Auto & Moto

Triumph Speed Triple RR – Test

Έχοντας σαν βάση την καλύτερη Speed Triple που φτιάχτηκε ποτέ, η Triumph δίνει τη δική της εκδοχή για την απόλυτη σπορ μοτοσυκλέτα, ενώνοντας με μοναδικό τρόπο δύο κόσμους τόσο ίδιους αλλά και τόσο διαφορετικούς, όπως τα streetfighters με τα σύγχρονα superbikes.

Τιμή:
Από 20.990 ευρώ
21.290 ευρώ (με το χρώμα της δοκιμής)

Η Triumph ανέκαθεν κατασκεύαζε σπορ μοτοσυκλέτες και η Speed Triple RS είναι ίσως η σημαντικότερη των τελευταίων ετών, αφού εκπροσωπεί επάξια τη βρετανική εταιρία στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική κατηγορία της, όντας πιο σπορ και ικανή από ποτέ. Μια γυμνή μοτοσυκλέτα που εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την τεχνογνωσία και την εμπειρία της Triumph από τους αγώνες της Moto 2, με αποτέλεσμα να είναι μια βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί ακόμη και η παραγωγή ενός σύγχρονου Superbike. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δύο RR μετά το όνομά της αρκούν για να μεταμορφωθεί πλήρως, όμως αυτός δεν ήταν και ο σκοπός της Triumph. Η νέα Speed Triple RR δεν απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν μια μοτοσυκλέτα μόνο για να κατεβάσουν χρόνους στην πίστα -κακά τα ψέματα οι σύγχρονες superbikes των 210+ αλόγων δεν έχουν θέση στους περισσότερους δημόσιους δρόμους. Απευθύνεται στους λάτρεις της γρήγορης οδήγησης σε κάθε περιβάλλον, αλλά και σε αυτούς που εκτιμούν τη διαφορετικότητα. Και μια γρήγορη ματιά αρκεί για να καταλάβεις ότι αυτή η μοτοσυκλέτα έχει κάτι διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη.

Εμφάνιση-Ποιότητα κατασκευής

Είναι πολύ εύκολο για τους σχεδιαστές να τοποθετήσουν έναν στρογγυλό προβολέα και μισό φέρινγκ για να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο. Στην περίπτωση όμως του Speed Triple RR αυτό δεν φαίνεται να έγινε πρόχειρα, αλλά μετά από πολλές ώρες μελέτης, και το αποτέλεσμα σίγουρα τους δικαιώνει. Με μοντέρνα café racer αισθητική που τιμά την βρετανική κομψότητα (δεν είναι τυχαίο ότι παρήχθη και σε έκδοση James Bond) δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της, αφού μοιάζει σαν πρωτότυπο που ξεπήδησε από κάποια έκθεση. Οι διαστάσεις της είναι πολύ μαζεμένες και σε συνδυασμό με τις ¨καθαρές¨ γραμμές σε όλο της το μήκος αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά πως η Triumph γνωρίζει ότι δεν χρειάζονται σχεδιαστικές υπερβολές για να δώσεις χαρακτήρα σε μια μοτοσυκλέτα. Μπορεί ο στρογγυλός led προβολέας να τραβά αρχικά το βλέμμα σου, όμως ο τρόπος που έχει ενσωματωθεί στο φέρινγκ είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει και κάπου εκεί καταλαβαίνεις ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τελικά τη διαφορά. Και η Speed Triple RR έχει πολλές, αλλά διακριτικές.

