Η εξέλιξη στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία των οχημάτων αλλά κα στη γενικότερη φιλοσοφία.
Ένα νέο σχέδιο προορίζει το αυτοκίνητο αποκλειστικά ως μέσο χρήσης, χωρίς να χρειάζεται η αλλαγή του ή αντικατάστασή για όσο διάστημα το χρησιμοποιεί κάποιος.
Πόσος είναι αυτός ο χρόνος; Πολύς, ακόμα και με τα δεδομένα των γονιών μας όπου αγόραζαν ένα αυτοκίνητο με σκοπό να το κρατήσουν «για μια ζωή».
Ο Γκούνταρ Σου (Günther Schuh), καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Άαχεν (Γερμανία), παρουσίασε το Evolution Space, ένα νέο πρωτότυπο το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει την αγοραστική αλλά και την κατασκευαστική νοοτροπία στον τομέα της αυτοκίνησης.
Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα το οποίο προορίζεται να έχει διάρκεια χρήσης τουλάχιστον για πενήντα χρόνια! Σύμφωνα με τον Σου, αυτό οφείλεται στον γενικότερο τρόπο σχεδίασης και εξέλιξής του.
Όπως υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής, το όχημα θα ηλεκτρικό όχημα θα επιστρέφει στο εργοστάσιο κάθε πέντε χρόνια για μια διαδικασία ανακαίνισης. Εκεί, θα επισκευάζεται, θα αναβαθμίζεται και θα αλλάζει στυλ, αναλόγως της τεχνολογίας που θα υπάρχει κάθε φορά. Έπειτα από πενήντα χρόνια, το αυτοκίνητο θα δύναται να ανακυκλωθεί πλήρως.
Το πάτωμά του θα είναι αρθρωτό κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί να μεταβάλλεται το μήκος του και το μεταξόνιό του. Σύμφωνα με το σχέδιο, το μήκος τού αυτοκινήτου θα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ των 4,1 έως 4,9 μέτρων.
Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου ώστε να μπορεί να μεταφέρει από πέντε έως οκτώ άτομα. Επιπλέον, θα μπορεί να αλλάξει και ο χαρακτήρας του και από επιβατικό να μετατραπεί σε άλλου τύπου όχημα, π.χ. pickup.
Το ταμπλό τού αυτοκινήτου θα είναι ουσιαστικά μια ενιαία οθόνη που θα επεκτείνεται σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ. Οι διεπαφές είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατές και τακτικές αναβαθμίσεις υλικού.
Οι μπαταρίες τού Space θα είναι 40 kWh και θα χρησιμεύουν και μόνο ως «αποθήκη» ενέργειας έπειτα από δεκαετίες. Θα παρέχουν αυτονομία 150 χλμ. και θα μπορούν να φορτίζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Επίσης, το όχημα θα μπορεί να δεχτεί και κυψέλες καυσίμου και σε αυτή την περίπτωση η αυτονομία του θα φτάνει τα 750 χλμ. συνολικά (600 χλμ. με αυτές συν 150 χλμ. από τις μπαταρίες).
Οι συσσωρευτές θα μπορούν να αναβαθμίζονται κάθε πέντε χρόνια και όταν χρειαστεί να αντικατασταθούν θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές.
Όπως δήλωσε ο Σου, το Space θα έχει δύο ηλεκτροκινητήρες, όπου ο καθένας από αυτούς θα αποδίδει 190 ίππους, και η τελική ταχύτητά του θα περιορίζεται στα 160 χλμ./ώρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το Space θα μπορούσε να μπει σε διαδικασία παραγωγής το 2025. Το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο με την πρακτική της χρηματοδοτικής μίσθωσης, με την καταβολή 1.000 μηνιαίως.
Πηγή: newsauto.gr