Χτισμένο με τεχνολογία των αποστολών Apollo, το πρώτο όχημα υδρογόνου στον κόσμο ήταν ένα πείραμα της General Motors, πολύ μπροστά από την εποχή του.
Πριν από σχεδόν 60 χρόνια, όταν η NASA χρησιμοποιούσε κυψέλες καυσίμου για να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, η General Motors τις τοποθετούσε σε ένα… βαν. Το 1966, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το Electrovan, το πρώτο όχημα παγκοσμίως που κινούνταν με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.
Βασισμένη στο Handi-Bus, το Electrovan ήταν περισσότερο διαστημικό εργαστήριο παρά μέσο μεταφοράς, μια πρωτοπορία που ξεπερνούσε τις δυνατότητες και τις ανάγκες της εποχής της.
Το Electrovan ήταν συνέχεια των πειραματικών ηλεκτρικών Corvair (Electrovair I & II), αλλά ο όγκος του υδρογονοκίνητου συστήματος ήταν τόσο τεράστιος, που το όχημα περιορίστηκε σε μόλις δύο θέσεις επιβατών. Με βάρος 3.200 κιλά (εκ των οποίων τα 1.770 κιλά ήταν το σύστημα κυψελών καυσίμου), επιδόσεις που έφταναν το 0-100 χλμ./ώρα σε 30 δευτερόλεπτα και δοκιμές που έληγαν με εκρήξεις καυσίμου, η Electrovan δεν είχε ελπίδες να περάσει στη μαζική παραγωγή.

Ωστόσο, ο στόχος δεν ήταν εμπορικός. Ήταν τεχνολογικός. Η Electrovan απέδειξε ότι τα οχήματα υδρογόνου ήταν εφικτά και έθεσε τα θεμέλια για τις σημερινές, πιο συμπαγείς και ασφαλείς εκδόσεις.
Σήμερα, σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, η GM συνεχίζει να επενδύει σε τεχνολογίες κυψελών καυσίμου, ιδίως για βαρέα επαγγελματικά οχήματα, υποστηρίζοντας πως το υδρογόνο είναι το μέλλον των μεγάλων φορτηγών, ενώ οι μπαταρίες ταιριάζουν περισσότερο σε μικρότερα επιβατικά μοντέλα. Το Electrovan μπορεί να απέτυχε εμπορικά, αλλά ιστορικά… απογειώθηκε.
Πηγή: newsauto.gr