Πρόσφατα ο ερευνητής ασφαλείας Felix Krause ανακάλυψε ότι τόσο η εφαρμογή του Facebook όσο και η εφαρμογή του Instagram στα iPhone μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών σε διάφορες ιστοσελίδες που επισκέπτονται μέσα από τα links που πατάνε στα εν λόγω social media. Συγκεκριμένα, οι ενσωματωμένοι browsers των εφαρμογών εισήγαγαν javascripct κώδικα σε κάθε σελίδα που επισκεπτόταν οι χρήστες, για να καταγράφονται τα πάντα, από τα κλικ σε διαφημίσεις, μέχρι τα screenshots που μπορεί να τραβούσε κάποιος ή τα στοιχεία που μπορεί να εισήγαγε σε κάποια φόρμα.
Πρακτικά, μέσα από αυτό το workaround, η Meta αγνοούσε το App Tracking Transparency (ATT) χαρακτηριστικό του iOS, παραβιάζοντας τους νόμους πολλών πολιτειών και χωρών που απαγορεύουν τη μη εξουσιοδοτημένη συλλογή προσωπικών δεδομένων.
Αναμενόμενα, αυτό δεν άρεσε ιδιαίτερα σε πολλούς χρήστες, αφού όπως μεταφέρει τώρα το Bloomberg έχουν ήδη κατατεθεί δύο προτεινόμενες ομαδικές αγωγές εναντίον της Meta. Η εταιρία του Mark Zuckerberg αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και μιλώντας στο Engadget δήλωσε ότι και οι δύο αγωγές είναι “αβάσιμες” και ότι σκοπεύει να υπερασπιστεί τον εαυτό της “σθεναρά. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ενσωματωμένος browser των εφαρμογών της σέβεται τις αποφάσεις ιδιωτικότητας των χρηστών.
Για την ιστορία, η Apple είχε προσθέσει στο λειτουργικό της το App Tracking Transparency από τον Απρίλιο του 2021 μέσα από το iOS 14.5. Από τότε οι εφαρμογές χρειάζεται να ρωτάνε τον χρήστη αν δίνει την άδεια να παρακολουθούν τα δεδομένα του. Η Meta είναι μια από τις εταιρίες που έχουν εκφράσει πολλαπλές φορές τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με το εν λόγω χαρακτηριστικό, τονίζοντας πως μπορεί να χάσει μέχρι και 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, μιας και σημαντικό μέρος των εσόδων της βασίζεται στις στοχευμένες διαφημίσεις.