Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της California στο San Diego, το GPT-4.5 της OpenAI πέρασε με επιτυχία την πιο αυστηρή εκδοχή του τεστ Turing και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Το test Turing, που πρότεινε ο Alan Turing το 1950, μετρά την ικανότητα μιας μηχανής να μιμείται ανθρώπινη νοημοσύνη. Ένας κριτής συνομιλεί με έναν άνθρωπο και μια μηχανή, χωρίς να γνωρίζει ποιος είναι ποιος. Αν δεν μπορεί να διακρίνει τη μηχανή, τότε το AI θεωρείται επιτυχημένο.
Σε αυτή την ιστορική δοκιμή, το GPT-4.5 κατάφερε να ξεγελάσει τους κριτές στο 73% των συνομιλιών, δηλαδή ένα ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των ίδιων των ανθρώπων που συμμετείχαν. Καμία προηγούμενη τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο. Συγκριτικά, το LLaMa-3.1 έφτασε μόλις το 56%, ενώ παλαιότερα μοντέλα όπως το GPT-4.0 ή το ELIZA αναγνωριζόντουσαν αμέσως ως μηχανές.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι το GPT-4.5 διαθέτει συνείδηση ή πραγματική νοημοσύνη. Αλλά επιβεβαιώνει πόσο πειστικά μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη συμπεριφορά, ειδικά όταν του ζητείται να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή “προσωπικότητα”. Το εύρημα ανοίγει νέους δρόμους για πιο ρεαλιστικές ψηφιακές βοηθούς, αλλά εγείρει και ηθικά ερωτήματα για τις μελλοντικές μας σχέσεις με την τεχνητή νοημοσύνη.
Πηγή: unboxholics.com