Music News

10 άλμπουμ που αξίζει να ακούσεις φέτος τα Χριστούγεννα

Καθώς θα ήταν αδύνατον μια λίστα με μόνο δέκα μουσικά άλμπουμ να συμπεριλαμβάνει τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ όλων των εποχών, η λίστα αυτή προτείνει απλά μια επιλογή (που έχει γίνει με τελείως υποκειμενικά κριτήρια) από δίσκους που μπορείς να προσθέσεις φέτος τα Χριστούγεννα στη συλλογή σου. Πολλά από αυτά είναι σάουντρακ από κλασικές χριστουγεννιάτικες ταινίες, που πλέον έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της εποχιακής ποπ κουλτούρας, ενώ τα περισσότερα προέρχονται από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 ή τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Ενώ υπάρχουν κομμάτια από μεταγενέστερες δεκαετίες που έχουν γίνει συνώνυμα των χειμερινών εορτών (βλέπε το «Last Christmas» των Wham! ή το ενοχλητικό σε σημείο που έχει γίνει meme «All I Want for Christmas Is You» της Mariah Carey) τα πιο ολοκληρωμένα άλμπουμ με τα αγαπημένα μας Χριστουγεννιάτικα τραγούδια -πάντα κατά τη δική μου, καθαρά υποκειμενική άποψη- κυκλοφόρησαν μεταξύ του 1957 και του 1966 (δημοσιογράφος: Γιώργος Δήμος).

Τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα μουσικά άλμπουμ

Με κίνδυνο, λοιπόν, να έχω αφήσει εκτός ορισμένα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα, αυτά είναι τα δέκα άλμπουμ που σας προτείνω να ακούσετε (με αυτή τη σειρά), απολαμβάνοντας το ουίσκι σας, παρέα με τους φίλους ή την οικογένειά σας την φετινή γιορτινή περίοδο:

«White Christmas» (1945) από τον Bing Crosby
Αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για συλλογή και όχι για πρωτότυπο άλμπουμ, το «Merry Christmas» υποκαθιστά αφενός το σάουντρακ της ταινίας «Holiday Inn» (1942), όπου ο Crosby τραγούδησε για πρώτη φορά το θρυλικό τραγούδι «White Christmas» του Irving Berlin και αφετέρου συνιστά το άλμπουμ που οφείλουν να έχουν στη συλλογή τους όλοι οι φαν της «Φωνής των Χριστουγέννων». Ο Crosby έγινε διάσημος κατά τις δεκαετίες του ’30 και ’40, τόσο ως crooner, όσο και ως ηθοποιός του Χόλιγουντ, όμως σήμερα λίγοι θυμούνται τις επιτυχίες του με την ορχήστρα του Jimmy Dorsey ή τις Andrews Sisters, ή τις κωμωδίες του με τον Bob Hope. Αντίθετα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια του έχουν κατακτήσει μία περίοπτη θέση στην ποπ κουλτούρα, που δύσκολα θα χαθεί ή θα χάσει τη λάμψη της.

«A Jolly Christmas from Frank Sinatra» (1957) από τον Frank Sinatra
Το όνομα του Frank Sinatra είναι για πολλούς συνώνυμο με τη χριστουγεννιάτικη ποπ μουσική. Ο συγκεκριμένος δίσκος έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, συμπεριλαμβάνοντας διαχρονικές επιτυχίες, όπως το «Have Yourself a Merry Little Christmas» (που η εκτέλεση του Sinatra είναι το ίδιο, αν όχι πιο ευρέως γνωστή από εκείνη της Judy Garland στο «Meet Me in St. Louis», για το οποίο γράφτηκε), το γλυκόπικρο «I’ll Be Home for Christmas» και το παραδοσιακό «The First Noel». Ο μεγάλος crooner υπήρξε για την Αμερική ένα σύμβολο της ευμάρειας που ήρθε με την δεκαετία του ’50, για να επουλώσει τα τραύματα που άφησε πίσω του ο πόλεμος. Τα Χριστούγεννα, όντας η κύρια γιορτή όπου η οικογένεια έρχεται κοντά, ακόμα κι αν για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς βρίσκεται χωρισμένη, αποτέλεσαν έμβλημα της μεταπολεμικής κοινωνικής ανασυγκρότησης και ο Sinatra, όντας ο Αμερικανός νέος «par excellence», ήταν αυτός που τα εξύμνησε καλύτερα από οποιονδήποτε.

