Music News

3ο Ametric Festival – Το πρόγραμμα

 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023  Χανιά – Προμαχώνας San Salvatore.

Η ομάδα του OCD Project και η δισκογραφική εταιρία Coherent States ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για την τρίτη διοργάνωση του μουσικού φεστιβάλ Ametric Festival, η διεξαγωγή του οποίου θα λάβει χώρα το διήμερο 15 & 16 Σεπτεμβρίου 2023 στον ιδιαίτερο χώρο του Προμαχώνα San Salvatore στα Χανιά.

Εκεί, όπου η Ενετική αρχιτεκτονική δημιουργεί μια μοναδική και απόκοσμη συναυλιακή συνθήκη, απολύτως ταιριαστή για την ηχητική και αισθητική ανάδειξη του σύγχρονου & πειραματικού χαρακτήρα της μουσικής στην οποία επιθυμεί να δώσει πνοή. Στο τρίτο μέρος του festival επιχειρείται μια εκ νέου εξερεύνηση της μίξης διαφορετικών μουσικών και πολιτισμικών αναφορών σε πνεύμα συμπερίληψης, ως βασική συνθήκη καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στo Ametric Festival 2023 θα λάβει η χώρα η πρώτη εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους των experimental ambient πρωτοπόρων :Zoviet*France: (UK), γνωστοί με την πυκνή τους δισκογραφία που ξεκινά τη δεκαετία του ‘80, η dark ambient, industrial και techno των Demdike Stare (UK) με ένα εκλεκτικό set του Miles Whittaker, τα δυναμικά electronics της Gaël Segalen (FR), η performance του φεμινιστικού avant-garde due I broke the vase (GR), το ποιητικό ηχητικό κολάζ του Άγγελου κυρίου (GR), η glitch electronica της dalot (GR), οι αυτοσχέδιες ηχητικές συνθέσεις της Δήμητρας Κουστερίδου (GR) και το παιχνιδιάρικο καλλιτεχνικό σύμπαν του Babak Ahteshamipour (GR).

Κύριος σκοπός του Ametric Festival είναι η σταδιακή ενσωμάτωση της σύγχρονης πειραματικής μουσικής στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με στόχο να καθιερωθεί το φεστιβάλ ως σημείο συνάντησης πειραματιστών και πειραματιστριών από κάθε γωνιά του  πλανήτη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και την  ταυτόχρονη εδραίωση του San Salvatore ως τον τόπο όπου ο διάλογος αυτός λαμβάνει και θα λαμβάνει χώρα.

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023 

Τοποθεσία: Χανιά – Προμαχώνας San Salvatore

Προπώληση εισιτηριών στο eventbrite.com και στο B is for Beer – Δασκαλογιάννη 55, Χανιά

Τιμές εισιτηρίων: 20€ ημερήσιο εισιτήριο – 35€ για το διήμερο

Facebook event

Facebook

Ιnstagram

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ:

:Zoviet*France: 

