Η Γαλλία εξετάζει τη θέσπιση ενός νέου νόμου που θα απαιτεί από τους influencers να αποκαλύπτουν πότε οι φωτογραφίες ή τα βίντεο τους έχουν τροποποιηθεί ή έχουν βελτιωθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα αν μια φωτογραφία έχει πειραχτεί με Photoshop ή ακόμη και με κάποιο φίλτρο. Ο προτεινόμενος νόμος αποσκοπεί στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς στην αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, ο οποίος ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης, ο νόμος θα εφαρμόζεται σε φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύονται σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok από influencers που έχουν αμειβόμενες συνεργασίες με brands ή εταιρείες. Ο νόμος θα απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε προώθηση των αισθητικών χειρουργείων από τους influencers ως μέρος του χορηγούμενου περιεχομένου τους. Ο Le Maire δήλωσε ότι ο νόμος αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να “περιοριστούν οι καταστροφικές ψυχολογικές συνέπειες αυτών των πρακτικών για την αυτοεκτίμηση των χρηστών του διαδικτύου”.
Αν ο νόμος ψηφιστεί, η γαλλική κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια ομάδα στη Γενική Διεύθυνση Καταναλωτικών Υποθέσεων, Ανταγωνισμού και Πρόληψης της Απάτης για να επιβλέπει τη συμμόρφωση των περίπου 150.000 influencers στη Γαλλία. Ο νόμος αναμένεται να συμπεριληφθεί σε ένα νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα.
Για την ιστορία, η Γαλλία δεν είναι η πρώτη φορά που εισάγει ένα τέτοιο μέτρο. Το 2017 ψήφισε νόμο που απαιτούσε οι εικόνες σε έντυπα και στο διαδίκτυο που έδειχναν σώματα που είχαν υποστεί επεξεργασία με photoshop, να συνοδεύονται από μια ετικέτα που έγραφε: “photographie retouchée” (φωτογραφία με ρετούς). Άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία και το Ισραήλ, έχουν επίσης θεσπίσει παρόμοιους νόμους ή κατευθυντήριες γραμμές.
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση, ιδίως μεταξύ των νεαρών γυναικών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε εικόνες που απεικονίζουν μη ρεαλιστική ή εξιδανικευμένη ομορφιά μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές.