Η Microsoft αποκάλυψε ότι δημιούργησε μια διαφήμιση διάρκειας ενός λεπτού για τα Surface Pro και Surface Laptop, αξιοποιώντας generative AI. Προφανώς, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί κάποια αξιοσημείωτη είδηση, αφού είναι λογικό ο ίδιος ο τεχνολογικός κολοσσός να αξιοποιεί τα εργαλεία τα οποία δαπανά εκατομμύρια για να αναπτύξει. Η ιδιαιτερότητα όμως είναι πως η εταιρεία χρησιμοποίησε AI, χωρίς να το καταλάβει κανείς!
Η διαφήμιση ανέβηκε στο YouTube στις 30 του Ιανουαρίου 2025, αλλά η εταιρεία μοιράστηκε λεπτομέρειες για τη χρήση AI μόλις τώρα, σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, μέσω ένα blog post. Πώς όμως τα στοιχεία που παρήγαγε η AI πέρασαν απαρατήρητα από το κοινό; Η διαφήμιση συνδυάζει πραγματικό υλικό με περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από AI, αλλά η ομάδα της Microsoft διόρθωσε τα μικρά λάθη της AI, γνωστά ως “hallucinations”, για να εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα.
Για την παραγωγή, η εταιρεία χρησιμοποίησε AI εργαλεία ώστε να αναπτύξει το σενάριο, τα storyboards και το pitch deck. Με γραπτές οδηγίες και δείγματα εικόνων, δημιούργησαν text prompts για image generators, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάστηκαν για να εξαλείψουν σφάλματα. Για ορισμένα πλάνα, αξιοποιήθηκαν video generators όπως τα Hailuo και Kling. Σκηνές με πολύπλοκες κινήσεις, όπως κοντινά πλάνα χεριών που πληκτρολογούν, γυρίστηκαν ζωντανά, ενώ σύντομα ή στατικά πλάνα παρήχθησαν με AI για εξοικονόμηση χρόνου.
Ο creative director Cisco McCarthy ανέφερε ότι η ομάδα πειραματίστηκε με χιλιάδες prompts, δουλεύοντας μεθοδικά για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο visual designer Brian Townsend εκτίμησε ότι η χρήση AI μείωσε το χρόνο και το κόστος παραγωγής κατά περίπου 90% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ο design chief της Microsoft, Jon Friedman, τόνισε ότι η AI λειτουργεί ως εργαλείο που ενισχύει τη δημιουργικότητα, μετατοπίζοντας το επίκεντρο στην επεξεργασία και τη βελτίωση.
Η διαφήμιση, με πάνω από 40.000 προβολές, δεν προκάλεσε σχόλια από θεατές που να υποπτεύονται τη χρήση AI πριν από την ανακοίνωση της Microsoft. Όμως, τώρα που έγινε γνωστή η χρήση AI, ορισμένα στοιχεία, όπως υπερμεγέθη αντικείμενα ή αφύσικες λεπτομέρειες είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν αν τα εξετάσει κανείς προσεκτικά. Αρχικά όμως, η γρήγορη εναλλαγή πλάνων κάλυψε αυτές τις ατέλειες. Αυτό δείχνει ότι, με επιδέξιο χειρισμό, η generative AI μπορεί να παράγει περιεχόμενο που δεν ξεχωρίζει από το παραδοσιακό υλικό για τον μέσο θεατή.
Προφανώς, η ιστορία αυτή δημιουργεί ανησυχίες ότι βαδίζουμε σταδιακά προς ένα μέλλον που θα είναι δύσκολο να διακρίνουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι.
Πηγή: unboxholics.com