Οι UK legends :Zoviet*France: ξεκίνησαν την πορεία τους στα τέλη της δεκαετίας του 70 στο Newcastle της Αγγλίας. Σε μια εποχή όπου το punk έσβηνε και το industrial ερχόταν σε πρώτο πλάνο, οι Ben Ponton, Robin Storey, Lisa Hale και Peter Jensen, ως μια ανώνυμη κολλεκτίβα καλλιτεχνών, θέλησαν να δημιουργήσουν μια αντίθεση στην κατανόηση της τέχνης και συντήρησαν για χρόνια ένα μυστήριο γύρω από την παρουσία τους καθώς δεν αποκάλυπταν την ταυτότητά τους και αρνούνταν τις συνεντεύξεις, τις συνεργασίες και τα live shows. Επιπλέον επέλεγαν εντελώς αντισυμβατικά υλικά για το πακετάρισμα των κυκλοφοριών τους εμβαθύνοντας το μυστήριο γύρω από το ποιόν τους. Η μουσική τους συγκέντρωνε στοιχεία που έγιναν κατανοητά στο κοινό δεκαετίες αργότερα. Από το αποδομημένο και τραχύ aggressive industrial του “Garista” (1982) και το experimental proto-techno ηχόχρωμα του “Mohnomishe” (1983) ως και τη μυστηριακή tribal ambient του “Shouting At The Ground” (1988), το συγκρότημα που είχε ως βάση το δίδυμο των Ben Ponton και Robin Storey, δημιούργησε έναν ιδιόμορφο και πολύ περίεργο μουσικό και αισθητικό κόσμο που δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο. Από το 1995 έως και σήμερα, οι  Ben Ponton και Mark Warren, έχοντας μετατοπιστεί σε ανεξερεύνητες περιοχές της experimental glitch ambient, συνεχίζουν να πραγματοποιούν το όραμα των :Zoviet*France: με την δισκογραφία τους να μετράει ήδη περισσότερα από 20 albums.
Η εμπλοκή τους με το underground και ο διάλογός τους με τη σημερινή πειραματική μουσική παραμένουν και σήμερα σε προτεραιότητα, καθώς διατηρούν την εβδομαδιαία εκπομπή “A Duck in a Tree” στο Resonance FM του Λονδίνου, η οποία, όπως λένε έχει ως σκοπό την ανάδειξη όλων των genre-refusing ηχογραφήσεων νέων καλλιτεχνών που τράβηξαν την προσοχή τους. Μέχρι το 2019 ήταν σχεδόν αδύνατον να αποκτήσει κάποιος κάποιον δίσκο των :Zoviet*France: καθώς η δισκογραφία τους ήταν εξαντλημένη εδώ και δεκαετίες. Το ιστορικό γερμανικό label  Vinyl On Demand προχώρησε σε μια μαζική επανέκδοση όλου του έργου τους μέσα σε 3 μόλις χρόνια, γεγονός που αναζωπύρωσε το όνομα της μπάντας στο σύγχρονο μουσικό κόσμο και έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να τους παρακολουθήσει ζωντανά σε κάποια από τις πολύ σπάνιες εμφανίσεις τους. Οι :Zoviet*France: θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ametric Fest 2023.

Οι :zoviet*france: μπορούν να βρεθούν διαδικτυακά στα:
https://soundcloud.com/zoviet-france
https://www.facebook.com/zovietfrance
https://twitter.com/zoviet_france

 

Demdike Stare 

Οι Demdike Stare είναι το μουσικό δίδυμο των Sean Canty and Miles Whittaker, δύο παιδικών φίλων από το Lancaster που ανέπτυξαν κοινές μουσικές ανησυχίες και voracious appetites for record collecting. Σχηματίστηκαν το 2009 σε περίοδο όπου και οι δύο ήταν αναγνωρισμένοι performers/DJs στη μουσική σκηνή του Manchester. Η μουσική τους ήταν ένα experimental mixture of dark ambient, industrial και techno, υπό ένα πολύ σκοτεινό αστικό πρίσμα, μια μουσική και αισθητική ταυτότητα που αποτυπώθηκε εμφατικά στην χαρακτηριστική τριάδα δίσκων που κυκλοφόρησαν το 2010 με τίτλους “Liberation Through Hearing”, “Voices Of Dust” & “Forest Of Evil”. Το μεταβατικό “Elemental” (2012) ξεκίνησε μια μία πιο εξωστρεφή εξερεύνηση της club music, γεγονός που απογειώθηκε στα επτά 12” της σειράς Test Pressings της Modern Love, και παγιώθηκε στα δύο επόμενα LPs “Wonderland” (2016) και “Passion” (2018). Παράλληλα με τη δισκογραφία τους, μια σειρά από κασσετικά mixtapes incorporate a wide variety of influence from jazz to library music and industrial, με το τεράστιο εύρος της μουσικής τους εξερεύνησης να αποδεικνύεται και στην πρόσφατη συνεργασία τους με τον κιθαρίστα Jon Collin, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο μείγμα folk, dub και ambient πειράματος. Ταυτόχρονα, διατηρούν την δισκογραφική εταιρία DDS (a sub label of Modern Love) όπου μεταξύ της δικής τους μουσικής, εκδίδουν επίσης έργα των Nate Young (Wolf Eyes), Shinichi Atobe, Micachu (Mica Levi) και Shackleton μεταξύ άλλων.
Oι Demdike Stare αρνούνται να επαναπαυτούν στις δάφνες τους ή να νιώσουν υπερβολική οικειότητα με τις περιρέουσες συνθήκες, δημιουργώντας μια παράξενη ένταση, που είναι ίσως πιο προφανής όταν συγκρίνει κανείς την κλίμακα των projects που έχουν αναλάβει μόλις στα τελευταία δύο χρόνια : από την ζωντανή ενορχήστρωση ταινίες για το BFI, σε πιο εμπορικά soundtracks ταινιών όπως η δουλειά τους στο Kiss of the Damned του Xan Cassavetes, στο δράμα με τον Nicholas Cage, “Joe”, καθώς και στην τηλεταινία που ακολούθησε το Breaking Bad, “El Camino”.
Οι φιλμικές τους δουλειές δημιουργούν μια γέφυρα με πιο διεπιστημονικά projects τους όπως οι συνεργασίες τους με τον σκηνοθέτη και video artist Michael England που οδήγησε στις παραγωγές με τίτλο “Concealed” στις οποίες συμμετέχει η Sinfonietta Cracovia της Κρακοβίας και επίσης στην παραγωγή του Doug Aitkens με τίτλο “Station To Station”, καθώς και το Α/V show τους που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και έκανε το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ Atonal του Βερολίνου το 2017.
Το ντουέτο έχει επίσης κάνει μια διαδραστική εγκατάσταση για τη Gallery La Batie της Γενεύης, μια πρόσφατη συνεργασία με την εταιρεία μόδας της Νέας Υόρκης Eckhaus Latta για τη Summer Collection του 2023 και μια σειρά από εκδόσεις mixtape κασετών που αντλούν από κάθε γωνιά του μουσικού φάσματος.

Οι Demdike Stare μπορούν να βρεθούν διαδικτυακά στα:
https://soundcloud.com/demdikestare
https://modern-love.co.uk/

Gaël Segalen

H Γαλλίδα μουσικός Gaël Segalen είναι μια γνήσια εξερευνήτρια του ήχου για περισσότερα από 20 χρόνια. Πέρα από τις κυκλοφορίες σε καταξιωμένα labels όπως: Erratum Musical (Γαλλία), Frm-at (Ηνωμένο Βασίλειο), Firecracker Recordings (Ηνωμένο Βασίλειο), Coherent States (Ελλάδα), Les Ateliers Claus (BE), Mirae Arts (ΗΠΑ) και το δίπλωμά της στην ηλεκτροακουστική σύνθεση στην από το GRM (Groupe de Recherches Musicales), έχει εργαστεί για το Radio France Internationale, σε μίξη ήχου για ταινίες, πριν μεταπηδήσει σε έργα ηχητικής τέχνης υπό το alias IhearU και συνεργασίες με τους καλλιτέχνες Constanze Ruhm, Marlies PöschI και Shu Lea Cheang. Έχει επίσης συμμετοχή σε διάφορες συλλογές, audiowalk, ραδιοφωνικές παραγωγές, διαδικτυακές πλατφόρμες, εγκαταστάσεις και παραδίδει μαθήματα για τον ήχο εξερευνώντας τη θεραπευτική του διάσταση. Έχει μοιραστεί την σκηνή με σπουδαίους μουσικούς όπως: Jean-Marc Foussat, Best available Technology, Aki Onda, Brandon LaBelle, Joachim Montessuis, Duenn, Collectif Mu, Lutherie urbaine, Collectif Fusion. Στη Γαλλία και στο εξωτερικό, σε μέρη όπως το Les Instants Chavirés, το Centre Pompidou, το Musée du Quai Branly, La Station (Παρίσι), Les Ateliers Claus and Q-O2 (Βρυξέλλες), Café Oto (Λονδίνο), Saturnalia Festival (Μακάο) – Μιλάνο), E-Fest (Τύνιδα), Out.Fest (Barreiro, Πορτογαλία), Cupar Silo (Σκωτία) και Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης (Αυστρία).
Είναι επίσης συνιδρύτρια του Polyphones, ενός παρισινού δικτύου αφιερωμένου στις γυναίκες στον μουσικό πειραματισμό και της OWO (Open Women Orchestra).

