Το νέο οικογενειακό Dacία Jogger με τις έως και 7 θέσεις συνδυάζει με επιτυχία στοιχεία από διάφορες κατηγορίες.
Το Jogger για τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς και τους σχεδιαστές της Dacia πρέπει να ήταν κάτι από πρόκληση, σπαζοκεφαλιά και τριπλό ολοκλήρωμα. Και αυτό γιατί έπρεπε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο άνετους χώρους για μέχρι και εφτά επιβάτες, σε διαστάσεις που σε κάποιο βαθμό καθορίζονται και από το πλαίσιο στο οποίο βασίζεται (CMF), σε κόστος προσιτό και -εδώ ίσως ήταν και το πιο δύσκολο- με ενδιαφέρουσα εμφάνιση.
Η λύση στα παραπάνω ήταν τελικά ο συνδυασμός στοιχείων από διάφορες κατηγορίες. Οι Ρουμάνοι αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στέισον, τα πολυμορφικά και τα SUV.
Τα δύο πρώτα για τους χώρους και την πρακτικότητα και το τελευταίο για τη μόδα και τις προτιμήσεις της εποχής.
Ok, το Jogger φυσικά και δεν είναι SUV ή η υποκατηγορία τους crossover αλλά τα χαρακτηριστικά που δανείζεται από αυτά -η μεγάλη απόσταση των 200 χιλιοστών από το έδαφος, οι μπάρες οροφής που έξυπνα μετατρέπονται σε βάσεις για σχάρα, τα πλευρικά προστατευτικά και αυτά των φτερών, οι «ποδιές»- του εξασφαλίζουν ένα καλοδεχούμενο loοk.
Ένα look που το αποστασιοποιεί από ένα κλασικό οικογενειακό, παρόλο που είναι αυτό ακριβώς. Ένα look που του εξασφαλίζει μια επιθυμητή σύγχρονη εικόνα που θα γίνει ακόμα πιο μοντέρνα με τη νέα μάσκα. Παράλληλα δεν φείδεται στοιχείων αναγνώρισης όπως π.χ. τα LED φώτα ημέρας σχήματος Y, τα περιγράμματα των προβολέων ομίχλης που συμβάλλουν και αυτά στο στυλ off road, αλλά και τα σχεδόν κάθετα πίσω φώτα.
Που έχουν και πρακτικό ρόλο, μιας και μεγιστοποιούν το πλάτος του χώρου αποσκευών. Ο οποίος στην πενταθέσια έκδοση κυμαίνεται από τα 708 έως και τα 2.094 λίτρα -τιμές κορυφαίες για αυτοκίνητο σχεδόν 4,55 μέτρων- και στην 7θέσια από 160 λίτρα με όλα τα καθίσματα λειτουργικά μέχρι και 2.086 αν έχουν αφαιρεθεί αυτά της τρίτης σειράς.
Αν απλά έχουν διπλωθεί τότε είναι διαθέσιμα 565 λίτρα, τιμή επίσης εξαιρετική.
Αν στο σημείο αυτό αναρωτιέστε πως χώρεσαν τρεις σειρές καθισμάτων με θέσεις για μέχρι και 7 σε ούτε 4,55 μέτρα προσέξτε απλά το μεταξόνιο των σχεδόν 3,0 μέτρων. Αλλά και τις έξυπνες λύσεις όπως το ότι τα καθίσματα της δεύτερης σειράς είναι τοποθετημένα 55 χιλιοστά πιο ψηλά από αυτά του οδηγού και του συνοδηγού και αυτά της τρίτης άλλα 25 χιλιοστά πιο πάνω.
Με τον τρόπο αυτό και εξασφαλίζεται η καλύτερη ορατότητα των επιβατών και κερδίζονται κάποια πολύτιμα εκατοστά για το χώρο που αντιστοιχεί στα πόδια λόγω μιας πιο όρθιας θέσης.
