Auto & Moto

Οι 5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν τα πάντα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Ο χρόνος και ο χώρος που το μανιφέστο του κινήματος των φουτουριστών ανακοίνωνε αποθανόντες ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα απουσιάζουν όσο ποτέ άλλοτε από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, ώστε τελικά να αποτελέσουν την πολυτέλεια του μέλλοντος.

Η εκμετάλλευση των χαμένων εργατοωρών σε ατελείωτες κυκλοφοριακές συμφορήσεις, ο επαναπροσδιορισμός της χρήσης των αστικών χώρων σε συνδυασμό με τον στόχο επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας αποτελούν τα κύρια σημεία των μελλοντικών εξελίξεων στην αυτοκίνηση.

Ουσιαστικά οι κοινωνικές δομές, οι πόλεις και η ζωή σε αυτές θα καθορίσουν τη μελλοντική μορφή των μέσων μεταφοράς και όχι το αντίθετο – στον προηγούμενο αιώνα το μετρό και το αυτοκίνητο υπήρξαν οι καθοριστικοί παράγοντες διαμόρφωσης των σημερινών μεγαλουπόλεων.

Ήδη έχουμε γίνει μάρτυρες κοσμογονικών αλλαγών, τα τελευταία πέντε χρόνια οι πωλήσεις των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων έχουν εξαπλασιαστεί και οδεύουν ολοταχώς προς την επίτευξη του στόχου μεριδίου αγοράς της τάξης του 60% μέχρι το 2030 και έναν στόλο που παγκοσμίως θα φτάνει συνολικά τα 350 εκατομμύρια αντίτυπα. Και η συνέχεια προβλέπεται εξίσου ρηξικέλευθη…

MΠΑΤΑΡΙΕΣ SOLID STATE

Η τεχνολογική καινοτομία που αναμένεται να εκτοξεύσει τη χρηστικότητα των EV είναι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid state). H χημική αντίδραση παραμένει απαράλλαχτη, ο ηλεκτρολύτης για τον διαχωρισμό ανόδου και καθόδου δεν είναι, όμως, υγρός αλλά στερεός, συνήθως κατασκευασμένος από κεραμικό, πολυμερές ή γυαλί. Τα οφέλη είναι τεράστια. Οι νέας γενιάς μπαταρίες υπόσχονται χαμηλότερο βάρος, πιο συμπαγείς διαστάσεις, ταχύτερη φόρτιση και βελτιωμένη απόδοση, ενώ θα κατασκευάζονται ευκολότερα, ταχύτερα και σε λιγότερα στάδια παραγωγής.

Οι στερεοί ηλεκτρολύτες έχουν, μάλιστα, αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικοί σε φωτιά και εκρήξεις, ακόμα και σε περίπτωση που τρυπηθούν ή χτυπηθούν. Βέβαια, δεν είναι -ακόμη- όλα ρόδινα. Οποιαδήποτε παραμόρφωση μπορεί να δημιουργήσει κενά που περιορίζουν την απόδοση, κάτι που συμβαίνει επίσης λόγω ευθραυστότητας που ενδέχεται να οδηγήσει σε μικροσκοπικά σπασίματα του ηλεκτρολύτη.

Η Nissan έχει ανακοινώσει ήδη την επένδυση 17,6 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια για την ανάπτυξη παραγωγής EV, μέρος της οποίας προορίζεται για την εξέλιξη μοντέλου με solid state μπαταρίες έως το 2028. Stellantis και Daimler επενδύουν στη startup εταιρεία Factorial Energy, με στόχο την έναρξη παραγωγής από το 2026, ενώ BMW, VW, GM, Ford, Hyundai και Toyota θέτουν αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα εξέλιξης.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ

Η μεγάλη ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης έναντι του υδρογόνου έχει περιθωριοποιήσει τους κινητήρες ενεργειακών κυψελών. Ωστόσο η υιοθέτηση ηλεκτροκίνησης μπαταριών στα φορτηγά σκοντάφτει προς το παρόν στις απαιτήσεις κάλυψης μεγάλων αποστάσεων, μεταφοράς πολύ βαριών εμπορευμάτων (που συνεπάγεται υψηλή κατανάλωση ενέργειας ανά km) και ενός δίκτυου ταχυφόρτισης μεγάλης ισχύος (άνω του 1MW). To υδρογόνο δείχνει, όμως, ικανό να προσφέρει αυτονομία και χρόνο ανεφοδιασμού στο επίπεδο των συμβατικών κινητήρων ντίζελ (1.000+ km, 15′), με μηδενική εκπομπή ρύπων.

Η Volvo και η κοινοπραξία Toyota-Kenworth δοκιμάζουν βαρέα φορτηγά με κινητήρες ενεργειακών κυψελών σε πραγματικές συνθήκες και στοχεύουν στη μαζική παραγωγή τους μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ενώ 47 αντίτυπα του ελαφριού φορτηγού υδρογόνου της Hyundai, XCIENT, χρησιμοποιούνται ήδη στην Ελβετία και άλλα 27 στη Γερμανία. Ακόμα όμως και στην περίπτωση επικράτησης ηλεκτρικών φορτηγών με solid state μπαταρίες, το υδρογόνο μοιάζει μονόδρομος για τη μεταφορά βαρέων φορτίων σε απομακρυσμένες περιοχές.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Συνδυάζοντας άτομα υδρογόνου και άνθρακα -που έχει αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα- δημιουργείται μια ένωση που ονομάζεται αλκένιο. Αυτή είναι η βάση των ανθρακικά ουδέτερων συνθετικών καυσίμων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικούς κινητήρες βενζίνης και ντίζελ, χωρίς περαιτέρω τροποποιήσεις. Η Porsche είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής που ασχολείται ενεργά με την εξέλιξη και τη μαζική τους παραγωγή, έχοντας ανακοινώσει επένδυση 75 εκατ. δολαρίων στη χιλιανή εταιρεία HIF.

