Auto & Moto

Αυτό είναι το πρώτο κεντρομήχανο μοντέλο του κόσμου

Η καινοτομία στην αυτοκινητοβιομηχανία χαρακτηρίζει τους πρωτοπόρους και τους τολμηρούς, που ακόμα και αν δεν πήραν τα εύσημα όταν έπρεπε, η συνέχεια της ιστορίας του δικαίωσε.

Το πρώτο μοντέλο που μπήκε στην παραγωγή με τον κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο, έχει γαλλικές ρίζες και η ιστορία του ξεκινά τη δεκαετία του ’60.

Κατασκευάστηκε στη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και ήταν ένα μικρό διθέσιο μοντέλο, του οποίου τα δείγματα που σώζονται ως σήμερα, είναι λίγα. Αποτείνοντας φόρο τιμής στο πρώτο της ιστορίας, φέρνουμε στο φως την ιστορία του Djet, του μοντέλου που έφερε στο προσκήνιο την καινοτομία της τοποθέτησης του μηχανικού συνόλου πίσω από τον οδηγό και το συνοδηγό.

Κατασκευάστηκε το 1962 από τον Rene Bonnet που γεννήθηκε στη Γαλλία το 1904. Ο Bonnet ήταν παθιασμένος με τα αυτοκίνητα από νεαρή ηλικία και όπως αποδείχτηκε, είχε και έφεση -εκτός από την κατασκευή- και στην πώληση καθώς ασχολήθηκε με τον τομέα σε άλλες εταιρείες, έως το 1961. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία και να βάλει στην παραγωγή το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα στο κέντρο.

Η Automobiles Rene Bonnet εξέλιξε ένα ελαφρύ διθέσιο με τεχνολογικές λύσεις απευθείας από τους αγώνες αυτοκινήτου. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η διάταξη της ανάρτησης με διπλά ψαλίδια και ελικοειδή ελατήρια, που μαζί με τα δισκόφρενά σε όλους τους τροχούς, θα έδιναν μοναδικά προτερήματα στο μικρό μοντέλο για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της εποχής.

Ο κινητήρας ήταν ένας μικρός τετρακύλινδρος 1,1 λίτρων από τη Renault, με απόδοση 71 ή 79 ίππους ανάλογα την έκδοση. Το συνολικό βάρος του μοντέλου ήταν 610 κιλά, που και αυτό μετρούσε στα προτερήματα του μοντέλου, το οποίο μπορούσε να φτάσει τα 177 χλμ./ώρα. Οι οικονομικές δυσκολίες ανάγκασαν τον Bonnet που μέχρι το 1964 είχε πουλήσει μόλις 180 αυτοκίνητα, να δώσει τα δικαιώματα στο γαλλικό βιομηχανικό όμιλο Matra.

Η Matra που είχε ήδη «εμπλοκή» στην παραγωγή του μοντέλου καθώς προμήθευε τα πάνελ του αμαξώματος του Djet, προσέλαβε τον πρώην σχεδιαστή της Simca, Philippe Guedon για να επανασχεδιάσει το Djet και να το κάνει ελαφρώς μεγαλύτερο σε μήκος και πλάτος. Ως μοντέλο της Matra, το αυτοκίνητο τα πήγε πολύ καλύτερα στην αγορά, με 1.495 πωλήσεις.

Το μοντέλο έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1968, όπου η συνολική του παραγωγή ήταν 1.707 μονάδες από τις οποίες πουλήθηκαν οι 1.678. Σήμερα τα Djet που σώζονται είναι ελάχιστα αν και όπως φαίνεται, υπάρχει μια τάση αυξητικού ενδιαφέροντος από τη διεθνή κοινότητα των συλλεκτών. Ένα από αυτά που υπάρχουν και είναι σε απόλυτα λειτουργική κατάσταση, μπορούμε να δούμε και στο video εδώ.

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Ακυρώνεται το Moto Grand Prix του Καζακστάν

TEO

Η Koenigsegg Regera διέλυσε το περίφημο ρεκόρ του Rimac Nevera για το 0-400-0

TEO

Πρεμιέρα για το Yamaha X-Force 155

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies