7 παραγωγές σε 14 εκδηλώσεις με 230 καλλιτέχνες και 40 τεχνικούς στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025 που διοργανώνει και φέτος το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία της νέας Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνάς Αηδονά, της Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Άννας Μυκωνίου, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθανάσιου Κολαλά, του διευθύνοντος συμβούλου του Κέντρου Πολιτισμού Αθανάσιου Μιχαηλίδη, καλλιτεχνών και εκπροσώπων των φορέων που θα συμμετάσχουν. Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θάνος Μπέγκας και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες ήταν και ο Γιώργος Ανδρέου, ο τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού Φεστιβάλ, με δυο συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν σε δυο συναυλίες, με τη συμμετοχή επτά ερμηνευτών, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ίδιου του συνθέτη. Στη σύντομη, αλλά περιεκτική ομιλία του, ο Γιώργος Ανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Για μένα, φεστιβάλ σημαίνει να κάνεις πρωτότυπες παραγωγές. Το Επταπύργιο είναι από τα ελάχιστα που τιμούν τον τίτλο τους, γεννώντας πολιτισμό. Το πνεύμα ελευθερίας της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει στην Αθήνα…» Ανέφερε επίσης πως όλοι οι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς, ενώ υπάρχει και μια συμμετοχή-έκπληξη που θα ανακοινωθεί στο τέλος Ιουνίου.
Όπως ανακοίνωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθανάσιος Κολαλάς, το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην αξία της παγκόσμιας ειρήνης. Το Όγδοο είναι χορηγός επικοινωνίας και σύμφωνα με τις δηλώσεις της Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Άννας Μυκωνίου, την αφορμή για την επανάληψη του μεγάλου αφιερώματος στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, αλλά με διαφορετικούς καλλιτέχνες από το περσινό αφιέρωμα, την έδωσε ένα δημοσίευμα στο Ogdoo.gr με «10 + 2 συναυλίες που ξεχώρισα (ν) στη Θεσσαλονίκη το 2024», ανάμεσα στις οποίες ήταν και το «Αφιέρωμα στον Λόρκα» στο Φεστιβάλ Επταπυργίου του 2024.
Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου:
Το δελτίο τύπου
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει για 7η χρονιά, μετατρέποντας ξανά το ιστορικό Επταπύργιο σε έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα. Το επιβλητικό φρούριο της Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πύλες του στο κοινό στις 21 Ιουνίου και για έναν ολόκληρο μήνα, το Φεστιβάλ Επταπυργίου δυναμώνει τη δημιουργία, παρουσιάζοντας πρωτότυπες παραγωγές και δίνοντας φωνή σε καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες. Οι παραγωγές αυτές προετοιμάζονται με ενθουσιασμό, ζυμώνονται καλλιτεχνικά για μήνες στοχεύοντας να ενσωματώσουν τον πειραματισμό και την καινοτομία, σε κάθε τους έκφανση. Η αλληλεπίδραση τους με τον ιστορικό χώρο του Επταπυργίου προσφέρει μια επιπλέον διάσταση: οι παραγωγές «αντιμετωπίζουν» το ίδιο το μνημείο, αφομοιώνοντας την ενέργεια και την ιστορία του, δημιουργώντας μια αίσθηση συνέχειας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Το φετινό πρόγραμμα πιο πλούσιο και πολυσυλλεκτικό παρουσιάζει σημαντικούς καλλιτέχνες, μεγάλες ορχήστρες, αλλά και μικρότερα ποιοτικά σχήματα, διάσημους σολίστες, ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Σερραίο συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και μια εναλλακτική παράσταση μουσικής χωρίς όργανα, που θα εντυπωσιάσει. Και φέτος παρουσιάζουμε βραδιές ποίησης και μουσικής, ολοκληρώνοντας τον Κύκλο Λόρκα που ξεκίνησε το 2024, ενώ, θα αναμετρηθούμε με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες».
Με σεβασμό στο μνημείο και όραμα για έναν πολιτισμό που ενώνει, το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025 υπόσχεται ένα πρόγραμμα που θα συγκινήσει, θα εμπνεύσει και θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων.