Το κόστος τους είναι ακόμη αρκετά υψηλό, αφού σύμφωνα με την Porsche εκτιμάται σε περίπου 44 δολάρια ανά γαλόνι (3,79 lt). Αντίστοιχες έρευνες διεξάγει η Repsol σε συνεργασία με τη F1 για την παραγωγή e-fuels για τα αγωνιστικά μονοθέσια, η Shell για την εξέλιξη συνθετικής κηροζίνης για τις αερομεταφορές, καθώς και η Quantafuel – μια σκανδιναβική εταιρεία που φιλοδοξεί να μετατρέψει πλαστικά απόβλητα σε καύσιμο, με εκπομπή 90% λιγότερου CO2 σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία διύλισης.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Η λειτουργία ενός αυτόνομα κινούμενου οχήματος προϋποθέτει μια λεπτομερή χαρτογράφηση, μεγάλη υπολογιστική ισχύ για την αναγνώριση και πρόβλεψη των χαοτικών κινήσεων άλλων αυτοκινήτων, πεζών, δικυκλιστών σε πραγματικό χρόνο. Προϋποθέτει επίσης τεχνητή νοημοσύνη για την επεξεργασία της μορφολογίας του περιβάλλοντος και τη λήψη άμεσων αποφάσεων σε μια διαδικασία συνεχούς εκμάθησης και βελτίωσης, καθώς και δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ αυτοκινήτων (V2V), αυτοκινήτου προς υποδομές (V2I) και αυτοκινήτου προς πεζούς (V2P).

Μέσω αυτής μπορούν να μεταφέρονται ακόμα και δεδομένα που συλλέγονται από αισθητήρες των αυτοκινήτων, ενημερώνοντας άμεσα π.χ. για την ολισθηρότητα του οδοστρώματος ή την απότομη αλλαγή των καιρικών συνθηκών, ουσιαστικά αυξάνοντας το «οπτικό πεδίο» ενός αυτοκινήτου κατά τουλάχιστον 500 m.

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί και το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, αντιλαμβανόμαστε πως η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 5 δεν είναι μια τεχνολογία που θα δούμε σε μαζική παραγωγή τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η αναγκαιότητα ύπαρξης χώρων κινητής διαβίωσης και προσωπικής «απομόνωσης» σε ολοένα διογκούμενες μεγαλουπόλεις, νομοτελειακά θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην εξέλιξη των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων.

ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ανάγνωση της ένδειξης ενός αναλογικού οργάνου καταναλώνει μισό δευτερόλεπτο, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου προσαρμογής για την εστίαση των ματιών του οδηγού σε μικρότερη απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι με μια ταχύτητα κίνησης 120 km/h, θα καλυφθεί απόσταση σχεδόν 33 m στα τυφλά!

Τα head-up display ήταν η πρώτη απάντηση της αυτοκινητοβιομηχανίας στο πρόβλημα απόσπασης της προσοχής του οδηγού από τον δρόμο και πλέον τα συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας αρχίζουν να βρίσκουν τον δρόμο προς τη μαζική παραγωγή.

Το 2025, η παγκόσμια αγορά Augmented Reality και Virtual Reality στον τομέα της αυτοκίνησης αναμένεται να φτάσει τα 673 δισ. δολάρια, από 0,21 δισ. δολάρια το 2017. Πέρα, όμως, από την προβολή των ενδείξεων των οργάνων και των οδηγιών πλοήγησης σε ολόκληρη την επιφάνεια του παρμπρίζ και σε φυσική απόσταση περίπου δέκα μέτρων από αυτό, η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να αλλάξει ριζικά την εμπειρία οδήγησης.

Για παράδειγμα, με την έξυπνη χαρτογράφηση της διαδρομής (με οδηγίες σε πραγματικό χρόνο όπως ακριβώς σε ένα παιχνίδι οδήγησης στο play station) ή την επαυξημένη διαφήμιση, όπου π.χ οι προσφορές ενός καταστήματος εμφανίζονται την ώρα που περνάμε έξω από αυτό.

Η αυτοματοποιημένη υποβοήθηση στάθμευσης θα μπορεί να μας καθοδηγήσει σε ελεύθερες θέσεις και να προβάλει τις εικόνες της κάμερας οπισθοπορείας στο εμπρός παρμπρίζ, ενώ σημαντική θα είναι και συμβολή του συστήματος στην οδική ασφάλεια με προειδοποιήσεις για διελεύσεις πεζών, προβολή εικόνων από την τυφλή γωνία του αυτοκινήτου κ.ά.

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Suzuki eVX: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό της Suzuki είναι γεγονός

TEO

Τετράτροχοι «γλάροι» που έγραψαν ιστορία

TEO

Παρουσιάστηκαν τα νέα Honda Jazz e:HEV & Jazz Crosstar

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies