Auto & Moto

Kawasaki Z500 SE – Test

  • Ζωηρός κινητήρας 451 κ.εκ. με 45 ίππους & 42,6 Nm ροπής.
  • Χαμηλή κατανάλωση 4,2 λίτρα/100 χλμ.
  • Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής με προσοχή στη λεπτομέρεια.
  • Πολεμική θέση οδήγησης που κάνει ενδιαφέρον το βαρετό commuting.

Τιμή: 6.795 ευρώ

+Οδηγική συμπεριφορά, χαμηλό βάρος, κατανάλωση
-Κραδασμοί στον αναβάτη

Η Kawasaki γνωρίζει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται για την δημιουργία μίας καθαρόαιμης σπορ μοτοσυκλέτας, με την εισαγωγή του θρυλικού Ζ1 το 1972 να αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της. Με τους όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς στις εκπομπές ρύπων και την Α2 κατηγορία να κερδίζει συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα, το Z500 της Kawasaki παραμένει μία κορυφαία επιλογή, σε μία μάχη με πολύ υψηλό ανταγωνισμό.

Το όνομα “Ζ” είναι βαρύ και κρύβει πίσω του μία μεγάλη κληρονομιά 50+ ετών. Με μοντέλα από τα 451 έως και τα 998cc (με υπερσυμπιεστή) και με 2 ή 4 κυλίνδρους, συνεχίζει να προσφέρει στους λάτρεις της πράσινης μάρκας έντονες συγκινήσεις και χρηστικότητα στην καθημερινότητα. Το Z500 λοιπόν, είναι μία άκρως φιλική Α2 naked μοτοσυκλέτα με έναν οικονομικό αλλά σπιρτόζικο κινητήρα Euro5+ προδιαγραφών, εξαιρετική γεωμετρία και συνεργασία περιφερειακών, που το κάνουν να ενστερνίζεται απόλυτα τις αξίες της σπορ οδήγησης.

Εμφάνιση-Ποιότητα κατασκευής

Η εμφάνιση του Z500 “φωνάζει” πως είναι αδιαμφισβήτητα Kawasaki, με μία σχεδιαστική ταυτότητα που έχει διαμορφωθεί ανά τα χρόνια χωρίς όμως να χάνεται. Η εικόνα που έρχεται στο μυαλό των περισσότερων μοτοσυκλετιστών όταν ακούν το όνομα “Ζ”, είναι αυτή του άκρως επιτυχημένου Ζ750 των προηγούμενων ετών και με την ίδια βάση το Z500 φέρνει τις γραμμές του στο σήμερα, σε μία πιο κομψή και επιθετική σιλουέτα με περισσότερες γωνίες. Κοιτώντας το από εμπρός, ξεχωρίζουν τα δύο προβολάκια με DRL που μοιάζουν με μάτια και σχηματίζουν ένα αγριεμένο ύφος σαν αυτό του “Θυμού” στο cartoon Inside Out. Από κάτω υπάρχει ένας κεντρικά τοποθετημένος προβολέας για την μεγάλη σκάλα, ενώ το μασκάκι που αποκτά ένα μικρό μαύρο ζελατινάκι για λόγους αισθητικής, έχει πολύπλευρες επιφάνειες τις οποίες τονίζει όμορφα η διχρωμία είτε σε πράσινο-μαύρο (δοκιμής), ή σε κόκκινο-μαύρο, στις εκδόσεις SE. Παράλληλα το πλαίσιο και οι αλουμινένιοι τροχοί, βάφονται με το ίδιο πράσινο ή κόκκινο χρώμα αντίστοιχα σε αυτές τις εκδόσεις.

Το φινίρισμα των πλαστικών είναι εξαιρετικό, ενώ έχουν μικρά κενά στους αρμούς τους και στιβαρή συναρμογή, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζουν δονήσεις και τριγμούς.