H Gaël Segalen  μπορεί να βρεθεί διαδικτυακά στο:
http://ihearu.org/

 

Άγγελος κυρίου

Ο Άγγελος κυρίου ξεκίνησε να ηχογραφεί για λογαριασμό του, στα μέσα της προ προηγούμενης δεκαετίας και συνεχίζει να πράττει το ίδιο μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα συμμετέχει στα σχήματα MrCantfind, Zeroine, La Situation Conga, Betty loop loop, kyrioukaridi, ΦΙΔΙ, sister abdel, ενώ ζει προς το παρόν στην Αθήνα. 
Η μουσική του είναι ένα ιδιότυπο μίγμα spoken word, lo-fi και experimental με τους dada στίχους του να έχουν κεντρική θέση στις συνθέσεις.
Έχει μοιραστεί την σκηνή με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως Xiu-Xiu, Inga Copeland, Acte Vide, Mark Fell, Pita, Chickn κ.α. 

Ο Άγγελος κυρίου μπορεί να βρεθεί διαδικτυακά στο:
https://angeloskyriou.hotglue.me/ 

Babak Ahteshamipour

O Babak Ahteshamipour (Ιράν, 1994) είναι μουσικός και εικαστικός με έδρα την Αθήνα. Η τέχνη του βασίζεται στη σύγκρουση του εικονικού με το πραγματικό, με στόχο τη συσχέτιση θεμάτων από τον κυβερνοχώρο, την οικολογία και την πολιτική, εξερευνώντας τα παραπάνω μέσω MMORPG, βιντεοπαιχνιδιών, διαδικτύου και ποπ κουλτούρας. 

Έχει εκθέσει έργα του στα Centre Pompidou (Παρίσι, Γαλλία), New Art City (online), The Wrong (online), Sub Rosa space (Αθήνα, Ελλάδα), UNT (University of North Texas), Biquini Wax ESP (Mexico City), Μεξικό), Experimental Sound Studio (Σικάγο, Ιλινόις), Milan Machinima Festival (Μιλάνο, Ιταλία) και αλλού. 

Έχει κυκλοφορήσει μουσική στην ανεξάρτητη δισκογραφική Industrial Coast (Thirsk, North Yorkshire) και στην Jollies (Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη). Η μουσική του έχει παιχτεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως το Noods Radio (Μπρίστολ, Η.Β.), το Radio Raheem (Μιλάνο, Ιταλία), το Concertzender Radio (Ουτρέχτη, Ολλανδία) και το Radio alHara. 

 

Ο Babak Ahteshamipour μπορεί να βρεθεί διαδικτυακά στο: 

https://babakahteshamipour.com/info

 

Dalot

Το project Dalot περιλαμβάνει μοναχικές ηχητικές αναζητήσεις από τη Μαρία Παπαδομανωλάκη σε ambient, ηλεκτρονικά και πειραματικά ηχοχρώματα. Με επιρροές από post-rock, noise rock, drone, ambient, shoegaze και minimal electronica η Dalot προσπαθεί να σμιλέψει μια νέα περιοχή όπου όλα αυτά συγχωνεύονται και σχηματίζουν μια λεπτή προσωπική ηχητική γλώσσα.
Η Dalot έχει συνεργαστεί και μοιραστεί την σκηνή με καλλιτέχνες όπως Absent without leave, Bvdub, port-royal, Robert Henke, worriedaboutsatan, Mike Cadoo (Bitcrush, Gridlock) και Fil Ieropoulos (γνωστός και ως Filtig).
Έχει κυκλοφορήσει τη μουσική της με labels όπως n5MD, Sound in Silence, Fluid Audio, A Strangely Isolated Place, Dronarivm, Hibernate, Futuresequence, Sun Sea Sky, Hands, Fytini, Panospria, This Is It Forever, Radical Matters. Η Παπαδομανωλάκη έχει επίσης συνθέσει μουσική για ταινίες, χορευτικές παραστάσεις και εκθέσεις και έχει κάνει live εμφανίσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