Έτσι όπως διαπίστωσα επιβάτης ύψους 1,80 κάθεται αρκετά άνετα πίσω από έναν οδηγό αντίστοιχου ύψους. Πιο στριμωγμένα είναι τα πράγματα στην 3η σειρά αλλά αν μπεις -θα πούμε αμέσως για αυτό- κάθεσαι πιο άνετα από ότι περιμένεις.
Οι πίσω θέσεις είναι βέβαια πιο άνετες για παιδιά, που θα φτάσουν και πιο εύκολα σε αυτές. Γιατί ναι μεν η πλάτη των καθισμάτων της δεύτερης σειράς διπλώνει και μετακινείται μαζί με το έδρανο προς τα εμπρός αλλά και πάλι χρειάζεται κάποια… ευλυγισία για να μπουν όσοι θα καθίσουν πίσω πίσω.
Οι θέσεις υπ’ αριθμόν 6 και 7 είναι πάντως ανεξάρτητες προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα και να προσαρμόζεται και ο χώρος αποσκευών ανάλογα με τις ανάγκες.
Πολυμορφικό χαρακτηριστικό αυτό όπως και τα αναδιπλούμενα τραπεζάκια στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, ενώ το θέμα που προκύπτει αφορά το διάκοσμο αναφορικά με τη σχεδίαση και την ποιότητά του.
Αυτό είναι το δεύτερο μέρος της πρόκλησης, της σπαζοκεφαλιάς και του τριπλού ολοκληρώματος που κλήθηκαν να λύσουν στη Dacia. Προκειμένου να είναι προσαρμοσμένο στα σύγχρονα δεδομένα από όλες τις απόψεις και με το κόστος να διατηρείται στα προβλεπόμενα επίπεδα.
Και εδώ το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και οι λύσεις έξυπνες. Η παρουσία σκληρών πλαστικών είναι δεδομένη αλλά η εικόνα τους είναι καθόλα αποδεκτή, ενώ η φάσα από ύφασμα στο ταμπλό σπάει πολύ ευχάριστα την όποια μονοτονία ή μουντάδα θα υπήρχε χωρίς αυτή.
Ταυτόχρονα η οθόνη στο μέσο του ταμπλό είναι… χορταστική και το γεγονός πως το σύστημα infotainment εκμεταλλεύεται κάποια στοιχεία του smartphone, π.χ. πλοήγηση, που θα ενσωματωθεί σε αυτό είναι μια πραγματικά έξυπνη λύση -ειδικά από τη στιγμή που οι πάντες έχουν (τουλάχιστον) ένα πάνω τους- που αποτρέπει τις κατασκευαστικές σπατάλες χωρίς ουσιαστικά συμβιβασμούς.
Παράλληλα η εργονομία είναι καλή, ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι το σχετικά χαμηλό επίπεδο θορύβου, όταν ο κινητήρας λειτουργεί μέχρι και τη μεσαία περιοχή των στροφών του.
Το Jogger της δοκιμές μας κινείται από τον 1.0 TCe 100 LPG, που όπως λέει και η ονομασία του καταναλώνει και υγραέριο. Στοιχείο που από μόνο του αποτελεί λόγο αγοράς με τις τρέχουσες τιμές των ορυκτών καυσίμων και από τη στιγμή που πρόκειται για εργοστασιακή εγκατάσταση.
Ο τρικύλινδρος πάντως των 100 ίππων -ο αμιγώς βενζινοκινητήρας της γκάμας- αποδίδει 110 ίππους και διαφοροποιείται σχεδιαστικά και τεχνολογικά- δεν διαφοροποιεί τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και απόδοσής του ανάλογα με το καύσιμο που καταναλώνει. Είναι αρκετά ψυχωμένος και αρκούντως πολιτισμένος και ελαστικός.
Φυσικά και δεν περιμένει κανείς να βάζει φωτιά στο δρόμο (0-100 χλμ./ώρα σε 13,2 δεύτερα για το 7θέσιο Jogger της δοκιμής μας -12,5 για το 5θεσιο- και τελική ταχύτητα 175 χλμ./ ώρα) αλλά κατορθώνει να κινεί σβέλτα το αρκετά μεγάλο αμάξωμα των έως και 1.291 κιλών.