Εδώ δεν θα δεις αεροδυναμικά φτερά να εξέχουν αλλοιώνοντας τη σχεδίαση της μοτοσυκλέτας, αλλά κάποια επιλεγμένα carbon στοιχεία που τονίζουν ακόμη περισσότερο τον σπορ χαρακτήρα της, δίνοντας παράλληλα μια premium εικόνα που ταιριάζει απόλυτα με την υπόλοιπη σχεδίαση. Το λιλιπούτειο πίσω μέρος έρχεται αυτούσιο από τη γυμνή έκδοση και με το μονόσελο κάλυμμα -παρέχεται στο βασικό εξοπλισμό- είναι χάρμα οφθαλμών, αφού ακόμη και η βάση της πινακίδας είναι κομψή. Όπου και αν κοιτάξεις θα βρεις κάτι για να κοντοσταθείς, από το χρυσό πιρούνι μέχρι το μονόμπρατσο ψαλίδι και το διακριτικό τελικό της εξάτμισης που δεν κρύβει την 10κτινη ζάντα. Η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα είναι απλώς εξαιρετικά, κάτι σύνηθες στις Triumph, ενώ ο μπορντό χρωματισμός της δοκιμής (διατίθεται και σε λευκό) κάνει όλα τα παραπάνω να δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Φυσικά όπως κάθε μοντέλο της Βρετανικής εταιρίας έτσι και η Speed Triple RR διαθέτει έναν μακρύ κατάλογο με περισσότερα από 30 αξεσουάρ τα οποία έχουν σχεδιαστεί μαζί με τη μοτοσυκλέτα.

Άνεση-Εργονομία

Μέχρι τώρα ήξερες ότι κλιπ ον κάτω από την τιμονόπλακα και άνεση δεν πάνε μαζί. Αυτό ακριβώς έρχεται να αλλάξει η νέα Speed Triple RR η οποία παρά τη σπορ θέση οδήγησης δεν έχει την άβολη εργονομία των ακραίων superbike. Σίγουρα είναι πιο σκυφτή από τη γυμνή RS (τα κλιπ ον είναι αρκετά ανοικτά και βρίσκονται 135 χιλ. χαμηλότερα και 50 χιλ. πιο μπροστά από το τιμόνι) όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι καρποί σου θα πιαστούν κατευθείαν αν την οδηγήσεις στην πόλη. Η σέλα είναι ευρύχωρη και αρκετά μαλακή για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ το ύψος της από το έδαφος στα 830 χιλ. δεν τοποθετεί τον κορμό του αναβάτη πολύ ψηλά σε σχέση με τα κλιπ ον, κάτι που συμβάλλει στην άνεση αλλά και στην ευκολία με την οποία πατάς και τα δυο σου πόδια στο έδαφος. Τα μαρσπιέ είναι κατά 15 χιλ. ψηλότερα και κατά 26 χιλ. πιο πίσω τοποθετημένα σε σχέση με τη γυμνή αδελφή της, τόσο όσο χρειάζεται για να μη βρίσκουν κάτω στις μεγάλες κλίσεις, ενώ όσον αφορά στον συνεπιβάτη η εικόνα του πίσω μέρους μιλάει μόνη της. Θα σε ακολουθήσει σε κοντινές διαδρομές, αν φυσικά εσύ δεν προτιμάς να βλέπεις το μονόσελο κάλυμμα στη θέση του…

Κινητήρας

Γνωστός από τη Speed Triple RS ο τρικύλινδρος κινητήρας δεν αναβαθμίστηκε απλώς στην τελευταία του γενιά, αλλά επανασχεδιάστηκε πλήρως. Έγινε πολύ δυνατότερος, ελαφρύτερος κατά 7 ολόκληρα κιλά αλλά και πιο συμπαγής από πριν, παρότι απέκτησε 110 επιπλέον κυβικά (μεγαλύτερη διάμετρος εμβόλων μικρότερη διαδρομή) φτάνοντας τα 1.160. Η απόδοσή του αγγίζει τους 177,6 ίππους στις 10.750 σ.α.λ. και τα 12,5 χλγμ. ροπής στις 9.000 σ.α.λ. νούμερα που υποδηλώνουν ότι δεν χρειάστηκε καμία περαιτέρω αλλαγή για την εφαρμογή του στη νέα έκδοση RR.

Όπως και η γυμνή της αδελφή, η Speed Triple RR εξοπλίζεται με quickshifter δύο κατευθύνσεων, αλλά και με τα απαραίτητα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Εκτός λοιπόν από τους 5 διαφορετικούς χάρτες απόδοσης (rain, road, sport, track, rider) οι οποίοι διαθέτουν ξεχωριστές ρυθμίσεις για το ABS, το Traction Control και τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων, συναντάμε μονάδα IMU 6 αξόνων της Continental ώστε όλα τα παραπάνω να επεμβαίνουν σύμφωνα με την κλίση της μοτοσυκλέτας. Το Traction Control μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως, ενώ εκτελεί και χρέη wheelie control χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα να τα ρυθμίσεις ξεχωριστά, κάτι που θα θέλαμε στην πιο σπορ RR.

Επιδόσεις
0 – 50 (δευτερόλεπτα) 1,8
0 – 100 (δευτερόλεπτα) 3,4
60 – 120 με 4η (δευτερόλεπτα) 3,3
100 – 0 (μέτρα) 42,5
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 7,7
Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

Όπως προαναφέραμε η βάση για την Speed Triple RR είναι η Speed Triple RS. Αυτό σημαίνει ότι και το αλουμινένιο πλαίσιο είναι ακριβώς το ίδιο στις δύο μοτοσυκλέτες μιας και σχεδιάστηκε από λευκό χαρτί για την τελευταία γενιά. Παρότι οπτικά θυμίζει αρκετά αυτό του απερχόμενου μοντέλου, είναι κατά 17% ελαφρύτερο συμβάλλοντας ώστε το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας με πλήρη υγρά να ανέρχεται στα 199 κιλά (μόλις 1 κιλό βαρύτερη από τη γυμνή RS), ένα νούμερο που θα ζήλευαν πολλές Superbike. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω δόθηκε προσοχή σε όλους τους τομείς αφού ακόμη και η μπαταρία λιθίου είναι 60% πιο ελαφριά από τις συμβατικές.

Διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις συναντάμε στον τομέα των αναρτήσεων, αφού η Speed Triple RR εφοδιάζεται με τις κορυφαίες ημιενεργητικές Ohlins Smart EC 2.0. Με 6 διαφορετικά προφίλ και δυνατότητα για προσωπικές ρυθμίσεις στο καθένα ξεχωριστά (comfort, normal, dynamic, fixed 1,2,3) τόσο το ανεστραμμένο πιρούνι 43 χιλ. όσο και το μονό αμορτισέρ αυτορυθμίζονται σύμφωνα με την οδήγηση ως προς την συμπίεση και την επαναφορά. Τα κατσαβίδια ανήκουν πλέον στο παρελθόν, καθώς μερικά κλικ στο μενού αρκούν για να έχεις άμεσα το επιθυμητό αποτέλεσμα, είτε οδηγείς στον δρόμο είτε στην πίστα. Επιπέδου superbike είναι και τα φρένα, τα οποία προέρχονται από την Brembo (δαγκάνες Stylema, ακτινική ρυθμιζόμενη τρόμπα MCS) και συνδυάζονται με το cornering ABS που όπως και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά βοηθήματα λειτουργεί σε συνεργασία με τη μονάδα IMU. Το σύνολο ολοκληρώνουν τα ελαστικά Pirelli Diablo Supercorsa SC2 V3 γνωστά για τις επιδόσεις τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα.

