Ερευνητές από την Κίνα σημείωσαν μια σημαντική πρόοδο στις τηλεπικοινωνίες, καταφέρνοντας να μεταδώσουν δεδομένα με ταχύτητα 1 terabit το δευτερόλεπτο (Tbps) σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων μέσω οπτικών ινών και μάλιστα με πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
Το σύστημα που ανέπτυξαν, ονομάζεται IEAC (Integrated Encryption and Communication) και διαφέρει από τις γνωστές μεθόδους κρυπτογράφησης. Ενσωματώνει την ασφάλεια κατευθείαν στο οπτικό σήμα, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την υποκλοπή του.
Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργεί πολύπλοκα μοτίβα φωτός, τα οποία είναι τόσο “θορυβώδη” για τον εξωτερικό παρατηρητή, που δεν ξεχωρίζουν από τυχαία δεδομένα χωρίς το κατάλληλο “κλειδί”.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει πάνω σε υπάρχουσες υποδομές, χωρίς να απαιτούνται ακριβές αναβαθμίσεις.
Αυτό που πέτυχαν οι Κινέζοι ερευνητές είναι ένας έξυπνος συνδυασμός υπερταχύτητας και ασφάλειας, και πρακτικά με αυτήν την κίνηση ανοίγουν τον δρόμο για πιο αξιόπιστα δίκτυα στο μέλλον, ειδικά με την έλευση του 6G και την αυξημένη χρήση AI.
Πηγή: unboxholics.com