Οι αυτοκινητοβιομηχανίες των Η.Π.Α. άλλοτε κυρίαρχες σε όλο τον κόσμο, σήμερα δυσκολεύονται στο πεδίο του διεθνούς ανταγωνισμού και οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλες.
Υπήρξε μια εποχή όπου τα αμερικανικά αυτοκίνητα ήταν συνώνυμα της ποιότητας, της τεχνολογικής πρωτοπορίας και της παγκόσμιας παρουσίας. Μεγάλες εταιρείες όπως η Ford και η General Motors είχαν εργοστάσια και γραμμές παραγωγής σε κάθε γωνιά του πλανήτη, διαμορφώνοντας την ίδια την έννοια της μαζικής παραγωγής. Σήμερα όμως, ο παγκόσμιος χάρτης έχει αλλάξει και οι Αμερικανοί κατασκευαστές φαίνεται να έχουν χάσει το παγκόσμιο momentum.
Σύμφωνα με ανάλυση της JATO Dynamics, οι αιτίες για την υποχώρηση της διεθνούς επιρροής τους δεν είναι ούτε φορολογικές ούτε εμπορικές, αλλά πολιτισμικές και στρατηγικές. Πρώτα απ’ όλα, τα αμερικανικά μοντέλα είναι απλώς… τεράστια. Ο μέσος όρος μήκους ενός αυτοκινήτου που πωλείται στις Η.Π.Α. είναι 5,18 μέτρα, πολύ μεγαλύτερος από τα 4,62 μέτρα στη Γερμανία ή τα 4,29 στην Ινδία. Όσο κι αν κάποιοι Ευρωπαίοι λατρεύουν τα αμερικανικά muscle cars ή SUV, σπάνια μπορούν να τα παρκάρουν ή να τα κυκλοφορήσουν άνετα στους στενούς δρόμους των πόλεων τους.

Επιπλέον, τα περισσότερα αμερικανικά αυτοκίνητα παραμένουν ενεργοβόρα, καθώς έχουν μεγάλους κινητήρες και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην κατανάλωση καυσίμου, μια λογική που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των Ευρωπαίων, όπου η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο σε αρκετές χώρες.
Σε αντίθεση με τους Ιάπωνες, Κορεάτες και Κινέζους κατασκευαστές, που σχεδιάζουν οχήματα με στόχο την παγκόσμια αγορά, οι Αμερικανοί έδωσαν προτεραιότητα στην εγχώρια ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι μοντέλα όπως τα μεγάλα pickup trucks πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά στις Η.Π.Α. χωρίς να βρίσκουν αντίκρισμα αλλού.

Ιστορικά, αυτό το στρατηγικό λάθος εντοπίζεται από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1973 και κορυφώνεται μετά το οικονομικό κραχ του 2008. Αντί να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα, οι αμερικανικές εταιρείες αρκέστηκαν στο να «αμερικανοποιούν» το ίδιο τους το προϊόν, ενώ οι ανταγωνιστές τους -όπως η Toyota και η Hyundai- επένδυσαν στην ευελιξία και τη διεθνή καινοτομία.
Οι εμπορικές συμφωνίες, οι δασμοί και οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτή την πορεία. Για να επιστρέψουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στο παγκόσμιο προσκήνιο, απαιτείται ριζική επαναξιολόγηση του τι σημαίνει «διεθνές προϊόν». Και αυτό είναι μια απόφαση που ξεκινά από τη διοίκηση, όχι από την Ουάσιγκτον.
Πηγή: newsauto.gr