστατικά το 2018 στη Σαγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στο τομέα των ποδηλάτων. Η εφημερίδα Atlantic ανέφερε ότι αφού η κοινή χρήση ποδηλάτων έφτασε στο απόγειό της το 2017 στην Κίνα, η προσφορά ξεπέρασε κατά πολύ τη ζήτηση. Το αποτέλεσμα ήταν σωροί σε μέγεθος βουνού από πλεονάζοντα ποδήλατα σε έντονα χρώματα.
Βέβαια οφείλουμε να σημειώσουμε πως ορισμένα από τα πλάνα του drone είναι πάνω από δύο ετών, όμως και πάλι τα σημάδια εγκατάλειψης δείχνουν την πραγματικότητα . Δεν είναι σαφές ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση του «νεκροταφείου» καινούργιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αν έχει ληφθεί ποτέ κάποια ενέργεια εναντίον των αυτοκινητοβιομηχανιών της χώρας.
Μάλιστα θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει πως όλα αυτά τα αυτοκίνητα αναμένουν κάποιο τσιπ ή κάποιο άλλο ανταλλακτικό, όμως έχοντας πινακίδες και κυρίως με το παρελθόν της Κίνα, όλα δείχνουν πως είναι ένας τρόπος για παρουσίαση ψεύτικων πωλήσεων. Μάλιστα όντας τόσο κοντά παρκαρισμένα το ένα στο άλλο, είτε δεν έχει κανένα μπαταρία είτε αν αρπάξει ένα φωτιά θα έχουμε μία γιγαντιαία οικολογική καταστροφή και φλόγες να καίνε για εβδομάδες.
Πηγή: zougla.gr