«Elvis’ Christmas Album» (1957) από τον Elvis Presley
Δεν είναι το μοναδικό άλμπουμ του «Βασιλιά» με Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όμως είναι το πρώτο που κυκλοφόρησε από την RCA Records, στο απόγειο της καριέρας του μεγάλου ροκ εν ρολ τραγουδιστή. Οι εκτελέσεις τραγουδιών όπως το «Here Comes Santa Claus» και το «Blue Christmas» έχουν γίνει σήμα κατατεθέν του Elvis, σε σημείο που μοιάζουν λες και γράφτηκαν αποκλειστικά για εκείνον. Εδώ, συναντάμε έξι ποπ χριστουγεννιάτικα κομμάτια, δύο παραδοσιακά κάλαντα, αλλά και τέσσερα τραγούδια γκόσπελ, που είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως στο EP του, «Peace in the Valley» και φανερώνουν τις μουσικές του ρίζες. Το μεταγενέστερο «Elvis Sings The Wonderful World of Christmas» (1971), αν και επίσης γνωστό, δεν έχει την ίδια φινέτσα και αστείρευτη ενέργεια με το πρώτο άλμπουμ από το 1957.

«Ella Wishes You a Swinging Christmas» (1960) από την Ella Fitzgerald
Αν και η ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας της τζαζ, Ella Fitzgerald, κάθε άλλο παρά χαρούμενη και ξέγνοιαστη ήταν, τα τραγούδια της, με τις «σκατ» παρεμβολές και την αλάνθαστη άρθρωσή της, διαθέτουν μία ενέργεια που σου φέρνει ένα χαμόγελο στα χείλη. Το συγκεκριμένο σετ από χριστουγεννιάτικα τραγούδια δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Ηχογραφημένο στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 1960, υπό τον συντονισμό του μαέστρου Frank DeVol, το άλμπουμ συμπεριλαμβάνει τις κλασικές πλέον εκδοχές της από το «Have Yourself a Merry Little Christmas» και το «Frosty the Snowman». Σε αντίθεση με το μεταγενέστερο «Ella Fitzgerald’s Christmas» (1967), που είναι γεμάτο από θρησκευτικά κομμάτια, το άλμπουμ αυτό εστιάζει σε ένα πιο ποπ ρεπερτόριο με κοσμικούς κυρίως στίχους.

«The Magic of Christmas» (1960) από τον Nat King Cole
Το «Magic of Christmas» ήταν το μοναδικό εξολοκλήρου χριστουγεννιάτικο άλμπουμ στην καριέρα του αφροαμερικανού crooner, Nat King Cole. Με μαέστρο τον Ralph Carmichael, ο Cole καλύπτει κομμάτια περισσότερο θρησκευτικού χαρακτήρα, το αντίθετο δηλαδή από το «Christmas Song» (του Mel Tormé), που είχε ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία το 1946. Ακόμα και έτσι όμως, το κοινό αγκάλιασε την επιλογή του αυτή και ο δίσκος έφτασε στο νούμερο ένα της λίστας του περιοδικού Billboard, με τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα άλμπουμ της χρονιάς. Επιπλέον, υπήρξε ο πιο επιτυχημένος εμπορικά δίσκος με χριστουγεννιάτικα τραγούδια ολόκληρης της δεκαετίας του ’60.

«A Christmas Gift for You from Phil Spector» (1963) από διάφορους καλλιτέχνες
Το άλμπουμ αυτό του διάσημου (και αργότερα διαβόητου) μουσικού παραγωγού Phil Spector, έχει μείνει στην ιστορία, όχι μόνο ως ένα από τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα, αλλά και ως ένα από τα καλύτερα οποιουδήποτε είδους άλμπουμ όλων των εποχών. Ηχογραφημένο μεταξύ του Σεπτέμβρη και του Οκτώβρη του 1963, χρησιμοποιεί την πρωτοποριακή φόρμουλα «Wall of Sound», που ο Spector ανέπτυξε εκείνη την περίοδο στα Gold Star Studios του Λος Άντζελες, η οποία δίνει στα κομμάτια μια πυκνή, ορχηστρική αίσθηση. Αν και συμμετέχουν αρκετά από τα γκρουπ με τα οποία ο Spector σημείωσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του στα αμερικανικά charts (η Darlene Love, οι Ronettes, οι Crystals και οι Bob B. Soxx & the Blue Jeans), το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο 13 της χριστουγεννιάτικης λίστας του Billboard ένα μήνα αφότου έκανε την εμφάνισή του στα δισκοπωλεία, καθώς η κυκλοφορία του συνέπεσε με τη δολοφονία του Προέδρου Τζον Φ. Κέννεντι. Η υστεροφημία του δίσκου έχει υπάρξει σαφώς καλύτερη και σχεδόν όλα τα τραγούδια που περιλαμβάνονται σε αυτόν, θεωρούνται πλέον κλασικά.