Ειδικά αν ο οδηγός ασχοληθεί με τον καλό επιλογέα του σωστά κλιμακωμένου κιβωτίου των 6 σχέσεων. Η ενασχόλησή του αυτή θα πρέπει να είναι πιο μεγάλη στην περίπτωση πλήρους σύνθεσης επιβατών και με το ωφέλιμο φορτίο να τείνει στο όριό του.
Στο πλήρες φορτίο και στη διασφάλιση ασφαλών δυναμικών χαρακτηριστικών κάτω από όλες τις συνθήκες -για το σκοπό αυτό υπάρχουν βέβαια και τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης- αποδίδονται και οι σχετικά σφιχτές ρυθμίσεις της ανάρτησης.
Όχι υπερβολικά σφιχτές αλλά γίνονται αντιληπτές ειδικά στις εγκάρσιες ανωμαλίες των δρόμων. Από την άλλη τα περιθώρια πρόσφυσης είναι ικανοποιητικά, όπως ικανοποιητικός είναι και ο έλεγχος των κινήσεων του αμαξώματος. Περιορισμένες είναι και οι κλίσεις στις στροφές, ειδικά από τη στιγμή που ο ρυθμός είναι κατά βάση οικογενειακός.
Στο οικογενειακό προφίλ του Jogger εντάσσεται και η αποτελεσματική διαχείριση του καυσίμου, είτε πρόκειται για αμόλυβδη (μια μέση τιμή είναι τα 7,8 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμερα) είτε για LPG (8,9 λίτρα/100 χλμ.). Φυσικά η λειτουργία με υγραέριο επιβαρύνει σαφώς λιγότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ δεν τίθεται και θέμα ανεφοδιασμού. Αν πάντως χρησιμοποιηθούν και οι δύο τύποι καυσίμου θα μπορέσει κανείς να καλύψει πάνω κάτω 1.000 χιλιόμετρα (το ρεζερβουάρ βενζίνης είναι 50 λίτρων και αυτό του υγραερίου 40) πριν αναζητήσει πρατήριο.
Συνολικά οικονομικό λοιπόν σε ότι αφορά την καθημερινή του χρήση το Dacia Jogger, ενώ η τιμή του ως επταθέσιο διπλού καυσίμου ξεκινά από τις 22.280 ευρώ (το πενταθέσιο με αντίστοιχο επίπεδο εξοπλισμού κοστίζει 1.000 ευρώ λιγότερο και η εισαγωγική έκδοση 18.880).
Μπορεί να φαίνονται αρκετά αλλά αφενός όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά δεν είναι και αφετέρου αν θέλετε είτε εφτά θέσεις είτε (πολύ) μεγάλους χώρους σε αυτή την τάξη μεγέθους από πλευράς κόστους είναι ουσιαστικά μονόδρομος. Ειδικά από τη στιγμή που η καλή σχέση τιμής απόδοσης δεν είναι το μόνο αλλά ένα από τα προσόντα του.
Τεχνικά χαρακτηριστικά – Dacia Jogger 1.0 TCe LPG 7Θ
Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 100 PS/ 4.600- 5.000 rpm
Ροπή με βενζίνη: 160 Nm/ 2.100- 3.750 rpm
Ροπή με LPG: 170 Νm / 2.000- 3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 13,2 sec
Τελική ταχύτητα: 172 χλμ./ ώρα με βενζίνη, 175 χλμ./ ώρα με LPG
Μεικτή κατανάλωση δοκιμής (βενζίνη): 7,8 lt/100 km
Μεικτή κατανάλωση δοκιμής (LPG): 8,9 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 118- 121 gr/km
Βάρος: 1.252 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.547 / 1.784 /1.674 mm
Μεταξόνιο: 2.997 mm
Χώρος αποσκευών: 160 – 2.085 lt
Τιμή: Από 22.280 ευρώ
Πηγή: auto-moto-news.gr