Ως γνωστόν, η συνεργασία τής Ρωσίας με την Κίνα δεν αφορά μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε εμπορικό. Αυτό ισχύει και στην αυτοκινητοβιομηχανία, πλέον.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Δύσης προς τη Ρωσία, είχε ως αποτέλεσμα και τη διακοπή της κατασκευαστικής δραστηριότητας των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα. Επιπλέον, σταμάτησε και η διάθεση των μοντέλων τους στη ρωσική αγορά, δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στις ίδιες όσο και στους εκεί πελάτες τους.
Το εμπορικό και επιχειρηματικό κενό που δημιουργήθηκε κλήθηκαν να πληρώσουν οι Κινέζοι, σε κάθε τομέα. Έτσι, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν την ευκαιρία να επεκταθούν, παρέχοντας τα μοντέλα τους στους υποψήφιους αγοραστές της χώρας, οι οποίοι ξαφνικά είδαν τις επιλογές τους να περιορίζονται κυρίως στα ρωσικά αυτοκίνητα.
Βάσει των στοιχείων, πέρυσι η Geely Automobile Holdings, η Chery Automobile και η Great Wall Motor, οι τρεις κυριότερες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, είχαν συνολικά 17% μερίδιο αγοράς στη ρωσική αγορά. Τα δεδομένα που υπάρχουν και για τον Ιανουάριο του 2023 δείχνουν ότι από τις 45.000 ταξινομήσεις που ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων που καταγράφηκαν εκεί τον πρώτο μήνα του έτους, οι 17.000 αφορούσαν κινεζικά μοντέλα, δηλαδή περίπου ποσοστό 38%.
Πάντως, σύμφωνα με όσα αναφέρουν αναλυτές της αγοράς αυτοκινήτου (οι οποίοι είναι Δυτικοί, σημειωτέον) η συγκεκριμένη τάση ενέχει κινδύνους για τις εταιρείες τής Κίνας. Κι αυτό επειδή εάν συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη Ρωσία με αυτοκίνητα θα χάσουν μερίδιο από άλλες αγορές στις οποίες θέλουν να επεκταθούν. Επίσης, πάντα υπάρχει η πιθανότητα η Δύση να επιβάλλει κάποιες κυρώσεις και στην Κίνα, εάν συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία.
Πηγή: newsauto.gr