Μέχρι σήμερα ο τρόπος ανανέωσης ενός αυτοκινήτου ήταν ένα facelift στο αμάξωμα. Όμως στην σύγχρονη εποχή φαίνεται να έχει εξίσου μεγάλη σημασία και η βελτίωση την τεχνολογικής του ευφυίας.
Μέσα στα πολλά πράγματα που φαίνεται ότι αλλάζουν αυτά τα χρόνια στην αυτοκίνηση, είναι και κάποια που θεωρούσαμε δεδομένα ως τώρα. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι εταιρίες φρόντιζαν να φρεσκάρουν με ένα facelift κάθε μοντέλο τους, συνήθως στο μέσον της ωφέλιμης ζωής τους.
Η πρακτική αυτή φαίνεται ότι γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική για τις περισσότερες εταιρίες. Και την θέση της δίνει στην διαρκή εξέλιξη των ηλεκτρονικών συστημάτων του αυτοκινήτου, στον “εγκέφαλο” για την επαφή του με τον έξω κόσμο και τις ψηφιακές του δυνατότητες επικοινωνίας.
Περνάμε δηλαδή από τα facelifts στα λεγόμενα και “brainlifts”, όπου το αυτοκίνητο με τις διαρκείς αναβαθμίσεις -συνήθως μέσω του cloud- γίνεται όλο και πιο έξυπνο και ανοιχτό σε νέα δεδομένα και τεχνολογίες.
Το μέλλον λοιπόν δεν θα αφορά μόνο την ηλεκτροκίνηση και την εγκατάλειψη του κινητήρα εσωτερικής καύσης αλλά και την καθιέρωση του software ως του σημαντικότερου κρίκου εξέλιξης για τα αυτοκίνητα.
Από τις εταιρίες που υποστηρίζουν με θέρμη αυτή τη νέα διάσταση είναι και η Volvo. O επικεφαλής εμπορικός διευθυντής και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Volvo, Bjorn Annwall, o οποίος εφηύρε και τον όρο brainlifts υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο όφελος για τους καταναλωτές στο μέλλον θα προέρθει από τις αναβαθμίσεις του λογισμικού και όχι από το υπόλοιπο αυτοκίνητο.
Η Volvo προβλέπει ότι οι αναβαθμίσεις λογισμικού θα υπερισχύσουν έναντι των αλλαγών σχεδιασμού στα μάτια του καταναλωτή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι βελτιώσεις στο αμάξωμα. Όμως η βελτίωση της τεχνολογίας στο αυτοκίνητο θα είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους κατασκευαστές στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Η Volvo πάντως διαφωνεί με το μοντέλο των συνδρομών, καθώς δεν βλέπει λογικό μία premium μάρκα όπως αυτή να χρεώνει λίγα ευρώ για μία υπηρεσία ή ένα εξάρτημα που πρέπει να προσφέρει εξ αρχής στον πελάτη. Αντίθετα υποστηρίζει ότι θα μπορεί να χρεώσει μία ουσιαστική αναβάθμιση, όπως για παράδειγμα ένα εξελιγμένο σύστημα αυτόνομης οδήγησης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η αυτοκινητοβιομηχανία μπαίνει στην εποχή που το software θα είναι πολύ πιο σημαντικό από το hardware του αυτοκινήτου. Και οι αναβαθμίσεις σε τεχνολογία θα έχουν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από ένα νέο σετ φωτιστικών σωμάτων και έναν λίγο διαφορετικό προφυλακτήρα. Και όχι άδικα.
Πηγή: newsauto.gr