H Dalot  μπορεί να βρεθεί διαδικτυακά στο:
https://www.dalot.net/ 

 

Δήμητρα Κουστερίδου

Η Δήμητρα Κουστερίδου είναι ερευνήτρια συνθέτρια, και καλλιτέχνις του ήχου, ζει και εργάζεται στην Αθήνα.  Το έργο της καθοδηγείται από την επιθυμία να επινοήσει μια γλώσσα σύνθεσης που εξετάζει απτικές και ηχητικές πτυχές μέσα από site-specific εγκαταστάσεις και επιτελέσεις, με αφετηρία τον αυτοσχεδιασμό. Μέσα από διεπιστημονικές μορφές που περιλαμβάνουν εφήμερες καταστάσεις και θραύσματα αντικειμένων, δημιουργεί χώρο για έρευνα χρησιμοποιώντας τον ήχο και τις φυσικές ιδιότητες των υλικών στο χρόνο. Προσφάτως εργάζεται πάνω σε αυτοσχέδιες ηχητικές συνθέσεις με χειροποίητα όργανα (διαδραστικά ηχητικά κυκλώματα). Έχει παρουσιάσει την έρευνά της σε συνέδρια και φεστιβάλ, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Νορβηγία,Λίβανο, Σερβία και Αγγλία. Είναι ιδρυτικό μέλος του πειραματικού διαμεσικού πρότζεκτ “6.8KOhm Improvisation Series”, μια αυτοσχεδιαστική δράση σε εξέλιξη, σε συνεργασία μουσικούς και καλλιτέχνες.

Η Δήμητρα Κουστερίδου μπορεί να βρεθεί διαδικτυακά στα:
https://www.dimitrakousteridou.com/
https://soundcloud.com/user-837520834

 

I broke the vase

Οι I broke the vase (Εύα Ματσίγκου, Νεφέλη Σάνη) σχηματίστηκαν το 2018. Δημιουργούν μουσικές performances μέσα από την ακρόαση, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση. Χρησιμοποιούν μουσικά όργανα, τις φωνές τους, αντικείμενα, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά στοιχεία, ηχογραφήσεις και loops. Κεντρικό ρόλο στα έργα τους έχει η γραφή και η ανάγνωση αυτοεθνογραφικών κειμένων, η συμμετοχή του σώματος, και η διάδραση με τον χώρο και το εκάστοτε περιβάλλον. Εκτός από performers είναι επίσης μουσικολόγοι και ερευνήτριες του ήχου. Εφαρμόζουν πρακτικές όπως οι ηχητικοί περίπατοι και η καταγραφή εμπειριών ακρόασης, και πειραματίζονται μέσα από φεμινιστικές και φροντιστικές καλλιτεχνικές διαδικασίες.
Παράλληλα, οι I broke the vase έχουν στο ενεργητικό τους video performances, την πειραματική ταινία The Greatest Love of All, το podcast Silence is Broken που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες της ηλεκτρονικής μουσικής, τον συντονισμό του workshop ‘Sonic Memorabilia’ και του ομώνυμου βραβευμένου από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης podcast και έχουν φιλοξενηθεί στο Syros Sound Meetings residency και στο University of Michigan.

 

Οι I Broke The Vase μπορούν να βρεθούν διαδικτυακά στο: 

https://ibrokethevase.wordpress.com/

Related posts

MTV VMAs: Ο τραγουδιστής των Maneskin έδειξε τα οπίσθιά του και κόπηκε το βίντεο

TEO

Τον «χαμένο» της grunge δίσκο από τα ‘90s πρόκειται να κυκλοφορήσει η Mariah Carey

TEO

Leftfield και Boy Harsher στο line-up του Release Athens την ημέρα των Στέρεο Νόβα

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies