Οι κατασκευαστές των αυτόνομων οχημάτων θα είναι εκείνοι που θα φέρουν την ευθύνη ενός ατυχήματος στη Βρετανία, σύμφωνα με τη νομοθεσία που προχωρά η χώρα για την εξάπλωση των αυτοκινήτων αυτόνομης οδήγησης ως το 2025.
Παρουσιάζοντας το στρατηγικό της πλάνο για την επέκταση των αυτόνομων αυτοκινήτων, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 117 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της έρευνας και εξέλιξής τους, καθώς και επιπλέον 40 εκατομμύρια για την έρευνα που έχει να κάνει με την ασφάλεια και τη νέα νομοθεσία.
Οι Νόμοι που θα διέπουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα θα βασίζονται στους υπάρχοντες, και θα ξεκαθαρίζουν ότι την ευθύνη ενός ατυχήματος θα φέρουν οι κατασκευαστές των αυτόνομων αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι «ο άνθρωπος που βρίσκεται στη θέση του οδηγού δεν θα φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβεί την ώρα που το αυτοκίνητο έχει τον έλεγχο της κίνησής του».
Η Βρετανία, λοιπόν, φαίνεται να πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα, της νομοθεσίας που θα διέπει τα αυτόνομα οχήματα, καθώς η πολυπλοκότητά της έχει φέρει σε αδιέξοδο άλλες χώρες του Δυτικού κόσμου. Μάλιστα, η πρόοδος της Βρετανίας σε αυτό τον τομέα ίσως δημιουργήσει τα πρώτα δεδικασμένα για μελλοντικές υποθέσεις.
Ήδη δύο οδηγοί στις ΗΠΑ έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, διότι βρισκόταν στη θέση του οδηγού ενός αυτόνομου οχήματος της Uber το 2017 και ενός Tesla Model S με ενεργοποιημένο το Autopilot το 2019, όταν συνέβησαν θανατηφόρα δυστυχήματα. Η Uber και η Tesla, αντιθέτως, δεν αντιμετώπισαν καμία κατηγορία.
Προκειμένου να συντάξει τους Νόμους που θα διέπουν τα αυτόνομα οχήματα, η Βρετανία θα περάσει σε μια «συμβουλευτική περίοδο» συγκέντρωσης πληροφοριών για την ασφάλεια της αυτόνομης κίνησής τους, με στόχο η τεχνολογία να γίνει ασφαλής όσο ο ανθρώπινος χειρισμός του οχήματος. Τα αποτελέσματα θα θέσουν τα δεδομένα της κίνησης των αυτόνομων οχημάτων στους δημόσιους δρόμους, και τις πιθανές ποινές σε περίπτωση που αυτά δεν τηρηθούν.
Πάντως, ο πρόεδρος της βρετανικής αυτοκινητικής Λέσχης ΑΑ Edmund King, λέει πως «είναι μεγάλο το βήμα που πρέπει να γίνει από την υποβοηθούμενη οδήγηση, όπου ο οδηγός έχει ακόμα τον έλεγχο, στην αυτόνομη οδήγηση όπου το αυτοκίνητο παίρνει τον έλεγχο. Είναι σημαντικό να μελετήσει η κυβέρνηση πώς θα αλληλεπιδρούν τα οχήματα με τους άλλους χρήστες του δρόμου και τις εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες.
»Ωστόσο, ο τελικός στόχος, από την άποψη της σωτηρίας χιλιάδων ζωών και της βελτίωσης της κινητικότητας των γηραιότερων και των λιγότερων ικανών να μετακινούνται, αξίζει χωρίς αμφιβολία την προσπάθεια να επιτευχθεί», κατέληξε ο King.
Υπάρχει, πάντως, και η οικονομική πτυχή του θέματος. Η επένδυση της Βρετανίας στην αυτόνομη οδήγηση μπορεί να αποφέρει στη χώρα πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη, καθώς πρόκειται για μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με τη δυνατότητα δημιουργίας περί των 38.000 νέων θέσεων εργασίας.
Κατά συνέπεια, από την αρχική επένδυση της Βρετανίας, τα περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην ανάπτυξη νεοφυών εμπορικών επιχειρήσεων αυτόνομης οδήγησης, π.χ. για τις παραδόσεις ειδών καθημερινής ανάγκης ή για τις μεταφορές στα αεροδρόμια. Περίπου 7 εκατομμύρια θα διοχετευθούν στην έρευνα αγοράς.
Όσο για την αυτόνομη κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ένας οδηγός με ενεργό δίπλωμα θα μπορεί να αποκτήσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο από το 2023, κιόλας. Δηλαδή, θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη νέα (beta) έκδοση εκτεταμένης αυτόνομης οδήγησης του Tesla Autopilot, που σήμερα απαγορεύεται στο νησί.
Πηγή: iefimerida.gr