Η ποιότητα κατασκευής του Z500 αντικατοπτρίζει την αρμόζουσα προσοχή στην λεπτομέρεια που αποδίδεται σε ένα μοντέλο της οικογένειας “Ζ”. Το φινίρισμα των πλαστικών είναι εξαιρετικό, ενώ έχουν μικρά κενά στους αρμούς τους και στιβαρή συναρμογή, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζουν δονήσεις και τριγμούς. Τα χειριστήρια στο τιμόνι έχουν άμεση απόκριση, ενώ η φωτεινή TFT οθόνη και ο LED φωτισμός ολοκληρώνουν την ποιοτική του εικόνα.
Kawasaki Z500 SE

Άνεση-Εργονομία

Οι γυμνές μοτοσυκλέτες δεν αναπτύσσονται με την άνεση σε πρώτο πλάνο, άλλα την δυνατότητα να σου παρέχουν “γερές” δόσεις οδηγικής απόλαυσης και να είναι ταυτόχρονα χρηστικές στην καθημερινότητα. Έτσι και το Kawasaki Z500, με μία αρκετά επιθετική θέση οδήγησης σε σχέση με άλλες επιλογές της κατηγορίας, δίνει προτεραιότητα στις σπορ καταβολές του αφήνοντας την άνεση σε δεύτερη μοίρα. Η στενή της σέλα και η σχετικά χαμηλή απόστασή της από το έδαφος στα 785 χλστ. την καθιστούν προσβάσιμη για τους περισσότερους αναβάτες, ενώ το τιμόνι κόβει αρκετά ώστε να εμπνέει εμπιστοσύνη σε κλειστές μανούβρες. Η σέλα είναι ελαφρώς σκληρή και θα χρειαστείς αρκετές στάσεις για ξεκούραση εάν ταξιδεύεις. Ειδικά ο συνεπιβάτης θα τα βρει πιο “σκούρα” από τον αναβάτη, αφού η σέλα που του αναλογεί είναι μικρή και τα μαρσπιέ τοποθετούν τα πόδια του αρκετά ψηλά. Κάθεται όμως ψηλότερα από τον αναβάτη και μπορεί να βλέπει σχεδόν πάνω από το κράνος του. Το εργονομικό τρίγωνο τοποθετεί τον οδηγό σε μία αρκετά ετοιμοπόλεμη θέση, επιτρέποντάς του πολύ εύκολα να ρίξει το βάρος του στον εμπρός τροχό, αλλά λόγω των μαζεμένων διαστάσεων της μοτοσυκλέτας, αναβάτες με ύψος άνω του 1,90 μ. θα δυσκολευτούν ίσως να “χωρέσουν”.

Kawasaki Z500 SE

Στον πίνακα οργάνων του νέου Z500 SE συναντάμε μία έγχρωμη TFT οθόνη με επιλογή λευκού ή μαύρου φόντου, της οποίας η φωτεινότητα προσαρμόζεται αυτόματα με βάση το εξωτερικό περιβάλλον. Η βασική έκδοση του Z500 βέβαια, αποκτά LCD οθόνη που παρέχει τις ίδιες πληροφορίες και έχει επίσης συνδεσιμότητα με Smartphone, ώστε να απεικονίζει ειδοποιήσεις και δεδομένα οδήγησης.
Kawasaki Z500 SE

