Auto & Moto

Yamaha R1 με ενεργούς αεραγωγούς: Νέα πατέντα για αεροδυναμική και ψύξη μαζί

  • R1 με έξυπνες περσίδες που προσαρμόζουν τη ροή του αέρα.
  • Έξυπνοι αεραγωγοί για καλύτερο αέρα και μικρότερη αντίσταση.
  • Μοτέρ, αισθητήρες και… καταλύτης στο παιχνίδι.
  • Το μέλλον της R1 στην Ευρώπη και ο ρόλος των μεταβλητών αεραγωγών.
R1 με έξυπνες περσίδες που προσαρμόζουν τη ροή του αέρα

Η Yamaha R1, η εμβληματική superbike των Ιαπώνων, φαίνεται πως επιστρέφει στο προσκήνιο, όχι με νέο μοντέλο παραγωγής ακόμα, αλλά με μια καινοτόμα πατέντα που αποκαλύπτει το μέλλον της. Το έγγραφο ευρεσιτεχνίας δείχνει ένα ριζικά ανασχεδιασμένο φέρινγκ, με ενεργούς αεραγωγούς που μπορούν να ανοίγουν ή να κλείνουν αυτόματα, προσαρμόζοντας τη ροή του αέρα γύρω και μέσα από το ψυγείο. Η ιδέα δεν είναι εντελώς καινούρια -χρησιμοποιείται σε αυτοκίνητα εδώ και δεκαετίες- όμως κανείς μέχρι τώρα δεν την είχε φέρει σε μοτοσυκλέτα παραγωγής. Και εδώ η Yamaha δείχνει να παίρνει το προβάδισμα, σε μια εποχή που η τεχνολογία και η αεροδυναμική εξελίσσονται μαζί με τη νομοθεσία για τις εκπομπές ρύπων.

Το έγγραφο ευρεσιτεχνίας δείχνει ένα ριζικά ανασχεδιασμένο φέρινγκ, με ενεργούς αεραγωγούς που μπορούν να ανοίγουν ή να κλείνουν αυτόματα, προσαρμόζοντας τη ροή του αέρα γύρω και μέσα από το ψυγείο.
Έξυπνοι αεραγωγοί για καλύτερο αέρα και μικρότερη αντίσταση

Σε αντίθεση με τις κλασικές λύσεις που εμποδίζουν την είσοδο αέρα στο ψυγείο, η πατέντα της Yamaha για την R1 προτείνει έξοδος θερμού αέρα μέσω κινητών πτερυγίων στο φέρινγκ. Όταν οι αεραγωγοί αυτοί παραμένουν κλειστοί, η ροή του αέρα παρεκτρέπεται γύρω από τη μοτοσυκλέτα και δεν περνά από το ψυγείο, μειώνοντας έτσι την αεροδυναμική αντίσταση. Το κέρδος είναι διπλό: πρώτον, το φέρινγκ γίνεται “πιο καθαρό” αεροδυναμικά, χωρίς ταραχώδη ρεύματα που δημιουργούν στροβιλισμούς. Δεύτερον, η θερμότητα και η κατανάλωση ελέγχονται καλύτερα, γιατί η μοτοσυκλέτα “ξέρει” πότε χρειάζεται όλη την ισχύ και πότε πρέπει να κρατήσει τον κινητήρα της πιο δροσερό. Σε συνθήκες έντονης επιτάχυνσης, οι αεραγωγοί μένουν κλειστοί για τη μέγιστη απόδοση. Όταν το γκάζι κλείσει, ανοίγουν ξανά για να ρίξουν τη θερμοκρασία.

Σε αντίθεση με τις κλασικές λύσεις που εμποδίζουν την είσοδο αέρα στο ψυγείο, η πατέντα της Yamaha για την R1 προτείνει έξοδος θερμού αέρα μέσω κινητών πτερυγίων στο φέρινγκ.
Το σύστημα λειτουργεί μέσω μικρών stepper motor και ιμάντων, που κινούν δύο πτερύγια ανά αεραγωγό. Ο εγκέφαλος της μοτοσυκλέτας λαμβάνει δεδομένα από πολλαπλές πηγές: Θερμοκρασία κινητήρα, ταχύτητα, θέση γκαζιού, εξωτερική θερμοκρασία και θερμοκρασία καταλύτη.
Μοτέρ, αισθητήρες και… καταλύτης στο παιχνίδι

Το σύστημα λειτουργεί μέσω μικρών stepper motor και ιμάντων, που κινούν δύο πτερύγια ανά αεραγωγό. Ο εγκέφαλος της μοτοσυκλέτας λαμβάνει δεδομένα από πολλαπλές πηγές: Θερμοκρασία κινητήρα, ταχύτητα, θέση γκαζιού, εξωτερική θερμοκρασία και θερμοκρασία καταλύτη. Η παρουσία του τελευταίου δείχνει ξεκάθαρα τη στροφή προς την επίτευξη χαμηλότερων εκπομπών, καθώς το σύστημα βοηθά στη γρηγορότερη ενεργοποίηση του καταλύτη και τη διατήρηση της ιδανικής λειτουργίας του. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η R1 θα μπορεί να κινείται ομαλά και αποδοτικά σε χαμηλές ταχύτητες, όπως στην πόλη, και ταυτόχρονα να εκμεταλλεύεται κάθε σταγόνα ισχύος στην πίστα ή στον δρόμο, χωρίς να θυσιάζει ούτε την αεροδυναμική ούτε τις θερμοκρασίες λειτουργίας.

Το μέλλον της R1 στην Ευρώπη και ο ρόλος των μεταβλητών αεραγωγών

Δεν είναι τυχαίο που αυτή η τεχνολογία εμφανίζεται σε μια εποχή όπου η R1 έχει αποσυρθεί από την ευρωπαϊκή αγορά δρόμου λόγω κανονισμών εκπομπών. Η πατέντα ίσως αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιστροφή της με ένα πιο καθαρό και τεχνολογικά προηγμένο πακέτο. Οι μεταβλητοί αεραγωγοί προσφέρουν πλεονεκτήματα σε κατανάλωση, εκπομπές και επιδόσεις, δίνοντας στη Yamaha ένα δυνατό επιχείρημα απέναντι στους αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε. Παράλληλα, η προσθήκη αυτής της τεχνολογίας δεν επιβαρύνει σημαντικά το βάρος ή τον όγκο της μοτοσυκλέτας, διατηρώντας έτσι τη φιλοσοφία της R1 ως ελαφριάς και επιθετικής superbike. Και εφόσον η λύση αυτή μπορεί να αποφέρει και πραγματικά αεροδυναμικά οφέλη, δεν αποκλείεται να τη δούμε σύντομα όχι μόνο στην R1 αλλά και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας.

Πηγή: mototriti.gr

Related posts

H AM General ετοιμάζει το Humvee των επόμενων 40 ετών

TEO

Το νέο Piaggio MP3 υπόσχεται μέγιστη ασφάλεια στην πόλη

TEO

Πρώτη σε εξαγωγές αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο η Κίνα

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies