Για το μέλλον του Α3 καθώς επίσης και της κορυφαίας έκδοσης RS3, η Audi έχει ήδη ξεκάθαρο πλάνο εξέλιξης και τοποθέτησης στην αγορά.
Ριζική θα είναι η αλλαγή για το μοντέλο από το 2027, όταν και η Audi θα κάνει το επόμενο βήμα στην κατηγορία προσφέροντας ιδιαίτερα προηγμένη τεχνολογία.
Το επόμενο Audi A3 θα είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο με μέγιστη αυτονομία που θα ξεπερνά τα 644 χιλιόμετρα σε κάποιες εκδόσεις. Η μετάδοση θα αφορά είτε στους δύο είτε και στους τέσσερις τροχούς, καθώς είναι προφανές ότι θα διατηρηθεί η «ετικέτα» quattro. Με αυτό το δεδομένο, καθίσταται σαφές ότι το δημοφιλές premium hatchback θα εγκαταλείψει οριστικά στη νέα του γενιά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης βενζίνης και diesel, την έκδοση με το φυσικό αέριο, καθώς επίσης και την plug in υβριδική.
Η νέα έκδοση (5η γενιά) του A3 θα κάνει ντεμπούτο σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές, το 2027 και θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα που αφορά αποκλειστικά τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, Scalable Systems Platform (SSP). Η πλατφόρμα αυτή, καταχωρίζεται ανάμεσα σε εκείνες που θεωρούνται «τύπου skateboard» και για τον Όμιλο Volkswagen θα αποτελέσει το επόμενο σημαντικό βήμα στην πορεία προς την ηλεκτροκίνηση. Στην SSP θα βασιστεί ακόμα και το μοντέλο που θα προκύψει από την εξέλιξη του πρωτότυπου Apollon.
Η εξέλιξη και η χρήση της SSP πλατφόρμας, έρχεται ως φυσική εξέλιξη για τη δημιουργία νέων ηλεκτρικών μοντέλων, μετά την απόρριψη της προοπτικής να συνεχιστεί η χρήση της MEB, η οποία χρησιμοποιείται από το Audi Q4 E-tron αλλά και τα Volkswagen ID.4 και Skoda Enyaq iV. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως με την μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή, το μοντέλο από τις «βασικές» του κιόλας εκδόσεις, δεν θα έχει την κίνηση να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς- κάτι που συμβαίνει από την πρώτη γενιά του μοντέλου, από το 1996.
Η μετάδοση θα αφορά τους πίσω τροχούς του ηλεκτρικού Α3 αν και οι πιο δυνατές εκδόσεις, που αναμένεται να υιοθετήσουν μια διάταξη με δύο ηλεκτροκινητήρες, θα έχουν την τετρακίνηση που θα «δικαιολογεί» την ονομασία quattro. Είναι πολύ πιθανό, οι δύο δυνατότερες εκδόσεις του μοντέλου να διατηρήσουν την ονομασία τους, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε S3 και RS3 στη γκάμα της Audi. Η ηλεκτρική ισχύς του ηλεκτρικού RS3 (που είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί ως RS3 e-tron) θα ξεπερνά την αντίστοιχη του υπάρχοντος πεντακύλινδρου βενζινοκίνητου.
Αυτό σημαίνει πως στην ηλεκτρική εποχή, το RS3 θα κάνει χρόνο για επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα μικρότερο των 3,8 δευτερολέπτων. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η νέα αρχιτεκτονική SSP σε σχέση με τη MEB, είναι το χαμηλότερο ύψος για το κέντρο βάρους και η μεγαλύτερη δυνατότητα διαμόρφωσης, ανάλογα με το μοντέλο το οποίο θα κληθεί να υποστηρίξει, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η διαφοροποίηση μεταξύ των μοντέλων.
Η πλατφόρμα SSP έχει επίσης σχεδιαστεί για να υποστηρίζει μια νέα ηλεκτρική αρχιτεκτονική 800V. Αυτό θα προσφέρει σημαντικά ταχύτερους χρόνους φόρτισης από το σύστημα 400V των υπαρχόντων μοντέλων και θα επιτρέψει ταχύτατες φορτίσεις έως και 270 kW, κάτι που θα επιτρέψει φόρτιση 130 χιλιομέτρων ανά 10 λεπτά της ώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Audi, η αρχιτεκτονική SSP θα χρησιμοποιεί αυτό που αποκαλείται «ενοποιημένη μορφή ενεργειακών κυψελών» και θα προσφέρει αυτονομία που θα ξεπερνά τα 700 χιλιόμετρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα SSP θα μπορεί να δέχεται μπαταρίες στερεάς κατάστασης αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα αφορά το επόμενο A3. Το επόμενο Α3, θα είναι η «βασική» επιλογή στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη γκάμα της Audi, καθώς όπως έχει γίνει από τώρα γνωστό, τα μοντέλα A1 και Q2 δεν θα συνεχίσουν την εμπορική τους πορεία με επόμενη γενιά.
Πηγή: newsauto.gr