Κινητήρας

Ο κινητήρας του Kawasaki Z500 είναι ο γνωστός δικύλινδρος, παράλληλος στα 451κ.εκ. με την κλασική ανάφλεξη 180° στον στρόφαλο, 2 επικεφαλής εκκεντροφόρους και 8 βαλβίδες, που έχει αναγνωριστεί για την αξιοπιστία και την οικονομία που προσφέρει. Έχει όμως επίσης εξαιρετικές επιδόσεις για την κατηγορία, αφού αποδίδει 45 ίππους 9.000 σ.α.λ. και 42,6 Nm ροπής, νούμερα που έρχονται κοντά στα όρια του Α2 διπλώματος. Η απόκριση του γκαζιού είναι άψογη από το ρελαντί και χαρακτηρίζεται από αμεσότητα που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον αναβάτη, μεταδίδονται όμως ορισμένες υψίσυχνες δονήσεις σε αυτόν, σε διάφορες ταχύτητες του κινητήρα. Δεν θα τις νιώσεις ιδιαίτερα στο καθημερινό σου commute, εάν όμως ταξιδέψεις στην εθνική μπορεί να προκαλέσει ένα ελαφρύ μούδιασμα, το οποίο καταπολεμάται απλώς με μία σύντομη στάση. Στην δοκιμή μας έκαψε μόλις 4,2 λ/100 χλμ. σε μικτές συνθήκες οδήγησης και 4,4 λ/100 χλμ. στο ταξίδι. Εδώ λόγω της μικρότερης τελικής και των υψηλών στροφών στις ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου, λογικό είναι η κατανάλωση του ταξιδιού να είναι ελαφρώς αυξημένη σε αντίθεση με μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες. Με το 14 λίτρων ρεζερβουάρ λοιπόν αποκτά μία αξιοπρεπέστατη αυτονομία στα 310 με 330 χιλιόμετρα. Η τελική του ξεπερνάει τα 180 χλμ/ώρα και στις μετρήσεις μας ολοκλήρωσε το 0-100 χλμ/ώρα σε 5,4 δευτερόλεπτα, ένα αρκετά χαμηλό νούμερο που τοποθετεί το Kawasaki στο βάθρο της κατηγορίας. Το εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων συνεργάζεται με συμπλέκτη ολίσθησης και υποβοήθησης με αποτέλεσμα να έχει μία βελούδινη αίσθηση χωρίς να κουράζει το χέρι, αποτρέποντας ταυτόχρονα το μπλοκάρισμα του πίσω τροχού σε απότομα κατεβάσματα σχέσεων.

Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

Αναπόσπαστο χαρακτηριστικό μίας σπορ μοτοσυκλέτας είναι φυσικά και το χαμηλό βάρος, που συνδράμει στην ευελιξία και τον ανάλαφρο χειρισμό. Το ατσάλινο πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα του Kawasaki Z500 είναι εξαιρετικά ελαφρύ και έχει πάρει στοιχεία από τον σχεδιασμό του πλαισίου του εκρηκτικού Ninja H2. Με αρκετά υψηλή ακαμψία και μοχλικό σύστημα στην σύνδεση με το ψαλίδι, χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον στοιχείο του. Το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας με όλα της τα υγρά λοιπόν, ανέρχεται στα μόλις 168 κιλά, το χαμηλότερο νούμερο της κατηγορίας σε αυτά τα κυβικά.

Monoshock αμορτισέρ πίσω με διαδρομή 120 χλστ. και ρυθμιζόμενη προφόρτιση.

Παρατηρώντας τις επιλογές του ανταγωνισμού θα περίμενε κανείς ένα ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός, αλλά βλέπουμε πως η Kawasaki αποφάσισε να τοποθετήσει τηλεσκοπικό 41 χλστ. με διαδρομή 120 χλστ. και ένα monoshock αμορτισέρ πίσω με διαδρομή 120 χλστ. και ρυθμιζόμενη προφόρτιση. Τα φρένα αποτελούνται από έναν μεγάλο ημίπλευστο δίσκο 310 χλστ. εμπρός με δαγκάνα 2 εμβόλων και έναν δίσκο 220 χλστ. πίσω με δαγκάνα μονού εμβόλου. Όπως ανακαλύψαμε στην δοκιμή μας το μοντέλο δεν εκλείπει σε stopping power, θα θέλαμε όμως να εξοπλίζεται με δύο δίσκους εμπρός. Τέλος οι χυτοί αλουμινένιοι τροχοί 17 ιντσών ντύνονται με τα Sportmax της Dunlop σε διαστάσεις 110/70 εμπρός και 150/60 πίσω.

