Μια πρόσφατη μελέτη στην Βρετανία δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί νέοι μεταξύ 16 και 21 ετών (46-47%) θα προτιμούσαν να είχαν μεγαλώσει χωρίς ίντερνετ. Αυτό το αποτέλεσμα προήλθε από μια έρευνα του οργανισμού BSI και δείχνει την αυξανόμενη ανησυχία των νεαρών για την επίδραση του ψηφιακού κόσμου στην καθημερινότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα, περίπου το 70% από αυτούς δηλώνει ότι αισθάνεται χειρότερα για τον εαυτό του μετά από χρήση Social Media. Το 50% υποστηρίζει την επιβολή «ψηφιακής απαγόρευσης», δηλαδή να κλείνουν τα apps μετά τις 10 το βράδυ. Επιπλέον, πολλοί έχουν παραδεχτεί ότι συμπεριφέρονται με ανασφαλή τρόπο στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα το 42% λέει ότι ψεύδεται για την ηλικία του, το ίδιο ποσοστό λέει ότι αποκρύπτει πράγματα από τους γονείς, το 40% χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς, και το 27% ανήκει σε κατηγορίες ανθρώπων που παριστάνουν κάποιον άλλο.
Οι νεαροί επισημαίνουν ότι η πανδημία αύξησε τη χρήση του διαδικτύου (74-75%) κι ένα μεγάλο ποσοστό (68%) θεωρεί πως αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες συνήθειες δεν αντιμετωπίζονται απλώς με απαγορεύσεις. Η Rani Govender από το NSPCC λέει ότι οι απαγορεύσεις apps μετά από συγκεκριμένη ώρα βοηθούν, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζονται πιο ασφαλείς και λιγότερο εθιστικές πλατφόρμες. Επιπλέον, ο Andy Burrows, από ίδρυμα που ασχολείται με τις αυτοκτονίες νέων, τονίζει τη σημασία αλλαγών στους αλγόριθμους των πλατφορμών, ώστε να σταματήσουν να προωθούν περιεχόμενο που μπορεί να βλάψει την ψυχολογία των παιδιών.
Η έρευνα ζητά αυστηρότερους κανόνες από τις εταιρείες και την, φυσικά, την κυβέρνηση. Ήδη συζητιέται το ενδεχόμενο ορισμένες εφαρμογές (π.χ. Instagram και TikTok) να κλείνουν ορισμένες ώρες.
Πηγή: unboxholics.com