7 παραγωγές σε 14 εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν 230 καλλιτέχνες και 40 τεχνικοί. Με το βλέμμα στραμμένο σε όσα συμβαίνουν γύρω μας αφιερώνουμε το φετινό φεστιβάλ «στην αξία της ΕΙΡΗΝΗΣ», ένα αγαθό που σήμερα δοκιμάζεται και απειλείται. Σε έναν κόσμο που μοιάζει να ξεχνάει την ανάγκη για συνεννόηση και αλληλοσεβασμό, το φεστιβάλ προσπαθεί να υπενθυμίσει τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης και να γίνει αφετηρία γόνιμου προβληματισμού μέσα από την τέχνη.
Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιχορηγείται από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Τα εισιτήρια όλων των παραγωγών είναι προσιτά, ενώ έχουν προβλεφθεί οικονομικά εισιτήρια για ανέργους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, φοιτητές και για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2025 έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.
«Με Φως και με Ειρήνη»
21 Ιουνίου – 21:15 μ.μ.
Συμφωνική μουσική
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμά φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια μεγαλειώδη εορταστική εκδήλωση, συνδυάζοντας χορό και αθόρυβα πυροτεχνήματα σε μια μοναδική εμπειρία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Η κράτηση των θέσεων θα γίνει από την more.com και θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου 11π.μ.
Το πρόγραμμα ξεκινάει με το μοναδικό μπαλέτο που έγραψε ο L.Van Beethoven, «Τα πλάσματα του Προμηθέα» (Die Geschöpfe des Prometheus, 1801). Πρόκειται για ένα φιλοσοφικό και αλληγορικό έργο, βασισμένο στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα, του τιτάνα που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς για να τη χαρίσει στους ανθρώπους, προσφέροντάς τους το δώρο της γνώσης και της δημιουργικότητας. Στο έργο αυτό, ο Προμηθέας δημιουργεί πλάσματα από πηλό, τα οποία φέρνει στη ζωή και τα οδηγεί στον Παρνασσό, όπου διδάσκονται την τέχνη, τη μουσική, τον χορό και την ηθική από τις Μούσες, τον Απόλλωνα και άλλους θεούς. Το έργο είναι βαθιά εμπνευσμένο από το πνεύμα του Διαφωτισμού, υμνώντας τη δύναμη της εκπαίδευσης, της τέχνης και της ελευθερίας του ανθρώπινου πνεύματος. Επιλεγμένα μέρη του έργου θα παρουσιαστούν χορογραφημένα.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το πέμπτο από τα Βραδεμβούργια Κοντσέρτα του J.S.Bach (Brandenburgische Konzerte, 1721). Τα έξι «κονσέρτα για διαφορετικά όργανα», όπως χαρακτηριστικά τα ονόμασε ο Μπάχ, είναι από τα εμβληματικότερα έργα της Μπαρόκ περιόδου και σίγουρα από τις σημαντικότερες δημιουργίες στο σύνολο της εργογραφίας του συνθέτη. Αυτό που τα κάνει μοναδικά δεν είναι μόνο η απαράμιλλη μουσική τους ποιότητα, αλλά και η τόλμη στη χρήση οργάνων και σχημάτων. Τα Βραδεμβούργια Κοντσέρτα, πέρα από τεχνικά επιτεύγματα είναι μουσικές αφηγήσεις γεμάτες φαντασία, χιούμορ, μεγαλείο και συναισθηματικό βάθος.
Η συναυλία θα κλείσει με τη λαμπερή «Μουσική των Βασιλικών Πυροτεχνημάτων» του G.F.Handel (Music for the Royal Fireworks). Την παρήγγειλε το 1749 ο Γεώργιος Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου για να γιορτάσει τη λήξη του πολέμου της Αυστριακής διαδοχής και την αποκατάσταση της Ειρήνης στην Ευρώπη. Ο Χαίντελ ανταποκρίθηκε με ένα έργο πλημμυρισμένο από θριαμβευτική ενέργεια, πλούσιες μελωδίες και ρυθμική δύναμη.
Από το «φως» του Προμηθέα και τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα για την ειρήνη, η μουσική θα αναδείξει τις αξίες της ελευθερίας, του δικαίου και της προόδου, υπογραμμίζοντας τη ζωτική σημασία της ειρήνης σε μια εποχή που δοκιμάζεται συνεχώς.
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
Βιολί: Zefira Valova
Φλάουτο: Ζαχαρίας Τάρπαγκος
Τσέμπαλο: Γεράσιμος Χοϊδάς
Χορογραφία: Δημήτρης Κυανίδης
Σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ – Η ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ MORE.COM ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ 05/06 ΣΤΙΣ 11.00.
Για την παράσταση «με φως και Ειρήνη», η εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση διακοπής για λόγους ανωτέρας βίας, (π.χ. καιρικών φαινομένων) είναι η Κυριακή 22 Ιουνίου.
«Κάπου νυχτώνει…κύριε Σταύρο»
Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή
23 Ιουνίου – 21:15 μ.μ.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοξενεί κάθε χρόνο καλλιτεχνικά σχήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη πορεία και καλλιτεχνικό αποτύπωμα. Φέτος ανηφορίζουν, οι Plaza Ensemble, ένα σχήμα με 20 χρόνια ιστορίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα, για να τιμήσουν τα είκοσι χρόνια από το θάνατο του Θεσσαλονικιού Σταύρου Κουγιουμτζή.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη με σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ξεκίνησε νωρίς τις συνεργασίες στο χώρο του τραγουδιού αλλά και της θεατρικής μουσικής. Από νωρίς συνεργάστηκε με τους τότε ανερχόμενους καλλιτέχνες (Νταλάρας, Αλεξίου, Πάριος), καθώς και με σπουδαίους στιχουργούς όπως τον Ελευθερίου, τον Παπαδόπουλο, τον Χριστιανόπουλο, τον Βάρναλη και άλλους. Ο Κουγιουμτζής αποτελεί έναν από τους πολυγραφότερους συνθέτες που ξεκινώντας από την λόγια μουσική, την μπολιάζει με παραδοσιακούς και σμυρναίικους ήχους, φτιάχνοντας το προσωπικό του λαϊκό ιδίωμα που τόσο αγαπήθηκε από το κοινό.
Οι Plaza Ensemble έχουν ήδη στο ενεργητικό τους τρία CD και ένα ευρύτατο ρεπερτόριο που περιλαμβάνει μουσική για κινηματογράφο, nuevo tango, fados, έντεχνο ελληνικό τραγούδι, σύγχρονη μουσική και σύγχρονο αυτοσχεδιασμό.
Τα μέλη του, σημαντικοί μουσικοί της πόλης όλοι τους έχουν εμφανιστεί σε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στη Ζυρίχη και αλλού, δίπλα σε καταξιωμένους τραγουδιστές, όπως την Σόνια Θεοδωρίδου, το Δώρο Δημοσθένους, τον Ανδρέα Καρακότα, το Μανώλη Χατζημανώλη, την Έλσα Μουρατίδου και άλλους.
Πιάνο: Θανάσης Μπιλιλής
Βιολί: Άκης Αρχοντής
Ακορντεόν: Κώστας Τσούγκρας
Κοντραμπάσο, μαντολίνο: Γιάννης Πολυμενέρης
Κιθάρα, μαντολίνο: Κώστας Ματσίγκος
Ερμηνεύουν: Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ανδρέας Καρακότας, Έλσα Μουρατίδου
Επιλογή και επιμέλεια αρχειακού, οπτικοακουστικού υλικού: Θανάσης Γιώγλου
Για την παράσταση «κάπου νυχτώνει… κύριε Σταύρο», η εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση διακοπής για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. καιρικών φαινομένων ) είναι η Πέμπτη 26 Ιουνίου. Όσοι δεν μπορέσουν να παραβρεθούν, τα εισιτήρια δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει αναπλήρωση.
«Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα»
Βραδιές ποίησης και μουσικής
30 Ιουνίου-1 Ιουλίου – 21:15 μ.μ.
Μια παράσταση με μουσική, χορό, αφηγηματικά κείμενα, μελοποιημένα ποιήματα αφιερωμένη στον ποιητή της Ανδαλουσίας με τα θλιμμένα μάτια, τον οραματιστή και φιλελεύθερο. Μια παράσταση με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους της Ανδαλουσίας, αλλά και το πάθος ενός σπουδαίου ποιητή.
Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύουν τα εμβληματικά ποιήματα μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Χρήστο Λεοντή, τον Μάνο Χατζιδάκι συνοδεία 22 μουσικών και 3 χορευτών. Μαζί τους η εξαιρετική νεαρή ερμηνεύτρια Μέλα Γεροφώτη. Στις αφηγήσεις και απαγγελίες ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Θα προσεγγίσουμε το ποιητικό του σύμπαν, αλλά και τα θεατρικά του έργα που είναι ποτισμένα από την Ισπανική ύπαιθρο. Οι στίχοι του, αποτυπώνουν με συναίσθημα και χρώματα ζεστά τις εικόνες της γενέθλιας γης. Θα επικεντρωθούμε όμως κυρίως στο πως προσεγγίζει ο Λόρκα την γυναίκα στο έργο του.
Κείμενα-λογοτεχνική μελέτη: Άννα Μυκωνίου
Jovenata Ensemble
Μουσική Διεύθυνση: Safira Anzus Ramos
Μουσική επιμέλεια-ενορχηστρώσεις: Μανόλης Ανδρουλιδάκης
Ερμηνεία: Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς, Μέλα Γεροφώτη
Αφήγηση απαγγελία: Γρηγόρης Βαλτινός
Voci Contra Tempo, Διεύθυνση χορωδίας: Σοφία Γιολδάση
Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Καφαντάρης
Χορός: Στέλλα Εμίνογλου, Σπύρος Παστορμάς, Θωμάς Σιδέρης
Για την παράσταση «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» η εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση διακοπής για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. καιρικών φαινομένων) είναι η Τετάρτη 2 Ιουλίου. Όσοι δεν μπορέσουν να παραβρεθούν, τα εισιτήρια δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει αναπλήρωση.
«H Άλκηστις συναντά τη Βίκυ»
Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη
6-7-9 Ιουλίου – 21:15 μ.μ.
Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη υπογράφει ένα μοναδικό αφιέρωμα και ερμηνεύει τραγούδια της Βίκυς Μοσχολιού, 20 χρόνια μετά το θάνατο της.
Περισσότερα από 40 χρόνια στη μουσική σκηνή της Ελλάδας, με πλούσια δισκογραφία, live εμφανίσεις από τη Νέα Υόρκη και την Κούβα μέχρι τη Μόσχα και το Πεκίνο, και πολλές συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.
Η πραγματικά λαμπερή αυτή καριέρα της όμως ξεκίνησε δίπλα στο «πιο ακριβό βιολοντσέλο της ελληνικής μουσικής», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσε ο Μάνος Χατζιδάκις την Βίκυ Μοσχολιού.
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της ήδη από το 1962 η Μοσχολιού έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους δημιουργούς της εποχής της, όπως τον Μπιθικώτση, τον Ζαμπέτα, τον Ξαρχάκο, τον Θεοδωράκη, τον Μούτση, τον Πλέσσα, τον Σπανό, τον Μαρκόπουλο και άλλους. Η χαρακτηριστική βαθιά φωνή της με την μελαγχολική βραχνή χροιά, η γενναιοδωρία και η εσωτερική λάμψη της, την κατέστησαν μια μοναδική παρουσία στο ελληνικό λαϊκό πεντάγραμμο.
Τρία χρόνια στο πλευρό της μεγάλης ερμηνεύτριας, η Άλκηστις «σπούδασε» το τραγούδι και σφραγίστηκε καλλιτεχνικά. Γι’ αυτό και όπως λέει η ίδια, «η Βίκυ Μοσχολιού είναι ένα πρόσωπο που έχει πάντα μια θέση στις «αποσκευές» της ζωής της».
Αυτόν τον άνθρωπο, και αυτή την πρώτη της συνεργασία, έρχεται φέτος να τιμήσει στο Φεστιβάλ Επταπυργίου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, με ένα πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για τις τρείς ξεχωριστές αυτές βραδιές.
Την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα πλαισιώσουν λαϊκά όργανα για να αποδοθεί το λαϊκό χρώμα των περισσοτέρων τραγουδιών, ενώ παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε ανέκδοτες ιστορίες και να δούμε φωτογραφικό υλικό από εκείνη την τριετή συνεργασία.
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση ορχήστρας: Τάσος Συμεωνίδης
Ενορχηστρώσεις: Κωνσταντίνος Δημηνάκης, Πάνος Κοσμίδης, Θωμάς Κοντογεώργης
Ερμηνεία: Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης
Για την παράσταση «H Άλκηστις συναντά τη Βίκυ» για την Δευτέρα 7 Ιουλίου, η εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση διακοπής για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. καιρικών φαινομένων) είναι η Τρίτη 8 Ιουλίου, και αντίστοιχα για την παράσταση της Τετάρτης 9 Ιουλίου είναι η Πέμπτη 10 Ιουλίου. Όσοι δεν μπορέσουν να παραβρεθούν, τα εισιτήρια δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει αναπλήρωση.
Αριστοφάνη
«ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ»
14-15-17 Ιουλίου – 21:15 μ.μ.
Τις «Θεσμοφοριάζουσες» (411 π.Χ.) ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου αρχαίου κωμοδιογράφου Αριστοφάνη, παρουσιάζει φέτος, σε μια πρωτότυπη και δροσερή παραγωγή, το Φεστιβάλ Επταπυργίου.
Το έργο αυτό γράφτηκε πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Σε μια Αθήνα ταλαιπωρημένη από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, οι γυναίκες, αποκλεισμένες από την εξουσία αλλά όχι και από τη σκέψη, αποφασίζουν να δράσουν. Μαζεύονται στη γιορτή των Θεσμοφορίων για να συζητήσουν… πώς θα εκδικηθούν τον Ευριπίδη, τον τραγικό ποιητή, που συνεχώς τις συκοφαντεί στα έργα του.
Ο ίδιος, φοβισμένος, στέλνει έναν συγγενή του -τον Μνησίλοχο- ντυμένο γυναίκα, να τις κατασκοπεύσει και να παρακολουθεί τις αποφάσεις τους. Και κάπου εκεί ξεκινά ένα ξεκαρδιστικό πανηγύρι παρεξηγήσεων, μεταμφιέσεων, θεατρικών αναφορών και παραδοξολογιών. Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται, παγιδεύεται και αναγκάζεται να δώσει μάχη για να σωθεί, με τον Ευριπίδη να παρεμβαίνει στο τέλος, μεταφέροντας σκηνές από τις τραγωδίες του, σε μια απολαυστική παρωδία του ίδιου του θεατρικού είδους. Οι Θεσμοφοριάζουσες όμως δεν είναι απλώς μια σάτιρα του Ευριπίδη και της τραγωδίας, είναι και μια ευρηματική αναπαράσταση των ρόλων των φύλων, της εξουσίας, του θεάτρου και της ίδιας της αθηναϊκής δημοκρατίας. Παρότι το γυναικείο στοιχείο παρουσιάζεται με χιούμορ και υπερβολή, οι γυναίκες του έργου εμφανίζονται με λόγο, οργάνωση και πολιτική βούληση – κάτι το εξαιρετικά πρωτότυπο για την εποχή.
Σαν μια ευρηματική κωμωδία «τσέπης» θα παρουσιάσουν το αριστούργημα του Αριστοφάνη οι σκηνοθέτιδες Εύη Σαρμή και Ελευθερία Τέτουλα, μεταμορφώνοντας τους εννέα ηθοποιούς και μουσικούς επί σκηνής, σε όλα τα πρόσωπα του έργου. Μαζί με την πρωτότυπη μουσική, τα έξυπνα κοστούμια, και ένα video – σχεδιασμένο σκηνικό χώρο, θα μας μεταφέρουν σε μια άχρονη Αθήνα για να υπογραμμίσουν τα αδιέξοδα της ανδροκρατούμενης πολιτικής, προσφέροντας στο κοινό ένα λαμπρό παράδειγμα πολιτισμικής ελευθερίας της αρχαίας Αθήνας.
Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή, Ελευθερία Τέτουλ
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής/Μουσική εμμετροποίηση κειμένου: Στάθης Παχίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κινησιολογία: Νάντια Κουτσιάμπαση
Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα
Video Art: Βασίλης Κουκμήσης
Κρουστά: Αλέκος Παπαδόπουλος
Πλήκτρα: Χρήστος Γκουγκούμας
Ηθοποιοί: Διογένης Δασκάλου, Κορνηλία Προκοπίου, Σοφία Βούλγαρη, Δήμητρα Αντωνακούδη, Γιώργος Χριστοφορίδης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Γιώργος Χιώτης
Για την παράσταση «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ» για την Δευτέρα 14 Ιουλίου ή Τρίτη 15 Ιουλίου , η εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση διακοπής για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. καιρικών φαινομένων ) είναι η Τετάρτη 16 Ιουλίου και αντίστοιχα για την παράσταση της Πέμπτης 17 Ιουλίου είναι η Παρασκευή 18 Ιουλίου. Όσοι δεν μπορέσουν να παραβρεθούν, τα εισιτήρια δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει αναπλήρωση.
«Αφιέρωμα στον Γιώργο Ανδρέου»
21-22 Ιουλίου – 21:15 μ.μ.
Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τιμά κάθε χρόνο έναν δημιουργό στη «βραδιά-αφιέρωμα σε Έλληνες Δημιουργούς». Φέτος τιμάμε τον σπουδαίο Σερραίο συνθέτη, στιχουργό και συγγραφέα Γιώργο Ανδρέου. Με πορεία που ξεπερνά τις τρεις δεκαετίες, ο Ανδρέου έχει αφήσει το αποτύπωμά του, γεφυρώνοντας με τόλμη και ευαισθησία τον λόγο με τη μουσική και το λαϊκό με το λόγιο.
Η μουσική του χαρακτηρίζεται από βαθιά λυρικότητα και έναν σπάνιο σεβασμό προς τη δύναμη της λέξης. Mε τις πολλαπλές ιδιότητες του συνθέτη, στιχουργού, καλλιτεχνικού διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή, ηχολήπτη και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Aνδρέου έχει συνεργαστεί με το σύνολο σχεδόν των σημαντικών Ελλήνων στιχουργών, ερμηνευτών, τραγουδοποιών και μουσικών της εποχής μας. Την ίδια στιγμή, η σχέση του με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την ποίηση μαρτυρά τη βαθιά του καλλιέργεια και την ευρύτητα της σκέψης του.
Τα τραγούδια στις δύο αφιερωματικές βραδιές του Φεστιβάλ Επταπυργίου θα ερμηνεύσουν μερικοί από τους σπουδαιότερες Έλληνες ερμηνευτές όπως οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χρήστος Θηβαίος, Κορίνα Λεγάκη, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Φάμελλος. Με ένα πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για το Φεστιβάλ, που έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά ο ίδιος ο συνθέτης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και μια έντεχνη ορχήστρα θα κάνουν μια αναδρομή στο πολύπλευρο έργο του.
Σε έναν χώρο φορτισμένο από ιστορία, όπως το Επταπύργιο, η μουσική του Γιώργου Ανδρέου αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: τον συμβολισμό της μνήμης, της συνέχειας και της ανανέωσης. Σας καλούμε να ακολουθήσετε αυτή την περιπλάνηση σε ήχους γνώριμους αλλά και απρόσμενους, σε μια μουσική που ανήκει στο σήμερα αλλά συνομιλεί διαρκώς με το διαχρονικό.
Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης
Μουσική διεύθυνση: Τάσος Συμεωνίδης
Πιάνο: Γιώργος Ανδρέου
Τραγουδούν:
Συναυλία 21/7: Χρήστος Θηβαίος, Κορίνα Λεγάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Φάμελλος
Συναυλία 22/7: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κορίνα Λεγάκη, Γιώργος Νταλάρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Φάμελλος
Σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Για την παράσταση «Αφιέρωμα στον Γιώργο Ανδρέου» για την Δευτέρα 21 Ιουλίου ή την Τρίτη 22 Ιουλίου, η εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση διακοπής για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. καιρικών φαινομένων ) είναι η Τετάρτη 23 Ιουλίου. Όσοι δεν μπορέσουν να παραβρεθούν, τα εισιτήρια δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει αναπλήρωση.
«Σώματα και Αφηγήματα»
Μουσική χωρίς όργανα
25-26 Ιουλίου – 21:15 μ.μ.
Η πρωτοποριακή ομάδα Bodyterranean του Simone Mongelli, συμπράττει με ένα σπουδαίο τραγουδοποιό σε μια μουσικοκινητική δράση, που φέρνει και πάλι στο επίκεντρο το πιο αρχέγονο μουσικό όργανο: το ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Δύο παραστάσεις ειδικά φτιαγμένες για τον εμβληματικό χώρο του Επταπυργίου.
Η παράσταση θολώνει τα όρια μεταξύ μουσικής, τραγουδιού, χορού και θεάτρου, μιλάει την πανανθρώπινη γλώσσα του ρυθμού του σώματος, εκφράζεται μέσω της φωνής και της κίνησης.
Σώματα και φωνές αφηγούνται ιστορίες για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη μητρότητα, τη διαφορετικότητα, τις χαρές και τις λύπες, συναισθήματα και καταστάσεις της ζωής που μπροστά τους οι άνθρωποι και οι λαοί είναι όλοι ίδιοι.
Η παράδοση δίνει το έναυσμα για να ξεδιπλωθούν μυστικά συναισθήματα και αποτελεί αφετηρία για τη συλλογική επιβεβαίωση ή την προσωπική αμφισβήτηση κοινωνικών αξιών. Μακεδονίτικοι σκοποί, που μοιάζουν να προέρχονται απευθείας από την αρχαιότητα, μπερδεύονται με χορούς της Αφρικής και ξορκίζουν τους αρχέγονους φόβους. Ένα Θρακιώτικο τραγούδι δίνει δύναμη στην γυναίκα να διεκδικήσει το διαχρονικό δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την χειραφέτηση, ο καημός του ανεκπλήρωτου έρωτα ή του θανάτου γίνεται χορός και σκηνική μυσταγωγία. Ο σύγχρονος καλλιτέχνης εκφράζεται με τα λόγια του ξενιτεμένου λαϊκού ποιητή της Κρήτης ή των ελληνόφωνων χωριών της Νοτίου Ιταλίας, τα ρεμπέτικα τραγούδια των Μικρασιατών συνθετών γίνονται δράση και κίνηση.
Τα τραγούδια της παράστασης, γυμνά και άοπλα, στην πιο ουσιώδη μορφή τους, μαρτυρούν ιστορίες που εξαλείφουν τις διαφορές και φωνάζουν για ισότητα και ειρήνη.
Όλα μαζί, στήνουν ένα τελετουργικό σκηνικό και εκφράζονται στο τώρα, με τον πιο αρχαίο και ταυτόχρονα τον πιο σύγχρονο τρόπο: ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ!
Ερμηνεία: Θα ανακοινωθεί.
Για την παράσταση «Σώματα και αφηγήματα» για την Παρασκευή 25 Ιουλίου ή το Σάββατο 26 Ιουλίου , η εναλλακτική ημερομηνία σε περίπτωση διακοπής για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. καιρικών φαινομένων ) είναι η Κυριακή 27 Ιουλίου. Όσοι δεν μπορέσουν να παραβρεθούν, τα εισιτήρια δεν επιστρέφονται γιατί υπάρχει αναπλήρωση.
Εισιτήρια προπωλούνται στο more.com
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Επταπυργίου.