Η γαλλική εταιρεία παρουσίασε τρία νέα επαγγελματικά βαν, τα οποία βασίζονται στην καινούργια πλατφόρμα SDV της Ampere.
Έχοντας βαριά ιστορία στα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, η Renault θέλει να τη συνεχίσει θέτοντας τα στάνταρ και ξεκινώντας μία εντελώς νέα εποχή για την κατηγορία.
Οδηγοί σε αυτόν τον στόχο θέλει να είναι τα καινούργια Trafic, Goelette και Estafette, τα οποία βασίζονται στη νέα πλατφόρμα τύπου skateboard που έχει σχεδιαστεί με σκοπό τη βελτιστοποίηση του όγκου φόρτωσης.

Επιπλέον, βοηθάει τα τρία επαγγελματικά βαν να είναι αρκετά ευέλικτα, ώστε να αποτελούν σύμμαχο του οδηγού ακόμα και στην αστική μετακίνηση. Ενδεικτικό αυτού η διάμετρος στροφής που είναι μόλις 10,3 μέτρα, τιμή που παρατηρείται στο Clio.
Για την κατασκευή των Trafic, Goelette και Estafette, η Renault δημιούργησε έπειτα από κοινοπραξία με τη Volvo, τη νεοσύστατη Flexis η οποία ανέλαβε την εξέλιξη και των τριών βαν αξιοποιώντας τεχνολογίες και τεχνογνωσία των δύο μεγάλων κατασκευαστών.
Η πλατφόρμα SDV (Software Defined Vehicle) όπου «πατάνε» και τα τρία επαγγελματικά βαν είναι της Ampere και βασίζεται στο λειτουργικό «CAR OS», το οποίο επίσης αναπτύχθηκε από τη θυγατρική του Renault Group.

Η καινούργια αυτή τεχνολογία δίνει πληθώρα δυνατοτήτων, όπως την παρακολούθηση συγκεκριμένων εξαρτημάτων του οχήματος σε πραγματικό χρόνο και διάγνωση του προβλήματος για την λήψη άμεσων λύσεων.
Ασχέτως που η βάση των Trafic, Goelette και Estafette είναι ίδια, κάθε ένα έχει κατασκευαστεί για να εξυπηρετήσει διαφορετικές ανάγκες.
Renault Trafic
Το Trafic είναι το πρώτο μοντέλο της ολόφρεσκης γκάμας της Renault στα επαγγελματικά και σηματοδοτεί την 4η γενιά του μοντέλου.

Συνδυάζει ευελιξία με all-around χαρακτήρα, καθώς έχει μόλις 4,87 μέτρα μήκος και 1,92 μέτρα πλάτος, ενώ ο κύκλος στροφής του είναι παρόμοιος με εκείνον ενός Clio.
Ωστόσο, καταφέρνει να έχει όγκο φόρτωσης 5,1 μέτρα. Ταυτόχρονα, το ύψος είναι πλέον στα 1,9 μέτρα ώστε το Trafic να μπορεί να περνάει από κάθε υπόγειο χώρο στάθμευσης. Στην έκδοση με το μακρύτερο κατά 40 εκατοστά μεταξόνιο, ο όγκος φόρτωσης αυξάνεται στα 5,8 κυβικά μέτρα.
Renault Geolette
Το όνομα Goelette αποτελεί παραπομπή στο παρελθόν και το μοντέλο του 1956. Αλλά στη σύγχρονη μορφή του έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει κάθε είδους απαίτηση.

Για αυτό, διατίθεται σε τρεις εκδόσεις, ώστε να μπορεί να διαμορφώνεται στις ανάγκες του εκάστοτε επαγγελματία. Το ωφέλιμο φορτίο φτάνει τους 1,4 τόνους ενώ ο όγκος φόρτωσης φτάνει εύκολα και ξεπερνάει ακόμα (αναλόγως τη διαμόρφωση) τα 10 κυβικά μέτρα.
Renault Estaffete
Το νέο Estafette επίσης αποτελεί μία είδους αναβίωση, αλλά από τη δεκαετία του ’60. Το αμάξωμά του είναι προσαρμοσμένο για τις απαιτήσεις των πόλεων, έχοντας μήκος 5,27 μέτρα και πλάτος 1,92 μέτρα, για να είναι ευέλικτο και ευκολοδήγητο στην πόλη.

Ωστόσο, αυτό δεν του αφαιρεί από την πρακτικότητα, με τον επαγγελματία να έχει 9,2 κυβικά μέτρα όγκου φόρτωσης να εκμεταλλευτεί.
Ταυτόχρονα, έχει αρκετό ύψος στα 2,60 μέτρα για να μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και ψηλούς ανθρώπους (του 1,90 περίπου), οι οποίοι θα βολεύονται άνετα.
Η προηγμένη τεχνολογία τους
Και τα τρία επαγγελματικά βαν αξιοποιούν τις ίδιες τεχνολογίες, βασιζόμενα στην αρχιτεκτονική SDV. Σε αυτήν βρίσκονται μπαταρίες με χωρητικότητα είτε 60 kWh είτε 81 kWh. Η πρώτη είναι λιθίου φωσφόρου σιδήρου (LFP) και η μεγάλη είναι νικελίου κοβαλτίου μαγγανίου (NMC).

Με την τεχνολογία 800V στο επίκεντρο, η προηγμένη πλατφόρμα της Ampere υποστηρίζει κορυφαίες δυνατότητες ταχυφόρτισης, με την πλήρωση 15-80% να έρχεται σε λιγότερο από 20 λεπτά.
Καθώς η σχεδίασή τους έχει ολοκληρωθεί στοχεύοντας στην μέγιστη αεροδυναμική απόδοση, η μέγιστη αυτονομία που επιτυγχάνουν τα Trafic, Goelette και Estafette είναι 458 χλμ. ενώ με την μικρότερη μπαταρία η αντίστοιχη τιμή είναι 348 χλμ.

Ωστόσο, το ψηλότερο όλων Estafette εξαιρείται από αυτές τις επιδόσεις, αφού η αυτονομία του κυμαίνεται μεταξύ 270 και 355 χλμ. αναλόγως την μπαταρία.
Ανεξάρτητα από αυτό, και τα τρία νέα βαν της Renault κινούνται χάρη σε ένα ηλεκτρικό μοτέρ των 160 kW (217 ίπποι) με ροπή 345 Nm που είναι τοποθετημένο στον πίσω άξονα.

Στο εσωτερικό τους, οι επαγγελματίες λαμβάνουν πληροφόρηση και διαχειρίζονται τα συστήματα και τις τεχνολογίες μέσα από ένα καμπυλωτό ταμπλό το οποίο φιλοξενεί την οθόνη των 10,0 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και εκείνη των 12,0 ιντσών που αφορά στο infotainment.
Οι πρακτικές λύσεις για μικροαντικείμενα είναι πολλές, ενώ στη δεξιά της κολώνας του flat-top flat-bottom τιμονιού βρίσκεται ο επιλογέας σχέσεων.
Ένα ακόμα πολύ ιδιαίτερο και πρακτικό χαρακτηριστικό, το οποίο εντοπίζεται στο Estaffete είναι ο διακόπτης «Παράδοση» μέσω του οποίου ενεργοποιείται το αυτόματο κλείδωμα ή τα αλάρμ.
Τα νέα Renault Trafic, Goelette και Estafette θα παίρνουν μορφή στο εργοστάσιο του Sandouville, με τα λανσαρίσματα στις αγορές να αναμένονται από το 2026. Ως προς τις τιμές, ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση.
Πηγή: newsauto.gr