«The Beach Boys’ Christmas Album» (1964) από τους Beach Boys
Το 1964, οι Beach Boys από το Χόθορν της Καλιφόρνια ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα γκρουπ, λίγο πιο κάτω από τους Beatles. Η πρώτη τους, καθαρόαιμη «surf rock» περίοδος είχε αρχίσει ήδη να απομακρύνεται και να δίνει τη θέση της σε έναν πιο ποπ ήχο, που τελειοποιήθηκε με τον δίσκο τους «Pet Sounds» το 1966. Το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ τους είναι το έβδομο στη δισκογραφία τους και ακόμα κι αν δεν αποτελεί ακριβώς ορόσημο στην καριέρα των Beach Boys, επιβεβαίωσε τη δυνατότητά τους να ηχογραφούν χιτ με διάρκεια. Το «Little Saint Nick» έφτασε το νούμερο 3 της λίστας του Billboard, λειτουργώντας ως «απάντηση» στην επιτυχία του «A Christmas Gift for You from Phil Spector», το οποίο η εταιρία τους Capitol Records ήθελε να συναγωνιστεί. Το «The Man with All the Toys/Blue Christmas» ήταν το μόνο single που κυκλοφόρησε από αυτόν τον δίσκο.

«The Ventures’ Christmas Album» (1965) από τους Ventures
Όταν σκέφτεται κανείς τον όρο «surf rock», ένα από τα πρώτα ονόματα που του έρχονται στο νου είναι σίγουρα αυτό των Ventures. Ξεκινώντας το 1958 και σημειώνοντας την πρώτη (και μεγαλύτερη) επιτυχία τους με το κομμάτι «Walk, Don’t Run» το 1960, οι Ventures έγιναν, μέσα στη δεκαετία του 1960, η δημοφιλέστερη «instrumental» μπάντα όλων των εποχών. Όπως συνηθιζόταν τότε, το 1965 ηχογράφησαν για τη δισκογραφική τους, Dolton Records, ένα άλμπουμ με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, από το «Sleigh Ride» μέχρι το «Silver Bells». Αν και σχεδόν 60 χρονών σήμερα και ανήκοντας σε μία μάλλον ρετρό υποκατηγορία του ροκ εν ρολ, το άλμπουμ ακούγεται φρέσκο, σαν να ηχογραφήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες.

«A Charlie Brown Christmas» (1965) από τους Vince Guaraldi Trio
Όπως και το «Christmas special» κινουμένων σχεδίων για το οποίο γράφτηκε, το σάουντρακ του «A Charlie Brown Christmas», από τον τζαζ πιανίστα Vince Guaraldi, είναι γεμάτο εκπλήξεις. Παρότι κανείς δεν είχε μεγάλες απαιτήσεις από τη μουσική επένδυση μιας ταινίας μικρού μήκους για την τηλεόραση, βασισμένη στο αγαπημένο κόμικ «Peanuts», το άλμπουμ εκπνέει την ίδια σοφιστικέ μελαγχολία με την ταινία. Ο Charlie Brown είναι θλιμμένος κοντά στην περίοδο των γιορτών και έτσι η φίλη του η Lucy του προτείνει να ανεβάσει το καθιερωμένο θεατρικό του σχολείου για τα Χριστούγεννα. Με μελωδίες από το «O Tannenbaum» («Ω έλατο»), μέχρι την σύνθεση του Μπετόβεν, «Für Elise», το τρίο του Guaraldi παίζει πιάνο, μπάσο, ντραμς και hammond, ενώ τα φωνητικά κάνουν μικρά παιδιά που υποδύονται την χορωδία των συμμαθητών της Lucy και του Charlie. Το αποτέλεσμα είναι, χωρίς υπερβολή, απλά αριστουργηματικό.

«DrSeuss – How the Grinch Stole Christmas!» (1966) από διάφορους καλλιτέχνες
Η λίστα ολοκληρώνεται με ένα ακόμα σάουντρακ, από ένα εκ των διασημότερων «Christmas specials» κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Πρόκειται, βέβαια, για την ιστορία του Γκριντς από το παιδικό βιβλίο του Dr. Seuss, «How the Grinch Stole Christmas!» Αν και τη φωνή στον αφηγητή, αλλά και τον πράσινο κατεργάρη που, ντυμένος Άγιος Βασίλης, προσπαθεί να κλέψει τα Χριστούγεννα από το χωριό των Who προσφέρει ο θρυλικός Μπόρις Καρλόφ («Frankenstein», 1931), τα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου «You’re a Mean One, Mr. Grinch», ερμηνεύονται στην πραγματικότητα από τον ηθοποιό και τραγουδιστή Thurl Ravenscroft. Η MGM, βλέποντας τα νούμερα τηλεθέασης που σημείωσε η μικρού μήκους ταινία, αποφάσισε να κυκλοφορήσει το σάουντρακ σε βινύλιο (που περιλαμβάνει τρία τραγούδια με στίχους και άλλα μόνο με μουσική) και σήμερα της είμαστε ευγνώμονες.

Πηγή: athensvoice.gr

Related posts

Ο Μπίλι Τζόελ ακύρωσε την τελευταία για το 2022 συναυλία του για λόγους υγείας

TEO

Sevendust: Νέο τραγούδι με φοβερό video clip

TEO

Η Beyoncé κάνει έκπληξη στους θαυμαστές της με τέσσερα remixes του “Break My Soul”

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies