Φιλοξενεί πάνω από 215.000 λήμματα.
Και επίσημα, η ελληνική έκδοση της Wikipedia γιορτάζει τα 20 χρόνια της, αφού είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της το Δεκέμβριο του 2002. Με αφορμή, λοιπόν, τη μεγάλη επέτειο και θέλοντας να γιορτάσει την περίσταση, η πασίγνωστη ιστοσελίδα έχει αλλάξει το λογότυπο της, σε μια νέα χρυσή εκδοχή για τα 20 χρόνια.
Για την ιστορία, η Wikipedia ξεκίνησε για πρώτη φόρα τη λειτουργία της στις 15 Ιανουαρίου του 2001, ως συμπλήρωμα στη γραμμένη από ειδήμονες Nupedia. Ένα χρόνο αργότερα έκανε το ντεμπούτο της και η ελληνική έκδοση, η οποία πλέον απολαμβάνει πάνω από 40.000.000 θεάσεις σελίδων το μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 200.000 λήμματα.
Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση της Βικιπαίδεια για την επέτειο 20 χρόνων της:
Η Βικιπαίδεια στα Ελληνικά, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, κλείνει 20 χρόνια ιστορίας το Δεκέμβριο του 2022. Έχοντας ιδρυθεί το 2002, σήμερα η Ελληνική Βικιπαίδεια, η εγκυκλοπαίδεια που γράφεται συνεργατικά αποκλειστικά από εθελοντές, προσφέρει στον καθένα πληροφορίες που βρίσκονται στα πάνω από 215.000 λήμματα που διαμορφώθηκαν με >9.800.000 επεξεργασίες, με 41.000.000 θεάσεις σελίδων το μήνα. Για την ανάπτυξη της Βικιπαίδειας προσέφεραν τις συνεισφορές τους αρκετοί από τους >378.000 εγγεγραμμένους εθελοντές αλλά και πολλοί από τους μη εγγεγραμμένους χρήστες.
Το περιεχόμενο της Βικιπαίδειας διατίθεται ελεύθερα σε όλους και μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιήσει, να το αλλάξει ακόμη και να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, αρκεί να αναφέρει ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στη Βικιπαίδεια, καθώς και ότι οι ίδιοι όροι ισχύουν και για το δικό του περιεχόμενο, δηλαδή με όσα ορίζει η άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Παρόμοια Διανομή. Η Βικιπαίδεια ανήκει στο Ίδρυμα Wikimedia και είναι μέρος του πολύγλωσσου εγχειρήματος Wikipedia, το οποίο μόνο στα αγγλικά έχει σήμερα πάνω από 6,5 εκατομμύρια λήμματα.
Στα 20 χρόνια της ύπαρξής της, εκτός από τα 215.000 λήμματα της Βικιπαίδειας, έχουν αναπτυχθεί και άλλα εγχειρήματα του Wikimedia στα ελληνικά: το Βικιλεξικό με 810.000 λήμματα, η Βικιθήκη με 15.300 πρωτογενή κείμενα (από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, ποιήματα από την Ελληνική Ανθολογία, το Θούριο του Ρήγα Βελεστινλή, Βυζαντινούς ύμνους και νεότερους λογοτέχνες, νόμους, διοικητικά και δημόσια έγγραφα). Η Βικιπαίδεια καθώς και τα ξενόγλωσσα εγχειρήματα, η Wikipedia σε όλες τις γλώσσες, προσφέρουν απλόχερα μια τεράστια ποικιλία θεμάτων, εικονογραφημένα με έργα από την κοινή αποθήκη πολυμέσων, τα Wikimedia Commons με 88.853.242 ελεύθερα χρησιμοποιήσιμα αρχεία πολυμέσων.
Πηγή: unboxholics.com