Πρωτομαγιά: 9 ξένα και ελληνικά τραγούδια για την Ημέρα της 1η Μαΐου.
Η Πρωτομαγιά έχει δύο πλευρές: Η μία είναι εκείνη των λουλουδιών. Και η άλλη, αυτή των εργατικών διεκδικήσεων. Η πιο κάτω λίστα έχει τραγούδια κι από τις δύο κατηγορίες. Και μερικά που δεν εμπίπτουν σε καμία από τις δύο (συντάκτης: Γιώργος Φλωράκης).
1η Μαΐου: 9 Τραγούδια για την Ημέρα της Πρωτομαγιάς και οι ιστορίες τους
Area – The Internationale. Η Δεύτερη Διεθνής, ή αλλιώς Σοσιαλιστική Διεθνής, ήταν η διεθνής ομοσπονδία των σοσιαλιστικών και εργατικών κομμάτων και συνδικάτων που υπήρξε από το 1889 έως το 1916. Περιελάμβανε εκπροσώπους από τις περισσότερες από τις σημαντικότερες οργανώσεις της εργατικής τάξης της Ευρώπης και υιοθέτησε ως επίσημο ύμνο της το συγκεκριμένο τραγούδι. Τους στίχους έγραψε ο Eugène Pottier, μέλος του γαλλικού τμήματος της οργάνωσης και μελοποιήθηκαν από τον Pierre De Geyter, μέλος του Γαλλικού Εργατικού Κόμματος. Η εκτέλεση αυτή ανήκει στο ιταλικό progressive συγκρότημα των Area και ηχογραφήθηκε ζωντανά το καλοκαίρι του 1975 με τον Demetrio Stratos να παίζει όργανο και κρουστά.
Pete Seeger – Which Side Are You On? Το «Which Side Are You On?» είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1931 από την ακτιβίστρια, ποιήτρια και τραγουδίστρια Florence Reece, η οποία ήταν σύζυγος του Sam Reece, συνδικαλιστή ενός από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά συνδικάτα της Αμερικής, των United Mine Workers, που ιδρύθηκαν το 1890 στο Columbus του Ohio και απλώθηκαν αργότερα σε ολόκληρη την αμερικάνικη επικράτεια. Ο Pete Seeger, που αναζητούσε σε όλη τη χώρα εργατικά συνδικαλιστικά τραγούδια, το έμαθε το 1940.
Woody Guthrie – Union Maid. Το «Union Maid» είναι ένα συνδικαλιστικό τραγούδι, με στίχους που έγραψε ο Woody Guthrie με σκοπό να περιγράψει από γυναικεία σκοπιά τους αγώνες των εργατών και εργατριών. Η μελωδία βασίζεται στο «Red Wing» του Kerry Mills, το οποίο με τη σειρά του πατάει στο «Fröhlicher Landmann, von der Arbeit zurückkehrend» του Robert Schumann από τη «Συλλογή Για Νέους Πιανίστες», έργο 68.
Thomas Morley – Now is the Month of Maying. Το τραγούδι αυτό είναι ένα από τα πιο διάσημα αγγλικά balletts – ελαφρά χορευτικά τραγούδια που μοιάζουν με μαδριγάλια. Γράφτηκε από τον Thomas Morley και εκδόθηκε το 1595. Εδώ το ακούμε από το σύνολο Amarcord.
Richard Lewis – The Maypole Song. To maypole είναι ένας ψηλός ξύλινος στύλος που στήνεται στην εξοχή ως μέρος διαφόρων ευρωπαϊκών λαϊκών εορτών, γύρω από τον οποίο ξεσπούν ξέφρενοι κυκλικοί χοροί. Στα μέρη μας το λέμε γαϊτανάκι και το στήνουμε τις Απόκριες. Στην Ευρώπη όμως και ειδικά στην Αγγλία, εμφανίζεται την Πρωτομαγιά, την Πεντηκοστή ή την εποχή του λεγόμενου Midsummer, το οποίο σχετίζεται εν μέρει με τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου -21-22 Ιουνίου- όμως συχνά γιορτάζεται λίγο αργότερα. Ειδικά στη Βρετανία είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η περίοδος του καλοκαιριού ξεκινάει την Πρωτομαγιά. Ο Richard Lewis είναι τενόρος με καταγωγή από την Ουαλία και σπουδαίες ερμηνείες σε παραδοσιακά τραγούδια.
The Good, The Bad & The Queen – Ribbons. Μια που πιάσαμε το ζήτημα του maypole, ο Damon Albarn γράφει ένα από τα τρυφερότερα τραγούδια του, χρησιμοποιώντας το γαϊτανάκι και τα διαφορετικά χρώματα που μπορεί να έχουν οι κορδέλες του: «I am the Maypole/ Dancing with the sun / I wear my ribbons white and red / I am the morning / Flowers in my hair…»
Bee Gees – First Of May. Πάνω που πιστεύεις ότι έχεις να κάνεις μ’ ένα τραγούδι για την Πρωτομαγιά, ο Barry Gibb αρχίζει να τραγουδάει για χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τελικά, το «First of May» που κυκλοφόρησε ως single το 1969 είναι ένα τραγούδι, που ο τίτλος του προήλθε από τα γενέθλια του σκύλου του Barry, Barnaby. Αλλά δεν πειράζει, είναι ένα πολύ ωραίο τραγούδι.
Μάνος Λοΐζος – 1η Μαΐου. Έχουμε ακούσει πολλά τραγούδια του Μάνου Λοΐζου με πολιτικό περιεχόμενο. Έχουμε ακούσει πολλές φορές -ειδικά στην αρχή της καριέρας του- και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου σε πολλά πολιτικά τραγούδια. Όμως, το τραγούδι αυτό χρησιμοποιεί το πολιτικό στοιχείο ως υπόβαθρο για να πει μια ερωτική ιστορία και μάλιστα αληθινή. Πρόκειται για τη γνωριμία του Λοΐζου με τη γυναίκα που παντρεύτηκε, τη Μάρω.
Διονύσης Σαββόπουλος – Πρωτομαγιά. Όταν κυκλοφόρησαν τα «Τραπεζάκια Έξω» είχα μπερδευτεί. Δεν υπήρχε ούτε ένα τραγούδι που να μη μου άρεσε. Όμως διαφωνούσα σχεδόν με όλους τους στίχους που είχαν κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο: ούτε η ορθοδοξία, ούτε η πατρίδα, ούτε η οικογένεια μου έλεγαν τίποτα. Οι διαφωνίες παραμένουν. Όπως και τα καλά τραγούδια. Περιμένω από τώρα να έρθει η στιγμή ν’ ανταμωθούμε και πάλι «μια τρελή Πρωτομαγιά». Και του χρόνου!
Πηγή: athensvoice.gr