Οδηγώντας

Έχοντας οδηγήσει την Speed Triple RS ξέρεις τι να περιμένεις. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζεις, όταν ακούς τον γνώριμο τρικύλινδρο ήχο να χαϊδεύει τα αυτιά σου, όταν νιώθεις τη γεμάτη λειτουργία του κινητήρα που επιταχύνει γραμμικά χωρίς σκορτσαρίσματα και όταν κουμπώνεις την πρώτη στο σχετικά σκληρό κιβώτιο που συνεχίζει να παίζει κρυφτό με την εύρεση της νεκράς. Αυτό που σίγουρα δεν περιμένεις είναι δύο πανομοιότυπες μοτοσυκλέτες να έχουν τόση διαφορά στην ποιότητα κύλισης. Οι ημιενεργητικές αναρτήσεις της Ohlins κάνουν ακριβώς αυτό που υπόσχονται και στη ρύθμιση comfort αποσβένουν με μοναδικό τρόπο τις κακοτεχνίες της ασφάλτου, με αποτέλεσμα η Speed Triple RR παρά τη σκυφτή φύση της να αποδεικνύεται πολύ πιο άνετη από τη γυμνή αδελφή της σε κάθε περιβάλλον. Στην πόλη εκτιμάς και τη στενότερη σιλουέτα που επιτρέπει να περνάς πανεύκολα ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, μιας και οι καθρέπτες (ανοιγοκλείνουν εύκολα) δεν βρίσκονται στο πλάι του τιμονιού όπως στο RS, ενώ στον αυτοκινητόδρομο το φέρινγκ παρέχει μια επιπλέον προστασία, εφόσον φυσικά σκύψεις.

Το σχετικά ψηλό ρεζερβουάρ μπορεί να μη σε αφήσει να κρυφτείς τελείως πίσω από τη ζελατίνα, ενώ και ο αέρας θα βρίσκει τον δρόμο προς το πάνω μέρος του κορμού σου, όμως όπως και να το κάνεις σίγουρα θα νιώθεις πολύ καλύτερα σε σχέση με τα τελείως γυμνά streetfighter όταν αγγίζεις την ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική των 260 χλμ/ώρα η οποία έρχεται ακόμη και με 5η στο κιβώτιο. Επίσης όταν κατεβαίνεις από τη σέλα της δεν θα έχεις τη μόνιμη εμβρυακή στάση των καθαρόαιμων superbike, παρότι η Speed Triple RR σου επιτρέπει να κινηθείς σε παρόμοιους ρυθμούς με αυτά. Δεν θα σου ¨μακρύνει¨ τα χέρια στην ευθεία, αφού οι 177,6 ίπποι έρχονται χωρίς ξεσπάσματα, όμως τα 5,9΄΄ που χρειάζεται για το 0-160 χλμ/ώρα, αρκούν για να καταλάβεις πόσο γρήγορη μπορεί να γίνει όταν θελήσεις. Βέβαια σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα το θέμα δεν είναι μόνο οι επιδόσεις στην ευθεία, αλλά το πόσο μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτή τη δύναμη σε δρόμο με στροφές. Μόνο εκεί θα εκτιμήσεις το στιβαρό πλαίσιο το οποίο όταν επιλέξεις το sport mode συνεργάζεται άψογα με τις αναρτήσεις επιτρέποντάς σου να ευχαριστηθείς γρήγορη οδήγηση ακόμη και αν η άσφαλτος δεν είναι αντίστοιχη με πίστας.

Αν υπάρχουν ατέλειες στο οδόστρωμα απλώς περνά από πάνω τους παραμένοντας ακλόνητη και κάπου εκεί καταλαβαίνεις γιατί οι ημιενεργητικές Ohlins αξίζουν χρυσάφι. Θες ακόμη πιο σφικτό σύνολο; Απλώς επιλέγεις ξανά το κατάλληλο mode και είσαι έτοιμος να ¨παίξεις¨ ή να κάνεις χρόνους στην πίστα. Ούτε ελαστικά δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις, μιας και τα Diablo Supercorsa παρέχουν υψηλά επίπεδα πρόσφυσης ταιριάζοντας απόλυτα με τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας χωρίς να χρειάζονται απαραίτητα κουβέρτες για να έρθουν σε θερμοκρασία λειτουργίας. Η Speed Triple RR ακολουθεί πιστά τη γραμμή που επιλέγεις, αλλάζει εύκολα πορεία και μένει σταθερή στην κορυφή της στροφής ανεξάρτητα την ταχύτητα σου, ενώ στην έξοδο έχει πάντα δύναμη ακόμη και αν κινείσαι με μια ταχύτητα πάνω. Τα κουνήματα και οι ασάφειες είναι λέξεις άγνωστες, τα φρένα είναι εξαιρετικά και ακούραστα, τα ηλεκτρονικά κάνουν σωστά τη δουλειά τους παρότι δεν έχουν άπειρες δυνατότητες παραμετροποίησης και η θέση οδήγησης σου επιτρέπει να λυσσάς όλη μέρα χωρίς να κουράζεσαι. Είναι όμως superbike; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα ναι, απλώς είναι ένα superbike που δεν φτιάχτηκε για αγώνες αλλά για να το χαίρεσαι οποιαδήποτε στιγμή, καθώς θα σε περιμένει φορώντας πάντα το γυαλιστερό της κοστούμι στο γκαράζ και όχι πάνω στο τρέιλερ.

Η άποψη μας

Η Speed Triple βελτιώθηκε στην τελευταία της γενιά και η έκδοση RR πήγε ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας ότι είναι πιο ολοκληρωμένη από τη γυμνή αδελφή της, δικαιολογώντας απόλυτα τα 2.000 ευρώ επιπλέον που κοστίζει. Μια σπορ μοτοσυκλέτα με κορυφαία περιφερειακά, μοναδική εμφάνιση, ευχρηστία streetfighter και δυνατότητες superbike αλλά και εξωτική αύρα που πλέον δεν συναντάς στην κατηγορία των 21.000 ευρώ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας
Τύπος 3Κ, 4T, Υ/Ψ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1160
Διάμετρος Χ Διαδρομή (χλστ.) 90×60,8
Συμπίεση (:1) 13,2
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 177,6/10.750
Ροπή (kgm/σ.α.λ.) 12,6/9.000
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ (λίτρα) 15,5
Κατανάλωση (Μέση  λτ./100 χλμ.) 7,7
Πλαίσιο – Αναρτήσεις – Φρένα
Τύπος Αλουμινένιο
Αναρτήσεις Ε / Ρυθμίσεις Ανεστραμμένο 43 χιλ. ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ
Διαδρομή (χλστ.) 120
Αναρτήσεις Π / Ρυθμίσεις Μονό αμορτισέρ, ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ
Διαδρομή (χλστ.) 120
Φρένα Ε (χλστ.) 2Δ, 320 χλστ. δαγκάνες 4Ε
Φρένα Π (χλστ.) Δ, 220 χλστ. δαγκάνα 2Ε
Τροχοί – Ελαστικά
Ελαστικό Ε  120/70-17
Ελαστικό Π  190/55-17
Διαστάσεις / Βάρος
Μήκος (χλστ.) 2.085
Πλάτος (χλστ.) 758
Μεταξόνιο (χλστ.) 1.439
΄Ύψος σέλας (χλστ.) 830
Βάρος (κιλά) 199
Εξοπλισμός
ABS / Ρυθμ. N/N
Τraction Control / Ρυθμ. Ν
Στροφόμετρο N
Immobilizer N
Yπολογιστής ταξιδιού N
Μερικός χιλιομετρητής N
Ένδειξη βενζίνης Ν
Δείκτης θερμοκρασίας N
Θερμοκρασία περιβάλλοντος Ν
Ζελατίνα / Ρυθμ. Ν / O
Ρυθμιζόμενες μανέτες Σ/Φ N
Πλάγιο σταντ N
Κεντρικό σταντ O
Χειρολαβές / Σχάρα O
Ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ε/Π N / N

Πηγή: mototriti.gr

Related posts

Daytona Maverick 500: Το πιο προσιτό μεσαίο adventure της αγοράς

TEO

Jeep Compass: Το όνομα μετράει

TEO

Η Electrogenic μετέτρεψε κλασική Porsche 911 σε ηλεκτρική, με “drop-in” κιτ εξηλεκτρισμού

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies