Για πρώτη φορά ο δήμαρχος της Μόσχας Sergueï Sobianine είχε πει τον περασμένο Μάιο ότι από τη στιγμή που ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες παρήγαγαν τα αυτοκίνητά τους στη Ρωσία ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούν τα “εργαλεία” που έχουν και να κάνουν οι Ρώσοι το όνειρό τους πραγματικότητα. Να κατασκευάσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο με ιστορικό όνομα που όμως θα έχει τις νέες προδιαγραφές για την εγχώρια αγορά.
Και ποιο θα ήταν αυτό το νέο αυτοκίνητο που θα έβγαινε στους δρόμους της Ρωσίας; Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβετε ότι στόχος ήταν ένας και μοναδικός. Η αναβίωση των θρυλικών Moskvitch.
Η επιστροφή της μακράς αλλά και της ένδοξης ιστορίας του ρωσικού αυτοκινήτου έγινε πραγματικότητα με τη σφραγίδα των Κινέζων.
Ο Sergueï Sobianine στις 23 Μαΐου άφησε πάνω σε ένα τραπέζι τα κλειδιά για να ξεκινήσει η παραγωγή του πρώτου Moskvitch 3 . Και τα μηχανήματα μπήκαν αμέσως σε λειτουργία.
Μέσα στο Δεκέμβριο από τη γραμμή παραγωγής του πρώην εργοστασίου της Renault στη Μόσχα θα βγουν 600 ολοκαίνουργια crossover αρχικά με κινητήρες βενζίνης.
Η θριαμβευτική επιστροφή των Moskvitch ξεκίνησε υπό την ισχυρή κινεζική επιρροή. Οι Κινέζοι είχαν σχεδιάσει το αυτοκίνητο, είχαν δοκιμάσει τους κινητήρες και είχαν ένα άριστο SUV που το βάφτισαν Moskvitch 3.
Στα ρωσικά η λέξη Moscovite σημαίνει «Μοσχοβίτης». Και το Moskvitch σημαίνει ότι είναι το αυτοκίνητο των Μοσχοβιτών.
Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία εκατοντάδες ξένες εταιρίες εγκατέλειψαν τη Ρωσία. Για αυτό εκτός από το πρόβλημα των ημιαγωγών στην παγκόσμια αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω Covid19, προστέθηκε και το πρόβλημα με τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων που κατασκευάζονταν στη Ρωσία. Οι εταιρίες έφυγαν αλλά τα εργοστάσια έμειναν.
Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία της Renault είχε γραμμή παραγωγής στη Μόσχα. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος η γαλλική εταιρία πούλησε στο ρωσικό κράτος, το πλειοψηφικό της μερίδιο στην αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz. Είχε επίσης πουλήσει το εργοστάσιό της που βρισκόταν έξω από τη Μόσχα που μετονομάστηκε σε «Moscow Moskvitch Automobile Plant»
Οι Ρώσοι έχοντας την υποστήριξη των Κινέζων αντέδρασαν έξυπνα και εκμεταλλεύτηκαν τις έτοιμες γραμμές παραγωγής των Γάλλων. Κινήθηκαν γρήγορα και με κυβερνητικές αποφάσεις άλλαξαν τα ευρωπαϊκά στάνταρ σε θέματα ασφαλείας. Για να μη χαθεί χρόνος, η Μόσχα εξέδωσε διάταγμα που επιτρέπει την κατασκευή αυτοκινήτων χωρίς ABS και χωρίς αερόσακους. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα Moskvitch 3, δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη. Ωστόσο έγινε γνωστό ότι τα πρώτα αυτοκίνητα του νέου SUV Moskvitch-3, θα βασίζονται στις προϋπάρχουσες πλατφόρμες, θα συναρμολογούνται στο εργοστάσιο της Μόσχας και αργότερα θα κατασκευαστεί και μια ηλεκτρική έκδοση που θα έχει αυτονομία 400 χιλιομέτρων. Όλα αυτά για την εγχώρια αγορά και μόνο.
Με την επιστροφή του Moskvitch 3 η Ρωσία θα αναπτερώσει την οικονομία της . Ποντάρει αρκετά στα καινούργια αυτοκίνητα και ελπίζει ότι το 2023 θα καταφέρει να βγουν από τις γραμμές παραγωγής 100.000 αυτοκίνητα. Ήδη η εταιρεία ταξί Citymobil έσπευσε να παραγγείλει 2.000 οχήματα Moskvitch 3.
Η μάρκα Moskvitch εμφανίσθηκε το 1930. Τα πρώτα σχέδια και τα εργαλεία προέρχονταν από το Opel Kadett και θα χρησίμευαν ως βάση για το Moskvitch 400. Μετά η ρώσικη εταιρία αντέγραψε άλλες μάρκες. Το 1986, το τελευταίο Moskvitch που κατασκευάσθηκε ήταν ένα αντίγραφο του Simca 1307 που είχε κυκλοφορήσει το 1976.
Για το νέο SUV της Ρωσίας δεν υπάρχουν αρκετές αναφορές. Αυτό δίνει αφορμή για σενάρια που σίγουρα κανένας δεν μπορεί να υιοθετήσει. Μάλιστα ένα ρεπορτάζ του εξειδικευμένου τηλεοπτικού καναλιού Za Rouliom («Στο τιμόνι») αποκάλυψε ότι τα αυτοκίνητα κατασκευάζονται στην Κίνα, βγαίνουν έτοιμα από τις κινεζικές γραμμές παραγωγής. Στη συνέχεια αφαιρούνται κάποια στοιχεία και αποστέλλονται στη Ρωσία. Στις γραμμές παραγωγής της Ρωσίας επανατοποθετούνται τα κομμάτια που είχαν αφαιρεθεί και τότε μπαίνει η σφραγίδα « Made in Russia».
Ποιά είναι η αλήθεια; Θα δούμε, περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.
Πηγή: zougla.gr