Στο δρόμο

Μπορεί η κοινή γνώμη να συνδέει τις μοτοσυκλέτες της A2 κατηγορίας με νεοεισερχόμενους στον κόσμο των 2 τροχών αναβάτες, υπάρχουν όμως μοντέλα όπως το Z500 που έχουν πολύ περισσότερα να προσφέρουν. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά και τον τομέα όπου το Z500 θα λάμψει, που δεν είναι άλλος από την σπορ οδήγηση. Παρά την φαινομενικά “λειψή” εμφάνισή του με το τηλεσκοπικό πιρούνι και τον μονό δίσκο εμπρός, μία βόλτα σε έναν στριφτερό επαρχιακό δρόμο ή σε μία βουνίσια ανάβαση αρκεί για να μεταλλαχθεί η εικόνα αυτή στο μυαλό σου. Η συνεργασία των περιφερειακών και του πλαισίου σε συνδυασμό με την εξαιρετική γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, σου επιτρέπουν να μπαίνεις με αυτοπεποίθηση σε κάθε στροφή, αυξάνοντας τους ρυθμούς και την γωνία πλαγιάσματός σου. Οι αναρτήσεις είναι ελαφρώς μαλακές και μία πιο σκληρή ρύθμιση θα βελτίωνε την συμπεριφορά της σε συνθήκες πίεσης (κυρίως στην πίστα), αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα προκαλέσει ταλαντώσεις μέσα στην στροφή, ενώ κάνει και την καθημερινή οδήγηση πιο άνετη. Το αμορτισέρ βέβαια μπορεί να σκληρύνει μέσω του ρυθμιστή προφόρτισης. Η αρκετά “πολεμική” θέση οδήγησης που έρχεται πιο κοντά σε ένα ήπιο supersport από ότι στα κλασικά γυμνά, σου επιτρέπει να μπαίνεις άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να “βγάλεις” το σώμα σου, να σκύψεις και να ρίξεις περισσότερο βάρος στον εμπρός τροχό. Τα μαρσπιέ θα αργήσουν αρκετά να βρουν την άσφαλτο καθώς τοποθετούνται ψηλά, ενώ η αίσθηση των φρένων είναι αρκετά καλή ακόμα και ύστερα από απανωτά φρεναρίσματα. Στις μετρήσεις μας το Kawasaki Z500 χρειάστηκε 43,5 μέτρα για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ/ώρα, ένα καλό νούμερο, το οποίο θα ήταν πιθανότατα μικρότερο με την τοποθέτηση διπλού δισκοφρένου εμπρός, ακόμα και μικρότερης διαμέτρου.

Η αρκετά “πολεμική” θέση οδήγησης που έρχεται πιο κοντά σε ένα ήπιο supersport από ότι στα κλασικά γυμνά, σου επιτρέπει να μπαίνεις άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας.

Στην αστική συμβίωση το Kawasaki Z500 θα κάνει το βαρετό commute πιο ενδιαφέρον, επιτρέποντάς σου να ελίσσεσαι με χαρακτηριστική ευκολία ανάμεσα από την κίνηση. Το κόψιμο του τιμονιού είναι αρκετά ικανοποιητικό για την κατηγορία και το χαμηλό βάρος των 168 κιλών θα συνδράμει τα μέγιστα στις μανούβρες χαμηλής ταχύτητας. Αναμενόμενο είναι η ορατότητα των καθρεπτών να είναι μέτρια, αλλά με μία μικρή κίνηση του αγκώνα προς τα μέσα έχεις πλήρη ορατότητα πίσω. Όπως είπαμε, θα χρειαστείς μία-δυό στάσεις παραπάνω, το Z500 όμως είναι απόλυτα ικανό να σε ταξιδέψει ακόμα και από τον αυτοκινητόδρομο, προσφέροντας ασφάλεια και στην προσπέραση, αφού για την ρεπρίζ 60-120 χλμ/ώρα με 4η χρειάστηκε 6,5 δευτερόλεπτα. Εάν το επιθυμείς φυσικά, είναι μία μοτοσυκλέτα έτοιμη για Track-Day. Εκεί θα ανακαλύψεις σε βάθος τις αρετές της, αλλά και την μαγεία της απλότητας. Μπορεί να λείπει το ανεστραμμένο πιρούνι και ο δίσκος να είναι μονός, όμως η σύνδεση μοτοσυκλέτας-αναβάτη και το εξαιρετικό στήσιμό της, θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες σου. Άλλωστε με την επιλογή αυτή έχει κρατηθεί χαμηλότερα το κόστος, κάνοντας την τιμή του πιο προσιτή.

Τα μαρσπιέ θα αργήσουν αρκετά να βρουν την άσφαλτο καθώς τοποθετούνται ψηλά.
Η άποψη μας

Η Kawasaki γνωρίζει την συνταγή μίας καλής σπορ μοτοσυκλέτας και δείχνει με το Z500 πως αυτή δεν χρειάζεται να είναι φαντεζί για να πετύχει. Με ένα θρυλικό όνομα το οποίο τιμάει και αντιπροσωπεύει στην Α2 κατηγορία, έναν “ζωηρό” κινητήρα και εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, το Z500 SE αξίζει κάθε cent από τα 6.795 ευρώ στα οποία τιμολογείται και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό.

Για την ρεπρίζ 60-120 χλμ/ώρα με 4η χρειάστηκε 6,5 δευτερόλεπτα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας
Τύπος 4T, 2K, Υ/Ψ, 8Β, 2ΕΕ
Κυβισμός (κ.εκ.) 451
Διάμετρος Χ Διαδρομή (χλστ.) 70 Χ 58,6
Συμπίεση (:1) 11,3
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 45/9000
Ροπή (kgm/σ.α.λ.) 4,3/9000
Τροφοδοσία Ηλ. ψεκασμός
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (λίτρα) 14
Κατανάλωση (λίτρα/100 χλμ.) 4,2
Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό, Χωροδικτύωμα
Αναρτήσεις Ε/Ρυθμίσεις Τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χλστ.
Διαδρομή (χλστ.) 120
Αναρτήσεις Π/Ρυθμίσεις Monoshock με μοχλικό/ΠΕ
Διαδρομή (χλστ.) 130
Φρένα Ε (χλστ.) Δ/310, 2Ε, ABS
Φρένα Π (χλστ.) Δ/220, 1Ε, ABS
Τροχοί-Ελαστικά
Ελαστικό Ε 110/70-17 Dunlop
Ελαστικό Π 150/60-17 Sportmax
Διαστάσεις-Βάρος
Μήκος (χλστ.) 1.995
Πλάτος (χλστ.) 800
Μεταξόνιο (χλστ.) 1.375
Ύψος σέλας (χλστ.) 785
Βάρος (κιλά) 168
Εξοπλισμός
ABS/Ρυθμ. Ν/Ο
Τraction Control/Ρυθμ. Ο/Ο
Στροφόμετρο Ν
Yπολογιστής ταξιδιού Ν
Μερικός χιλιομετρητής Ν
Ένδειξη βενζίνης Ν
Δείκτης θερμοκρασίας Ν
Θερμοκρασία περιβάλλοντος Ο
Ζελατίνα/Ρυθμ. Ο/Ο
Ρυθμιζόμενες μανέτες Σ/Φ Ο/Ο
Πλάγιο σταντ Ν
Κεντρικό σταντ Ο
Χειρολαβές/Σχάρα Ο/Ο
Ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ε/Π Ο/N
Επιδόσεις
0-50 (δευτερόλεπτα) 1,9
0-100 (δευτερόλεπτα) 5,4
60-120 με 4η (δευτερόλεπτα) 6,5
100-0 (μέτρα) 43,5
Μέση κατανάλωση (λ/100 χλμ.) 4,2
Κατανάλωση ταξιδιού (λ/100 χλμ.) 4,4

Πηγή: mototriti.gr

Related posts

Τα Kia EV4, PV5 και Concept EV2 παρουσιάστηκαν στο Kia EV Day 2025

TEO

Οδηγούμε το ηλεκτρικό Ford e-Transit στην Ισπανία

TEO

Αυτό είναι το ηλεκτρικό Liux Animal

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies